Home > Morgonrapport: Negativa tongångar inleder veckan. Blickarna vänds mot 1300 punkter..

Morgonrapport: Negativa tongångar inleder veckan. Blickarna vänds mot 1300 punkter..

Stockholmsbörsen backade på måndagen och storbolagsindexet OMXS30 avslutade på -1.10% till 1325.5 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till låga 8.7 miljarder kronor och vinnaren blev Lundin Mining(+4.39%), och förloraren blev Modern Times Group(-5.30%). NGM-börsen omsatte på måndagen 265.9 miljoner kronor och fredagens förlorare LifeAssays TO5B(+25.00%) tog vinnartronen på måndagen, medan Briox(-10.32%) blev dagens förlorare. USA öppnar åter igen efter att hållit stängt på måndagen till följd av nationaldagsfirande. Asien fortsatte i gårdagens spår och Nikkei 225 handlas för närvarande till -0.98%, medan Hang Seng index noteras till -0.82%. Oljan har även backat under morgonkvisten och är nu tillbaka under 50 dollar.

Dagens fokus:

 • EMU: detaljhandel maj kl 11.00
 • USA: industriorder maj kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Veckan inleddes i negativt territorium efter andra handelsdagen i Juli bakom oss. Fyra dagars uppgång möttes av en svag nedgångsdag med en väldigt låg kraft och låg omsättning.

Vi räknade med att ”risk för en kommande kraftig rekyl inväntar vid nästa dörr”, och mycket riktigt bröt vi den starka återhämtningen sedan måndagens stora nedgångsdag efter Brexit och midsommarfirandet, men vi ser även ut att fortsätta under tisdagen med nedgång och således ser vår prognos ut att falla i linje med förväntningarna.

OMXS30 (dagsdiagram)

Styrkan i måndagens nedgång är värt att notera var otroligt låg med sin omsättning på 8.7 miljarder kronor, vilket är mer eller mindre halva omsättningen vad vi normalt brukar uppleva en vanlig handelsdag.

Som vi skrev i gårdagens rapport ”står vi och skakar hand med 50 dagars glidande medelvärde”, och mycket riktigt blev detta även ett viktigt motstånd som vidare gav stöd för en paus i vidare uppgång och återhämtning av det stora Brexit-fallet.

Terminerna pekar på att vi kommer fortsätta uppleva vidare nedgång under tisdagen och således skulle detta innebära att vi vandrar längre söderut under 1320 punkter för att eventuellt utmana 1300 punkter om styrkan lyckas klamra sig fast.

Skulle den sentimentala heltalsnivå 1300 punkter brytas under veckan, ja då vänds blickarna för utmaning mot tidigare intressanta nivåer kring 1295 men även runt 1275 punkter.

Dagens makroagenda är något mer händelserik än måndagen ändock ganska så mager, där europeisk detaljhandel står i fokus där tidigare positiv data från Tyskland ger förhoppningar om en fortsatt trevlig utveckling inom euroområdet med förväntningar på +0.4% jämfört med april.

Fredagens utveckling i USA skrev vi i måndagens rapport att vi förväntade oss en utmaning för S&P 500 kring 2100 punkter, vilket även skedde med kraft redan vid öppning. Redan en timme efter öppning nåddes dagens dagshögsta kring 2108 punkter innan man återgick till en notering vid 2102 punkter.

S&P 500 (dagsdiagram)

Idag öppnar USA åter igen efter att måndagen höll stängt till följd av nationaldagsfirande, och levererar redan kl 16 industriorder statistik som förväntas falla med 0.8 procent.

Vi förväntar oss en nedgångsdag även i USA där terminsmarknaden redan backat i enlighet med utvecklingen runt om i Europa under måndagen.

Fyra uppgångsdagar i bagaget väntas nu alltså en nedgångsdag som stärks även utifrån dagens indikation i Europa som förväntas uppleva en andra nedgångsdag i rad inledningsvis.

Vi räknar med att risken är stor att vi öppnar under tidigare attraktiva prisnivån runt 2095 punkter om vi blickar mot ledande terminer, men även att vi eventuellt får uppleva utmanande av 2074 punkter som tidigare fått uppleva stort sällskap från både köpare och säljare.

Denna balansgång kring 2074 punkter bröts under torsdagen föregående vecka vilket även innebar att vi bröt vårt 50 dagars glidande medelvärde.

Frågan är helt enkelt hur starka effekter det nuvarande negativa sentimentet kan bidra med under dagen, och om vi får uppleva några positiva överraskningar bakom hörnen som kan vända humöret…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Hexatronic (kl 8.30), Fast Partner (lunchtid)

Makrostatistik

 • Kina: tjänste-PMI, Caixin, juni kl 3.45
 • Japan: tjänste-PMI juni kl 4.00
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI juni kl 8.30
 • SCB: industriproduktion maj kl 9.30
 • SCB: industriorder maj kl 9.30
 • SCB: restaurangindex maj kl 9.30
 • SCB: tjänsteproduktion maj kl 9.30
 • Italien: tjänste-PMI (def) juni kl 9.45
 • Frankrike: tjänste-PMI (def) juni kl 9.50
 • Tyskland: tjänste-PMI (def) juni kl 9.55
 • EMU: tjänste-PMI (def) juni kl 10.00
 • Storbritannien: tjänste-PMI juni kl 10.30
 • EMU: detaljhandel maj kl 11.00
 • USA: industriorder maj kl 16.00

Övrigt

 • Almedalsveckan: statsminister Stefan Löfven håller pressträff kl 15.00
 • Almedalsveckan: Socialdemokraternas dag

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

I tunn handel rörde sig Stockholmsbörsen successivt söderut under måndagens session, till stängningsnivåer i närheten av dagslägsta. De svenska storbankerna hittades tillsammans med en rad andra europeiska kollegor i botten av indexlistorna, medan några råvaruaktier höll sig på plus.

Vid stängning var OMXS30 ned 1,1 procent till nivån 1.325. Omsättningen, som dämpades av semesterledigheter och nationaldagsstängt på USA-börserna, uppgick till cirka 8,7 miljarder kronor – den lägsta sedan januari.

I Europa var nedgångarna av liknande storlek, med tapp för tyska DAX och franska CAC 40 på 0,6 respektive 0,8 procent. Lite tyngre gick det för italienska Milanobörsen, där Monte dei Paschi med minus 11 procent ledde stora nedgångar i banksektorn. ECB har krävt att banken genom en treårsplan säljer av dåliga lån.

Bankerna hittades i botten även på hemmaplan, med Handelsbanken som jumbo på minus 2,3 procent. SHB har tillsammans med DNB ha blivit utnämnd till sämsta nordiska bankaktie av Credit Suisse. Nordea, Swedbank och SEB noterades samtidigt för nedgångar på mellan 1,4 och 1,7 procent.

Den mindre skaran aktier på plus inom storbolagsindex toppades av Fingerprint, som steg 4,4 procent, samt Boliden, som följde med plus 0,7 procent.

I råvarusektorn gick också Lundin Mining starkt med plus 4,4 procent, samtidigt som SSAB med en nedgång om 0,2 procent gick bättre än index.

I en generellt sett blandad utveckling för basmetallkomplexet under eftermiddagen stack nickelpriset ut med en uppgång på nästan 3 procent, stärkt av att Filippinernas president hotat att stänga ned alla gruvor i landet som inte lever upp till miljökraven.

En annan aktie som stängde på plus var SAS. I Svenska Dagbladet i helgen upprepade Mikael Damberg sin hållning att statens innehav i flygbolaget är till salu om rätt tillfälle uppstår. Att Lufthansa får en svensk finanschef i Ulrik Svensson, nu vd i Melker Schörling, kan också tänkas ha gett bränsle åt de återkommande spekulationerna om att Lufthansa en gång ska köpa SAS. Aktien steg 7,5 procent.

Dagens Industris uppgifter om S-planer på strypning av vinst i välfärdssektorn åtföljdes av kursminskningar för börsens välfärdskvartett – Attendo, Academedia, Capio och Humana. Aktierna tappade mellan 2 och 5 procent.

Saab stängde upp 1,9 procent efter att ha aviserat två order och en option på en tilläggsorder i marinsektorn, värda sammanlagt cirka en halv miljard kronor.

Opus rörde sig 5,6 procent högre, och har därmed stigit cirka 50 procent sedan mitten av maj. I bakgrunden finns att bilbesiktningsbolagets marknadsandelar stigit med besked under både april och maj efter en mer trevande vår.

Bland lite mindre bolag var Igrene, som borrar efter djupgas i Dalarna, en vinnare med plus 16 procent, efter ett analyssvar som tyder på höga och ökande, om än osäkra, mängder metan i ett provborrningshål.

Interfox Resources, verksamt inom oljeprospektering i Ryssland, steg samtidigt cirka 8 procent efter att ha aviserat en principöverenskommelse med en kinesisk potentiell köpare av det svenska bolagets cypriotiska dotterbolag Mezhlisa.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1325.54
2862.21
9709.09
6522.26
2102.95
17949.37
4862.57
15620.51
20885.84
1.11
9.39
8.44
48.19
49.57
-1.10%
-0.72%
-0.69%
-0.84%
0.19%
0.11%
0.00%
-0.98%
-0.82%
-0.19%
0.03%
0.18%
-1.17%
-1.06%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.