Home > Morgonrapport: Nya nedgångar väntas efter svag utveckling i USA, det svänger snabbt i en björnmarknad!

Morgonrapport: Nya nedgångar väntas efter svag utveckling i USA, det svänger snabbt i en björnmarknad!

God Morgon

S&P500 i USA hade en negativ utveckling igår med trendande kursfall under hela dagen, vilket ledde till att utvecklingen summerades till slut till -2,5 %. Asien öppnar över lag under nollan. I Japan sjönk maskinorderingången med 14 % i jämförelse med månaden före. Japanska Nikkei faller kraftigt och tidig morgon var indexet ner 3,21 %. Hang Seng backar 1,10 %. Med hänsyn till S&P500 nedgång och allmänt sämre kursutveckling i Asien nu på morgonen är det inte förvånande att ledande svenska terminer indikerar en klar negativ öppning.

Igår var det nordsjöoljan BRENT som skulle ner under 30 dollar för att sedan snabbt vända upp över 30-strecket igen. Idag öppnar oljepriset i det lugnare taget, där WTI-terminen handlas till 30,73 dollar medan BRENT-terminen handlas till 30,17 dollar.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Äntligen fick vi se en aningen positivare utveckling på OMXS30, men likt tidigare dagar har det inledande köptrycket dämpats av fram mot eftermiddagen då säljarna tagit över kommandot. Men uppgången summerades åtminstone till 0,72 % vilket var bättre än övriga ledande europeiska börser. OMXS30 noterades till slut till 1361 punkter. Tyska DAX-indexet föll kraftigare under eftermiddagen och slutade på -0,43 %.

På storbolagslistan höll bank- och verkstadssektorn uppe indexet vilket bidrog till den, i förhållande till övriga Europa, starkare utvecklingen. Omsättningen på stockholmsbörsen låg på dryga 16,3 miljarder kronor. Även S&P500 backade efter en initial uppgång, detta till stor del av att oljepriset vände till röda siffror.

Oljepriset var, som vanligt, i fokus och när oljan steg, då steg även börserna. Men efter utökade oljelager från USA,

OMXS30, återhämtade sig lite under gårdagens handel, och stod sig relativt sett bra mot oljenedgången som drog med sig övriga börser ner. I USA visade kurserna rött vilket kan påverka handeln idag.
OMXS30, återhämtade sig lite under gårdagens handel, och stod sig relativt sett bra mot oljenedgången som drog med sig övriga börser ner. I USA visade kurserna rött vilket kan påverka handeln idag.

som presenterades under eftermiddagen föll oljepriset såväl som börserna. Ryssland öppnar för att minska sin oljeproduktion i spåren av prisraset. Detta meddelade landets biträdande finansminister Maxim Oreshkin. Nuvarande oljepris kan komma att leda till hårda och snabba stängningar av vissa oljeproducenter under de kommande månaderna, ska han enligt rysk media ha sagt. Trots oljeprisfallet har vi inte sett särskilt många nyemissioner och konkurser än, vilket borde komma som en konsekvens av det låga oljepriset. Men det är såklart en fördröjningseffekt, som bör visa sig under vårens gång. På senare tid har börserna och oljan följt varandra rätt så bra, och oljepriset kan således vara bra att hålla ett extra öga på om det som igår sker tvära kast.

Ytterligare i fokus på OMXS30-listan var Fingerprint som fått en minst sagt usel start på året. Nedgången under gårdagen blev 10,43 % vilket innebär att aktien backat strax över 30 % sedan årsskiftet.

Amorteringskravet som påtalats från flertalet håll som nödvändiga för svensk ekonomi, ser ut att skjutas på framtiden. Enligt finansminister Magdalena Andersson är det inte aktuellt i dagsläget för nya åtgärder mot hushållens skulder. Skuldfesten ser således ut att fortsätta vilket kan skapa rejäla problem sen när räntorna väl höjs och de som inte klarar av räntorna måste sälja och byta boende. Där är vi inte än men USA och FED har börjat höja räntan vilket kan leda till, om inte världsekonomin klappar ihop igen, höjda räntor även från ECB och riksbankens sida inom en inte allt för lång tid.

Beige book visade att arbetsmarknaden växer stabilt i USA men att lönerna står kvar och stampar. Att arbetsmarknaden växer rejält har vi sett klart och tydligt senaste tiden, senast med arbetsmarknadsrapporten som visade en tillväxt om 292 000 nya jobb mot förväntade 200 000. Problemet har varit lönerna som inte vill ta fart, vilket också håller nere inflationen. Rapporten som fungerar som underlag för FED vid direktions policymöten visar att FED har ett tufft år framför sig. Var valet rätt att höja räntan? Påverkar den löneökningen negativt? Och är direktionen beredda att sänka räntan igen om lönetillväxten inte tar fart på riktigt? Med andra ord kommer FED-mötena vara fortsatt viktiga för börsen och ekonomin, men vem hade trott något annat?

Idag intensifieras makroagendan för veckan och vi har en del intressant statistik att bearbeta. Tyskland presenterar BNP samt budgetsaldo för 2015. Prognoserna inför pekar på en tillväxt på 1,7 % för 2015 och ett överskott i budgeten på 0,5 % av BNP.

Mer statistik kommer från SCB som visar KPI-inflationen för december månad i Sverige. KPI-inflationen väntas ligga kvar på 0,1 % medan KPIF-inflationen väntas sjunka till 0,9 % från föregående 1,0 %. Riksbankens egna prognoser visar +0,26 % respektive 1,09 %.

Riksbankens direktion har sammanträde under dagen, möjligtvis för att utvärdera eventuella valutainterventioner ytterligare.

Protokoll från ECB:s senaste räntemöte i december månad, som gjorde marknaden rejält besviken med fallande aktiekurser. Nu kommer således protokollet vilket kan ge en fingervisning om hur diskussionerna gick under mötet.

Övrig agenda och dess hålltider under dagen är:

– Japan: maskinorder november kl 0.50
– Australien: arbetslöshet december kl 1.30
– Finland: KPI december kl 8.00
– Tyskland: grossistpriser december kl 8.00
– Tyskland: BNP och budgetsaldo 2015 kl 9.15
– SCB: KPI december kl 9.30
– SCB: småhusbarometern december kl 9.30
– USA: importpriser december kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 1 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.15: Tyskland: BNP och budgetsaldo 2015

Prognoserna pekar mot att den tyska ekonomin växte med 1,7% under 2015, och budgeten genererade ett överskott på 0,5% av BNP.

kl 9.30: SCB: KPI december

Vice riksbankschefen Per Jansson var ”påtagligt besviken” över inflationsutfallet i november, och risken finns för att han inte blir mycket gladare av decemberutfallet, som enligt SME Direkts prognosenkät kan bli lägre än vad

Riksbanken antog i den rejält nedjusterade prognos i december.

KPI-inflationen väntas ha legat kvar på 0,1% i december medan KPIF-inflationen väntas ha sjunkit till 0,9%, från 1,0% i november. Riksbankens prognoser pekar mot +0,26 respektive 1,09%.

Enligt flera ekonomer är risken också att Riksbankens inflationsproblem kan fortsätta under 2016. Enligt SEB:s ekonomer kan en väderdriven uppgång i elpriserna visserligen motverka delar av nedåttrycket på priserna i januari, men terminspriserna antyder att den uppgången kommer att bli kortvarig.

”Trots de högre elpriserna är vår kortsiktiga prognos något lägre än Riksbankens, oh vår prognos för inflationen senare 2016 är signifikant lägre”, skriver SEB-ekonomerna i ett kundbrev.

kl 13.00: BOE: räntebesked

Inga förväntningar om att brittiska centralbanken ska följa Fed i spåren och börja strama åt penningpolitiken.

Commerzbank: Inför veckans MPC-möte kommer fokus riktas mot huruvida Ian McCafferty fortsätter att rösta för en räntehöjning, trots bevis som pekar mot att både pris- och löneinflationen kommer att bli lägre 2016 än vad centralbanken tidigare räknat med.

”Om mr McCafferty håller fast vid sin position så skulle det åtminstone ge visst stöd till uppfattningen att räntan kan höjas första halvåret 2016. Men om han skulle ändra bedömning skulle det sända en kraftfull signal om att den första räntehöjningen inte lär komma så snabbt”, skriver Commerzbanksekonomen Peter Dixon i ett kundbrev, och tillägger att marknaden för närvarande inte prisar in någon räntehöjning alls i år.

kl 13.30: ECB: protokoll från policymötet 3/12

ECB sänkte depositräntan från -0,20% till -0,30% och förlängde QE-programmet till mars 2017, eller längre vid behov. Marknadsaktörer hade dock räknat med ännu kraftfullare åtgärder, efter en rad signaler från ”icke namngivna ECB-källor”, kanske protokollet kan bidra med förklaringar till kommunikationsmissen.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg i likhet med majoriteten av de ledande Europabörserna på onsdagen. En rad verkstadsföretag låg i täten för uppgången, medan Fingerprint Cards var stor förlorare bland storbolagsaktierna.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,7 procent till 1.361. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på cirka 16,3 miljarder kronor.

”Jag tror inte att man ens ska försöka förklara uppgången på bolagsspecifik basis”, säger SEB Aktiehandels strateg Esbjörn Lundevall till Nyhetsbyrån Direkt och anför en allmän och i hela Norden synlig positiv rekyl på aktiemarknaden, med framför allt uppstudsar för cykliska bolag som fått mycket stryk hittills i år.

Att rekylen kommer just nu ser Esbjörn Lundevall mot bakgrund av flera faktorer, till exempel att Brentoljan studsat upp kraftigt från tisdagens bottennotering, återhämtning i USA samma dag, och avtagande stress på interbankräntemarknaden i Hongkong, där räntor varit uppe kring 60 procent.

”Vissa orosindikatorer har svängt tillbaka ordentligt”, sammanfattar Esbjörn Lundevall och konstaterar att även volatilitetsindexet VIX har lagt sig en smula.

Högt i index fanns Sandvik, som lyfte 2,4 procent till 69:90 kronor. Aktien har varit pressad på senare tid och noterats i nivå med kurserna under finanskrisen. Andra bolag i sektorn, som Atlas Copco, Alfa Laval och SKF, steg med i trakterna av 1,5-2 procent.

Fordonsrelaterade aktier utvecklades generellt också starkt. Volvo steg 1,9 procent och en mindre underleverantör som Gränges var upp 1,2 procent.

Uppåt var också storbankerna. Bäst gick Swedbank, som lyfte 1,4 procent sedan Credit Suisse höjt rekommendationen för banken till neutral från underperform. Svagast av de fyra stora gick SEB, som fått rekommendationen sänkt av den schweiziska storbanken och backade 0,6 procent. Nätmäklaren Avanza, som fått höjt betyg av Nordea, steg 2,2 procent.

I andra änden av index fanns Fingerprint Cards, som tappade 10,4 procent till 412 kronor. Förra årets överlägsna kursraket har därmed backat dryga 30 procent hittills i år. Aktien låg i en fallande trend så gott som hela dagen. På onsdagsförmiddagen knockades dessutom ett par minifutures med Fingerprint som underliggande, vilket bidrog till ökat säljtryck.

Bland gruvbolagen avancerade Lundin Mining med 0,9 procent, medan Boliden tappade 2 procent efter en sänkt rekommendation av Credit Suisse. Basmetallerna noterades överlag något högre för dagen.

First North-listade gruvprospekteringsbolaget Kopy Goldfields steg 21 procent, sedan bolaget meddelat att en malmreservsrapport för den ryska Krasny-fyndigheten slutförts och lämnats in till de ryska myndigheterna i Irkutsk i slutet av december 2015.

Oljepriserna kom under förnyad press då statistik över USA-lagren visade på växande lager. Lundin Petroleum backade 2,2 procent och Enquest 4,9 procent.

Hexagon, som fått en höjd rekommendation av SEB men sänkts av Bank of America Merrill Lynch, tappade 0,7 procent.

Solenergibolaget Soltech Energy, som listades på First North i somras, rusade 64 procent under hög omsättning efter att ha tecknat ett stort avtal i Kina.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1360,98
489,320
3073,02
9960,96
5960,97
1890,28
4526,07
17146,58
19712,20
1,0887
9,2784
8,5218
30,73
30,17
 0,72%
0,64%
0,27%
-0,25%
0,54%
-2,50%
-3,41%
-3,21%
-1,10%
0,05%
0,02%
-0,03%
0,82%
-0,33%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.