Home > Morgonrapport: Ny chans till uppbrott och fortsatt lägre oljepris, men troligtvis kortsiktig rekyl

Morgonrapport: Ny chans till uppbrott och fortsatt lägre oljepris, men troligtvis kortsiktig rekyl

God Morgon

Det är ett fortsatt tryck på oljan, WTI-terminen handlas nu i 40,94 dollar och BRENT-terminen handlas kring 43,5 dollar fatet. Något som påverkade de amerikanska börserna, som först likt de europeiska öppnade upp men som sedan föll och till slut stängde under nollan. S&P500 slutade dagen på -0,13 %.

Asien fortsätter över lag nedgången från USA, men där NIKKEI sticker ut något med uppgång på 0,26 %. Hang Seng index ligger under nollan kring -0,19 %.
Kinas president  menade att den kinesiska ekonomin står inför ett nedåttryck men att landet har de resurser som möjligtvis kan krävas i ett sådant läge. Samt att landets ekonomi fortfarande befinner sig inom ett rimligt intervall där de positiva fundamenta förblir oförändrade.

Ledande svenska terminer indikerar en nedgång i öppningshandeln, vilket inte är så konstigt med tanke på den stora uppgången igår.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Vilket rally stockholmsbörsen hade igår, från att ha några negativa dagar bakom sig och med ökande oro från omvärlden vände alltså investerarnas tro på börsen och vi är åter tillbaka till den så viktiga tekniska nivån 1510. Idag stannade indexet på 1513,93 punkter efter att ha öppnat starkt och sedan fortsatt trenda upp hela dagen. Uppgången slutade 2,36 % högre. Under dagen blev det även klart mellan Grekland och dess långivare om kommande reformpaket vilket väntas underlätta för en fortsatt positiv utveckling i kommande förhandlingar och utbetalningar. Gårdagens makrostatistik gav även bränsle till börsen utveckling där Tyskland visade stark marknadstilltro från finanssektorn, efter att ZEW-indexet kommit in över förväntan. Omsättningen för stockholmsbörsen stannade på 16,9 miljarder kronor.

Nu återstår att se hur väl köparna orkar hålla i köptrycket för att inleda det som historiskt sett brukar kallas för

OMXS30 intradag historiskt 30 dagar. Möjligt återtest av uppbrottet över 1510, troligtvis kommer en rekyl vilket skulle kunna stärka en uppgångsfas om vi stänger över 1510 punkter, förhoppningsvis under hög omsättning.
OMXS30 intradag historiskt 30 dagar.
Möjligt återtest av uppbrottet över 1510, troligtvis kommer en rekyl vilket skulle kunna stärka en uppgångsfas om vi stänger över 1510 punkter, förhoppningsvis under hög omsättning.

julracet. I år har vi ännu inte sett något julrally i större bemärkelse men än är det inte för sent. Jag tycker det finns underliggande styrka, för trots det relativa osäkra omvärldsläget och räntehöjningsrisk från USA, stiger börsen rejält idag och stannar kring dagshögsta. Ett inte helt omöjligt scenario är att vi ska nå 1540 i första hand där nästa motstånd finns. Men efter den snabba vändningen finns indikationer på att börsen är överköpt och således kan vi fortsatt vänta en volatil resa framöver och inte helt oväntat en rekyl inom närmaste dagarna.

Tekniskt har vi som tidigare haft svårt att verkligen forcera 1510 punkter. Det finns ett kraftigt motstånd vilket har visat sig flertalet gånger även när OMXS30 varit kortsiktigt uppe en bit över för att sedan vända ner till intervallet mellan 1480 och 1510. Ingen övertygande omsättning idag heller vilket inte ger någon övertygande köpsignal trots att vi stannade ovanför motståndsnivån 1510.

Detta är andra gången på kort tid som vi testar vilket i sin tur kan endast ge styrka eller återigen ta styrka. Stödnivåer finnes vid 1500, 1480, 1460 och 1441. Motstånd återfinns i första hand vid cirka 1540, 1550, 1580 samt 1640.

 

Dagens agenda

Dagens agenda är relativt lugn, med endast fåtalet statistik som blir tillgängligt under dagen.

Av intresse kan vara värt att notera bostadsbyggandet i USA för oktober månad, där byggtakten väntas ha sjunkit med 3,8 % efter en stark septembermånad.
Dagens höjdpunkt blir det protokoll från FEDs senaste penningpolitiska möte. Ytterligare information kan möjligtvis utläsas om nästa räntemöte är mötet där en första höjning på flera år sker.

För svensk del är riksbankens vice chef, Martin Flodén ute och talar vid SVD financial forum om det ekonomiska läget. Riksbanken publicerar även en riskenkät från marknadsaktörer, extra intressant ska bli att se hur marknadsaktörerna ser på det utvidgade stödköpsprogrammet.

Hålltider under dagen:

– Kina: bostadspriser oktober kl 2.30
– EMU: byggproduktion september kl 11.00
– USA: bostadsbyggande oktober kl 14.30
– USA: oljelager kl 16.30

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.10: Riksbanken: Martin Flodén talar vid SvD Financial Forum, ingen publicering

Vice riksbankschefen ska prata om det ekonomiska läget.

Martin Flodén ansåg, enligt protokollet från oktobermötet, att frågan om inte också reporäntan behövde sänkas var berättigad, men han landade i att det inte behövdes. Men om penningpolitiken behövde bli mer expansiv i närtid ansåg Martin Flodén en räntesänkning låg nära till hands.

kl 10.30: Riksbanken: publicerar riskenkät

Redan i föregående enkät, i maj, talade flera marknadsaktörer om att Riksbankens köp av statsobligationer hade försämrat marknadslikviditeten på den svenska räntemarknaden. Sedan dess har Riksbanken annonserat om köp för ytterligare 45 miljarder kronor i juli, och därefter ytterligare 65 miljarder i oktober.

Kommer enkäten visa att marknaden säger ”det räcker nu”?

kl 14.30: USA: bostadsbyggande oktober

Byggtakten väntas ha sjunkit 3,8%, efter att ha ökat 6,5% i september. Vanligt med stora slag mellan månaderna, i synnerhet i fråga om flerfamiljsbostäderna.

kl 20.00: Fed: protokoll från FOMC-mötet den 27-28 oktober

I kommunikén efter mötet fokuserade marknadsaktörer på FOMC:s formulering om att man vid ”nästa möte” (i december) ska utvärdera huruvida det är lämpligt att höja styrräntan.

Protokollet kommer att lusläsas för ytterligare vägledning om vad som krävs för att ledamöterna verkligen ska anse att villkoren för en räntehöjning ska vara uppfyllda i december.

Ekonomerna på Credit Suisse New York kommer också att leta efter förklaringar till varför FOMC i uttalandet tog bort den tidigare referensen till globala risker, och varför man beskrev företagens investeringar i så positiva ordalag som ”solida”.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg kraftigt under tisdagen, och stängde handeln kring dagens högstanivåer. Uppgångar på USA-börserna under måndagskvällen och i tisdagsinledningen gav medvind.

På bolagsnivå fortsatte Astra Zeneca uppåt efter måndagens bakslag för en amerikansk konkurrent. Lundin Petroleum rörde sig uppåt tillsammans med den europeiska oljesektorn i allmänhet.

Storbolagsindexet OMXS30-index hade vid stängning stigit 2,4 procent till noteringen 1.513, med samtliga aktier på plus. Aktier för 16,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Högst upp i OMXS30:s indexlista hittades Astra Zeneca, med en klättring på 4,4 procent. Aktien byggde därmed på måndagens uppgång som föregicks av att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA begärt mer klinisk data kring konkurrenten Clovis lungcancerpreparat. FDA godkände nyligen Astra Zenecas konkurrerande preparat Tagrisso.

Läkemedelssektorn utvecklades också starkt i Europa överlag. Bland vinnarna märktes även Genmab, som steg 11 procent i Köpenhamn, och Meda och Sobi som steg 2,7 respektive 3,3 procent i Stockholm.

Oljepriset stärktes rejält efter måndagens börsstängning i Europa, och trots en försvagning under loppet av tisdagens handel hörde oljebolagen till vinnarna på de europeiska börserna. I Stockholm stängde Lundin Petroleum i toppskiktet med plus 3,4 procent.

Securitas, som klättrade på måndagen efter att bolaget uppgett att det sett en ökad efterfrågan på sina tjänster efter fredagens terrorattacker i Paris, fortsatte upp med 2,5 procent på tisdagen.

Atlas Copco rörde sig 2,9 procent upp samtidigt som bolaget höll kapitalmarknadsdag i Stockholm. I samband med kapitalmarknadsdagen meddelade bolaget att det håller fast vid sina utsikter om att den sammantagna efterfrågan för koncernen väntas ligga kvar på nuvarande nivå på kort sikt.

Lägst inom storbolagsindex slutade SSAB, Volvo och Boliden. Aktierna slutade på mellan plus 0,9 och 1,2 procent.

En av de få namnen på minus var Africa Oil, som backade 2,3 procent. Tullow Oil och Africa Oil har borrat torrt i den kenyanska brunnen Emesek-1, i den norra delen av Lokichar-bassängen.

Än svagare gick Thule, med ett tapp på 3,4 procent till kursen 106 kronor. Nordic Capital meddelade innan öppning att man sålt 15 miljoner aktier i Thule för 105 kronor per aktie.

På de mindre listorna fortsatte Nordic Mines sin kraftiga uppgångsresa efter att bolaget i fredags fått in nytt kapital. Aktien steg 89 procent.

Störst kursrörelse för dagen noterades dock det lilla prospekteringsbolaget Orezone för. Aktien steg 540 procent, efter att bolaget erhållit undersökningstillstånd i Fetsjön utanför Vilhelmina.

Åt motsatt håll gick Endomines, ner 38 procent, sedan bolagets styrelse beslutat om en företrädesemission av aktier om totalt cirka 70,8 miljoner kronor.

Även Stockholmsbörsens biometriaktier gick mot strömmen. Fingerprint Cards sjönk med 3,1 procent och Precise Biometrics backade 4,8 procent. Den norska sektorkollegan Next Biometrics steg däremot något efter att Trust Designer valt bolagets fingeravtryckssensormodul till sin säkerhetslösning Sesametouch.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1513,94
556,210
3451,94
10971,04
6268,76
2050,44
4986,02
19683,23
22219,00
1,0643
9,3124
8,7491
40,94
43,57
 0,00%
1,55%
2,67%
2,41%
1,99%
-0,13%
0,03%
0,26%
-0,19%

-0,05%
-0,06%
0,66%
-0,09%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.