Home > Morgonrapport: Ny osäkerhet efter uppgifter om förberedda handelstullar mot Kina…

Morgonrapport: Ny osäkerhet efter uppgifter om förberedda handelstullar mot Kina…

OMXS30 steg i likhet med de globala börserna igår och avancerade 0,78 procent till nivån 1560 på indexet. Under gårdagskvällen stängde de amerikanska börserna svagt positivt. Under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats negativt.
Dollarn backade tillbaka igår och har under morgonen utvecklats svagt positivt i förhållande till kronan.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder dagens handel på minus. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 steg 0,78 procent till nivån 1560 på indexet. Omsättningen låg på dryga 16 miljarder kronor. Med stöd från globala uppgångar i USA och i Asien efter minskad oro kring Trumps handelspolitik. Positivt gick bland annat SCA, Billerud och Stora Enso. Även Starbreeze lyfte på en uppdragsanalys från Nordea. Aktien steg 7 procent.

De frostiga relationerna mellan Nord- och Sydkorea och USA har börjats lättats lite och igår kom uppgifter om att Nordkorea kan tänkas avveckla sin kärnvapenarsenal med motkrav på att den nordkoreanska ledningens säkerhet kan garanteras. Efter OS så har relationerna blivit bättre och nu visar det sig inte vara någon tillfällighet utan att det börjar leda till förhandlingar och samtal. Men gällande Nordkorea ska man inte dra händelserna i förväg. Börserna har inte direkt varit särskilt påverkade av den frostiga relationen, så att den ska gå upp allt för mycket på grund av det här är tämligen orimligt att anta.

Under natten har uppgifter om att Trump och hans administration förbereder att införa hinder mot kinesiska investeringar i landet, samt införa tullar på import för att straffa Kinas påstådda stölder av immateriella tillgångar. En utredning om Kinas praxis gällande överlämning av immateriella tillgångar kommer om några veckor vilket kan ge Trump ett mandat att införa tullar, något som väntas slå mot skor, kläder och hemelektronik med mera.

Dagens agenda fokuseras till handelsbalansen i USA för januari månad. Underskottet i handelsbalansen har varit ett av argumenten från Trump i sin ekonomiska politik gentemot omvärlden. Gällande varor och tjänster väntas den ha ökat till 54,1 miljarder dollar från 53,1 miljarder dollar i december. Utrikeshandel visade ett underskott på 74,4 miljarder dollar, mot december utfallet på 72,3 miljarder dollar.

Från USA kommer även Beige Book som visar det nuvarande ekonomiska läget bland företagen, ekonomer och marknadsexperter. Denna väntas nu fortsatt vara på en stabil oförändrad nivå. Vid förra utgåvan beskrevs en blygsam expansion av den amerikanska ekonomin.

Från Sverige väntas riksgäldens utfall angående statens betalningar i februari. Prognosen för budgetöverskottet höjdes vid föregående rapport där statsfinanserna utvecklades oväntat högt.

Imorgon kommer räntebesked från ECB där guidningen inför framtidens räntenormalisering blir det viktigaste för marknaden. Även efterföljande presskonferens med Mario Draghi blir intressant, som vanligt!

Det tekniska läget är fortsatt svårtolkat i och med de kraftiga rörelserna både upp och ner. På längre sikt har säljsignalerna varit tydligare än det omvända, där trenden är neråt. Nuvarande återhämtning till nivån 1560 är strax under ett kortsiktigt motstånd som testades av under gårdagen vid 1570. Området mellan 1580 och 1600 är ett långsiktigt motståndsområde som vi testade av i förra återhämtningsfasen. Något som misslyckades att bryta igenom innan Trumps ståltullar tog vid och börserna föll snabbt tillbaka. Men riskerna finns fortsatt på nedsidan, och återhämtningen sker fortsatt med låg omsättning. Starka stödnivåer finns vid nivån 1488 där vid forcering nya långsiktiga säljsignaler utlöses.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00

  • Turkiet: räntebesked kl 12.00

  • Polen: räntebesked kl 13.00

  • Fed: William Dudley talar i Puerto Rico kl 14.00

  • Fed: Raphael Bostic talar om ekonomiska utsikter kl 14.00

  • BOC: räntebesked kl 16.00

  • Fed: Beige Book kl 20.00

Övrigt

  • RGK: auktionsresultat statsobligationer kl 11.03

  • RGK: annonserar växelemission kl 16.20

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg under tisdagen på en mer riskvillig börs. Nära samtliga aktier i storbolagsindexet noterades på plus där SCA huserade i toppen.

Börsuppgången fick stöd av en minskad rädsla för handelskrig, som det spekulerats kring efter de nya tullar som president Trump vill införa på import av stål och aluminium.

Stöd kom även från USA-börserna under eftermiddagen som steg efter uppgifter om att Nordkorea kan tänka sig att påbörja en avveckling av kärnvapnen om ledningens säkerhet garanteras.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,8 procent till nivån 1.560. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 16,2 miljarder kronor. Tongångarna var även positiva i Tyskland där DAX steg med 0,2 procent.

I Stockholm fick massa- och pappersbolagen vind i seglen sedan irländska Smurfit Kappa tackat nej till ett budförslag från amerikanska International Paper. I Dublin lyfte Smurfit Kappa med över 20 procent.

Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med uteslöt inte att International Paper i händelse av ett misslyckande tar sikte på andra bolag i sektorn. Billerud Korsnäs steg 3,6 procent, Stora Enso 3,1 procent och SCA var upp med 2,0 procent.

Stora Enso och SCA fick även höjda riktkurser av amerikanska investmentbanken Jefferies.

Råvarubolagen steg överlag, med Boliden och Lundin Mining upp med 1,7 respektive 4,1 procent mot bakgrund av stigande basmetallpriser. Råoljepriserna var stabila i närheten av måndagens högsta nivåer och Lundin Petroleum avancerade 1,7 procent.

Elekta har tecknat avtal med ett strålbehandlingscentrum i Frankrike om att installera ett planeringssystem för högprecisionsstrålbehandling. Aktien backade knappt 1 procent men har sedan en vecka stigit med över 13 procent.

Bland småbolagen backade även Karo Pharma 1,4 procent. Även den aktien är en vinnare den senaste tiden med en veckouppgång på 9 procent. Bolagets storägare Anders Lönner har i början av mars utökat sitt innehav och kontrollerar därefter 9,7 procent av kapital och röster i bolaget.

IT-bolaget Proact steg 6,3 procent efter att Affärsvärlden i en analys rekommenderat köp med hänvisning till en attraktiv värdering.

Spelutvecklaren Starbreeze lyfte drygt 7 procent till 10:77 kronor sedan Nordea i en uppdragsanalys beräknat ett kassaflödesbaserat rimligt värde om 13:80-15:90 kronor per aktie.

Ännu mer rusade Invuo Technologies, tidigare Seamless, sedan bolaget träffat ett finansieringsavtal med AJ Group. Aktien slutade upp drygt 97 procent under hög omsättning.

Energiteknikbolaget Saltx Technology, listat på First North steg 6,9 procent på positiva resultat från ett projekt med Suncool-solfångare.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1559.94
3357.86
12113.87
2728.12
24884.12
7372.01
21246.99
30231.55
1.24
10.2
8.21
62.02
65.19
0.78%
0.08%
0.19%
0.26%
0.04%
0.56%
-0.8%
-0.92%
0.00%
0.21%
0.16%
-0.93%
-0.91%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.