Home > Morgonrapport: ”Psykologiska 1700 inom räckhåll, men förhöjd risknivå runt hörnet”

Morgonrapport: ”Psykologiska 1700 inom räckhåll, men förhöjd risknivå runt hörnet”

OMX-index fortsätter att bryta signifikanta motståndsnivåer på löpande band och med den psykologiskt viktiga 1700-nivån inom räckhåll ligger det nära till hands att marknadens aktörer vill stämma av ovanför denna inom kort. Men samtidigt som den traditionella tekniska analysen talar för att vi stämmer av ovanför 1700-nivån under innevarande vecka, visar marknaden upp en del underliggande svaghetstecken. Även om dessa svaghetstecken ingalunda ger en regelrättig säljsignal i sig, talar de för att den försiktige aktören med fördel kan nyttja kortsiktig styrka under innevarande veckas handel till att minska på sin marknadsexponering. Risken för en eventuell utförsäljning är för tillfället förhöjd, och skulle en nedgångsfas initieras, är sannolikheten också stor att den blir relativt kännbar.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMX Veckodiagram
OMX Veckodiagram

Stockholmbörsen erbjöd en tämligen avslagen och sömnig tillställning under föregående vecka.

Men veckan slutade, i vanlig ordning på plus mycket tack vare fredagens pigga och betydligt mer volatila avslutning då OMX-index steg 0,4% och slutligen stängde på 1691.

Därmed befinner sig OMX-index i närheten av den psykologiskt viktiga 1700-nivån, och det ligger nära till hands att utgå från att marknadens aktörer kommer att utmana denna nivå under innevarande veckas handel.

Och den livliga haussestämningen fortsätter alltjämt att hålla i sig. Köpsignalerna duggar tätt, utländska marknader ser stabila ut, och de flesta nyheter tolkas för tillfället positivt.

Men trots att den svenska börsen fortsätter att övertyga med serier av nya högre bottnar och högre toppar är vår samlade bedömning att det kan vara läge att iaktta viss försiktighet framöver.

Vi har inte erhållit någon regelrätt säljsignal i sig.

Däremot gör förekomsten av kommande säljcykler att vi bedömer att det kan vara klokt att nyttja kortsiktig styrka under innevarande vecka till att lätta lite på exponeringen mot aktiemarknaden för den försiktige marknadsaktören.

OMX Dagsdiagram
OMX Dagsdiagram

Vi ser ingen omedelbar fara under inledningen av veckan. Eventuell kortsiktig svaghet under dagens handel kommer sannolikt att stöta på patrull redan i intervallet 1677-1683 där det sannolikt finns villiga köpare, och denna nivå utgör sannolikt ett utmärkt område att ta spjärn mot för den kortsiktige marknadsaktören som har som strategi att köpa bottnar i en stigande marknad.

Med en godkänd rapportperiod bakom oss och en mycket aptitlig utdelningsvår framför oss är det för närvarande centralbankerna och deras nycker som står i marknadens fokus och kommande vecka utgör inget undantag.

”Nonfarm Payrolls” kommer vara ”det nya svarta” under denna vecka.

Sysselsättningssiffrorna mot slutet av veckan blir sannolikt avgörande för när FED väljer att påbörja den kommande räntehöjarcykeln. Denna makrostatistik kommer att stötas och blötas extra mycket med tanke på att inga nya utspel från FED väntas ske förrän nästa FED-möte som är schemalagt först under 17-18 Mars.

Och för tillfället handlar allt om fortsatta QE-stimulanser.

Vi befinner oss trots allt i en värld där centralbanker tävlar i att förse marknaden med ultrabillig likviditet, där valutakurserna på många håll fortsätter sitt ”race to the bottom” och där avsaknaden av vettiga alternativ för överskottslikviditet fortsätter att lysa med sin frånvaro.

Och medan vissa likställer QE med skapandet av ofrånkomliga tillgångsbubblor, menar andra att de är ett nödvändigt ont i en ekonomisk verklighet i skriande behov av extraordinära injektioner.

Slutsats: Vi tror att 1700-nivån i OMX-index utmanas under veckan, men vår bedömning är också att risknivån i marknaden under kommande två veckor är förhöjd. Även om marknaden känns och ser stark ut vore vi inte förvånade om plötsliga nedgångar blev en realitet under denna eller nästa vecka. Därför kan det vara klokt att vara extra lyhörd för eventuell svaghet, och för den försiktige marknadsaktören kan det också vara klokt att minska sin exponering något i samband med kortsiktig styrka under innevarande vecka. Marknadens fokus ligger på sysselsättningsstatistiken i slutet av veckan och vilka konsekvenser denna får för FED:s fortsatta räntepolitik.

 

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste börsnyheterna

Börsfacit för februari blev ett litet snäpp starkare än redan starka januari i Stockholm, efter en sportlovsfredag med uppgångar i bland annat banker och ickecykliska bolag. En strid ström av småbolagsbokslut präglade en annars ganska nyhetsfattig dag.

OMXS30 stängde 0,4 procent upp på nivån 1.691, vilket motsvarar en uppgång i februari på 7,53 procent och 15,6 procent sedan årsskiftet. I januari steg indexet med 7,48 procent.

Aktier för 16 miljarder kronor omsattes under fredagen på den alltjämt sportlovssömniga Stockholmsbörsen, men ett mått på börsens attraktionskraft lämnades av Avanza, vars handel rapporterades ha ökat med 94 procent på årsbasis under februari. Antalet affärer var 58.100 i februari, mot 50.500 i januari.

Även i den svenska ekonomin i stort ångar det på: BNP steg med 2,7 procent, klart mer än väntat, på årsbasis under det fjärde kvartalet 2014 enligt SCB-statistik.

”Det mesta tyder på att en genuin återhämtning i svensk ekonomi har börjat”, sade Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson till Nyhetsbyrån Direkt, och avslöjade att KI nu kommer att justera upp sin tillväxtprognos för 2015 från nuvarande 2,3 procent.

De europeiska börserna steg liksom den svenska, med övervägande positiva signaler från världens olika hörn. På statistikfronten hjälpte exempelvis USA:s konsumenter till via ett Michiganindex som sjönk mindre än väntat i februari, och från Fed kom duvaktiga signaler från en av delstatscheferna om att inte höja räntan för snart. Det grekiska stödprogram som skulle ha löpt ut på lördagen förlängdes till slut till halvårsskiftet av euroländernas räddningsfond, med tyskarnas goda minne, och från Ukraina kablades nyheter om tillbakadraganden av tunga ukrainska vapen ut.

På svenskt börsgolv var Getinge klarast lysande stjärna i OMXS30 efter en upprepad köprekommendation tryfferad med en rejäl riktkurshöjning från Danske Bank, som hyser stark tilltro till den nya vd:ns förmåga att sänka kostnader, eftersom denne lyckades öka marginalerna betydligt i det Getingeaffärsområde han tidigare var chef för. Aktien steg drygt 4 procent till 230:50 kronor.

SCA steg näst mest i index, 2,1 procent till 207:40 kronor, en krona under stängningsrekordet från dagen efter bokslutskommunikén.

Främsta OMXS30-draglok var dock indextunga Handelsbanken som steg 1,8 procent till 420 kronor. Swedbank och SEB steg med 0,9 respektive 0,5 procent, medan Nordea backade 0,1 procent.

Verkstadsaktier gick sämre, Sandvik efter en rekommendationssänkning från ABG, och längst ned i indexet fanns Atlas Copco och SSAB på minus 1 procent.

”Det är inget speciellt som driver ned verkstadsaktierna i dag; snarare handlar det om att folk blir obekväma med värderingen nu, trots att det ser allt mer sannolikt ut med en europeisk återhämtning 2016 och framåt”, sade en Londonbaserad verkstadsanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland dagens rapportbolag stod Moberg Pharma ut på nedsidan med en kursminskning på 8 procent, efter att bara ha lyckats minska förlusten något under fjärde kvartalet.

Glädjeämnen fanns det gott om: Lexington parkerade sig exempelvis på plus 11 procent sedan morgonens bokslut tagits emot väl. Bactiguard, som haft en trist kursutveckling sedan börsnoteringen i somras, avancerade 4 procent efter insynsköp.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER

FIRST NORTH
– VA Automotive

ÖVRIGA NORDEN
– Genmab

STÄMMOR
– Mavshack (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Ericsson: media- och analytikerträff vid i samband med Mobile World Congress i Barcelona kl 8.45-9.45
– Amasten Holding: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen februari
– Nordnet: presenterar aktiehandel i februari
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Dentware: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 23/3)
– Effnetplattformen: anmälningstid i nyemission avslutas
– Mavshack: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 15/4)

MAKROSTATISTIK
– Japan: inköpschefsindex (def) industrin februari kl 2.35
– Kina: HSBC inköpschefsindex (def) industrin februari kl 2.45
– Finland: BNP 4 kv kl 8.00
– Storbritannien: Nationwide husprisindex februari kl 8.00
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin februari kl 8.30
– SCB: arbetskostnadsindex december kl 9.30
– SCB: fordonsstatistik februari kl 9.30
– SCB: konjunkturlöner december kl 9.30
– Frankrike: inköpschefsindex (def) industrin februari kl 9.50
– Tyskland: inköpschefsindex (def) industrin februari kl 9.55
– EMU: inköpschefsindex (def) industrin februari kl 10.00
– Storbritannien: inköpschefsindex industrin februari kl 10.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: KPI (prel) februari kl 11.00
– EMU: arbetslöshet januari kl 11.00
– USA: privata inkomster, privatkonsumtion januari kl 14.30
– Belgien: BNP (def) 4 kv kl 15.00
– USA: Markit inköpschefsindex (def) industrin februari kl 15.45
– USA: bygginvesteringar januari kl 16.00
– USA: ISM inköpschefsindex industrin februari kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1691,03
3599,00
11401,66
6946,66
2104,50
18132,70
4963,53
18840,49
24882,27
1,1180
9,3374
8,3505
49,38
62,15
0,37%
0,67%
0,66%
-0,04%
-0,30%
-0,45%
-0,49%
0,22%
0,28%
0,00%
0,06%
0,09%
0,02%
-0,05%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.