Home > Morgonrapport: ”Nervös börs inför ECB-presskonferens..”

Morgonrapport: ”Nervös börs inför ECB-presskonferens..”

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att även om utvecklingen var positiv så skulle fortsättningen vara en viktig byggsten för att komplettera bilden, och igår fick vi erfara hur svaga köparna är vid 1400-nivån. Det börjar bli en väldigt utdragen balans mellan köpare och säljare, men möjligtvis kan ECB-mötet idag komma att bjuda på samtals- och spekulationsämnen framöver.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

 

Dagens Analys

OMXS30 intradagsdiagram
OMXS30 intradagsdiagram

OMXS30 var inte över 1400 för att stanna långvarigt, inte igår åtminstone. Börsen sjönk från öppning till stängning och avslutade dagen vid lägsta nivåer på två veckor. Synen blir dock inte ordentligt negativ på längre sikt så länge vi är ovanför 1376. Därefter är stödet vid 1320 en viktig nivå, men så länge vi är kvar inom intervallet 1320-1400 är det egentligen inget nytt. Det var dock ett respektabelt tapp om 1,53 % igår utan en enda aktie i OMXS30 som stängde plus. Även volymen var hög jämfört med de senaste dagarna, som man kan se på intradagsdiagrammet har röda sessioner generellt haft något högre omsättning.
OMXS30 dagsdiagram
OMXS30 dagsdiagram

Det är en nervös börs vi har sett de senaste dagarna. Med nedåtpekande trendlinjer och MACD pekar analysen för en fortsatt nedgång, å andra sidan möts en kraftig nedgång ofta upp av en rekyl backad av de köpare som ser en billig ingångsnivå och pendeln har nu länge slagit mellan 1380 och 1400. Med tanke på hur stormigt det kan bli med ECB-möte är det just nu läge att vänta och se hur tonen är på presskonferensen och hålla utkik för eventuella stimulansåtgärder. Vi observerar hur marknaden reagerar för att sedan avgöra vart vi tar vägen inom intervallet och ifall det kan vara dags att på allvar lämna åt endera håll.

Nedgången tillskrevs igår främst europeisk industridata som minskade något samt att Italiens regering meddelade en tro på minskande BNP i år. Euro Stoxx stängde -0,96 %. Även i USA var det igår skapligt minus, ADP-siffran för sysselsättning visade +213 000 anställda, över förväntan, men därefter rapporterades inköpschefsindex under förväntan och S&P 500 stängde -1,32 %. Amerikanska statspapper å sin sida hade igår sin största prisuppgång på åtta månader.

I Japan fortsatte nedgångarna där Nikkei 225 på morgonen stod -1,82 % tillsammans med en något stärkt yen. Hong Kong har stängt för röd dag även idag.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag
Torsdagens fokus riktas främst mot vilka nya besked ECB kommer att bjuda på. Efter förra månadens ”sockerchock” väntas inga nya åtgärder i dag, men ECB-chefen Mario Draghi bör signalera fortsatt beredskap för nya lättnader och informera om planerna för tillgångsköp.

kl 13.45: ECB: räntebesked, följt av presskonferens kl 14.30
Commerzbank räknar med att ECB efter mötet annonserar detaljer kring sina köpprogram för ABS:er och säkerställda obligationer.Ekonomerna noterar att inflationsförväntningarna fortsätter att vara en huvudvärk för centralbanken och deras sammantagna analys pekar mot fortsatt nedåtpress på inflationen. Därför är trycket på centralbanken att göra ännu mer fortsatt högt och detta är ett av skälen till att Commerzbanks ekonomer tror att ECB till slut kommer att köpa statsobligationer på bred front – förmodligen under första halvåret 2015.

Tisdagens ”Flash-HIKP” från Eurostat var ingen lättnad för de hårt pressade beslutsfattarna, givet att kärninflationen sjönk mer än väntat i september.

kl 14.00: Riksdagen: röstar om föreslagne statsministern Stefan Löfven

kl 14.30: USA: nyanmälda arbetslösa v 39
Ekonomer räknar med att antalet fortsatt håller sig under 300.000, men det väntas en liten ökning – till 297.000 från 293.000 föregående vecka.

kl 16.00: USA: industriorder augusti
En nedgång med 9,9% väntas, efter en preliminär uppgång med 10,5% i juli, som främst berodde på flygplansorder.

kl 17.00: IMF: Christine Lagarde talar inför kommande årsmöte för IMF/Världsbanken
IMF-chefen ska tala om läget i den globala ekonomin, utmaningar och risker.

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen föll på onsdagen då konjunkturoro präglade handeln. Att Zalando inte fick den hajpade börsdebuten som hade förväntats gjorde inte marknaden gladare.

Vid stängning hade OMXS30-index sjunkit med 1,5 procent till nivån 1.382. Aktier för lite drygt 13,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Tyska DAX stängde 0,9 procent under tisdagens nivå och halvvägs in i den amerikanska handeln noterades också nedåtgående börsindex.

Den negativa tonen på marknaden sattes redan från handelsstart i Europa, och späddes på med statistik som gav oroväckande signaler om konjunkturen i Europa, bland annat i form av inköpschefsindex för euroområdet, tyska maskinorder och sänkta tillväxtutsikter i Italien.

”Euroområdets tillverkningsindustri har tappat det tillväxtmomentum som sågs tidigare i år och närmar sig stagnation. Utsikterna på kort sikt ser också oroande ut”, sade Chris Williamson, chefekonom på Markit, i en kommentar.

Även i USA var inköpschefsindex sämre än väntat, med en nedgång till 56,6 i september, från 59,0 i augusti.

Marknadens besvikelse över Zalandos ljumna börsstart syntes med all önskad tydlighet i Kinneviks kurs. E-handelsbolaget, som Kinnevik äger cirka 32 procent i, steg inte alls som den gjorde i förhandeln utan hade en ganska blygsam utveckling och stängde på 21:5 euro – alltså samma nivå som teckningskursen.

Kinnevik, som stigit de senaste månaderna på förväntningar inför Zalandos och Rockets respektive börsnoteringar, föll 9,6 procent och noterades på nivåer som rådde i maj, det vill säga innan uppgifter om börsnotering av Zalando och Rocket drev upp kursen.

Nu återstår att se hur Rocket klarar sig på torsdagen när den aktien börjar handlas i Frankfurt. Det slutliga priset kommer sannolikt att bli i den övre delen av det angivna prisintervallet 32:50-42:50 euro, uppgav anonyma källor för Reuters på eftermiddagen.

En annan förlorare var SSAB som hade kapitalmarknadsdag. Bolaget upprepade sitt synergimål om 1,4 miljarder kronor från samgåendet med Rautaruukki men några finansiella mål presenterades inte – de kommer förmodligen i samband med helårsbokslutet, sade vd Martin Lindqvist. Råvaruaktierna var över lag under press, sämsta sektor i Europa, och SSAB sjönk 5,5 procent.

Tieto aviserade nya åtgärder som leder till en goodwillnedskrivning på cirka 40 miljoner euro samt ytterligare omstruktureringskostnader. Aktien backade först men återhämtade sig för att sluta på samma nivå som dagen innan.

Bland storbolagen noterades både Volvo och H&M 1,7 procent lägre medan både Nordea och Ericsson stängde ned 1,3 procent. Telia Soneras nedgång var mer blygsamma 0,8 procent.

Bland de få vinnarna noteras Axis, upp 2,9 procent. Carnegie har höjt rekommendation på aktien till köp, från tidigare behåll.

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Bättre affärer med Teknisk Analys

Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på: Nästa kurstillfälle 5 oktober i Stockholm och 11 oktober i Göteborg. Även 25/10, 15/11 och 6/12.

Läs mer

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto