Home > Morgonrapport: Nikkei 225 forcerar högstanivåer från 2007

Morgonrapport: Nikkei 225 forcerar högstanivåer från 2007

Grekland har beviljats sen ankomst med sin reformlista, senaste bud är att den anländer formellt idag, tisdag morgon. Därefter väntar godkännande av ”institutionerna” (läs trojkan) och eurogruppen vid en telekonferens senare under dagen. Under tisdagen väntas också definitivt KPI för euroområdet och hushållens förväntningar i USA, men fokus ligger på Fed-chefen Janet Yellens halvårsvisa anförande inför kongressen, klockan 16 svensk tid.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Den japanska börsen upplevde en stark bull market som påbörjades i november 2012 samtidigt som den nuvarande premiärministern Shinzo Abe kampanjade som mest med en tydlig hängivelse att injicera liv i den stagnerade japanska ekonomin med penningpolitik, finanspolitik och strukturella åtgärder. I slutet av 2012 och under första halvan av 2013 var uppgången i indexet Nikkei 225 nästan spikrak. I takt med att tillväxten och inflationen inte levde upp till de ambitiösa målen började investerare tvivla och börsutvecklingen under 2014 blev medioker i jämförelse.

Nikkei 225, dagsgraf, 6 mån
Nikkei 225, dagsgraf, 6 mån

Den japanska yenen har stadigt försvagats från den expansiva penningpolitiken men i slutet av oktober förra året tyckte centralbanken Bank of Japan att det var dags för det tunga artilleriet och den avsiktliga försvagningen av yenen i syfte att främja export fick förnyad fart. Marknaden reagerade positivt på detta och lyckades forcera toppnivåer från sent 2013. Efter detta utbrott fastnade dock indexet i ännu en konsolideringsfas efter negativa signaler från BNP-rapporter, siffror över industriproduktion och så vidare. När vi för två veckor sedan granskade läget såg vi fallande toppnoteringar vilket pekar på avtagande efterfrågan från investerare, men vi påpekade att vi ändå var mer benägna att spana efter en lång position vid ett utbrott över den fallande trendlinjen, följt av en forcering av motståndet 18 000 punkter.

Just detta var också vad vi fick se, under förra veckan visade sig dessutom exportsiffrorna en oväntat hög tillväxt vilket accelererade uppgången och Nikkei 225 stängde igår på 18 509 och forcerade därmed toppnoteringen från 2007. Från toppen år 2000 är det dock ca 2 300 punkter kvar, för att inte tala om dess all-time high i december 1989 på den smått otroliga bubbelnoteringen 38 957 punkter. Även om vi inte tar sikte på denna kuriosaliknande siffra ser vi god potential för uppgångar i Nikkei 225 om bättre statistik kan fortsätta återge delar av förtroendet för Abes omstöpning av ekonomin och efter att köparna lyckats trycka upp priset ovanför tidigare latenta utbudsnivåer.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 11.00: EMU: KPI (def) januari
Enligt preliminär statistik fortsatte inflationen att falla i euroområdet i januari, till -0,6% från -0,2% i december. Kärninflationen sjönk samtidigt till rekordlåga 0,6%, ett tecken på att pristrycket är långt bredare än bara fallande oljepris. Detta väntas bekräftas i detta definitiva utfall, vilket skulle vara en huvudvärk för ECB och resa frågan om QE-programmet verkligen är tillräckligt för att få upp inflationen.

kl 16.00: USA: hushållens konfidensindikator februari
Den amerikanska konsumenten gläds åt en starkare arbetsmarknad och fallande bensinpriser. Hushållens konfidensindikator steg i januari till nivåer som inte skådats sedan 2007, före recessionen, men väntas nu sjunka tillbaka något i februari.

kl 16.00: Fed: Janet Yellen håller halvårsvist anförande (”Humphrey Hawkins”) inför senatens bankpanel
Marknaden spetsar öronen när Fed-chefen frågas ut i kongressen. Protokollet från FOMC-mötet i januari visade sig vara oväntat mjukt, men kanske blir tongångarna från Janet Yellen mer hökaktiga eftersom det efter räntemötet kommit en stark jobbrapport och oljepriset har rekylerat upp.

