Home > Morgonrapport: Nya krafter, nya tag… OMXS30 förväntas kliva tillbaka över 1423 punkter.

Morgonrapport: Nya krafter, nya tag… OMXS30 förväntas kliva tillbaka över 1423 punkter.

Veckans första handelsdag noterade breda nedgångar runt om i Europa och USA. Svenska indextunga storbankerna drogs med i den tunga nedgången tyska Deutsche Bank upplevde på måndagen som föll nästan 7 procent till ny rekordlåg nivå. Storbolagsindexet OMXS30 stängde -1.34% till 1418.2 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14.2 miljarder kronor, och vinnaren blev AXIS som steg +2.02%, samt förloraren som föll -3.93% blev Modern Times Group. NGM-börsen omsatte på måndagen 403.5 miljoner kronor, och vinnaren Uni-light LED TO1 steg +22.09%, samtidigt som förloraren blev Obducat B med en nedgång på -14.00%. Det negativa humöret i Europa spreds vidare till USA som fortsatte drivas av nedgångar, och storbolagsindexet S&P 500 stängde -0.86%. Asien har under natten piggnat till och har inlett tisdagen i ett positivt humör. Nikkei 225 handlas för närvarande till +0.31%, samt Hang Seng +1.10%. Den volatila resan för oljan fortsätter under Opec dagarna när man försöker få till en produktionsfrysning, och noteras för närvarande strax under 48 dollar.

Dagens fokus:

 • SCB: hushållsutlåning augusti kl 9.30
 • SCB: handelsbalans augusti kl 9.30
 • SCB: detaljhandel augusti kl 9.30
 • USA: Markit tjänste-PMI (prel) september kl 15.45
 • USA: hushållens konfidensindikator september kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Det blev en sur inledning på måndagen när vi under första handelsdagen ur veckan backade OMXS30 -1.34 procent till 1418.2 punkter, vilket även innebär att vi stängde under vår stödnivå 1423 punkter.

Det lättnadsrally vi upplevde på torsdagen har vi ni tagit tillbaka efter måndagens breda nedgång.

Banksektorn stod som draglok på tisdagen när samtliga bolag i storbolagsindexet OMXS30 avslutade på minus, och svenska storbankerna backade mellan 1 – 2 procent.

Vi ställde frågan om måndagens handel skulle bjuda på nya krafter eller om vi var tillbaka till ruta ett.

Samtidigt lyfte vi en ökad sannolikhet för fortsatt negativitet vilket även fick styra måndagens handel, som efter inledningsvis handel balanserades strax under vårt stöd 1423 punkter resten av dagen.

OMXS30 (dagsdiagram)

Enligt terminsmarknaden förväntas dagens handel öppna kring 1426 punkter.

Asien vänder tydligt på humöret, och vi ser även en tydlig positivitet bland amerikanska terminer.

En förväntad öppning kring 1426 punkter innebär även en notering över torsdagens lägsta nivå då vi fick ett lättnadsrally, samtidigt som detta ger en öppning över vårt tidigare stöd 1423 punkter som nu agerar motstånd.

Hade inte Deutsche Bank pressat banksektorn så dystert på måndagen, hade sannolikheten för en öppning över 1431 punkter igen ökat markant, och vårt fokus är nu på denna motstånds nivå inför dagens handel.

För att bibehålla vår ståndpunkt behöver vi söka oss över denna nivå igen utifrån ett kortsiktigt perspektiv.

Vi räknar även att vi kommer finna momentum över årshögsta 1448 punkter som vi lämnade i fredags närmaste dagarna om den förnyade positivitet kan hålla i sig som förväntas driva tisdagens handel.

Dagens nyckelnivåer inväntar motstånd vid 1431, 1448 och 1453 punkter. Stödnivåerna finner vi kring 1423, 1410 och vid vår sentimentala heltalsnivå 1400 punkter.

Makroagendan inleds kl 9.30 med hushållsutlåning augusti siffror från SCB där analytiker förväntas en mindre nedgång från 7.6% till 7.5%.

Detaljhandelssiffrorna kommer samtidigt för augusti som däremot förväntas ökat +3.9% efter svaga +1.1% i juli.

Under eftermiddagen får vi amerikanska hushållens konfidensindikator september som efter en ökning i augusti till 101.1 nu väntas falla tillbaka till 98.5.

Nattens tv-debatt i USA med både Hillary Clinton och Donald Trump var minst sagt hetsig och Trump anklagades bland annat för att inte betala skatt, samtidigt som han själv sade att det betyder att han ”är smart”.

Hillary ifrågasatte även varför Trump inte offentliggjort sin deklaration och att han kanske inte är så rik som han påstår, samtidigt som Trump själv lyfte att han gör detta när hon publicerar sina 33.000 raderade mail.

Donald Trump påpekade samtidigt att NAFTA, som skrivits under av före detta presidenten Bill Clinton tillika Hillary Clintons man är ”det värsta handelsavtalet som undertecknats”.

Undersökningarna visar att det är väldigt jämnt mellan kandidaterna, men enligt en undersökning gjord av CNN så vann Hillary Clinton tv-debatten med 62 procent av tittarna, medan 27 procent ansåg att Donald Trump vann debatten.

Banksektorn måndagens sura äpple efter uteblivet statligt stöd till Deutsche Banks miljardböter.

Svenska storbankerna faller tungt när Deutsche Bank backar över 6 procent på måndagen.

Enligt tyska tidningen Focus ger Angela Merkel kalla handen till statligt stöd för Deutsche Bank, och vill heller ej på något sätt beblanda sig med bankens juridiska tvist om potentiella rekordböter i USA.

Deutsche Bank som backat över 50 procent sedan årsskiftet kan möjligtvis få statligt stöd, men inte före valet september nästa år…

Bolagets aktie noteras nu vid rekordlåga nivåer efter måndagens kraftiga nedgång, och den stora frågan är om botten nu är nådd?

Banksektorn (dagsdiagram)

Förnyade krafter i Electrolux? Bolagets aktie gör nya försök efter kraftsamling.

Electrolux drogs med i fallet början av september när bolagets amerikanska konkurrent Whirlpool backade kraftigt efter att Bloomberg News rapporterat att världshandelsorganisation WTO att amerikanska importtullar på koreanska tvättmaskiner bryter mot internationella handelsregler.

Electrolux föll 15% efter att det planerade förvärvet av GE Appliances avbröts, och GE krävde en terminationsavgift om 175 miljoner dollar i slutet av 2015.

Electrolux har även fått leva med sänkta rekommendationer senaste tiden som vidare pressat bolagets aktie, trots att riktkurserna faller mellan 212 – 245 kronor.

På måndagen fanns Electrolux med bland köprekommendationerna i veckans nummer av Börsveckan, där man såg ”möjligheter till en långsiktig högre rörelsemarginal och tillväxt genom förvärv de närmaste åren”.

200 dagars glidande medelvärde utmanas för närvarande, och frågan är om ett utbrott lyckas, för att söka sig vidare norrut upp emot de svårslagna krafterna kring 234 kronor.

 Electrolux (dagsdiagram)

Uppköpsrykten dementeras, stora satsningar på förvärv samt utbrottsförsök kring 106kr sprider positivitet i SOBI.

Sobis produkt Alprolix har godkänts för subvention i England framgår det på måndagen i ett pressmeddelande.

Alprolix är redan sedan tidigare subventionerad i Skottland, Wales och Nordirland men är även godkänd för subvention i Tyskland och Holland.

Milan Zdravkovic som tidigare arbetat för Novo Nordisk i hela 18 år, där han varit tidigare ansvarig för behandlingsområden som diabetes, tillväxthormon, obesitas och immunologi har utsetts till ny chef för forskning och utveckling hos Sobi från och med 1 november i år.

Bolagets vd Geoffrey McDonough sålde i början av augusti en del av sitt innehav i bolaget, men har trots försäljning av 300.000 aktier motsvarande 33 miljoner kronor vid tillfället kvar ett innehav av 347.948 aktier.

Handelsbanken Capital Markets sänkte i mitten av juli från köp till öka, där riktkursen är 127 kronor.

Bolags vd sade i en intervju med Bloomnerg News för drygt en vecka sedan att Sobi inte är föremål för uppköp och att man inte aktivt strävar efter detta, samtidigt som man lyfte att man kan komma att spendera upp till 700 miljoner dollar på förvärv kommande 12 till 18 månaderna.

I en artikel från Dagens Industri i maj tidigare i år lyftes Sobi som en potentiell uppköpskandidat.

Rent tekniskt har nu SOBI utmanat den nedgående trendlinjen vid flertal tillfällen efter att man uppnått 15 månaders högsta strax under all time high 146 kronor, och ett tydligt utbrott ur denna nivå som noteras kring 105 kronor för närvarande kan ses väldigt positivt.

Sobi (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

 • Dividend (aktier i Ripasso Energy)

Makrostatistik

 • SCB: PPI augusti kl 9.30
 • SCB: hushållsutlåning augusti kl 9.30
 • SCB: handelsbalans augusti kl 9.30
 • SCB: detaljhandel augusti kl 9.30
 • USA: TRE veckostatistik kl 14.55
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: Markit tjänste-PMI (prel) september kl 15.45
 • USA: hushållens konfidensindikator september kl 16.00

Övrigt

 • USA: första debatten mellan Donald Trump och Hillary Clinton kl 3.00
 • IMF: publicerar delkapitel ur kommande globala konjunkturrapport kl 15.00
 • Engelska skolan: anmälningstid för allmänheten avslutas inför notering på Stockholmsbörsen (avslutas 28/9 för investerare)
 • Haldex: anmälningstid i Knorr-Bremses bud väntas starta omkring i dag (avslutas omkring 5/12)

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Europabörserna sjönk markant på måndagen med press från tilltagande oro inom banksektorn. Medieuppgifter om att Deutsche Bank inte kan räkna med statlig hjälp präglade rapporteringen kring bankerna.

I fokus stod också den första debatten mellan de ledande presidentkandidaterna i USA, samt oljeproducenternas möte i Algeriet.

Vid stängning hade OMXS30-index tappat 1,3 procent till 1.418 och omsättningen på Stockholmsbörsen stannade till slut på 14,2 miljarder kronor. I Paris tappade CAC 40-index 1,7 procent och DAX i Frankfurt föll 2,3 procent.

Banksektorn bidrog till nedgångar runt om i Europa. Deutsche Bank föll nära 7 procent till ny rekordlåg nivå sedan tyska tidningen Focus skrivit att förbundskansler Angela Merkel inte avser att ge någon statlig hjälp. En talesperson för Deutsche Bank uppgav dock att banken ska klara av problemen ”på egen hand”.

Även i Sverige fanns bankerna bland dagens förlorare med nedgångar på mellan 1,2 och 2 procent. Bankerna tog därmed flertalet av bottenplatserna i storbolagsindexet.

Bäst bland OMXS30-bolagen gick SKF och Swedish Match, som backade 0,1 respektive 0,3 procent.

Telia och Ericsson, som fått höjda rekommendationer av Kepler Cheuvreux respektive Credit Suisse, backade båda men gick ändå något bättre än index. Telia uppges överväga ett bud på omkring 800 miljoner dollar från den turkiska teleoperatören Turkcell på det svenska bolagets ägarandelar i Fintur Holding.

På råvarumarknaderna backade basmetallerna medan oljan hämtade sig rejält. Oljepriserna föll brant i fredags sedan Saudiarabien antytt att produktionsbegränsningar inte lär beslutas vid mötet i Alger. Lundin Petroleum gick ned 1,8 procent och Enquest tappade 1 procent.

I gruvsektorn backade Boliden och Lundin Mining. Mot trenden gick Lundinbolagen Ngex och Filo Mining, som båda har stora koppar- och guldtillgångar i Sydamerika.

Bland de mindre bolagen steg Concentric nära 8 procent, sedan Dagens Industri pekat ut aktien som en sannolik utköpskandidat mot bakgrund av striden om Haldex. Innan bolaget knoppades av var Concentric en del av ”gamla” Haldex.

Nolato har köpt schweiziska Treff som omsätter nästan en halv miljard kronor med en ebitda-marginal på cirka 11,5 procent. Nolatoaktien steg med viss fördröjning på nyheten och handlades 1,8 procent högre.

Kraftigt nedåt var det däremot för Aktietorgslistade Dentware, sedan vd lämnat bolaget och flaggat för ett ordentligt kapitalbehov. Dentware rasade 19 procent och handlades som lägst till 1:30 kronor. Sedan årsskiftet är utvecklingen -73 procent.

Oasmia, som höll årsstämma på måndagseftermiddagen, föll dramatiskt i den avslutande handeln utan att några nyheter presenterats. Under den sista timmen föll aktien drygt 20 procent.

Easyfill, som säljer produkter för förenklad varuhantering i butiker, föll också brant efter nyheten om att bolaget vill göra en nyemission på 23 miljoner kronor. Styrelseledamoten Urban Sjöberg sålde på måndagen aktier för 1,3 miljoner i bolaget. Easyfill handlades ned 11 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1418.19
2975.88
10393.71
6818.04
2146.1
18094.83
5257.49
16616.35
23574.49
1.12
9.59
8.53
45.87
47.84
-1.34%
-1.86%
-2.19%
-1.32%
-0.86%
-0.91%
-0.91%
0.43%
1.10%
-0.08%
-0.12%
-0.05%
-0.13%
-0.19%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.