Home > Morgonrapport: Negativa tongångar inleder veckan. OMXS30 förväntas öppna kring 1400 punkter.

Morgonrapport: Negativa tongångar inleder veckan. OMXS30 förväntas öppna kring 1400 punkter.

Stockholmsbörsen föll på fredagen när storbolagsindexet OMXS30 stängde -0.94% till 1426.5 punkter. Samtliga bolag i storbolagsindexet stängde på minus, med undantag för Kinnevik och Nordea som stängde strax över nollan. Omsättningen uppgick till drygt 16 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, där vinnaren blev Resurs Holding(+1.94%), och förloraren blev Klövern(-5.96%). NGM-börsen omsatte på fredagen 354 miljoner kronor, och vinnaren blev Sotkamo Silver TO4(+17.14%), samt LC-Tec Holding(-18.12%). USA föll kraftigt på fredagen när S&P 500 stängde hela -2.45% till 2128 punkter, och oron har nu börjat tillta nr volatilitetsindexet VIX samtidigt steg hela 40 procent. Asien har under nattens handel tagit upp stafettpinnen från USA och noterar breda nedgångar. Nikkei 225 handlas för närvarande till -1.99%, Hang Seng -2.82%. Oljan som steg kraftigt föregående vecka till följd av rykten från Iran och Ryssland samtidigt som vi fick kraftiga nedgångar i oljelager har även här backat ned till tidigare notering strax över 47 dollar.

Dagens fokus:

  • Fed: Dennis Lockhart talar kl 14.05

Ledande svenska terminer indikerar en tydligt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Stockholmsbörsen backade på fredagen med nästan en procent i storbolagsindexet OMXS30, efter att på torsdagen rört sig sidledes.

Som vi tidigare rapporterat så har banksektorn legat bakom en stor del av det momentum som drivit börsen uppåt, vidare har vi även rapporterat att det kunde vara dags att vikta ned till förmån för verkstad vilket även visat positiva uppgångar.

Fredagen noterade breda nedgångar runt om i världen, och ser man på europeiska börser så stängde även tyska DAX, Euro Stoxx 50 men även London visade alla nedgångar på runt en procent.

USA föll så mycket som drygt 2.5 procent på fredagen samtidigt som volatilitetsindexet VIX steg hela 40 procent, som förvisso på torsdagen låg på historiskt låga nivåer, vilket nu satt tongång inför dagens handel, och Asiens börser ger även en fingervisning av vad vi har att vänta oss.

Dagens handel förväntas därmed öppna tydligt minus.

Terminsmarknaden indikerar att vi kan få en öppning i OMXS30 så surt som 1400 punkter på måndagen med ett par timmar kvar inför börsöppning.

Eftersom styrkan avtog på fredagen stängde vi istället strax över vårt stöd 1423 punkter, men eftersom dagens handel förväntas slå ut både 1423 men även 1410 punkter så kommer därmed 1400 punkter mest sannolikt att utmanas, kanske till och med slås ut.

OMXS30 (dagsdiagram)

Om vi slår ut 1400 punkter ger detta kortsiktigt en säljsignal där vi åter igen skulle vända blickarna mot tidigare intervall mellan 1330 och 1380 som är signifikanta nivåer sedan tidigare i år.

Skulle vi däremot finna stöd vid vårt sentimentala heltalstöd 1400 punkter, då gäller motstånd som 1410 och 1423 som nu alltså vänt från att agera stöd, till att nu agera som motstånd.

Måndagens agenda är väldigt tyst, och vi får egentligen inga signifikanta makrosiffror förrän på tisdag då vi får tunga tyska ZEW-indexet, som kommer ge en insyn i hur tyska sentimentet ser ut för tillfället.

Föregående vecka lämnade Riksbanken och ECB oförändrade räntebesked, och på torsdag står Bank of England på tur.

Räntan förväntas vid detta tillfälle även här lämnas oförändrat, och även om den brittiska ekonomin fortsätter tuffa på så är det tydligt att man är något avvaktande i sin ton efter Brexit resultatet.

Som vi tidigare skriver i dagens morgonrapport har vi lyft här på Tradingportalen att banksektorn visat ordentlig styrka, men att det var läge att vikta ned för drygt en vecka sedan till förmån för verkstad.

Eftersom vi fick ett litet europeiskt bankrally som sedan följts av vinsthemtagningar, såg vi på fredagen att Deutsche Bank, som fallit kraftigt sedan ett år tillbaka indikerar att det kanske är dags att lämna sin bottenfas.

Vi skrev på fredagen ”Blir det fjärde gången gillt och ett utbrott över MA 100?”

Fredagens handel för Deutsche Bank innebar en stängning precis på 100 dagars glidande medelvärde, och det blir ytterst intressant att följa utvecklingen början av veckan för att se om vi får ett utbrott, eller om en rekyl kommer i spår av de negativa tongångar vi upplever inför måndagens börsöppning.

För drygt en vecka sedan kom nyheten om att Deutsche Bank överväger fusion med rivalen Commerzbank, tyska affärstidningen Manager Magazin, som hänvisar till källor med insyn.

De tyska storbankerna har även ledsagat de svenska storbankerna, som alla stigit kraftigt under samma period.

Deutsche Bank har sedan mitten av sommaren fortsatt röra sig sakta men säkert norrut, efter att tidigare varit i stormoväder när banken nådde rekordlåga nivåer på 30 år under sommarens handel.

Strax före sommaren var marknadsvärdet drygt 18 miljarder euro, vilket även bidragit till att bolagets aktie nu fallit ur Euro Stoxx 50 indexet. Även Credit Suisse tappade sin plats vid samma tillfälle för knappt en månad sedan.

För knappt en vecka sedan skrev vi om ”sektor rotation i en uppgående trend?. Är det dags att vikta ned bank för tillfället?”, och mycket riktigt kan det vara värt att vikta ned Deutsche Bank för närvarande, för att få en bekräftelse och se om vi lyckas stänga över MA 100, för att fortsätta resan norrut.

Deutsche Bank (dagsdiagram)

Electrolux tappade på fredagen inledningsvis över en procent, efter att bolagets amerikanska konkurrent Whirlpool backade drygt 4 procent på torsdagen efter Bloomberg News rapporterat att det kommit fram från världshandelsorganisationen WTO att amerikanska importtullar på koreanska tvättmaskiner bryter mot internationella handelsregler.

Förväntningarna inför fredagens börsöppning var att Electrolux aktie skulle falla 1-2 procent på nyheten.

Rekommendationerna från slutet av juli visade en viss försiktighet bland analytiker. Kepler Cheuvreux sänkte till behåll från tidigare köp, med riktkurs på 245 kronor. Morgan Stanley lämnade även neutral rekommendation, och RBC Capital Markets sänkte sin rekommendation för bolaget med en riktkurs på fortsatt 230 kronor.

Tradingportalen gav på fredagsmorgon ut en teknisk analys på bolagets aktie, där man ser en ”Attraktiv risk reward”, med en köpläge kring 212 kronor.

Bolagets aktie backade så mycket som nästan tre procent på fredagen, och stängde vid 206.50 kronor.

Electrolux (veckodiagram)

På fredagen noterade vi även att Hexagon steg till all time high efter ytterligare en köprekommendation.

Hexagon som steg inledningsvis över två procent till all time high på fredagen efter att Bank of America Merrill Lynch höjde sin tidigare prognos från neutral till köp, gick emot fredagens ström och avslutade med en uppgång på nästan två procent.

Flera riktkurser har höjts den senaste månaden, där bland annat Pareto höjde till 360(340), Carnegie till 365(340), Kepler Cheuvreux 372(338) till att UBS i veckan kom in och höjde riktkursen till 395 från tidigare 350 kronor där alla upprepade sina köprekommendationer.

Tidigare i augusti kom även nyheten att bolaget förvärvar Multivista som tillhandahåller teknologier och service för dokumentation av olika typer av byggprojekt.

Hexagon (veckodiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

  • Clas Ohlson (5:75 kr)

Makrostatistik

  • Japan: maskinorder juli kl 1.50
  • AF: månadsstatistik kl 8.00
  • SEB: boprisindikator kl 8.30
  • Danmark: KPI augusti kl 9.00
  • Kina: utländska direktinvesteringar augusti

Övrigt

  • Fed: Dennis Lockhart talar kl 14.05
  • Olja: Opec månadsrapport kl 12.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen borrade sig successivt lägre under fredagen. Kursrörelserna ute i Europahandeln gick i samma spår.

Oljan, som klättrade rejält på torsdagen efter amerikansk lagerstatistik, rekylerade ned en hel del.

Storbolagsindexet OMXS30 noterades 0,9 procent lägre till nivån 1.427. Omsättningen nådde nästan 16 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

”OMXS30 bröt upp över psykologiska 1.430-nivån i veckan, men volymerna har inte övertygat och vi ser ingen styrka”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt

Han fortsatte:

”Indextunga banker har gett stöd till börsuppgången i sommar och bankerna är nu överköpta. Detta i kombination med att en säsongsmässigt svag period i september gör att jag blivit lite försiktigare i det kortsiktiga perspektivet”.

På hemmaplan tappade Electrolux närmare 3 procent. Den svenska vitvarujättens USA-konkurrent Whirlpool backade i börshandeln sedan världshandelsorganisationen WTO funnit att amerikanska importtullar på koreanska tvättmaskiner bryter mot internationella handelsregler. Electrolux påpekade dock att tvättmaskiner är en tämligen liten del av dess USA-verksamhet.

Bättre gick det för SSAB A som steg marginellt. Danske Markets har höjt sina vinstestimat med hänvisning till en starkare stålmarknad samtidigt som köprekommendationen upprepades.

Några storägare i Tobii har sålt ut aktier till kursen 75 kronor och på börsen backade ögonsensorföretaget 6 procent till 73:50 efter den senaste tidens uppgångar.

En stor aktiepost har även rört på sig i Klövern där den dessförinnan största ägaren, Arvid Svensson Invest, minskat sitt innehav av B-aktier med 80 miljoner stycken. Klövern backade nästan 7 procent.

SAS tappade ytterligare över 3 procent efter torsdagens rapport. Den schweiziska tidningen Bilanz har intervjuat Lufthansas vd som uppgav att det tyska flygbolaget tittar på möjligheten till ett nära samarbete med SAS. Vd:n medgav samtidigt att Lufthansa hade räknat på ett SAS-köp, men skrotat idén.

Hexagon handlades på nya toppnoteringar, och slutade upp närmare 2 procent till nästan 363 kronor. Efter riktkurshöjning från UBS tidigare i veckan har nu Bank of America Merrill Lynch höjt sin rekommendation för mätteknikbolaget till köp.

Svedbergs klättrade nästan 7 procent efter att Stena köpt in sig i bolaget.

Brighter rusade 19 procent. Den kraftiga kursuppgången i medicinteknikaktien under de senaste dagarna är sannolikt en uppdämd ketchupeffekt från flera positiva sommarnyheter, menade bolagets vd.

Hybricon, listat på Aktietorget, rasade 21 procent efter att ha flaggat för att en nyemission kan ligga bakom hörnet.

Specialistläkemedelsbolaget Medivir slutade upp kring 2 procent efter positiva fas 2-resultat från en så kallade trippelkombinationsstudie.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1426.56
3053.2
10573.44
6776.95
2127.81
18085.45
5125.91
16628.6
23419.37
1.12
9.54
8.49
45.15
47.38
-0.94%
-0.98%
-0.95%
-1.19%
-2.45%
-2.13%
-2.54%
-1.99%
-2.82%
0.17%
0.20%
-0.01%
-1.59%
-1.31%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.