Credit Suisse: ”Vi räknar med en milt hökaktig ton – särskilt i ljuset av det mjuka FOMC-protokollet från januari. Den senaste tidens ekonomiska och finansiella utveckling har gett Yellen ett starkt incitament att behålla policyflexibiliteten och hålla kvar utsikterna för en räntehöjning i mitten av 2015 på bordet.”

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Efter handel som präglades av en viss avvaktan inför nästa akt i Greklandsdramat ryckte Stockholmsbörsen till i den sena handeln för att avsluta måndagen klart på plus. Utvecklingen var positiv på flertalet marknader ute i Europa men i New York hade de initiala nedgångarna gröpts ur något vid tidpunkten för Stockholms stängning.

Den överenskommelsen som sent på fredagen nåddes mellan Grekland och eurogruppen innebär att Greklands nuvarande stödprogram förlängs i fyra månader. I gengäld ska landet presentera en lista över reformer senast före midnatt på måndagen. En första reaktion på reformlistan väntas sedan från EU-kommissionen, ECB och IMF på tisdagen.

Måndagen innebar ytterligare en i raden av högstanoteringar för OMXS30-index som stängde 0,9 procent upp på 1.679. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 17 miljarder kronor.

Dragande i storbolagsindex var bland annat banksektorn där Handelsbanken och Swedbank gick starkast samtidigt som H&M klättrade 1,5 procent. Råvarurelaterat tillsammans med Telia Sonera tyngde där den sistnämnda backade 0,6 procent. Azerbajdzjan har devalverat sin valuta och Telia Sonera är den största teleaktören i landet med en marknadsandel på 48 procent. ”Jag tror att det är devalveringen som påverkar Telia negativt i dag. Risken är att även Kazakstan och Uzbekistan behöver devalvera”, säger Stefan Gauffin, telekomanalytiker på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Motströms syntes mestadels råvarurelaterat, både olje- och kopparpriset backade. Boliden minskade 1,6 procent och Lundin Petroleum var ned 1,4 procent.

Bland de mindre bolagen fick Precise Biometrics rejäl fart med närmare 23 procents uppgång. Ingen synlig nyhet låg bakom uppgången men överlägset största nettoköpare var Credit Suisse med två tredjedelar av aktierna.

Klädbolaget Björn Borg fortsatte att klättra, upp närmare 10 procent, och har därmed avancerat 34 procent den senaste veckan. Nordeas aktiestrateg Magnus Dagel påminde i ett inslag i Di-tv marknaden om att de årliga varumärkesbetalningarna bolaget gör till tennislegendaren Björn Borg kommer att upphöra med en ”dramatiskt förbättrad” värdering av aktien som följd.

Åt andra hållet gick kläd- och heminredningskedjan Lexington som i samband med sin börsdebut i förra veckan snuddade vid 70 kronor. Aktien har sedan dess fallit tillbaka på daglig basis och nedgången på måndagen blev 4,2 procent till 52 kronor.

Börsveckans köprekommendation på Rottneros fick massaproducenten att avancera 6,4 procent, tidningen gillar även bemanningsföretaget SJR som handlades upp 4,8 procent.

Hansa Medical tappade hela 17 procent sedan bioteknikbolaget meddelat att en nyemission ska genomföras. Dessutom framkom att Farstorps Gård sålt nästan 4 miljoner aktier i Hansa Medical. Farstorps Gård var före försäljningen Hansa Medicals största ägare.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1679,48
3519,58
11130,92
6912,16
2109,66
18116,84
4960,97
18570,63
24694,55
1,1332
9,5376
8,4142
49,18
58,84
0,91%
0,83%
0,73%
-0,04%
-0,03%
-0,13%
0,10%
0,56%
-0,55%
-0,03%
0,05%
0,07%
-0,55%
-0,10%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto