Home > Morgonrapport: Nollställning och nytt år, men samma förutsättningar!

Morgonrapport: Nollställning och nytt år, men samma förutsättningar!

God fortsättning på det nya året!

Det ser ut att bli en tuff första dag på handelsåret. Kinabörserna stänger handel för dagen eftersom CSI300 fallit 7 %. Saudiarabien bryter alla diplomatiska förbindelser med Iran efter att Saudiarabiens ambassad i Teheran attackerats av demonstranter. Oljepriset stärks något nu på morgonen där  WTI-terminen handlas till 37,81 dollar fatet och BRENT-terminen handlas till 38,21 dollar fatet. Vilket är en förstärkning med drygt 2-2,5 %.

Nu har vi nollställt förra årets resultat och börjar ett nytt börsår som rivstartar med Kina industri-PMI för december månad, förväntningarna låg på fortsatt uppgång till 49,0 från 48,6 i november. Resultatet blev 48,2.
Även Japan presenterar industri-PMI för december månad där utfallet blev oförändrat kring 52,6.

Asien reagerar negativt och efter att kinabörserna stängt handlas Hong-Kong börsen till -2,82% och Japan handlas -2,91%. Ledande svenska terminer indikerar inte helt oväntat en öppning på minus idag.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Idag nollställer vi årsresultaten och inleder ett nytt spännande börsår. Förra året bjöd på mycket, det kan man minst sagt säga, och det lutar åt att bli ett minst lika spännande år som följer, då omvärldens problem och möjligheter knappast har rätat ut sig.

Orosmolnen som följer med oss in i 2016 är fortsatt den kinesiska tillväxten, samtidigt som man inte kan lita helt på statistiken som kommer därifrån. Ett dilemma för investerare som kan ledas in i en falsk trygghet, men till slut kommer även undangömd statistik att synas på andra håll. Något som kanske visar sig under året?

Oljepriset har varit lågt ett bra tag nu samtidigt som OPEC inte vill minska sin produktion, snarare tvärtom. Överutbudet har haft större effekt på priset än den eskalerande osäkerheten i omvärlden under förra årets gång. Nu i helgen trissades den för stunden stilla konflikten upp mellan Saudiarabien och Iran, något som kanske kan påverka oljepriset positivt på kort sikt. Oljan tillsammans med övriga råvarupriser kommer att fortsatt vara intressant att följa för börsernas utveckling. För vidare analyser om råvaror rekommenderar jag att ni följer råvarubrevet här på tradingportalen, finns under analysfliken.

BREXIT kommer att intensifieras och definitivt hamna på agendan i år. En utlovad folkomröstning innan slutet av 2017, finns hos Storbritannien, men innan dess vill premiärministern James Cameron reformera EU för att minska centraliseringen och byråkratin. Brexit har hamnat lite i skymundan efter Grekland, centralbankerna och flyktingkatastrofen, men ökad fokus mot detta kommer att ske, och skulle Storbritannien gå ur EU riskerar hela EU-projektet att gå i stöpet, även om man inte ska dra händelserna i förväg.

Centralbankerna kommer såklart också att hamna i fokus. FED väntas höja räntan under året som kommer men frågan är hur mycket och hur snabbt? Och om den starkare statistiken från USA vänder, är Yellen och direktionen beredda att ompröva sin syn på ekonomin och sänka igen? Något som skulle ses som ett stort misslyckande. Riksbanken och ECB väntas fortsätta sin kamp mot inflationen och några riktiga överraskningar kan nog komma från dessa håll. Marknaden räknar inte med valutainterventioner, något som Ingves flaggat för allt mer senaste tiden, har centralbankerna förlorat förtroendet från marknaden, i så fall kan det bli några rejäla överraskningar när centralbankerna ska visa vem som bestämmer…

Detta är bara några få av de orosmoln som följer med oss in i 2016, sedan har vi såklart flertalet andra områden som kan komma att påverka börserna under året, både för oss nu kända som okända.

 

Året blev i stort sett en besvikelse för storbolagen vilket gjorde att OMXS30 stannade under nollsträcket och slutade året på -1,2 %. En besvikelse med tanke på risktagandet och de låga räntorna, så bör investerarna kräva högre avkastning. Sista handelsdagen summerades till -0,4 % där omsättningen var fortsatt låg på hela stockholmsbörsen med 12,9 miljarder kronor. Småbolagen har däremot gått starkt i och med en ökande riskvilja, är det dags för ett skifte detta år?

OMXS30 på ett års sikt. Vi ser att säsongsmönstret inföll relativt väl under första delen av det föregående året, med stark inledning för att sedan mattnas av under sommaren. Därefter föll indexet från toppen i april för att aldrig riktigt återhämta uppgången. Fokus på senare delen av 2015 låg på centralbankerna och räntehöjningen från FED, något som fick säljarna att ta över
OMXS30 på ett års sikt. Vi ser att säsongsmönstret inföll relativt väl under första delen av det föregående året, med stark inledning för att sedan mattas av under sommaren. Därefter föll indexet från toppen i april för att aldrig riktigt återhämta uppgången. Fokus på senare delen av 2015 låg på centralbankerna och räntehöjningen från FED, något som fick säljarna att ta över

Årets första vecka bjuder även den på makrostatistik.

Idag har vi industri-PMI från Kina som presenterades tidigt i morse, vi har även industri-PMI från Sverige som väntas vara oförändrad kring 54,9, samt från EMU-området där även oförändrat är utgångsläget i förväntningarna.

Övrig statistik under dagen presenteras enligt följande schema:

– Japan: Nikkei industri-PMI (def) december kl 2.35
– Kina: Caixin industri-PMI december kl 2.45
– Silf/Swedbank: industri-PMI december kl 8.30
– Norge: industri-PMI december kl 9.00
– Spanien: industri-PMI december kl 9.15
– SCB: fordonsstatistik december kl 9.30
– Italien: industri-PMI december kl 9.45
– Frankrike: industri-PMI (def) december kl 9.50
– Tyskland: industri-PMI (def) december kl 9.55
– EMU: industri-PMI (def) december kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI december kl 10.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Danmark: industri-PMI december kl 11.00
– Brasilien: industri-PMI december kl 13.00
– Tyskland: KPI (prel) december kl 14.00
– USA: Markit industri-PMI (def) december kl 15.45
– USA: bygginvesteringar november kl 16.00
– USA: ISM industri-PMI december kl 16.00

Under tisdagen väntas inflationsestimat från EMU och under onsdagen väntas handelsbalans och tjänste-PMI från USA samt protokoll från senaste FED-möte där räntehöjningen bestämdes. Stockholmsbörsen och Helsingforsbörsen är under onsdagen stängd för handel.

Torsdag presenteras tysk industriorder samt tjänste-PMI från sverige. Vi inväntar även arbetslöshetssiffror för november månad i EMU-området.

Veckan avslutas med fredag som bjuder på tysk och svensk industriproduktion, samt protokoll från riksbankens senaste räntemöte. Men framförallt väntar vi på sysselsättningssiffror från USA i december månad.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: industri-PMI december

Steg mer än väntat till 54,9 i november. Nu räknar analytikerna i SME Direkts enkät med att index ska ha legat stilla på 54,9 i december.

kl 10.00: EMU: industri-PMI (def) december

Steg preliminärt till 53,1 från 52,8 i november, vilket väntas stå sig.

kl 14.00: Tyskland: KPI (prel) december

I november letade sig inflationen upp till 0,4% från 0,3% månaden före. Nu i december räknar analytiker med en ytterligare uppgång till 0,6%.

kl 16.00: USA: ISM industri-PMI december

Har befunnit sig på ett sluttande plan sedan hösten 2014 och sjönk i november till 48,6, under det 50-streck som traditionellt anger skiljelinjen mellan tillväxt och avmattning.

Senast ISM-index var så här lågt var under finanskrisåret 2009 och många ser denna svaghet i tillverkningsindustrin som en varningssignal om att USA-ekonomin tappar momentum. Nu i december räknar dock analytiker med en liten återhämtning, men bara till fortsatt låga 49,0.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tillbringade årets sista handelsdag på minus, och för storbolagsindex del kunde 2015 års börsutveckling därmed summeras till minus 1,2 procent. Handeln var dock slagig mot slutet av dagen, när marknadsaktörerna positionerade sig inför det nya året.

Årets kursrusare Fingerprint hörde till dagens bäst presterande aktier med en 13-procentig uppgång, och aktien avslutade därmed börsåret i samma positiva anda som omgärdat den under de senaste 12 månaderna.

Storbolagsindexet OMXS30 noterades vid stängning ned 0,4 procent till nivån 1.447. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 12,9 miljarder kronor, cirka 30 procent under genomsnittsvolymen för den senaste månaden.

Även Europabörserna slutade dagen på minus, med en nedgång för Euro Stoxx 50 på 0,6 procent.

Sett till året som helhet har riskviljan varit godare på många europeiska handelsplatser än i Stockholm. Franska CAC 40 och tyska DAX har exempelvis stigit knappt 10 procent under året, medan danska C20 Cap klättrat hela 29 procent.

En viktig faktor i marknaden har på den senaste tiden varit det volatila oljepriset. Efter stark utveckling på tisdagen vände priserna ned igen sent på tisdagskvällen i spåren av att data från American Petroleum Institute indikerat att råoljelagren i USA oväntat stigit under föregående vecka, något som bekräftades av officiell statistik på onsdagen. Prisfallen fortsatte under onsdagen, då WTI och Brent försvagades lite mer än 3 procent.

Lundin Petroleum positionerade sig mot botten av OMXS30:s indexlista, med en nedgång på 1,8 procent. Bolaget meddelade under morgonen att det borrat torrt i en brunn i Barents Hav.

Störst förlorare för dagen inom storbolagsindexet var dock MTG, som kommer ha förlorat sin plats i OMXS30 när handeln i Stockholm inleds nästa måndag. Aktien tappade 2,1 procent.

In i indexet kommer samtidigt årets snackisaktie Fingerprint Cards. Aktien, som i sedvanlig ordning var dagens mest omsatta, stärktes 13 procent till kursnivån 591 kronor, och har därmed stigit nästan 1.600 procent under året som helhet. Största nettoköpare under dagen var Citigroup, följd av Deutsche Bank och Goldman Sachs.

En annan aktie som steg var Balder, stärkt av att Carnegie återupptagit bevakning av fastighetsbolaget med en köprekommendation och uppskruvad riktkurs till 275 kronor. Aktien stärktes 4,6 procent, till kursen 209 kronor.

Cybaero backade 4 procent, efter att på morgonen ha meddelat att leveransen av tre obemannade helikoptersystem till den kinesiska tullen senareläggs till i början av 2016. Leveransen skulle ha skett i slutet av 2015.

Under eftermiddagen framkom att oljeprospekteringsbolaget Dome Energys planerade samgående med amerikanska Pedevco inte blir av. Pedevco köper i stället det amerikanska oljebolaget GOM. När handeln återupptogs i Domes aktie, som var handelsstoppad större delen av eftermiddagen, steg kursen 1,5 procent, dock i mycket låg omsättning.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1446,82
538,980
3267,52
10743,01
6242,32
2043,94
5007,41
18481,15
21295,10
1,0894
9,1781
8,4236
37,81
38,21
 -0,40%
-0,03%
-0,62%
0,00%

-0,94%
0,00%
-2,91%
-2,82%
0,33%
-0,07%
-0,35%
2,08%
2,49%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto