Home > Morgonrapport: Nya tag väntas efter tre dagars nedgång. Blickarna vänds tillbaka mot 1448 punkter.

Morgonrapport: Nya tag väntas efter tre dagars nedgång. Blickarna vänds tillbaka mot 1448 punkter.

Resan fortsatte söderut på Stockholmsbörsen under torsdagen, och storbolagsindexet OMXS30 backade avslutningsvis -1.10% till 1426.7 punkter. Omsättningen uppgick till 16 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, där vinnaren blev Balder med en uppgång på +2.11%, samtidigt som Sweco blev dagens förlorare med en nedgång på -5.94%. NGM-börsens omsättning uppgick till 380 miljoner kronor, och Uni-light LED TO1 blev dagens vinnare som steg drygt 18 procent, samtidigt föll Scandinavian Organics med -50.00% och blev därmed dagens förlorare. USA tog över stafettpinnen från Europa och backade -0.31%, efter att både räntehöjaroron ökade samtidigt som nyanmälda arbetslösa kom in oförändrad på 246.000. Asien handlas på fredagsmorgonen i positivt territorium och Nikkei 225 noteras för närvarande till +0.36%, samtidigt som Hang Seng stigit +0.58%.  Amerikanska lagren av råolja steg mer än väntat på torsdagen, men trots detta så lyckas oljan bibehålla sin notering kring 52 dollar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: JP Morgan (kl 12.45), Citigroup (kl 14.00), Wells Fargo (kl 14.00)
 • Storbritannien: byggproduktion augusti kl 10.30
 • EMU: handelsbalans augusti kl 11.00
 • USA: detaljhandel september kl 14.30
 • USA: PPI september kl 14.30
 • USA: Michiganindex (prel) oktober kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Stockholmsbörsen fortsatte därmed resan söderut för tredje dagen i rad, och torsdagens stängning innebär även ett utmanande av 50 dagars glidande medelvärde.

Torsdagens nedgång innebar även att vi slog ut vårt stöd vid 1431 punkter som var en av de förhöjda risker som vi lyfte fram i gårdagens morgonrapport.

Samtidigt lyckades inte torsdagens handel slå ut vårt stöd vid 1423 punkter som varit en ännu mer intressant prisnivå utifrån orderflödet tidigare.

Torsdagens handel innebär även att storbolagsindexet OMXS30 nu noteras till minus sedan oktober månad inleddes, och är även tillbaka till att noteras på minus -1.39% sedan årsskiftet.

Rapporterna börjar strömma in på allvar nästa vecka, och kommer att intensifieras senare delen av veckan med bland annat Atlas Copco, Betsson, Boliden, SEB och Ericsson för att nämna några.

Dagens handel förväntas öppna i positivt territorium denna fredag, och terminsmarknaden ger en fingervisning mot att vi kan öppna runt 1437 punkter.

OMXS30 (dagsdiagram)

En öppning vid 1437 innebär att vi såfall kommer att öppna över 1431 punkter, som är en av våra nyckelnivåer som agerat stöd som motstånd.

Detta skulle även innebära att vi lämnar 1423 punkter bakom oss, som var ett av de orosmoment som uppstod under torsdagens handel, som vi försökte utmana en halvtimme efter att amerikanska börser öppnat under eftermiddagen.

Vi skulle inledningsvis behöva ta oss tillbaka till över 1448 samt 1453 punkter för att inte öka risken för en avmattande effekt i det positiva momentum vi lyft fram sedan tidigare, för att uppnå vår förväntan mot 1500 punkter.

Eftersom vi kommer att få en mer rapportstyrd börs kommande veckor blir det ytterst intressant att se hur detta utkristalliserar sig.

Eftersom dagen förväntas öppna tydligt positivt, innebär detta att dagens nyckelnivåer kvarstår med motstånd vid 1448 och 1453 punkter, samtidigt som vi finner våra stöd vid 1431 och 1423 punkter.

Dagens makroagenda förgyllds med bland annat byggproduktionssiffror från Storbritannien kl 10.30, samtidigt som vi får handelsbalanssiffror från euroområdet kl 11.00.

Under eftermiddagen får vi detaljhandelssiffror från USA kl 14.30 där bland annat Credit Suisse väntar sig en återhämtning efter en förhållandevis svag siffra i augusti.

Fed-chefen Janet Yellen talar om ”Makroekonomisk forskning efter krisen” senare på kvällen kl 18.00 vid Boston Feds årliga konferens.

Dagens bolagsrapporter i USA får vi bland annat JP Morgan (kl 12.45), Citigroup (kl 14.00), Wells Fargo (kl 14.00)

SSAB fortsätter resan norrut när Goldman Sachs höjer rekommendation till köp på torsdagen.

Bolagets aktie har nu stigit drygt 63% sedan årsskiftet!

SSAB avviker från den stora massan på torsdagen och toppar storbolagsindexet OMXS30 med en uppgång på över två procent, efter att Goldman Sachs höjer sin rekommendation till köp, från tidigare neutral.

Den inledningsvisa uppgången på två procent avmattades under dagen, som avslutade dagen på +0.28%.

Resan fortsätter därmed norrut, efter att föregående vecka fått bränsle när Bloomberg News rapporterade att EU inför tullar på import av två typer av stål från Kina, och gäller sex månader framöver med möjlighet till förlängning upp emot fem år.

Tidigare riktkurser har landat mellan 22 – 40 kr, med Handelsbanken (40 kr), Deutsche Bank (28), Jefferies (27k), RBC (22kr). Handelsbanken ställde sig dock mer positiva med 40 kr, efter att USA beslutat tidigare i september att ”anti-dumpningsavgifter” skall införas på import till USA av varmvalsat stål från Australien, Brasilien, Korea, Japan, Nederländerna, Storbritannien och Turkiet.

Som vi tidigare rapporterat kommer även avgifter att införas mot Brasilien och Korea för att kompensera otillåtna subventioner.

Beslutet som kom från Amerikanska International Trade Commission (ITC), mottogs positivt från SSAB som argumenterat för just dessa åtgärder.

Bolagets aktie backade dock något under dagen, och avslutade +0.28% som trots detta stängde på topp i storbolagsindexet OMXS30.

SSAB (dagsdiagram)

Orkar Fingerprint studsa på trendlinjen?!?

Fingerprint Cards fortsätter att falla, vilket innebär att bolagets aktie har backat över -8% sedan en vecka tillbaka.

Carnegie sänkte tidigare riktkursen för Fingerprint Cards från 83 till 73 kronor, samtidigt som man upprepade säljrekommendationen, och så sent som dagen efter kom SEB Equities och gav mothugg, som upprepade sin köprekommendation och riktkurs på 150 kr.

SEB Equities har även tidigare lämnat ett alternativt positivt scenario med riktkurs på 240 kr, samtidigt som ett alternativt negativt scenario presenterades med en riktkurs på 60 kr.

Enligt nyhetsbyrån SIX framgick det tidigare i ett marknadsbrev att SEB säger sig känna ”viss oro” inför det tredje kvartalet, men är samtidigt optimistisk inför kapitalmarknadsdagen i december, där även den stärkta dollarn mot kronan väntas ge stöd.

I och med torsdagens handel stängde under stödlinjen, är den stora frågan om vi nu fått ett andra falskt utbrott…

Fingerprint Cards (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • JP Morgan (kl 12.45), Citigroup (kl 14.00), Wells Fargo (kl 14.00)

Exklusive utdelning

 • Link Prop Investment (2:00 kr kvartalsvis), Torslanda Property (2:00 kr kvartalsvis)

Makrostatistik

 • Kina: KPI, PPI september kl 3.30
 • Mäklarstatistik: bostadspriser september kl 6.00
 • Finland: BNP-indikator augusti kl 8.00
 • Spanien: KPI (def) september kl 9.00
 • Valueguard: bostadspriser september kl 9.00
 • Storbritannien: byggproduktion augusti kl 10.30
 • EMU: handelsbalans augusti kl 11.00
 • USA: detaljhandel september kl 14.30
 • USA: PPI september kl 14.30
 • USA: Michiganindex (prel) oktober kl 16.00
 • USA: lager osålda varor augusti kl 16.00

Övrigt

 • Fed: Janet Yellen talar vid Boston Fed Conference kl 18.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade på torsdagen i likhet med de större europeiska handelsplatserna sedan kinesisk statistik antytt en inbromsning i världens näst största ekonomi.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade ned 1,1 procent till noteringen 1.427. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 16 miljarder kronor.

Risksentimentet fick sig alltså en törn sedan Kinas statistik över export och import visat ett svagare utfall än väntat. Vidare visade protokollet från det senaste Fed-mötet att flera ledamöter såg skäl att höja räntan relativt snart.

Ericsson, med ett ras på 20 procent i bagaget, backade ytterligare runt 2 procent till en strax över 48 kronor. En rad analyshus har sänkt sina riktkurser rejält, i de flesta fall till omkring 50 kronor. Ett par banker betonade risken för att telekomjätten helt slopar sin utdelning för i år.

”Vi har tagit bort utdelningen för 2016 helt och hållet och halverat den för 2017 baserat på det årets kassaflöde”, skrev Carnegie.

Gruvbolaget Boliden retirerade med mer än 2 procent. Basmetallerna tappade generellt mark i spåren av den kinesiska statistiken och i London var det surt för gruvjättar som Rio Tinto och BHP Billiton sedan Citi sänkt rekommendationerna.

Mot trenden i sektorn gick guldbolaget Semafo, efter en köprekommendation i tidningen Aktiespararen. Aktien steg 6 procent.

SSAB A steg något efter en rekommendationshöjning till köp från Goldman Sachs.

Rapporterande Kappahls resultat och omsättning slog analytikernas förväntningar. Aktien steg närmare 5 procent.

SAS tappade mark, ned 8,5 procent, sedan den svenska och den norska staten sålt aktier. Den svenska staten vill på sikt helt lämna ägarlistan. Dessutom indikerade den svenska regeringen att det inte fanns något intresse för SAS från andra flygbolag.

Oljebolaget Enquest, som aviserade en nyemission om 82 miljoner pund, tappade över 4 procent.

Riktigt dystert var det för bioteknikbolaget Neurovive som fick sin torsdag ruinerad efter att det avbrutit sitt flaggskeppsprojekt Ciclomulsion mot njurskada. Aktien rasade hela 44 procent.

Flera rekommendationsändringar satte avtryck. Avanza, sänkt till behåll av SEB, backade över 4 procent. Castellum, höjd till köp hos DNB, steg knappt 2 procent, och Black Earth Farming avancerade mer än 4 procent efter en köprekommendation i Aktiespararen.

Även Assa Abloy gick med en liten uppgång bättre än index. Swedbank har höjt sin rekommendation för låsjätten till köp.

Midsonas A-aktie fortsatte att rusa, upp 28 procent efter att ha varit ännu högre under torsdagen. Bolaget självt uttryckte stor förvåning kring den senaste tidens kursstegring.

”Vi har egentligen inga kommentarer och vi förstår ingenting av vad som händer. Det är ett totalt mysterium för oss”, sade Midsonas finanschef Lennart Svensson till Nyhetsbyrån Direkt om den för aktien intensiva handeln och kursuppgången.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1426.69
2975.04
10414.07
6977.74
2132.55
18098.94
5213.33
16834.4
23163.8
1.1
9.71
8.8
50.69
52.07
-1.10%
-1.10%
-1.04%
-0.66%
-0.31%
-0.25%
-0.49%
0.36%
0.58%
-0.25%
-0.08%
0.15%
0.50%
0.08%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.