Home > Morgonrapport: Ökat överskott av oljelager, idag antal riggar – håller trenden i sig?

Morgonrapport: Ökat överskott av oljelager, idag antal riggar – håller trenden i sig?

Enligt källor till Bloomberg News planerar ECB säga till grekiska banker att minska sina innehav av grekiska statsobligationer om samtalen om en förlängning av landets stödprogram bryter samman. ECB uppges vara oroat över att grekiska banker kan komma att bli sittande med illikvida tillgångar från en regering som går mot default. Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin sjönk till 51,5 i februari enligt preliminär statistik, jämfört med 52,2 föregående månad och förväntningarna låg på en liten uppgång till 52,5. I eftermiddag är det ett extrainsatt eurogruppsmöte om Greklands begäran om förlängt stödprogram. Dessutom kommer preliminära inköpschefsindex, där störst intresse riktas mot euroområdet, och här hemma vankas en ny konjunkturbarometer från Konjunkturinstitut. Under natten har japanska Nikkei stigit till nya 15-årshögsta nivåer. I Kina är det fortsatt helgstängt för nyårsfirande. Trevlig helg!

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, dagsgraf, 6 mån.
OMXS30, dagsgraf, 6 mån.

De många turerna kring Greklands stödpaket fortsätter. Grekland inkom på torsdagen med ett brev där de begärde ett förlängt stödprogram i ytterligare sex månader, för att få tid att förhandla fram en ny överenskommelse med sina långivare. Det tyska finansdepartementet gick dock snabbt ut och sade att brevet inte uppfyller de villkor som eurogruppen ställt upp och att det snarast verkar som om Grekland söker en bryggfinansiering utan att uppfylla stödprogrammets villkor. EU-kommissionen sade tidigare att Greklands brev kan bana väg för en ”rimlig kompromiss” och eurogruppen kommer att träffas på fredag eftermiddag för att diskutera Greklands begäran. Börserna fortsätter ovanligt nog att ta det hela med ro och för svensk del steg OMXS30 med 0,61 % till nya rekordnoteringar.

Brent, dagsgraf, 6 mån.
Brent, dagsgraf, 6 mån.

Efter att oljepriset lyckades hitta en botten på 45 dollar per fat tog köparna ett krafttag i slutet av januari och inledde en uppåtgående trend i priset. 50-dagars glidande medelvärde, som nu befinner sig på $54, har agerat och kan fortsätta agera stöd. På den dagliga grafen kan vi urskilja en stigande trendkanal vars stödlinje testades under gårdagen. När amerikanska Energy Information Administration igår släppte statistik över oljelager visade de sig ha ökat med 7,7 miljoner fat till ett rekord på 425,64 miljoner. Ökningen överträffade med marginal förväntningarna som låg på 3,2 miljoner, men till saken hör att American Petroleum Institutes i förrgår släppte en rapport som pekade på en uppgång om hela 14 miljoner. Detta tyngde tyngde oljan under gårdagen, men marknaden kunde därmed dra en suck av lättnad när utfallet i och för sig var mer än dubbelt så högt som väntat, men åtminstone inte fyra gånger så högt. Statistiken får på det hela ändå tolkas som negativ för priset eftersom det påvisar att nedgången i antalet oljeriggar inte översätts särskilt snabbt till nedgångar i utbudet. Överdrivet utbud fortsätter därmed vara i fokus, men idag släpps dock statistik över just antalet oljeriggar och om den fallande trenden från de senaste veckorna håller i sig kan det mycket väl ge förnyat stöd åt priset. Detta skulle rimma väl med grafen, som gjort sitt test i stödlinjen, lämnat efter sig en tydlig hammer-stapel igår och i så fall åter tar sikte på trendtaket, det vill säga mot övre delen av trendkanalen, upp över det senaste motståndet vid $63.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.00: KI: konjunkturbarometer februari
Barometerindikatorn väntas signalera fortsatt hygglig aktivitetsnivå i den svenska ekonomin, enligt SME Direkts enkät väntas indexet ha varit oförändrat på 105,6 i februari jämfört med i januari. Indikatorn för tillverkningsindustrin väntas ha backat till 106,2, från 107,3, medan hushållsindikatorn väntas ha stigit till 99,6 från 98,6.

Denna gång blir kanske också hushållens inflationsförväntningar mer intressanta än vanligt, givet Riksbanken hårda fokus på dem. De senaste månaderna har inflationsförväntningarna varit 0,0 procent på ett års sikt.

kl 10.00: EMU: inköpschefsindex (prel) februari
Såväl industrin som tjänstesektorn steg i januari, och väntas ha fortsatt upp i februari, industrin till 51,5 från 51,0 och tjänstesektorn till 53,0 från 52,7. Nomura räknar med stigande inköpschefsindex, till nivåer som skulle vara i linje med 0,3% BNP-tillväxt.

kl 15.00: Eurogrupp: eurogruppsmöte
Extrainsatt möte som ska ta ställning till Greklands begäran om sex månaders förlängning av sitt stödprogram. Käpphästen är om Grekland förbinder sig att fortsätta med de reformer som är ett krav i stödpaketet.

Tyskland avvisade direkt Greklands begäran och menade att det inte uppfyller de villkor som eurogruppen ställt upp, men enligt vissa bedömare ska detta mest ses som ett förhandlingsspel. Enligt uppgifter ska Tyskland också lämna dörren öppen för en förlängning. ”Om ingen överenskommelse nås under helgen kommer en Grexit att bli ett allt troligare scenario”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev. De påpekar vidare att även om man når en lösning måste den godkännas i ett antal nationella parlament, där det kanske blir allra svårast att få igenom uppgörelsen i Grekland.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Torsdagens börshandel präglades av ett ihållande rapportflöde, numera företrädesvis något mindre bolag. Greklandsoron böljade fram och tillbaka, och oljan föll för andra dagen i rad med oljebolagen i släptåg, men som helhet fortsatte börsen oförtrutet upp mot nya höjder.

OMXS30 stängde 0,6 procent upp på det nya rekordet 1.662,2 med H&M som klart starkaste draglok – utan några nyheter sedan månadsförsäljningsdata i måndags som dessutom var i linje med förväntningarna. Omsättningen på Stockholmsbörsen var höga 19,6 miljarder kronor.

Omvärldstemat var fortsatt huruvida Grekland kommer att klara sig ur sin finansiella knipa med euron i behåll. Under torsdagen tändes hopp om ökad sannolikhet för det genom en begäran om låneförlängning i form av ett brev från Grekland till EU-kommissionen, men terminerna backade när det stod klart att denna begäran avvisades.

”Det börjar dra ihop sig kring Grekland nu, och man ska inte ta för givet att det löser sig. Marknaden verkar ta det med ro, men förhandlingarna verkar tuffa”, sade Nordeas aktiestrateg Mattias Eriksson till Nyhetsbyrån Direkt.

Priset på Nordsjöolja sjönk för andra dagen i rad, och de stora svenska aktörerna i sektorn följde med ned. Lundin Petroleum var sämsta aktie i OMXS30 med minus 2,1 procent, och Africa Oil respektive Enquest var sämsta storbolagsaktier utanför indexet med nedgångar på 5 respektive 4 procent.

H&M steg 3,4 procent till nya stängningsrekordet 358:10 kronor under ovanligt hög omsättning, 1,5 miljarder kronor. Det största avslutet, en internmäkling på 80.000 aktier för 27,8 miljoner kronor, gjordes av DNB under morgonen. Nordea internmäklade tre poster på sammanlagt 90.000 aktier under dagen.

”Jag har inte sett något speciellt som förklarar uppgången, men ser att även Swedish Match och SCA går bra i dag, så intresset för sektorn är generellt stort. Låga räntor försvarar högre värdering för stabila aktier”, sade DNB:s H&M-analytiker Haakon Aschehoug till Nyhetsbyrån Direkt.

SCA steg 1,3 procent och Swedish Match 2,3 procent. Tobaksbolaget återtog därmed ungefär 40 procent av den mark som förlorades på onsdagen, då bolaget rapporterade en oväntat låg snusmarginal och cigarrer som också underskred marknadens förhoppningar. Under torsdagen höjde SEB sin rekommendation för bolaget till köp, något Nordea hade sedan tidigare.

”Vi är glada över att Swedish Match studsar upp lite grann, och anser att nedgången på onsdagen var en kraftig överreaktion på en rapport som i stort sett var i linje med förväntan givet att de inte höjt priserna under kvartalet”, sade Mattias Eriksson.

Bland rapportbolagen hörde Lundin Mining till de större pjäserna. Aktien tappade 3,2 procent efter ett rörelseresultat 11 procent lägre än förväntansbilden.

Ratos höjda utdelning till 3:25 från 3:00 kronor lyckades inte hålla uppe kursen på en aktie som hade lyfts under onsdagen på förhoppningar om ett nytt stort oljeplattformskontrakt i innehavet Aibel, förhoppningar som kom på skam. Ratos backade tillbaka med 1,5 procent. Bolaget sänkte även sitt avkastningsmål till nivåer mer i linje med marknadens förväntningar, något en analytiker Direkt kontaktade gav ett gott betyg.

Björn Borg steg 11 procent efter att den nya vd:n levererade både en stark rapport och nya ambitiösa finansiella mål.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1662,24
3488,08
11001,94
6888,90
2097,45
17985,77
4924,70
18321,68
24832,08
1,1363
9,5727
8,4238
52,20
60,47
0,61%
0,64%
0,37%
-0,13%
-0,11%
-0,24%
0,37%
0,31%
0,19%
0,01%
0,01%
0,02%
0,71%
0,55%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto