Home > Morgonrapport: Oförändrad FED-ränta, valutakrig & fortsatt osäker börsframtid?

Morgonrapport: Oförändrad FED-ränta, valutakrig & fortsatt osäker börsframtid?

God Morgon!

Vi avslutar veckan med en fredag som kommer att kantas av reaktioner på det oförändrade ränteläget i USA. FED lämnade som bekant räntan oförändrad vilket fick de amerikanska marknaderna att reagera negativt. S&P500 stängde ner 0,2 % och Nasdaq Composite stängde upp 0,1 %. Dollarn försvagades svagt mot de flesta valutorna efter beskedet.

Asien reagerade nu på morgonen med blandade reaktioner ungefär i samma stil som USA-börserna. Japanska NIKKEI låg minus 1,36 % medan Hong-kong var upp 0,42 %.

BRENT-oljan är i stort sett oförändrad medan WTI noteras 0,3 % lägre.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande om ni har synpunkter och önskemål. (mailen hittas längst ner)

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30150918
OMXS30, 30dagar redovisat som intradagslinje. Korridoren är fortfarande intakt och vi ligger i mitten och avvaktar ny riktning.

OMXS30 stängde till slut på plus med en uppgång på 0,19 %. Dagen var väldigt avvaktande och inga större reaktioner inför kvällens besked gjordes. Omsättningen låg på 13,9 miljarder kronor och indexet noterades till 1487 punkter.

Knappa minuter efter gårdagens morgonrapport meddelade Telia att företaget planerar exit av euroasien. Området har länge varit problematiskt för företaget som varit inblandade i flertalet mutskandaler. Med euroasien avser Telia sina verksamheter i Nepal, Kazakstan, Uzbekistan, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien och Tadzjikistan. Områden som beskrivs som företagets tillväxt-case försvinner under kommande år vilket kommer att minska potentialen i Telia. Däremot väntas höga utdelningar vara säkrade för en tid framöver. Telia steg 3,31 % till 48 kronor per aktie.

Uppgifter om statskupp i Burkina Faso fick Semfao att tappa 5 %. Militären har avsatt presidenten men någon mer information har inte nått ut.

Beskedens besked slutade i antiklimax

Fed lämnade räntan orörd! Vilket antiklimax, de amerikanska marknaderna reagerade negativt på beskedet. Senaste gången FED rörde räntan var den 16e december 2008 då räntan sänktes från 1 % till ett intervall på 0,0-0,25 %.
13 av 17 Fed-ledamöter tror att en räntehöjning kommer under detta år, medan en ledamot tror på sänkning av räntan.

Varför lämnades räntan oberörd?

Yellen nämnde några faktorer, främst berodde det på att inflationen låg under det långsiktiga målet om 2 %. En viss försvagning sedan tidigare möte fick direktionen att tveka och invänta fortsatt data. Direktionen spår att inflationen kommer att fortsätta vara låg på några månaders sikt. Detta främst beroende på låga energi och råvarupriser.

Den senaste tidens ökande oro i omvärlden med sämre tillväxt och återhämtning var något som FED följde noga inför mötet och kommer att följa i framtiden. Den starka dollarutvecklingen är fortfarande ett bekymmer för FED vilket Yellen påtalade vid flera tillfällen. En för hög dollar är en av anledningarna till varför den expansiva politikens effekt tar längre tid.

För att höja räntan framöver vill direktionen se fler framsteg i data för att ha förtroendet att höja men att tidpunkten för ett sådant tillfälle inte är relevant. Räntebanan är viktigare och en kommande räntehöjning ska ske gradvis över tid.

Yellen var noga under presskonferensen att poängtera att USA:s ekonomi mår bra, och utvecklas på många områden enligt förväntningar. Direktionen förväntar sig en fortsatt positiv utveckling framöver med bland annat lägre arbetslöshet och en högre tillväxt.

Vi kan konstatera att USA går starkt, kanske för starkt i förhållande till omvärlden vilket skapar problem för FED. Dollarn är stark och med en räntehöjning riskerar den att bli ännu starkare. Detta kommer att påverka världsekonomin och USA:s förmåga att bibehålla sin positiva realekonomiska trend. USA:s konkurrensförmåga på den internationella spelplanen hade försvagats med en starkare dollarkurs. Mitt intryck av presskonferensen var att FED hade tillräckligt med kött på benen för att höja räntan men avvaktade på grund av interaktionerna på den globala ekonomiska spelplanen. Inflationen och omvärldsoron känns som tillskrivna försiktighetsåtgärder för att inte trycka upp dollarkursen. Detta är tecken på att valutakriget även påverkar besluten för amerikanarna. Efter finanskrisen har centralbankerna gjort allt vad de har kunnat för att genom en lägre valuta öka konkurrenskraften och tillväxten och därefter inflationen. Centralbankernas stimulanser håller varandra inne i ett vågspel. Ett vågspel där ingen kan vare sig höja eller lämna nollräntor och stimulanser då konsekvenserna hade blivit för stora.

 

Marknadens reaktioner

Reaktionen på beskedet gav en ökad aktivitet på marknaderna. Utfallet var dock splittrat och S&P 500 hade svårt attbestämma åt vilket håll den skulle. Till slut vände indexet neråt och slutade dagen på minus 0,2 % där banksektorn var dagens förlorare. Nu väntas fortsatt fokus på Kina och de kommande rapporterna.

S&P 500, intradag, den splittrade reaktionen syns tydligt i grafen, till slut vände indexet ner och slutade på minus.
S&P 500, intradag, den splittrade reaktionen syns tydligt i grafen, till slut vände indexet ner och slutade på minus.

Dagen väntas bli högintressant och kommande marknadsreaktioner på en oförändrad ränta är svåra att tolka. Det scenario som varit mest troligt på förhand har pekat på en positiv dag med ökat risktagande från investerarnas sida. Men med tanke på att osäkerheten fortfarande ligger kvar och den svaga amerikanska reaktionen är läget fortfarande svårprognostiserat och en reaktion i negativ riktning likt den amerikanska marknaden är inte att räkna bort. Lägg därtill säsongsmönstret som historiskt visat ett svagt oktober. Förhoppningsvis lämnar vi FED för denna gång men lita på att cirkusen lär återkomma inför nästa möte.

Värt att hålla koll på under helgen är utfallet i parlamentsvalet i Grekland. Styrande Syriza har tappat i förtroendemätningarna och utfallet är osäkert vilket parti som väntas segra men troligtvis krävs en koalitionsregering för att få majoriteten.

Övriga makroekonomiska nyheter väntas med EMU: bytesbalans för juli (kl. 10.00) och USA: ledande indikatorer (kl. 16.00) presenteras under dagen.

Trevlig helg

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER

FIRST NORTH

– Immunicum, Kentima Holding

AKTIETORGET

– Arc Aroma Pure

ÖVRIGA UTLÄNDSKA

– Petra Diamond (kl 8.00)

STÄMMOR

– Axonkids (extra), Trustbuddy (extra)

BÖRSSTATISTIK

– Consilium: månadsstatistik januari-augusti

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM

– Sensodetect: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

MAKROSTATISTIK

– EMU: bytesbalans juli kl 10.00
– USA: ledande indikatorer augusti kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades försiktigt i ett litet spann kring nollstrecket under hela torsdagens handel, och stängde på svagt plus.

Bland enskilda aktier steg Telia Sonera på besked om att bolaget ämnar dra sig tillbaka från Eurasien samtidigt som flera verkstadsbolag tappade mark.

OMXS30 noterades vid stängning upp 0,2 procent på nivån 1.487, och aktier för 13,9 miljarder kronor hade då omsatts.

Handeln var avvaktande inför torsdagens makrohöjdpunkt – kvällens policybesked från Federal Reserve – och rörelserna under dagen små. Under sessionens gång handlades OMXS30 som mest 5 indexpunkter ifrån onsdagens stängningsnivå.

Ovissheten inför kvällens Fed-besked är samtidigt ovanligt stor. Enligt räntemarknadens prissättning uppskattar marknadsaktörerna sannolikheten för en höjning till 34 procent bland tillfrågade ekonomer är det fifty-fifty, enligt en utfrågning från Bloomberg News.

I toppen av OMXS30:s indexlista hittades Telia Soneras aktie, som förstärktes 3,3 procent. Bolaget meddelade på morgonen att det på sikt avser att lämna sin kontroversiella verksamhet i Eurasien.

Att döma av kommentarer som bedömare gav, verkade marknaden ense om att beskedet var övervägande positivt. Däremot föreföll analytiker splittrade kring värderingen av Telia Soneras tillgångar i Eurasien. En bank tror på 7 kronor per aktie medan en annan gör bedömningen 0-5 kronor per aktie.

Näst bäst i OMXS30 gick Lundin Petroleum med plus 3,1 procent efter betydande prisuppgångar för nordsjöoljan Brent under onsdagseftermiddagen, om än med viss rekyl på torsdagen.

Verkstadsaktier hade det tyngre generellt, och SKF, Atlas Copco och Alfa Laval tappade alla över 2,2 procent.

Efter onsdagens vinstvarning från tyska Deutz kom på torsdagen fler kallduschar inom verkstadssektorn, då både finländska Konecranes och brittiska Rotork varslat om att bolagens helårsvinster kan komma att bli lägre än vad som tidigare kommunicerats.

Volvo presenterade under morgonen sina lastbilsleveranser i augusti och totalsiffran var ungefär som väntat. En positiv överraskning stod leveranserna i Europa för: de steg 29 procent mot en förväntad uppgång om 11 procent, medan Asien stack ut negativt med en oväntad leveransnedgång.

Mottagandet på marknaden var marginellt negativt. Kursen tappade 0,6 procent.

En aktie som drog till sig uppmärksamhet under eftermiddagen var SSAB. Vd Martin Lindqvist upprepade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt stålbolagets volymprognos för det tredje kvartalet, samtidigt som han uppgav att konkurrensen från koreanska stålbolag i Nordamerika börjat minska. Aktien återtog större delar av tidigare nedgångar efter beskedet, men stängde ändå på minus 0,4 procent.

Bland de lite mindre aktierna tappade Semafo 5 procent, tyngd av upptrappade oroligheter i Burkina Faso, där bolaget har sin verksamhet. Under eftermiddagen kom besked om att en militärkupp genomförts i landet och att presidenten avsatts.

I toppskiktet av torsdagens vinnarlista på Stockholmsbörsen hittades Fingerprint, stödd av att Börspodden rekommenderat ”spekulativt köp” i aktien. Kursen stängde nästan procent högre.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1486,46
529,530
3255,79
10229,58
6186,99
1990,20
4893,95
18182,08
21946,73
1,1401
9,3377
8,1912
46,76
49,10
0,00%
0,81%
0,12%
0,02%
-0,68%
-0,26%
0,10%
-1,36%
0,42%
-0,14%
0,00%
0,14%
-0,30%
0,04%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.