Home > Morgonrapport: Och där kom en trigger!

Morgonrapport: Och där kom en trigger!

Vi vill idag se OMXS30 fortsätta sin resa uppåt och därmed bekräfta den efterlängtade, om än något svaga, köpsignal vi fick igår. På makrofronten är det publicerade protokoll från centralbanker som kommer granskas, från England ligger fokus på inflationsförväntningar och från USA kommer marknaden försöka få ledtrådar om när räntehöjningar ska ske och vilken data kommittén fokuserar på.  Från ECB-håll upprepade Knot, en av ledamöterna, igår mer eller mindre Draghis hållning om att obligationsköp är möjligt, men att de inte ser effektivitet i det just nu. 

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

Tro det eller ej, men OMXS30 bröt igår sitt tradingintervall och steg upp till 1432 vilket därmed är nya årshögsta och högst sedan 2000 då indexet toppade på 1547 den 7:e mars. Tyska ZEW-indexet som mäter investerarsentimentet visade ekonomiska framtidsförväntningar högt över analytikernas väntade siffra och återförde väl behövligt förtroende till Europa. Volymen var inte övertygande men rörelsen var åtminstone inte smygande och det faktum att uppgången backas upp av de flesta internationella börser stärker förtroendet men ger oss motstånd att hålla koll på redan vid 1445-1450. Vi vill ha en bekräftelse och håller det positiva humöret i sig även idag ser vi köpläge och ett primärt prismål på 1500, men troligtvis får vi mer information kring viktiga prisnivåer att gå på när marken har testats. Vi räknar nu med att se 1425 agera stöd och skulle tappa tro på rörelsen om den nivån forceras.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.30: BOE: protokoll från policymötet 6/11
Två ledamöter har reserverat sig för höjning sedan augusti, men majoritet ser inte att löner eller resursutnyttjandet motiverar det ännu.

SEB: ”I inflationsrapporten gjorde BOE en stor nedrevidering av inflationen, medan utsikterna för tillväxten lämnades oförändrade. Inflationen väntas nu falla till eller kanske under 1% och förbli under målet under hela prognosperioden. Vi behåller vår nedåtbias mot BOE:s inflationsprognos.”

kl 20.00: Fed: protokoll från FOMC-möte 28-29/10
Vid mötet behöll Fed formuleringen om ”betydande tid” (mellan avslutat QE och första räntehöjning), men bifogade en formulering om att en ränteshöjning kan komma tidigare eller senare beroende på utvecklingen i ekonomin. Detta fick ”hökar” som Richard Fisher och Charles Plosser att avstå från att reservera sig, vilket de tidigare gjort.

Loretta Mester, Fed-chef i Cleveland, har sagt att Fed bör betona hur mycket deras policy är beroende av datautfall och uttalandet i samband med räntebeskedet i oktober är ett steg i rätt riktning. Hon är medlem i en arbetsgrupp som ska förbättra centralbankens kommunikation.

”Även om tungviktarna i Fed, inklusive Janet Yellen, ännu inte har talat ut i detta ämne, så har sannolikheten stigit för att Fed kommer att ta bort frasen om ’betydande tid’ från uttalandet i december”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

De anser att den fortsatta förbättringen på arbetsmarknaden ger Fed tillräckligt med argument för att justera sin kommunikation.

Credit Suisse: ”Det senaste FOMC-uttalandet tog en del på sängen med sitt mer hökaktiga tonläge. Men protokollet har potential att överraska i andra riktningen om mer än ’några’ policyledamöter anmärkt om riskerna från svaghet utomlands och en starkare dollar. Marknaden kommer också att vara intressserad om diskussionen vad gäller att släppa referensen till ’betydande’ underutnyttjande av resurserna på arbetsmarknaden.”

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Positiva makrosignaler från Tyskland och löften om mer stimulanser i Japan hjälpte de europeiska börserna uppåt på tisdagen. För Stockholmsbörsens del innebar det handel på nivåer som inte setts sedan IT-yrans dagar.

Nokia toppade storbolagsindex, men även en rad konjunkturkänsliga verkstadsbolag hade en bra dag. Svagast bland de största bolagen var Boliden.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,9 procent till nivån 1.432,4. Senast index stängde på den nivån var sommaren 2000. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13,1 miljarder kronor.

I Tokyo vände börsen upp efter måndagens ras i spåren av dystra BNP-data. Premiärminister Shinzo Abe lovade att regeringen snabbt ska förbereda åtgärder som ska stötta ekonomin och bättra på privatkonsumtionen. Han sköt också upp en planerad moms-höjning och utlöste nyval.

För europeisk del kom goda nyheter från Tyskland, kontinentens ekonomiska motor. Det så kallade ZEW-indexet visade att institutionella investerare och analytiker i landet blivit mer optimistiska i sin bedömning av de ekonomiska utsikterna. Index landade på 11,5 – att jämföra med enligt Bloomberg News väntade 0,5.

Nokia aviserade sin återkomst till konsumentmarknaden genom att lansera en ny surfplatta. Det är bolagets första produkt där det licensierar ut sitt märke till en OEM-tillverkare, som är ansvarig för tillverkning, distribution och försäljning. Aktien steg 3,1 procent.

Alfa Laval tog täten bland verkstadsbolagen med en uppgång på 2,2 procent. SKF, Sandvik och Atlas Copco steg 1-1,5 procent.

Låstillverkaren Assa Abloy höll kapitalmarknadsdag i USA, där några stora nyheter dock inte presenterades. Vd Johan Molin upprepade sin syn på marknaden, med ett starkt USA, ett blandat Europa och en viss svaghet i Kina. Aktien steg 1,3 procent.

Även Astra Zeneca höll kapitalmarknadsdag. Bolaget meddelade att det är på god väg att återvända till tillväxt 2017 och upprepar att försäljningen det året väntas bli i stort sett i linje med 2013. Dagens kursuppgång slutade på 1,1 procent.

I botten av OMXS30 huserade gruvbolaget Boliden med en nedgång på 1,3 procent. Basmetallerna backade under dagen, medan ädelmetallerna steg. I sektorn avancerade guldproducenten Semafo 8,6 procent, efter en uppgång på nästan 7 procent på måndagen.

Oljebolaget Lundin Petroleum har slutfört en prospekteringsborrning i Malaysia utan positivt resultat. Trots detta och något lägre oljepriser steg aktien 0,8 procent. Enquest, som är partner vid den aktuella borrningen, backade dock 3,5 procent.

Ica, som noteras kring sin högsta nivå hittills, tappade 3,1 procent till kursen 301:50 kronor. Nordea har sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare behåll. Riktkursen är 300 kronor.

Drönartillverkaren Cybaero flög sedan bolaget fått ett positivt förhandsbesked från på sin ansökan om exporttillstånd till Kina. Aktien lyfte 15,5 procent.

Spelutvecklaren Starbreeze steg 4,9 procent, men är fortfarande ned cirka 27 procent sedan kvartalsrapporten i förra veckan. Vd och styrelseordförande har marginellt ökat sina innehav i bolaget.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Oil Spot
Brent Spot
1432,38
3120,42
9456,53
6709,13
4262,38
2051,80
17687,82
4702,44
17350,26
23441,40
1,2519
9,2495
7,3877
1194,05
74,21
78,54
0,88%
1,16%
1,61%
0,56%
0,86%
0,51%
0,23%
0,67%
0,04%
-0,37%
-0,10%
0,01%
0,11%
-0,18%
0,03%
0,20%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.