Home > Morgonrapport: Ökat förtroende från rapporter, idag riktas blickarna mot preliminär PMI

Morgonrapport: Ökat förtroende från rapporter, idag riktas blickarna mot preliminär PMI

God morgon!

Saudiarabien återupptog på onsdagen sina flyganfall mot Houthi-rebellerna inne i Jemen och upprepade att de kommer att fortsätta använda våld vid behov. Saudiarabiens ambassadör i USA sade att koalitionen kan fortsätta med anfallen och inte utesluter att skicka in marktrupper, även om de hoppas att insatserna hittills ska öppna för förhandlingar.

Kinas inköpschefsindex för industrisektorn sjönk till 49,2 i april från 49,6 föregående månad. Det var den lägsta nivån på ett år, väntat var ett index på 49,6. I Japan sjönk inköpschefsindex för tillverkningsindustrin till 49,7, jämfört med 50,3 föregående månad. Det var den lägsta nivån på elva månader och förväntningarna låg på en uppgång till 50,7. Trots detta är de flesta börser i Asien på plus i skrivande stund.

USA kommer att pressa Kina hårdare vad gäller att växelkursen ska få bestämmas av marknaden. Kina har åtagit sig att minska valutainterventionerna i takt med att förhållandena tillåter det. Det sade USA:s finansminister Jacob Lew på onsdagen.

På torsdagens agenda står preliminära PMI för euroområdet, brittisk detaljhandel och försäljning av nya hem och nyanmälda arbetslösa i USA. På den svenska agendan står ett direktionsmöte hos Riksbanken, men de väntas invänta nästa veckas ordinarie penningpolitiska möte för att besluta om nya lättnader. Såväl sänkt reporänta som nya tillgångsköp är aktuellt, enligt analytikerkåren. Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

OMXS30 öppnade gårdagen med en häpnadsväckande styrka när det rusade upp till 1713 punkter, sjönk sedan tillbaka ned under förmiddagen till strax under 1690 för att vid lunch åter få upp humöret och stänga på 1706. Med andra ord åter i mycket intressant territorium för att utvisa om det blir en fortsatt resa mot nya högstanoteringar. Volvos rapport var starkt bidragande till börshumöret, även Millicom, Axfood och HIQ steg kraftigt efter sina rapporter. Samtidigt sjönk dock MTG, Autoliv, Stora Enso, Intrum Justitia och Lundin Petroleum, men inte i samma utsträckning. Vi ser hur företagsspecifika nyheter kraftigt påverkar sentimentet och kursprognoser spelar därför delvis ut sin roll, men vi vill än dock gärna se en konstaterad uppvärdering av OMXS30 och området 1715-1720 agerar just nu vattendelare.

Europeiska börser delade igår inte en lika positiv bild; Euro Stoxx 50 steg 0,14 %, men DAX sjönk 0,6 % och FTSE 100 sjönk 0,49 %. Makromässigt var det relativt lugnt, men från Bank of Englands protokoll visade det sig att samtliga nio ledamöter röstade såväl för att lämna styrräntan oförändrad på 0,50 procent som att lämna programmet för tillgångsköp oförändrat på 375 miljarder pund. Två ledamöter uppgav att beslutet i april var ”mycket jämnt” och såg risker för att inflationen kan komma att stiga snabbare än väntat. Samtidigt spretade uppfattningarna om den framtida räntebanan fortsatt. Kommittén ansåg att löneutvecklingen förblivit ”relativt svag”, och att det fanns en risk för att pundets styrka slagit igenom på inflationen snabbare än väntat. Samtidigt ansåg ledamöterna att det fortfarande fanns en risk för att det låga pristrycket ska hålla i sig längre än vad som är förenligt med att få tillbaka inflationen mot målet inom två år.

S&P 500 avslutade upp 0,51 % igår, Coca-Cola och McDonalds rapporter föll investerarna i smaken, däremot tappade Boeing efter en sämre försäljning än väntat. Efter stängning redovisade Qualcomm ett justerat resultat per aktie på $1,40 dollar för det brutna räkenskapsårets andra kvartal (1,05), förväntningar låg på $1,34 dollar per aktie. Intäkterna var $6,9 miljarder (6,6), väntat här var intäkter på $6,8 miljarder. Facebook redovisade ett justerat resultat per aktie på $0,42 för Q1 (0,25), förväntningar låg på ett resultat på $0,40. Omsättningen var $3,5 miljarder (2,5), väntat här var en omsättning på $3,6 miljarder. Vid slutet av perioden hade antalet dagligen aktiva användare stigit 17 % och månatligen aktiva 13 %. Totalt hade de 1,44 miljarder respektive 936 miljoner aktiva användare under mars.

Alfa Laval, dagsgraf, 1 år
Alfa Laval, dagsgraf, 1 år

När makrofronten är så pass tom som igår hamnar ännu mer fokus på bolagen, idag kommer dock viktig makro, bland annat i form av preliminära inköpschefsindex från både Europa och USA. Särskilt kommande statistiken från USA kommer granskas noga eftersom den har varit åt det svagare hållet de senaste veckorna. På rapportfronten väntas många bolag släppa sina Q1-resultat, bland annat så tunga namn som SEB, Ericsson, Kinnevik och Alfa Laval. Från den gruppen är det endast Alfa Laval som rapporterar under handelstid; efter att de vid senaste rapporten flaggade för lägre orderingång än senaste kvartalets 9,5 miljarder kronor, är analytikerna relativt oense om vad orderingången för verkstadskoncernen kommer att landa på under årets första kvartal: de tippar på mellan 8,9 och nästan 10 miljarder kronor, med ett genomsnitt på 9.425. I genomsnitt tror analytikerna på en justerad rörelsevinst på 1,5 miljarder kronor, 40 procent mer än i fjol – men då har Alfa Laval under fjolåret köpt det norska och mer lönsamma pumpbolaget Frank Mohn. Frågan är hur mycket låga fartygsbeställningar och det lägre oljepriset syns i böckerna för verkstadskoncernen, som har en stor del av sin verksamhet i just de sektorerna.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.00: Riksbanken: direktionsmöte
I mars slog Riksbanken till med en räntesänkning vid ett icke penningpolitiskt direktionsmöte. Kan de göra det igen, en knapp vecka före nästa penningpolitiska möte? En viktig anledning till sänkningen då var en kraftig kronförstärkning på kort tid. Någon lika stor och snabb rörelse har inte synts nu.

”Vi tror inte att de gör något, men man kan inte utesluta det. Den viktigaste variabeln i det sammanhanget är att titta på kronkursen. Får vi en snabb förstärkning agerar de snabbt, det såg vi förra gången i mars”, säger Swedbanks prognoschef Magnus Alvesson till Nyhetsbyrån Direkt. Ingen annan bedömare i SME Direkts enkät tror heller att Riksbanken slår till redan vid detta möte.

kl 10.00: EMU: PMI (prel) april
Har i likhet med annan statistik visat på en förbättring i euroområdet på senare tid. Steg till 52,2 i mars och väntas nu ha fortsatt upp till 52,6 i april. Unicreidt skriver i ett marknadsbrev att kombinationen av stimulanser från en svagare euro, ett lägre oljepris och lättade kreditförhållanden i periferin kommer att stötta en tillväxt över trend i euroområdet, på runt 2%.

kl 10.30: Storbritannien: detaljhandel mars
Ökar starkt med stöd av sjunkande priser. Steg 0,7% m/m i februari och spås nu växa med 0,5%.

kl 16.00: USA: försäljning nya bostäder, mars
Trots en av de värsta vintrarna på åratal, som tyngt annan USA-statistik, steg försäljningen av nya hem med hela 7,8% i februari. I mars spår analytiker en rekyl ned med 5,4%.

Rapporter

Stockholmsbörsen:
Kungsleden (kl 7.00), SEB (kl 7.00), Ericsson (kl 7.30), Klövern (kl 7.30), Cloetta (kl 8.00), Fabege (kl 8.00), Kinnevik (kl 8.00), Mycronic (kl 8.00), Orexo (kl 8.00), Proact (kl 8.00), Active Biotech (kl 8.30), Nordnet (kl 8.30), Partnertech (kl 8.30), Pricer (kl 8.30), Formpipe (kl 8.45), Probi (kl 8.45), Beijer REF (kl 9.00-10.00), Malmbergs (kl 12.00), Alfa Laval (kl 12.45), Trelleborg (kl 13.00), OEM (kl 14.00), Victoria Park (kl 14.00), Novestra (kl 15.00), VBG (kl 15.00), Midway (kl 16.00), Fast Partner (efter lunch)

First North:
Empire, Invisio, Tagmaster

Aktietorget:
AQ Group, H1 Communication, IDL Biotech, Lovisagruvan, Medirox, Oden Control, Orasolv, Sealwacs

Övriga Norden:
Norske Skog (kl 7.00), Wärtsilä (kl 7.30), Novozymes (kl 8.00), TGS Nopec (kl 8.00), Metso (kl 11.00), Amer Sports (ca kl 12.00)

Övriga Utländska:
Altria (kl 13.00), Ingersoll-Rand (kl 13.00), Caterpillar (kl 13.30), General Motors (kl 13.30), Amazon (efter stängning), Briggs & Stratton (efter stängning), Eli Lilly (före öppning), Freeport-Mcmoran (före öppning), Google (efter stängning), Juniper Networks (efter stängning), Microsoft (efter stängning), Novartis (före börsöppning), Nucor, Procter & Gamble (före öppning), Stanley Black & Decker (före öppning), Stanley Black & Decker (före öppning), Wabco, ZTE

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på onsdagen under oregelbunden handel. Bland större europiska handelsplatser noterades dock en något blandad utveckling. För svenskt vidkommande stal Volvo hela showen efter att bytt vd och stått för en i dubbel mening oväntad rapport, sett till resultat som tidpunkt. Lastvagnsaktien släppte på spärrarna och rusade under fartfylld handel.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,7 procent högre till noteringen 1.706. Omsättningen nådde drygt 27 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, hjälpt av den häftiga Volvo-handeln.

”Det är stora slag i flera av rapportbolagen, där det förstås handlar mycket om Volvo som drar med sig index uppåt. Överlag har vi sett bra rapporter hittills, men eftersom det är så högt uppdrivna förväntningar på börsen tas minsta avvikelse som negativ. Det syns tydligt i till exempel Autoliv som presterat bra men där aktien ändå går ned”, kommenterade Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Volvos underliggande rörelseresultat var 4,6 miljarder kronor, vilket var långt över de 3,5 miljarder analytikerna i snitt räknade med enligt SME Direkts prognossammanställning. Även omsättningen var högre än väntat. Bolaget byter dessutom vd i höst, då Martin Lundstedt som närmast kommer från jobbet som koncernchef för rivalen Scania tar över Volvo-ratten. Lastvagnsaktien steg hela 15 procent.

Dagligvarujätten Axfood stärktes också sedan bolagets rapport slagit förväntningarna på samtliga nivåer. Bland annat gick Hemköp bättre än analytikerna trott. Axfood-aktien steg 2,5 procent.

Teleoperatören Millicom hade en riktigt fin onsdag då aktien lyfte drygt 9 procent efter högre lönsamhet än väntat. En strategisk uppdatering väntas i sommar kring det Stenbeckskontrollerade bolaget.

IT-konsulten HIQ ville inte vara mycket sämre utan överträffade också förväntningarna och belönades med en uppgång på närmare 9 procent.

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv gjorde bra ifrån sig men det räckte inte. Aktien sjönk 3 procent. Möjligen agerade sänkta förväntningar på gasgeneratorer våt filt på en aktie som haft en stark utveckling hittills i år. ”Kanske bidrar det till den kursnedgång vi ser”, sade David Jacobsson Cederberg på Pareto apropå gasgeneratorer.

Mediebolaget MTG:s resultat var något blandat, dock utgjorde svensk Fri-tv en besvikelse. Aktien tappade närmare 6 procent.

Massa- och pappersbolaget Stora Enso rörelseresultat överträffade förväntningarna – men aktien backade ändå kring 1 procent. Stora-aktien har emellertid haft en storartad utveckling i år.

Backade gjorde även kredithanteringsbolaget Intrum Justitia vars rörelseresultat blev något sämre än väntat. Intrum-aktien tappade drygt 4 procent.

Lundin Petroleum tyngdes förutom av en slagig utveckling av oljepriset av en valutakursförlust på drygt 200 miljoner dollar under det första kvartalet. Oljeaktien sjönk drygt 2 procent.

Bioteknikbolaget Diamyd fortsatte att omgärdas av stora kurssvängningar och slutade 28 procent högre trots frånvaro av påtagliga nyheter.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1706,25
585,070
3724,49
11867,37
7028,24
2107,96
5035,17
20209,01
28091,63
1,0712
9,3478
8,7260
56,28
62,72
0,68%
-1,53%
0,14%
-0,60%
-0,49%
0,51%
0,42%
0,37%
0,56%
-0,09%
-0,13%
-0,03%
0,21%
-0,02%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto