Home > Morgonrapport: Negativ stängning runt om i Europa med olja som dragplåster.

Morgonrapport: Negativ stängning runt om i Europa med olja som dragplåster.

Stockholmsbörsen öppnade inledningsvis tydligt rakt mot söder för att bottna ut vid dagslägsta runt svensk lunchtid, för att sedan handla något balanserande och till sist stänga på -2,06%. Runt om i Europa var det lika dystert och tyska DAX indexet avslutade hela -2,63%, tillsammans med Euro Stoxx 50 indexet som avslutade -2,43% för dagen.

USA upplevde åter slagig handel dock något kraftigare, med fortsatt avslutning på minus med oljan som dragplåster. S&P 500 stängde för dagen strax över dagslägsta som kom vid sluthandeln till -1,01%. Dow Jones Industrial Average stängde -0,75%, medan tekniktunga Nasdaq Composite avslutade något mer surt till -0,98%.

Oljan fick till stor del av dagen en något avvaktande rörelse med slagig handel inom ett kort handelsintervall, för att efter amerikansk lunchtid uppleva kraftigt utbrott mot norr, efter ett Opec-sändeutbud från Kuwait gått ut med att mötet i Doha i april kommer bringa en uppgörelse gällande produktionsfrysning. Nu på morgonen noteras WTI till 36,89 dollar, samt Brent till 38,56 dollar.

Asien noteras brett svagt på plus med tydlig volatilitet, och noteras nu på morgonen för Hang Seng till +0,35%, samt japanska Nikkei till -0,02%.

Dagens betydligt lugnare makro bringar tysk industriproduktion siffror på morgonsidan, samt amerikansk veckostatistik över oljelager på eftermiddagen, samt senare under kvällen kommer protokoll från FOMC-mötet i mitten av mars.

Ledande svenska terminer indikerar en öppning på svagt minus, med några timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen öppnade med tydligt sälj stöd och vandrade stadigt söderut fram till lunchtid för att bottna ut vid dagslägsta, varpå en balanserande rörelse med små rörelser speglade eftermiddagen. OMXS30 stängde för dagen med -2,06% till 1334 punkter. Aktier för 15 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Samtliga bolag i storbolagsindexet stängde på minus, och dagens förlorare blev Kinnevik med hela -3,51%.

Europa spred sig det negativa sentiment som upplevdes under gårdagen och tyska DAX indexet stängde till -2,63% till 9563 punkter, samt Euro Stoxx 50 indexet avslutade på -2,43% till 2890 punkter.

Oljan handlades avvaktande till stor del under gårdagen med ett avslutande utbrott mot norr efter uttalande från ett Opec-sändeutbud från Kuwait, vilket innebär att oljan även fortsatt uppleva uppgångar under nattens handel. Sedan årsskiftet ligger nu WTI terminen ned på minus med -0,90%, medan Brent terminen utvecklats starkare och upplevt uppgång på drygt +2,50%. Dagens utveckling efter oljelager siffrorna kommer in under eftermiddagen inväntas med stor spänning.

Dagens makroagenda kommer siffror över tysk industriproduktion februari kl 08:00 som väntas minskat med -1,8% från tidigare +3,3% i januari. Amerikanska oljelager siffror presenteras kl 16:30 som väntas ökat till 3,5 miljoner fat från tidigare 2,3 miljoner fat i föregående vecka. Senare under kvällen får vi från USA även kl 20:00 protokoll från FOMC-mötet som hölls i mitten av mars varpå Janet Yellens mjuka signaler den 29 mars kan ge avsvalnat intresse för protokollet, vilket även hålls nytt möte den 26-27 april.

OMXS30 handlades med tydligt säljstöd fram till svensk lunchtid där större delen av gårdagens volym landade runt vår balanserande nivå 1336 – 1330 punkter. Vid svensk lunchtid bröt vi kortfattat vårt stöd på 1330 punkter, men lyckades inte riktigt finna säljstöd för denna dagslägsta nivå runt 1327 punkter. Köparna lyckades lyfta marknaden och vi ökade några punkter för att noteras till 1333 punkter, varpå ett andra försök av utbrott misslyckades runt 16:00 tiden och vi stängde efter en balanserande rörelse under eftermiddagen på 1334 punkter.

Vi noteras nu under vårt 50 dagars glidande medelvärde som nu börjar bli nedriktat och indikerar att vi eventuell kan få uppleva en fortsatt nedgång. Vår kortsiktigt positiva uppgång visar spår av avmattning och det kan vara dags att positionera sig mer försiktigt efter gårdagens försök till utbrott av vårt stöd, för att låta marknaden visa vägen om vi nu skulle få uppleva fortsatt säljstöd. Men som varje dag gäller det att följa orderflödet och uppmärksamma nyckelnivåer som stöd och motstånd samt se vart makron kommer in för att få en uppfattning vart vi är på väg.

Trots gårdagens misslyckade utbrott finner vi fortsatt våra motstånd på 1380 respektive 1453 punkter, och våra stöd finner vi på 1330 respektive 1290 punkter.

OMXS30 (intradagdiagram) – Vid svensk lunchtid bröt vi kortfattat vårt stöd på 1330 punkter, men lyckades inte riktigt finna säljstöd för denna dagslägsta nivå runt 1327 punkter.
OMXS30 (intradagdiagram) – Vid svensk lunchtid bröt vi kortfattat vårt stöd på 1330 punkter, men lyckades inte riktigt finna säljstöd för denna dagslägsta nivå runt 1327 punkter.

S&P500 fortsatte under tisdagen med slagig handel ned mot söderut och fick fortsatt utspridd volym. Störst volym fann vi dock runt 2049 samt 2047 punkter och vi har nu upplevt två dagars nedgångar från årshögsta nivåer.

OMXS30 (dagsdiagram) – Vi noteras nu under vårt 50 dagars glidande medelvärde som nu börjar bli nedriktat och indikerar att vi eventuell kan få uppleva en fortsatt nedgång.
OMXS30 (dagsdiagram) – Vi noteras nu under vårt 50 dagars glidande medelvärde som nu börjar bli nedriktat och indikerar att vi eventuell kan få uppleva en fortsatt nedgång.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

– Storbritannien: BRC butikspriser mars kl 1.01

– Kina: Caixin tjänste-PMI mars kl 3.45

– Tyskland: industriproduktion februari kl 8.00

– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

Centralbanker

– Riksbanken: Stefan Ingves talar om ”Tid för omprövning – i huvudet på en centralbankschef”, talet publiceras kl 12.00

– Fed: protokoll från FOMC-möte 15-16/3 kl 20.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: industriproduktion februari

Produktionen väntas ha sjunkit 1,8%, efter oväntat starka +3,3% i januari. På årsbasis väntas produktionen endast ha ökat med blygsamma 0,4%, efter +2,2% i januari.

Commerzbank: ”Industriproduktionsdata för februari bör bekräfta att det starka januariutfallet gynnades av speciella faktorer (färre klämdagar, milt väder). Vi räknar med en nedgång med 2% under månaden – vilket ändå skulle antyda en rimligt hög BNP-tillväxt första kvartalet.”

Orderdata på tisdagen var en besvikelse, sjönk 1,2% m/m mot väntade +0,3%, och ekonomidepartementet noterade att detta speglar den tröga utvecklingen i den globala ekonomin.

kl 10.00: ESV: budgetprognos

I decemberprognosen såg ESV ett budgetunderkott på 25 miljarder kronor i år och 27 miljarder 2017. Månadsutfallen har varit starka i början av året, men frågan är i vilken utsträckning det beror på att företag och privatpersoner har utnyttjat den minst sagt förmånliga räntan på skattekontot. Denna ska nu försvinna från och med nästa år.

Riksgäldens prognos i februari pekade mot ett överskott i statens betalningar på 3 miljarder kronor i år, följt av ett underskott på 31 miljarder 2017.

kl 12.00: Riksbanken: Stefan Ingves talar om ”Tid för omprövning – i huvudet på en centralbankschef”, talet publiceras

Rubriken på anförandet är en av de mest kittlande vi har sett på länge, men tillägget om att riksbankschefen ska tala om ”de utmaningar och frågeställningar som centralbanker världen över brottas med i dag” kanske dämpar förväntningarna om att Stefan Ingves ska säga något riktigt revolutionerande om målet för penningpolitiken.

Michael Boström, analyschef på Danske Bank, konstaterar att mantrat från Riksbanken, åtminstone hittills, har varit att inflationsmålet har varit framgångsrikt och till gagn för svensk ekonomi.

”Mot den bakgrunden skulle det kanske vara rätt överraskande om Ingves nu skulle annonsera att han skulle vara beredd att helt kasta det penningpolitiska ramverket överbord”, skriver han.

Men enligt Michael Boström betyder det inte att man ska utesluta att Stefan Ingves ändå kan ”vädra en del tankar som potentiellt kan bli marknadspåverknade”.

”En möjlighet, om man nu ska spekulera, är att Ingves adresserar en fråga som faktiskt redan har tagits upp av många andra centralbanker, inte minst ECB: penningpolitikens begränsningar”, skriver analyschefen.

Riksbanken har sitt nästa penningpolitiska möte den 20 april. En del bedömare tror att Riksbanken är klara med lättnaderna för denna gång medan andra tror att de kommer att förlänga tillgångsköpen in på andra halvåret, men detta kan komma att annonseras först vid nästkommande möte.

kl 20.00: Fed: protokoll från FOMC-möte 15-16/3

Fed lämnade räntan oförändrad vid mötet och ledamöternas ränteprognoser (i dot-plot) justerades ned rejält jämfört med motsvarande prognoser i december.

Fed-chefen Janet Yellens tydligt mjuka signaler den 29 mars kan eventuellt ha minskat intresset för protokollet, men det kan ändå ge värdefulla insikter i resonemangen bakom de sänkta ränteprognoserna.

Credit Suisse NY: ”Budskapen i FOMC-uttalandet den 16 mars och nedjusteringen i policy-”dotsen” (ledamöternas ränteprognoser) bekräftar att det inte finns mycket aptit på att höja räntan vid aprilmötet, och mycket måste gå rätt väg för att göra en juniåtstramning trolig”.

Federal Reserve har sitt nästa FOMC-möte den 26-27 april, där förväntningarna är mycket lågt ställda om att de ska agera då. Det mötet har heller inga nya prognoser eller presskonferens.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen följde de övriga Europabörserna rejält ned under tisdagen. I fatet låg ett försvagat oljepris under måndagskvällen.

På oljefronten riktas blickarna nu mot nästa söndags möte i qatariska Doha. Enligt ett kuwaitiskt sändebud på tisdagen pekade dock allt mot ett produktionsfrysningsavtal.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade ned 2,1 procent till nivån 1.334. Aktier för 15 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

”Oljan fortsatte att sätta prägel på risksentimentet. Storbolagsindex i Sverige och Tyskland föll under de senaste veckornas intervall, vilket gjorde att tisdagens nedgång tilltog”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

På bankfronten var Nordea alltjämt i fokus genom den pågående Panamaaffären, aktien backade 2,9 procent. Den andra banken i fokus var Swedbank, vars aktie var ned 1,8 procent. Swedbanks förre vd och ordförande beviljades inte ansvarsfrihet. Dock valdes föreslagne Lars Idermark till ny ordförande på årsstämman.

Även Ericsson bidrog till indexnedgången. SEB har övergett sin köprekommendation och menar att behåll är ett lämpligare råd för telekomaktien. Dock är Nokia bättre att ha i sin aktieportfölj menar banken vidare. Ericsson-aktien föll 2,3 procent medan Nokia sjönk marginellt.

SSAB noterades på minus 3,1 procent, och bland övriga cykliska papper som gick sämre än index fanns SKF, ned 2,5 procent. För kullagerjättens del tyngde svaga kvartalsräkenskaper från en japansk konkurrent.

Elekta sjönk 2,6 procent till drygt 59 kronor. Swedbank sänkte riktkursen till 60 från 87 kronor för strålterapiaktien.

Bland andra bolagsnyheter märktes exempelvis ACT:s preliminära orderingång för tunga lastbilar i Nordamerika, som visade på fortsatt nedgång i mars. Volvoaktien rullade tillbaks 2,1 procent.

Spelutvecklaren G5 Entertainments tillväxt var enbart 1 procent under det första kvartalet enligt preliminära siffror. Det utgör en kraftig inbromsning från de senaste kvartalen. Aktien föll med 14 procent efter tillväxtbesvikelsen.

Medas aktiekurs fick ett visst stöd av att amerikanska Mylan alltjämt känner sig trygga med sitt bud på Meda. Detta trots amerikanska förslag om att göra förvärv på andra sidan Atlanten mindre gynnsamma ur ett beskattningsperspektiv. Meda slutade på -1 procent. I sektorn var Sobi upp nästan 1 procent, möjligen med stöd av förnyade budspekulationer.

Guldbolaget Semafo handlades ned nästan 8 procent efter en riktad nyemission. Även D Carnegie backade, närmare 3 procent, också det efter en riktad nyemission.

För bioteknikbolaget Oasmia gick det desto bättre, och aktien steg kring 7 procent efter positiva resultat i en studie av bolagets nanoteknologi XR17. Den senaste månaden har aktien stigit hela 56 procent.

Anoto tappade 11 procent. Analyshuset Redeye flaggade för att osäkerhet kommer att pressa aktien på kortare sikt.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,333.85
2,890.35
9,563.36
6,091.23
2,045.17
17,603.32
4,843.93
15,729.19
20,247.86
1.14
9.25
8.14
36.89
38.56
-2.06%
-2.43%
-2.63%
-1.19%
-1.01%
-0.75%
-0.98%
-0.02%
0.35%
-0.13%
-0.02%
0.12%
2.79%
1.82%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto