Home > Morgonrapport: Ökad risk om statistikbesvikelser fortsätter under kommande vecka

Morgonrapport: Ökad risk om statistikbesvikelser fortsätter under kommande vecka

God morgon! 

Asiatiska marknader går mestadels i rött på måndagen, förutom i Kina där ledande index stöttas av uppgifter om att Peking överväger att dubblera ett program för att städa upp skakiga finanser i de lokala regeringarna.

Kinas industri-PMI steg till 50,2 i maj, från 50,1 i april, tjänste-PMI sjönk dock från 53,4 till 53,2. I Japan steg indexet för tillverkningsindustrin från 49,9 till 50,9.

Bland annat Sverige, EMU & USA fortsätter med att presentera inköpschefsindex för maj under den kommande dagen, dessutom redovisas tysk KPI inför morgondagens flash-siffra för EMU och från USA kommer statistik över privata inkomster och konsumtion för april.

Riksbankens direktion har sammanträde på måndagsförmiddagen, men förväntningarna om ”oväntade” mellanmötesåtgärder är lägre än de var inför det förra direktionsmötet den 18e maj.

 Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30 öppnade fredagens handel svagt men såg ut att finna stöd kring nivån 1655 efter ett antal visiter därunder som snabbt lockade köptryck, men de två sista timmarna drogs indexet ofrånkomligt med nedåt när amerikanska börser öppnade. Dessa hade vid stängning dock inte sjunkit i samma utsträckning, S&P 500 stängde -0,63 % mot OMXS30s -1,32 %.

SCB meddelade att svensk BNP ökade 0,4 % under första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet, vilket var i linje med konsensusprognosen enligt SME Direkt. Samtidigt reviderades fjärde kvartalet ned till +0,8 %, från +1,1 %. Utlåningen till hushållen ökade i en takt på 6,5 % i april, upp från 6,3 % i mars, vilket var i linje med konsensusprognosen. Det var högsta ökningstakten sedan juni 2011, men knappast oväntat för Riksbanken. Bolånen ökade i en takt på 6,9 %.

Amerikanska besvikelserna i makrostatistik fortsatte på fredagseftermiddagen; bland annat sjönk University of Michigans index över det amerikanska konsumentförtroendet till 90,7 i maj jämfört med 95,6 i april, och index från inköpscheferna i Chicago sjönk från 52,3 till 46,2 i maj. USA:s BNP landade på en minskning med -0,7 % i beräknad årstakt under första kvartalet. Detta var dock över förväntan på negativ BNP-tillväxt om -0,9 %.

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Vi benämnde i förra veckan området mellan 1635 och 1655 punkter i OMXS30 som ingenmansland eftersom det utgör något av en tudelning där en etablering nedanför området skulle markera att värderingar nedåt 1560 kan få bredare acceptans och om så sker blir nya toppnoteringar mindre troliga. OMXS30 som inlett en stabilt uppåtriktad trend de senaste tre veckorna kan mycket väl studsa upp igen och fortsätta mot all time highs men vi är något mer skeptiska.

Om denna pågående rörelse börjar rulla över och markerar ett skift nedåt till ett lägre handelsintervall blir det betydligt mer osannolikt med nya toppnoteringar under sommaren, som kan bli svag när många skalar ner sina mer riskfyllda positioner.

Volymen kom i fredags upp i mer normala nivåer, att detta sker under en röd dag skickar dock inga positiva signaler. Veckan i sin helhet slutade -0,21 % för OMXS30, -2,95 % för Euro Stoxx 50 och -0,88 % för S&P 500.

I kommande veckas makrostatistik bjuds redan idag på industri-PMI för maj från stora delar av världen. Den tyngsta siffran blir den amerikanska sysselsättningsstatistiken på fredag och däremellan kommer bland annat räntebesked från ett flertal centralbanker, däribland RBA, RBI, ECB, BOE. Dessutom kommer välbevakad data över preliminär inflation för eurozonen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Löneavtal: arbetsgivarna inom industrin och handeln presenterar sin syn på de ekonomiska förutsättningarna inför avtalsrörelsen
Inledande opinionsarbete från tunga arbetsgivarorganisationer. En viktig fråga blir deras bedömning om huruvida Riksbankens inflationsmål, 2%, kan vara vägledande för kommande löneavtal.

kl 8.30: Silf/Swedbank: industri-PMI maj
Steg något oväntat till 55,7 i april, från 54,1 månaden före, och störst bidrag kom från delindex för orderingången. Enligt SME Direkts enkät väntas industri-PMI nu ha sjunkit till 55,2 i maj.

kl 9.00: Riksbanken: direktionsmöte, ”ej penningpolitiskt möte”
Mötet bör bevakas för eventuella ”överraskande” åtgärder. Alla direktionsledamöter håller dörren öppen för nya åtgärder i princip när som helst, men de låter inte helt samstämmiga i fråga om hur stort det omedelbara behovet av (och utrymmet för) nya lättnader verkligen är.

kl 9.30: SCB: detaljhandel april
Detaljhandeln har överträffat förväntningarna varje månad hittills i år, trots att hushållen samtidigt varit överraskande deppiga enligt KI:s barometer. Enligt SME Direkts enkät väntas handeln nu ha ökat med 3,3 i april, efter +4,6% i maj.

Påskens placering i kalendern, i början av månaden i år men i mitten av månaden i fjol, kan vara en osäkerhetsfaktor, och oftast kan det vara bra att bedöma försäljningsutvecklingen i mars och april tillsammans.

kl 10.00: EMU: industri-PMI (def) maj
Enligt preliminära data steg industri-PMI till 52,3 i maj, från 52,0 i april.

kl 14.00: Tyskland: KPI (prel) maj
KPI-inflationstakten har stigit stegvis från -0,3% i januari till +0,5% i april, och väntas nu ha fortsatt upp till +0,7% i maj. Preliminär-data från Spanien och Italien har överraskat på uppsidan.

kl 14.30: USA: privata inkomster, konsumtion april
Prognoserna pekar mot att inkomsterna ska ha stigit 0,3%, medan konsumtionen kan ha stigit 0,1%. Kärninflationstakten (PCE core) väntas ha stigit till 1,4% i april, från 1,3% i mars.

kl 16.00: USA: ISM industri-PMI maj
Kom in på oförändrade 51,5 i april, något under prognos, men ISM noterade en ”bredare fördelning av tillväxten”. Nu väntas en ökning till 52,0 i maj.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen parkerade på rött under fredagen med en dragning nedåt i veckans avslutande handel. Från USA kom svaga datapunkter och från EU-kommissionen är senaste nytt att målsättningen är att Grekland ska stanna i euron och att de ser en lösning ”inom dagar eller veckor”.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,3 procent lägre på 1.645 under en omsättning på 20,4 miljarder kronor i Stockholm.

På kontinenten backade tyska DAX tappade 2,3 procent medan brittiska FTSE 100, ned 0,8 procent, klarade sig bättre.

”Det har kommit lite svagare statistik från USA på senare tid och det är lite oro kring Grekland. Vi har haft svårt att hitta case generellt, mycket är högt värderat och det tar emot att köpa på toppen. Det är också lite lurigt med Grekland. Man ska vara med i aktiemarknaden, men ha likviditet och vara nöjd med det exceptionella år som varit hittills”, säger Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt och fortsätter: ”Nästa vecka kommer det räntebesked från ECB, det är alltid intressant, och inflation för eurozonen. Det kommer också amerikansk sysselsättning, där marknaden förväntar sig 235.000 nya jobb. Det skulle vara ytterligare en stark siffra.”

Nedgången i Stockholm var bred. Bland aktierna i storbolagsindex var Skanska ett av få bolag på plus efter att ha presenterat sitt största byggkontrakt någonsin. Ombyggnationen av flygplatsen Laguardia i USA är värt motsvarande 30,5 miljarder kronor och Skanskas andel av jättekontraktet uppgår till 70 procent. Till det presenterade byggbolaget ett kontrakt över andra etappen av ESS forskningsanläggning i Lund värt 1,2 miljarder kronor. Uppgången i Skanska-aktien stannade dock på 0,1 procent.

Inom OMXS30-index intog Volvo sistaplatsen med sin nedgång på 3,3 procent, följt av flera verkstadsbolag.

Utanför storbolagsindexet konstaterar Nordeas aktiestrateg att Stora Enso klarade sig bättre än index på fredagen.

Ericsson och Nokia tappade 1,4 procent och 0,6 procent. Enligt Morgan Stanley tappar bägge bolagen marknad i Kina.

Enquest och Africa Oil stängde båda upp drygt 3 procent. Sämre gick det för PA Resources som föll 35 procent efter att det tidigare stoppet i aktien hävts vid börsöppning efter torsdagens rusning. Oljebolaget har upprepat tidigare lämnad information gällande rekonstruktion och finansiell ställning.

D Carnegie, noterat på listan över medelstora bolag, backade 7 procent till kursen 56:50 kronor. ABG mäklade på morgonen 10 miljoner B-aktier i bolaget till kursen 57:50 kronor. Efter börsstängning bekräftades uppgifterna till Nyhetsbyrån Direkt om att det var Svensk Bolig Holding som i princip halverat innehavet i miljonprogramsbolaget.

Etrion klättrade 5 procent. Solenergibolaget har driftsatt sin första anläggning i det japanska Mitoprojektet.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1644,99
581,860
3570,78
11413,82
6984,43
2107,39
5070,03
20505,47
27605,61
1,0964
9,3619
8,5401
59,90
65,27
-1,32%
-0,07%
-2,19%
-2,26%
-0,80%
-0,63%
-0,55%
-0,30%
0,66%
-0,26%
0,04%
0,27%
-0,66%
-0,44%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.