Home > Morgonrapport: Nytt bud från Obama lyfter riskaptiten på morgonen

Morgonrapport: Nytt bud från Obama lyfter riskaptiten på morgonen

Stockholmsbörsen handlades omkring nollstrecket på måndagen i stillsam julhandel, men stängde nära dagens högsta nivå. Hennes & Mauritz stack ut på vinnarsidan sedan försäljningen för november visat sig bättre än väntat, medan bland annat Swedish Match och Tele2 tyngde index

I USA fortsatte budgetsamtalen med försiktigt positiva tongångar. De amerikanska börserna stängde starkt upp vid dagshögsta på måndagen. Finansbolagen ledde uppgången, stärkta av rapporter från Washington vilka tyder på att en lösning i budgetdebatten kan vara nära. Statistik som kom in sämre än väntat negligerades av allt mer optimistiska investerare.

Nytt bud från Obama lyfter Asien på morgonen 

Ett nytt bud från USA:s president Barack Obama i de pågående budgetförhandlingarna har lyft riskaptiten under natten. Börserna i Asien stiger överlag efter amerikanska börsuppgångar på måndagen.

Under natten mot tisdagen svensk tid läcktes Barack Obamas nya budgetbud ut, där presidenten nu går med på att höja skatterna för dem som tjänar mer än 400.000 dollar per år. Tidigare bud var 250.000 dollar och presidenten närmar sig därmed republikanernas position, där John Boehner sagt sig kunna gå med på att höja inkomstskatterna för dem som tjänar mer än 1 miljon dollar.

Den allmänna uppfattningen på marknaden är att parterna nu närmar sig varandra i budgetfrågan och att det finns gott hopp om en lösning.

Räntebesked från Riksbanken att vänta 9.30

Maknadsöversikt
Maknadsöversikt

Tisdagens stora svenska makrohändelse är Riksbankens räntebesked klockan 9.30. Förväntningarna ligger tungt på att Riksbanken kommer att sänka reporäntan med 25 punkter till 1,00 procent. Detta förutspås av 13 av 14 tillfrågade analytiker i SME Direkts enkät. En bedömare tror på oförändrad ränta.

Givet enigheten om att reporäntan kommer att sänkas med 25 punkter riktar marknadsaktörerna stort intresse mot vad Riksbanken kommer att göra med räntebanan och om då särskilt om den kommer att signalera ytterligare en sänkning vid kommande möte i februari.

På den utländska står bland annat en spansk växelemission liksom KPI-statistik från Storbritannien.

Till eftermiddagen kommer amerikansk statistik över bytesbalansen det tredje kvartalet och NAHB husmarknadsindex för december, som väntas ha stigit till 47 från 46 i november.

Bank of Japan inledde på tisdagen ett tvådagars räntemöte, som väntas resultera i ytterligare lättnader av penningpolitiken i form av nya tillgångsköp.

Stockholmsbörsen stängde kring dagshögsta, ”Hammer”

OMXS30
OMXS30

Stockholmsbörsen öppnade som väntat i positivt territorium, men handlades sedan omkring nollstrecket. Anmärkningsvärt var den starka avslutningen nära dagens högsta nivå, som lämnade en svans efter sig på kursstapeln, en så kallad ”Hammer”, som tydligt visar att köparna dominerar.

Det överköpta tillståndet eliminerades efter förra veckans rekyl. Optimismen stiger, och det verkar som att vi kommer att få en uppgörelse innan årsskiftet, vilket banar väg för nya test på uppsidan mot årshögsta noteringen kring 1130 punkter. Många svenska aktier har bra momentum.

Aktietips: Betsson i stigande trend, väl värd att följa

Betsson:
Betsson

Spelbolaget Betsson har under 2012 haft en tufft period under de två sista kvartalen. Marginalerna i den europeiska spelsektorn är stabila eller minskande på grund av omregleringar. Tredje kvartalet belastades bolaget med 65-75 miljoner kronor från svaga sportboksmarginaler och ett förlorat momentum för Betsafe på grund av en misskött plattformsmigration.

Aktien ser ut att ha bildat en bottenformation. Betsson har brutit uppåt och etablerat sig ovanför medelvärdet på 200 dagar som representerar den långsiktiga trenden (ett år till några år). Aktien har stigande momentum och den kortsiktiga trenden (nån dag till några veckor) är positiv. Rekyler är därför köpvärda.

PM idag från Direkt

Rapporter

AKTIETORGET
– Sportjohan (rapporten senarelagd, kommer senast vecka 51)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Oracle (efter USA-börsernas stängning)

Stämmor

– Eurocine Vaccines

Börs övrigt

– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Alliance Oil: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

Övriga bolagshändelser

– Billerudkorsnäs: handel med teckningsrätter i nyemission
avslutas)
– Kancera: förlängd anmälningstid i nyemission löper ut

Statistik

– Kina: fastighetspriser november kl 2.30
– Storbritannien: PPI november kl 10.30
– Storbritannien: KPI november kl 10.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: bytesbalans 3 kv kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: NAHB husmarknadsindex december kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Centralbanker

– Riksbanken: räntebesked med penningpolitisk uppföljning kl
9.30
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Riksbanken: presskonferens med anledning av räntebesked kl
11.00
– ECB: reparesultat kl 11.15

Makro övrigt

– Exportrådet: marknadsöversikt kl 8.30
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– Grekland: säljer växlar kl 11.00

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto