Home > Morgonrapport: Nya krafter, nya tag… OMXS30 förväntas öppna i positivt territorium.

Morgonrapport: Nya krafter, nya tag… OMXS30 förväntas öppna i positivt territorium.

Stockholmsbörsen inledde nya veckan i negativt territorium med en halv procents nedgång för storbolagsindexet OMXS30, och stängde till 1438.3 punkter. Omsättningen uppgick till 12 miljarder när vinnaren blev Modern Times Group med en uppgång på +1.79%, samtidigt som Hexpol blev dagens förlorare som föll -5.29%. NGM-börsen omsatte lite över 278 miljoner på måndagen när vinnaren blev Metallvärden i Sverige TO1 som steg +38.89%, samtidigt som Uni-light LED TO1 föll -28.57% och blev dagens förlorare. USA tog efter det negativa sentiment som uppstod i Europa och backade -0.30%, där bland annat Netflix steg hela 20 procent i efterhandeln på stark rapport. Nattens handel i Asien inleder tisdagen i klart positiva tongångar, där Nikkei 225 stigit +0.09%, och Hang Seng som avancerat hela +0.88%. Oljan backade något på måndagen efter uttalande från Iran som vill öka sin produktion, men har återhämtat sig under handeln och noteras för närvarande till 51.81 dollar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Avanza (kl 8.15), Getinge (kl 13.00)
 • Storbritannien: KPI september kl 10.30
 • USA: KPI september kl 14.30

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Veckans handel inledde alltså i negativt territorium, och det gick väl knappast undgå den negativa ton måndagens morgonrapport hade.

Vi ställde oss avvaktande inför öppningen, då vi förväntade oss en negativ öppning enligt terminsmarknaden, och mycket riktigt föll vi inledningsvis.

Rent tekniskt börjar vi uppleva svårigheter att ta tillbaka mark över 1448 punkter, och även på måndagen noterades vi kortfattat över 1447 punkter, men föll därefter kort genom att gå från drygt +0.10% till -0.65% på mindre än två timmar.

Vi tar nya tag igen inför tisdagens handel, där rapportsäsongen nu börjar intensifieras genom att Avanza och Getinge lämnar rapport nu på morgonen.

Förväntningarna inför Getinges rapport lyfte vi fram redan i gårdagens morgonrapport som ni kan läsa här.

Under eftermiddagen får vi även rapporter från amerikanska bolag som Goldman Sachs, Unilever, Intel och Yahoo.

OMXS30 (dagsdiagram)

Vi förväntas öppna kring 1445 punkter, vilket innebär en öppning kring måndagens öppning.

Därmed är vi tillbaka till ruta ett, med skillnaden att vi idag väntar oss en positiv öppning och återhämtning av måndagens nedgång.

Kanske H&M klarar återhämta sig efter måndagens nedgång med över två procent, och ge ytterligare stöd för nya tag? Kan dagens rapporter överraska positivt och ge ytterligare bränsle till det inledningsvisa positiva sentiment?

Precis som vi lyfte fram på måndagen har svaghetstecken uppvisats, och vi befinner oss i en mer svårbedömd situation.

Vi låter rapporterna från de tunga aktörerna utkristallisera sig, för att låta styra veckans utveckling, och redan imorgon onsdag får vi rapport från indextunga Handelsbanken men även rapport från Investor, som ni kan läsa mer om gällande förväntningarna längre ner i dagens morgonrapport.

Torsdagens räntebesked från europeiska centralbanken skulle vi behövas positiva besked för att ge ytterligare bränsle för att återta mark under veckan, både gällande 1448 men framförallt 1453 punkter.

Uteblir detta, ja då ökar risken något såvida vi inte får stöd från en stark rapportperiod att vårt förväntade mål med ett kliv upp till 1500 punkter faller kort inom snar framtid.

Inledningsvis vänder vi blickarna mot vårt stora motstånd 1448 punkter, som vi förväntas öppna strax under, och om både Getinge och Avanza kan överraska med positiva rapporter kan detta ge ytterligare bränsle till den positiva inledning vi förväntar oss.

Ytterligare stöd skulle även kunna komma när det kommer till inflationsdata både från Storbrittannien och USA under dagen.

Skulle vi finna ett fortsatt momentum trots de svaghetstecken som uppstått, så behöver vi finna mark över både 1448 och 1453 punkter för att vi ska kunna se förnyad positivitet.

Närmaste stödnivåerna finner vi vid 1431, samt 1423 punkter som hittills inte utmanats sedan slutet av september.

Dagens makroagenda får vi KPI siffror från både Storbritannien och USA kl 10.30 respektive 14.30.

Prognoserna i Storbritannien pekar mot att KPI-inflationen steg till 0,9% i september, från 0,6% i augusti, kärn-KPI-inflationen väntas samtidigt ha stigit från 1,3 till 1,4%.

I USA pekar prognoserna mot att KPI-inflationstakten ska ha stigit till 1,5%, från 1,1% i augusti.

Det blir i så fall den högsta inflationstakten i USA sedan oktober 2014, och även om KPI inte är det viktigaste inflationsmåttet för Federal Reserve lär ledamöterna välkomna alla bekräftelser om att prisökningstakten närmar sig 2%.

Resan söderut tar inte slut för Ratos, som fortsätter att falla för fjärde dagen i rad…

Ratos fortsätter att backa över tre procent på måndagen, och upplever därmed en nedgång för fjärde dagen i rad.

Bolagets aktie har tappat nästan 10% på fyra dagar.

Bränsle till den fortsatta nedgången på fredagen kom när det framgick i ett pressmeddelande från Ratos att för det tredje kvartalet kommer man att genomföra nedskrivningar av bokförda värden om sammantaget cirka 1.7 miljarder kronor, gällande portföljbolagen Aibel, AH Industries, Biolin Scientific, Euromaint och Jøtul.

I samband med pressmeddelandet poängterade man att bland annat återhämtningen i delägda norska oljeservicebolaget Aibel tar längre tid än vad man tidigare väntat, men att nedskrivningen inte påverkar gällande helårsutsikter för den totala portföljens sammantagna operativa resultatutveckling.

Tidigare i september förvärvade Ratos samtliga aktier i Plantagen, där köpeskillingen uppgick till ett värde omkring 1.2 miljarder norska kronor samt företagsvärde omkring 2.9 miljarder kronor.

Ratos sade i samband med förvärvet av Plantagen att detta skall leda till ökad tillväxt, nya butiksformat men också ökad satsning inom e-handel.

Ratos (dagsdiagram)

Flera frågetecken inför Getinges rapport på tisdag.

På tisdag är det dags för Getinge att lämna delårsrapport, januari-september.

Rapporten publiceras kl 13.00, följt av telefonkonferens kl 15.00.

Bolaget som backat drygt -30% sedan årsskiftet har haft ett tufft år, där inte minst nytillträdde VD Alex Myers fick sparken i slutet av sommaren.

Carnegie, Nordea och Handelsbanken lyfter alla fram att det råder flera frågetecken inför rapporten.

Samtidigt väntas sparprogramsbeloppet på 2.5-3 miljarder kronor fram till 2019 sänkas enligt flera analytiker, däribland Nordea som beräknar att beloppet sänks till 1.5 miljarder kronor.

Handelsbanken lyfter fram att sparprogrammet tros försenas tillsammans med att man ser en negativ till oförändrad organisk intäktstillväxt innevarande och kommande året.

Rapporten väntas även ge ytterligare klarheter, inte minst när det kommer till de finansiella konsekvenserna som uppstått i samband med de åtgärder som krävts från amerikanska FDA gällande bolagets tyska fabrik i Hechingen.

Sedan mitten av sommaren har Getinge fått flera sänkta riktkurser, däribland Nordea till 190 kr, HSBC till 185 kr och Carnegie till 175 kr. Swedbank behöll dock en riktkurs på 195 kr, när man i somras höjde rekommendationen till köp.

Getinge (dagsdiagram)

Positiva tongångar inför Handelsbankens rapport på onsdag.

På onsdag är det dags för Handelsbanken att lämna delårsrapport för januari-september kl. 07.00, följt av telefonkonferens kl. 11.00.

Enligt SME Direkts analytikerenkät förväntas Handelsbanken presentera ett rörelseresultat om 5.6 miljarder kronor för det tredje kvartalet.

Kärnprimärkapitalrelationen förväntas öka till 23.6 procent, samtidigt som räntenettot väntas landa på 6.9 miljarder kronor.

Som vi tidigare rapporterat sålde Handelsbanken samtliga Industrivärden aktier, vilket väntas bidragit positivt till resultatet som gav en reavinst på 750 miljoner kronor.

Inför rapporten skrev Goldman Sachs i en analys, ”En huvuddiskussionspunkt runt SHB är möjligheterna till utdelning sedan utfallet med kapitalkrav om 21,1 procent varit bättre än väntat”.

Goldman Sachs har tidigare höjt riktkurserna för de svenska storbankerna, däribland Handelsbanken som fick en riktkurs på 124 kr.

Sedan början av september har det trillat in flera höjda riktkurser, med bland annat Credit Suisse (108kr), Swedbank (99kr) och Deutsche Bank (100kr). Även SEB återupptog bevakning med riktkurs på 114kr.

Handelsbanken (dagsdiagram)

Kan den positiva trenden hålla i sig? På onsdag lämnar även Investor rapport.

På onsdag är det även dags för Investor att lämna delårsrapport för januari-september kl. 08.15, följt av rapportpresentation kl. 10.00.

Investor som bland annat är ABB:s största ägare stod bakom beslutet att behålla ”Power Grids”. Cevian vars ägande uppgår till runt halva Investors ägarpost ansåg dock att en avknoppning till ett självständigt börsnoterat företag skulle vara mer fördelaktigt.

I mitten av september sålde Investor sitt innehav på 38 procent i Kunskapsskolan till grundande och huvudägaren Peje Emilsson.

Den 12 september framgick det att bolagets VD Johan Forssell köpt totalt 4.000 aktier till ett värde omkring 1.2 miljoner kronor.

Nordea höjde riktkursen till 375 kronor i början av oktober, men Swedbank sticker dock ut näsan ordentligt och har höjt riktkursen vid tre tillfällen sedan slutet av juli från 330, till 340, till att slutligen höja till 350 kr den 13 oktober.

Investor (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Com Hem (ca kl 7.30), Traction (kl 8.00), Avanza (kl 8.15), Fortnox (kl 8.30), Probi (ändrat datum från 25/10) (kl 8.45), Getinge (kl 13.00), Uniflex (kl 13.30)
 • Asos (kl 8.00), Johnson&Johnson (kl 12.45), Goldman Sachs (kl 13.30), Unilever (kl 13.30), Intel (kl 22.00), Terex (prel datum), Yahoo (efter USA-börsernas stängning ), BHP Billiton (operativ uppdatering) (kl 23.

Exklusive utdelning

Makrostatistik

 • SCB: värdepappersstatistik september kl 9.30
 • Storbritannien: KPI september kl 10.30
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: KPI september kl 14.30
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: NAHB husmarknadsindex oktober kl 16.00

Övrigt

 • SHB: publicerar China update kl 9.00
 • Nilörn: rapportpresentation, dagen efter rapporten kl 9.00
 • Com Hem: telefonkonferens kl 10.00
 • Probi: rapportpresentation kl 10.00
 • Uniflex: bolagspresentation hos Remium kl 14.30
 • Getinge: telefonkonferens kl 15.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde veckan på minus, med tungviktaren H&M i botten på en relativt nyhetsfattig dag i väntan på rapportfloden.

OMXS30 stängde på minus 0,5 procent och nivån 1.438,4. Nedgången var något lägre än tyska DAX-indexets minus 0,7 procent.

Omsättningen stannade på knappt 12 miljarder kronor, med H&M i omsättningstoppen och Ericsson strax därunder.

Telekomaktien backade för femte handelsdagen i rad, eller den fjärde inräknat vinstvarningen i onsdags, och stängde 0,7 procent ned. Nyheterna för bolaget, exempelvis en ny vd, lyste med sin frånvaro bortsett från ännu en riktkurssänkning från en Londonbank.

H&M utgjorde främsta indexsänke – och gjorde konsumentbolag till sämsta sektor – genom att backa 2,0 procent till kursen 253:30 kronor. Detta efter att på fredagen ha fått köpråd av ABG och då överpresterat mot index. Bolaget meddelade på måndagen en septemberförsäljning i linje med förhandsbeskedet vid rapporten den 30 september: försäljningen steg med bara 1 procent under månaden, trots 13 procent fler butiker.

Astra Zeneca-aktien fick viss fart mot slutet av dagen genom rykten på Twitter om att Novartis är på väg att lägga ett bud med en kraftig premie. Aktien stängde på plus 0,3 procent efter att innan ryktena kom i schwung ha handlats på minus 1,5 procent.

Detta räckte till en femteplats i OMXS30. Högst upp här återfanns Tele2 på plus 0,8 procent utan några kommunicerade nyheter, och strax därefter Sandvik och SKF. Båda steg 0,4 procent efter köpråd i Börsveckan.

För verkstadsbolagens vidkommande kan noteras att det så kallade Empire Manufacturing Index, som mäter affärsförhållandena för industrin i delstaten New York, oväntat försämrades under oktober jämfört med september. På längre sikt, sex månader, steg optimismen dock något, och diverse delindex visade också framfötterna.

Industriproduktionen i september för hela USA kom därtill in enligt förväntningarna, plus 0,1 procent.

Utanför OMXS30 tyngde dock farhågor för en kärvare framtid i USA på Hexpols kurs. Aktien blev med minus 5,3 procent sämst bland storbolagen efter en rekommendationssänkning till behåll från köp av norska DNB. Banken tror att USA:s bilförsäljning, där Hexpol har en fjärdedel av sin försäljning, har kulminerat och lär tynga gummibolagets omsättning under 2017-2018.

Även rapportsäsongen i USA, som ligger något före den svenska, tilldrog sig uppmärksamhet. Under svensk handel publicerade Bank of America en kvartalsrapport som överträffade förväntningarna, liksom för Citigroup och JP Morgan förra veckan med stöd av framgångsrik räntehandel, och de svenska bankerna gick bättre än index. SHB, som är först ut av dem genom att rapportera på onsdag, var enda bankaktie på plus och steg 0,3 procent.

På måndagens tunna svenska bolagsrapportagenda var First North-listade Nilörn i princip ensam. Aktien steg 10 procent på fördubblat nettoresultat och en vd som tror på stark årsavslutning.

Bland förra veckans vinstvarnare studsade Eltel tillbaka något och steg initialt 10 procent, men landade på bara plus 1,5 procent. Ratos B fortsatte backa och stängde på minus 2,4 procent.

Bland mikrobolagen rasade Dentware 26 procent på Aktietorgets observationslista, efter att bolaget i fredags kväll ånyo föreslog en riktad emission till kraftig underkurs till den nyligen avgångne vd:n Jerry Wiener.

På tisdagen stundar rapporter från bland andra Com Hem och Avanza före börsöppning, och klockan 13 öppnar Getinge böckerna.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1438.28
3008.72
10503.57
6947.55
2126.5
18086.4
5199.82
16914.68
23239.97
1.1
9.69
8.79
50.63
51.8
-0.53%
-0.54%
-0.73%
-0.94%
-0.30%
-0.29%
-0.27%
0.09%
0.88%
0.16%
-0.05%
-0.22%
0.52%
0.54%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.