Home > Morgonrapport: Nikkei 225 stiger kraftigt efter yenförsvagning

Morgonrapport: Nikkei 225 stiger kraftigt efter yenförsvagning

De japanska börserna stod för klart bäst utveckling i Asien under tisdagsmorgonen då yenen försvagades till sin lägsta nivå på sju veckor. På statistikfronten väntas inga kioskvältare och måndagens positiva avslutning i Stockholm väntas prägla tisdagens inledning.Välj ett eller flera utskick

Använder du en gammal version av Internet Explorer, klicka här för att börja prenumerera

Är du redan prenumerant på Tradingportalens tidigare nyhetsbrev kommer du få ett felmeddelande som säger att du redan är prenumerant på listan. Följ instruktionerna och ändra dina profilinställningar. Vid problem skicka ett mail till eh [at] financialmedia.se.

Marknaden i allmänhet

Stockholmsbörsen stängde på plus under låg omsättning efter en händelsefattig måndag. Den absoluta merparten aktier i storbolagsindexet stod på plus, med Sandvik i topp tätt följt av bland annat Nokia. Enda aktie inom OMXS30 som slutade måndagen svagt på rött var H&M.

”Det enda man kan konstatera är att vi tar tillbaka lite i de här stackars verkstadsbolagen som tappade handlöst i samband med rapporterna, främst i aktier som Volvo och Sandvik. Förutom en viss återhämtning där är det lite upp i det mesta. Det som driver marknaden är likviditeten. Vi får se om vi ska upp och ta ett nytt årshögsta innan året är slut. Det är inte helt omöjligt”, säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Sandvik och Volvo var måndagens mest omsatta aktier på Stockholmsbörsen. Sandvik, som lyfte 1,9 procent, tog täten inom OMXS30 och Volvo steg 1,4 procent. Bland verkstadsaktierna följde Alfa Laval tätt bakom med en uppgång på 1,3 procent.

Bland gruvbolagen märktes Semafo och Lucara Diamond, som steg 3 procent respektive 4 procent. Lucara rapporterade sent på fredagskvällen ett starkt resultat och meddelade även att det förlagslån om 50 miljoner dollar som finansierat uppbyggnaden av bolaget har betalats tillbaka i förtid.

I USA var det en trevande session där USA-börserna stängde måndagens handel på nära oförändrade nivåer, där indexen pendlat i en smalt spann kring nollstrecket.

Investerarna prisade in något starkare industridata än väntat från den kinesiska ekonomin, vilka gav stöd åt asiatiska och europeiska aktier tidigare under dagen, samtidigt som man alltjämt smälte fredagens överraskande bra sysselsättningsrapport. På bolagsfronten väntas veckans kvartalsrapporter från detaljhandelsbolag dra till sig marknadens intresse.

Morgonens utveckling och nyhetsflöde

I Asien stiger Nikkei 225 kraftigt på den försvagade yenen. Det är mer blandat i övriga Asien när marknaden nu inväntar resultatet av den kinesiska centralkommitténs plenum, som avslutas på tisdagen.

Amerikanska marknadsräntor har stigit ett par punkter när handeln åter öppnade i Asien efter att ha varit stängd på måndagen på grund av Veterans Day.

På valutamarknaden har Yenen försvagats till 99:55 mot dollarn från 99:25 vid svensk stängning på måndagen och handlas därmed runt de svagaste nivåerna på sju veckor. Yenen försvagas även mot andra större valutor.

Bättre amerikansk statistik har ökat förväntningarna om en snar nedtrappning av Federal Reserves stimulanser, vilket stöttar dollarn. Räntedifferensen mellan Japan och USA har vidgats till den största sedan 2011.

I övrigt handlas dollarn rätt stabilt mot euron runt 1:34. Kronan har stärkts något öre mot både dollarn och euron.

För svensk del kommer klockan 9.30 KPI-statistik för oktober, som väntas visa på en fortsatt låg inflation. På den utländska statistikagendan riktas intresset främst mot brittisk KPI och PPI klockan 10.30. Till eftermiddagen kommer NFIB småföretagsindex för oktober från USA.

Dagens viktigaste hållpunkter:

  • SCB: KPI oktober kl 9.30
  • Storbritannien: PPI oktober kl 10.30
  • Storbritannien: KPI oktober kl 10.30
  • USA: NFIB småföretagsindex oktober kl 13.30

Till ekonomikalender

OMXS30 redo för test av årshögsta?!

OMXS30 stängde 0,5 procent högre till noteringen 1.287,8. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på beskedliga 8,2 miljarder kronor.

Den svenska börsen har gått något sämre än övriga börser de senaste veckorna när index rekylerat, medan varken börserna i Europa eller USA visat någon större rekylvilja.

En förklaring är att verkstadsbolagen som tappade handlöst i samband med rapporterna har en större indextyngd på den svenska marknaden jämfört med situationen på de flesta övriga börser.

De tekniska trenderna för OMXS30 är positiva och index handlas i en stigande kilformation. Den långa trenden definierar vi med 200 dagars medeltalskurva, och den korta trenden lutningen på 20 dagars medeltalskurva.

Måndagens stängning kring dagshögsta kommer förmodligen prägla tisdagens inledning och vi fortsätter sikta på ett nytt test av årshögsta vid ca 1300.

Läs mer: Analys: OMXS30 laddar för nya uppgångar

Dagens grafer

OMXS30 (Daily)
OMXS30 (Daily)
DAX (Daily)
DAX (Daily)
Guld
Guld
Nikkei vs USD/JPY
Nikkei vs USD/JPY

Detta händer idag

Rapporter

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Bure (före börsöpning), Hemtex (kl 8.00), Melker Schörling (kl 8.00), Oriflame (kl 7.15), Tethys Oil (före börsöppning)
FIRST NORTH
– Exini, SJR
AKTIETORGET
– NFO Drives
ÖVRIGA NORDEN
– Pandora
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Infineon (kl 7.30), Vodafone (kl 8.00)

Stämmor

– Byggolit, Poolia (extra), Uniflex (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Africa Oil: bolagspresentation hos Remium kl 16.00
– Hemtex: telefonkonferens kl 9.00-10.00
– Oriflame: telefonkonferens kl 9.30

BÖRS

Statistik

– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Safe at Sea: anmälningstid i nyemission avslutas
– Transatlantic: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 28/11)

Kapitalmarknadsdag

– AAK kl 9.30-13.00

Makro

Statistik

– Storbritannien: Rics husprisindex oktober kl 1.01
– TF: konjunkturprognos kl 7.00
– Tyskland: KPI (def) oktober kl 8.00
– SCB: KPI oktober kl 9.30
– Storbritannien: PPI oktober kl 10.30
– Storbritannien: KPI oktober kl 10.30
– USA: NFIB småföretagsindex oktober kl 13.30

Centralbanker

– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20

Makro övrigt

– IEA: World Energy Outlook 2013 kl 11.00
– Italien: säljer växlar kl 11.00
– Opec: månadsrapport kl 12.40

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto