Home > Morgonrapport: ”Obeslutsamhet kan ge nytt köpläge..”

Morgonrapport: ”Obeslutsamhet kan ge nytt köpläge..”

OMXS30 var igår starkare än de internationella börserna men lyckades inte helt stå emot säljtrycket och dagen avslutades med en svag nedgång. Kinesiskt inköpschefsindex för industrin kom under natten in över förväntningarna vilket lär dämpa oron något om att Kina saktar ner. Under dagen kommer motsvarande siffror för Tyskland, Frankrike, EMU och USA.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens Analys

OMXS30 intradagsdiagram, 1h-staplar
OMXS30 intradagsdiagram, 1h-staplar

Handeln på Stockholmsbörsen under måndagen präglades av en oförmåga hos köpare eller säljare att ta taktpinnen och visa vägen. Vi fick se bildandet av ett kortsiktigt motstånd såväl som stöd vilket ger oss en hittills tunn, men initial bild att granska för att identifiera var kortsiktig handel kan ske de kommande dagarna. På intradagsdiagrammet ser vi hur nivån vid 1424 agerat dubbeltopp medan golvet ser ut att bildas vid 1413 ungefär. För den som inte redan hakat på trenden i förra veckan ser vi tillfälliga rekyler som köptillfällen och ned mot 1413 kan vara en sådan rekyl, men beredskap måste finnas för ett test ned mot 1400 som nu lär agera tydligt stöd.

OMXS30 dagsgraf
OMXS30 dagsgraf

Slutresultatet blev igår alltså en nedgång om 0,2 % till 1418,3. Hårdast drabbades råvarurelaterade aktier efter att Kinas finansminister sagt att det inte finns planer på policyändringar baserat på makroekonomiska indikatorer den närmaste tiden. Börsskärmen var röd igår röd även runt om i Europa igår med Euro Stoxx 50, Frankfurt och Paris ner ungefär en halv procent och London ner knappt en procent. Mario Draghi sa att återhämtningen i euroområdet har förlorat momentum och att det finns bristande efterfrågan på lån.

I USA sjönk S&P500 med 0,8%, med en större nedgång i Nasdaq än DJIA, om än rött för båda. Bland annat visade det sig under dagen att bostadsförsäljningen sjönk med 1,8 % i augusti mot förväntningar på en ökning med 1 %.

Investerarna var på helspänn när Markit och HSBC släppte preliminärt kinesiskt industri-PMI för september för några timmar sen, utfallet blev 50,5, vilket slog förväntningar på 50,0 och upp från augustis definitiva på 50,2. Efter oro om att få se ett utfall under 50 vilket pekar på en nedgång borde detta besked mildra oron kring en lägre tillväxttakt i Kina. Rapporten visade att nivån på nya exportorder är på sin högsta nivå sedan mars 2010. Givetvis är det dock fortsatt många som önskar sig stimulansåtgärder från även kinesiskt håll. HangSeng-indexet visade vid första anblick inte någon jublade glädje på morgonen utan stod +0,02% men har hämtat upp nattens tidigare kraftiga nedgångar. Den japanska börsen var stängd på grund av helgdag.

Preliminärt industri-PMI kommer på förmiddagen även från Frankrike, Tyskland och EMU, kl. 9:00, 09:30 och 10:00 respektive. På eftermiddagen kl. 15:45 kommer det amerikanska. För EMU ligger förväntningarna på 50,5 för produceringsindustrin och 53 för serviceindustrin, båda ned något från augusti.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Efter att ägnat stora delar av måndagen till att gradvis leta sig upp på plus vände Stockholmsbörsen ner i eftermiddagshandeln. Indexkurvan påminde som så många gånger förr om den bild som visades såväl ute i Europa som i den inledande handeln i New York där kurserna intog en sydlig riktning.

Råvarurelaterade papper var bland dem som tog mest stryk medan Nordea drog åt rakt motsatt håll efter en höjd rekommendation från Bank of America Merrill Lynch.

Vid stängning noterades OMXS30-index 0,2 procent ned till nivån 1.418,3 och Stockholm klarade sig därmed något bättre jämfört med nedgångarna på de större marknaderna i Europa. Aktier för 11,7 miljarder kronor omsattes.

Någon viktig makrostatistik att tala om stod inte på måndagens agenda. Däremot talade ECB-chefen Mario Draghi inför EU-parlamentet, och sade bland annat att återhämtningen i euroområdet har förlorat momentum och att riskerna för ekonomin ligger klart på nedsidan. Kommentarer från Kinas finansminister Lou Jiwei tolkades som att det inte är aktuellt med nya stimulanser för att bemöta indikatorer om dämpad tillväxt.

Det sistnämnda utspelet lade en våt filt över råvarumarknaden med nedgångar för råvarurelaterade aktier som följd. Metall- och gruvsektorn, tillsammans med stålsektorn, tillhörde förlorarna i Europa i kölvattnet av lägre priser för såväl bas- som ädelmetaller.

I Stockholm backade Boliden 1,8 procent och intog därmed jumboplatsen i OMXS30. SSAB sjönk 1,7 procent och utanför storbolagsindex noterades Lundin Mining 3,1 procent ner.

Även H&M, vars delårsrapport väntas på torsdag, vände ned från förra veckans rekordnotering och tyngde index med ett tapp på 1,7 procent.

Bankerna placerade sig på plus och fortsatte därmed den positiva utvecklingen som märktes i slutet av förra veckan, trots att sektorn som sådan utvecklades svagt ute i Europa.

Starkast gick Nordea, upp 1,6 procent till 94:85 kronor. Bank of America Merrill Lynch har höjt sin rekommendation till köp från tidigare neutral och justerat upp riktkursen till 106 kronor. Nordeas exponering mot den geopolitiska oron i Ryssland och svag finsk makro gett en omotiverat stor nedgång i aktien, menar BOFA/ML som också passade på att höja sin prognos för Nordeas utdelning.

Elekta gick ner 2,5 procent till 71 kronor. UBS menar att Elekta-aktien alltjämt är för dyr och upprepar sin säljrekommendation samtidigt som riktkurs justeras ner till 60 kronor vilket är den lägsta riktkursen enligt SME Direkt och Bloomberg News.

Bland de mindre bolagen steg Fingerprint Cards med 13,4 procent. Biometribolaget har vunnit två nya så kallade design wins med touchsensorer FPC1150 och FPC1021.

Pricer noterades 9 procent upp. Den finländske uppfinnaren och miljardären Göran Sundholm har enligt mediauppgifter köpt in sig stort i prismärkningsföretaget och äger nu 6-7 procent av aktierna. Han vill dock inte säga om han vill slå ihop Pricer med sitt eget bolag i samma bransch, Ella Retail.

Semafo rekylerade upp 9,2 procent. Förra måndagen meddelades att aktien tagits bort ur Market Vectors Global Index, och bara under förra veckan föll aktien drygt 17 procent.

Detta händer idag

RAPPORTER
FIRST NORTH
– Scandidos

STÄMMOR
– Angler Gaming (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Moberg Pharma: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Kungsleden: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 8/10)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Helgstängt på Tokyobörsen

MAKROSTATISTIK
– Kina: HSBC industri-PMI (prel) september kl 3.45
– Frankrike: BNP (def) 2 kv kl 8.45
– Frankrike: inköpschefsindex (prel) september kl 9.00
– Tyskland: inköpschefsindex (prel) september kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex (prel) september kl 10.00
– USA: FHFA husprisindex juli kl 15.00
– USA: Markit industri-PMI (prel) september kl 15.45

MAKRO ÖVRIGT
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– ECB: reparesultat kl 11.10
– Japan: helgstängt

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.