Home > Morgonrapport: ”Negativt momentum bestående..?”

Morgonrapport: ”Negativt momentum bestående..?”

Fredagens handel lyckades bromsa upp förra veckans säljvåg och de flesta börser rekylerade upp. Vårt primära scenario är dock att det var just en rekyl och att nervositeten som visade sig på marknaderna under förra veckan kommer bestå även denna vecka, men det återstår att se om det är i en av- eller tilltagande form.  

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens Analys

OMXS30 dagsdiagramDet negativa momentum som infunnit sig där säljarna dominerade föregående vecka med flera ordentligt röda dagar lär inte avta utan ett ordentligt tryck från köpsidan som svar på tal. Många aktörer lär dragit öronen åt sig efter de långa säljstaplar vi kan se i dagsdiagrammet. Om inte sentimentet hos investerare är negativt, råder det åtminstone viss tveksamhet till att gå direkt in för köp, nu när 200-dagars glidande medelvärde står på prov. Ett brott skulle signalera en möjlig vändning av den längre trenden, som ofta definieras av lutningen på denna linje.

OMXS30 intradagsdiagramPositivt var att fredagens börsutveckling gav en stängning upp 1,15 % till 1369 för OMXS30 och vi därmed hamnade på ovansidan av trendlinjen. Amerikansk arbetsmarknadsstatistik visade på fredagseftermiddagen högre än väntat antal nyanställda och den lägsta arbetslöshetsnivån sedan 2008 vilket satte fart på amerikanska börser samt dollarn. Trots dessa positiva inslag under fredagen är dock vårt primära scenario att det var en rekyl som så ofta kommer efter smått omotiverade nedgångar. Vi utesluter inte initiala uppåttendenser, men navigerar efter att oron som tagit form på börsen kommer ligga kvar i veckan med effekten att nyhetsflödet löper större risk att fokuseras på negativa nyheter än på positiva. Vi har siktet inställt på en brokig nedgång till ca 1320, och att det vid den nivån tydligare ska utkristallisera sig om köpare eller säljare ska visa vägen framöver. På kort sikt ser vi det inte som en omöjlighet att utbrottsnivån 1380 testas från undersidan, men ställer oss alltså tveksamma till sannolikheten för en stängning ovanför.

På morgonen kan vi läsa om att världsbanken skruvat ned prognoser för den ekonomiska tillväxten i Östasien inklusive Kina med svag global återhämtning och stigande räntor som motivering. Vidare har PBOC, den kinesiska centralbanken, skrivit under söndagen att komplikationer i ekonomin inte kan underskattas samt att de kommer fortsätta driva en försiktig penningpolitik. I Hong Kong fortsätter demonstrationerna men de har lugnat sig betydligt efter att regeringen inlett samtal med demonstrationsledare. På morgonen stod Nikkei 225 +1,40 % och Hang Seng +0,52 %.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

 

Detta händer idag

Veckan blir lite av en mellanvecka vad gäller tunga makrobesked. Bland höjdpunkterna finns protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte, liksom tysk industristatistik samt räntebesked från Japan och Storbritannien

Dessutom kommer IMF med nya globala BNP-prognoser och håller samtidigt årsmöte i Washington, där en rad framträdande ekonomisk-politiska beslutsfattare medverkar.

kl 9.30-11.30: SCB: seminarium om konjunkturen och den låga inflationen, vice riksbankschef Per Jansson deltar

Vid det senaste penningpolitiska mötet konstaterade Per Jansson att den uppgång i inflationen som nu har skett gör att läget är lite bättre än tidigare, men utrymmet för inflationsöverraskningar på nedsidan förblir mycket begränsade.

 

Fredagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen avslutade veckan med ett klart stigande index i likhet med utvecklingen ute i Europa och den inledande handeln i New York där positiv sysselsättningsstatistik bidrog till att lyfta. Uppgångarna till trots så hamnade veckofacit för flertalet av de internationella börserna minus.

Nyhetsmässigt märktes statistikflödet från USA, dominerat av jobbsiffrorna för september som visade på en större ökning av antalet sysselsatta än väntat samtidigt som arbetslösheten var lägre än vad marknaden räknat med. Även revideringar av augusti- och julidata visade att antalet sysselsatt ökat mer än vad som tidigare redovisats.

Vid stängning hade OMXS30-index gått upp med 1,2 procent till nivån 1.369,5 och aktier för närmare 11 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Sett till veckan som helhet backade index 1,7 procent.

Fredagen utvecklade sig till något av en revanschdag för en del av de storbolag som tagit rejält med stryk tidigare i veckan, även om uppgångarna på intet sätt stod i proportion till de tidigare dagarnas minus.

Kinnevik, som rasat kraftigt i spåren av besvikelser vid börsentrén för delägda Zalando och Rocket Internet, toppade på fredagen storbolagsindex med en uppgång på 3,7 procent.

MTG steg 1,7 procent och tog därmed igen delar av den nedgång som följt i spåren av den nya ryska lag som har sikte på att begränsa utländskt ägande i mediebolag, en lag som sätter MTG:s ägande i det ryska bolaget CTC Media i fokus.

Även SSAB A fick viss upprättelse med en uppgång på 2,3 procent. Men trots detta skrivs stålbolagets facit för veckan som helhet till -8,2 procent efter att ha backat rejält sedan onsdagens kapitalmarknadsdag.

Ute i Europahandeln toppade bankaktierna och sektorn avancerade även i Stockholm. SEB, vars A-aktie steg 2,1 procent, fick extra draghjälp av att banken sålt hela sitt innehav i Mastercard. Affären ger SEB en reavinst efter skatt på cirka 1,1 miljarder kronor.

De övriga tre affärsbankerna noterades mellan 0,6 och 1,9 procent upp.

Skanska steg 2,1 procent till 147:70 kronor. DNB Markets har höjt sin rekommendation för byggbolaget till köp från tidigare behåll och satt en riktkurs på 165 kronor. Nästa vecka har Skanska kapitalmarknadsdag i New York med stort fokus på den viktiga amerikanska marknaden.

Inom OMXS30 noterades bara två aktier marginellt ned. Sandvik tappade 0,3 procent och Lundin Petroleum sjönk 0,1 procent.

Skistar, vars rapport tidigare i veckan visat på ett förbättrat bokningsläge, fick sin riktkurs höjd av Danske Bank till 85 kronor. Aktien steg 2,8 procent till 82:50.

BE Group fick se sin rekommendation hos Handelsbanken justeras ner till minska från tidigare öka och stålgrossisten tappade 6,6 procent. Därmed har aktien rasat drygt 30 procent det senaste halvåret.

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Bättre affärer med Teknisk Analys
Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på: Nästa kurstillfälle 11 oktober i Göteborg. Även 25/10, 15/11 och 6/12 i Stockholm.
Läs mer

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.