Home > Morgonrapport: Oljefall och pessimism på båda sidor Atlanten, nära översålt snart?

Morgonrapport: Oljefall och pessimism på båda sidor Atlanten, nära översålt snart?

Då är vi tillbaka efter julledighet, mer taggade än någonsin. Dagens schema sätter full fart direkt med preliminär KPI för EMU, ADP-sysselsättning och FOMC-protokoll som makrohöjdpunkter. OMXS30 har inlett året i rött, men skonats från samma nedgångar som Europa och USA när vi haft ledighet i två dagar. Under dessa två dagar har oljepriset fortsatt ned med WTI nu på $47,5 och räntor på statspapper har sjunkit i bland annat USA och till rekordlåga nivåer i Tyskland. Vi är ännu inte på köphumör, men ser potentialen för rekyler, alternativt bottenformationer i Europa som goda. Under natten har tjänste-PMI stigit i både Japan och Kina medan samma siffra var under förväntan i USA igår.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Börsen bjöd på uppgångar kring jul men har sedan dess surnat till något även om OMXS30 har haft en vältajmad ledighet i början av denna vecka och på så vis undvikit att dras med ned av börshumöret i  Europa och USA. Vad som blossat upp under ledigheten är framförallt ny oro kring en ’Grexit’. Just att klara sig utan Grekland är inte det stora orosmomentet utan främst hur det skulle påverka tilliten till EU-samarbetet och vad som kan hända andra länder som hamnar i ekonomisk knipa. När detta är överstökat ser 2015 ut att åtminstone till en början bli ytterligare ett år då centralbankirerna får stå i rampljuset, den 22/1 håller ECB möte och besluten som fattas kommer onekligen vara uppmärksammade. Draghi har flaggat för att inflationen kommer vara låg i närtid, men samtidigt oroat sig för fallande inflationsförväntningar. Han har därför fortsatt att hålla en öppen dörr för att ECB-rådet ska besluta om mer breda obligationsköp (QE) vid mötet även om det antas råda delade meningar inom rådet om lämpligheten för detta. Marknaden är i mycket inställd på att det blir QE nu. Redan idag kl. 11 får vi ny information om hur inflationen utvecklas i och med preliminär KPI för EMU.

Euro Stoxx 50, dagsgraf, 1 år
Euro Stoxx 50, dagsgraf, 1 år

På den dagliga grafen över Euro Stoxx 50 kan vi se att under det senaste året har det lönat sig att gå lång i Euro Stoxx när RSI börjat närma sig 30-snåret, detta kan dock aldrig bli någon signal enbart i sig själv utan fungerar mer som en heads-up. Tittar vi exempelvis på augustidippen sjönk RSI till 28 och bjöd sedan på ett ordentligt rally. Hoppa sedan till det enorma tappet under oktober, där ser vi hur RSI återigen sjunker under vår orange linje på 30 ner till 28 och ser ut att bottna ur, marknaden rekylerar upp men utan tillräcklig kraft för att hålla emot det enorma säljtrycket och RSI sjunker hela vägen till 22 innan en botten hittas av någon stackare som är sist att sälja till någon desto gladare köpare. RSI är utan tvekan en bra indikator på om marknaden är överköpt eller i detta fallet översåld, men klarar sig inte enbart på egen hand. För att se att Euro Stoxx nu kan närma sig översålt territorium behöver man dock ingen indikator för att kunna observera den riktigt branta nedgången de senaste dagarna. Vi håller därför uppsyn på om säljtrycket ska börja avta och om köparna ligger redo då korrelationen som alltid är hög med våra svenska bolag.

DAX, dagsgraf, 1 år
DAX, dagsgraf, 1 år

Tyska DAX befinner sig i ett liknande säljtryck, även om det indexet har en längre bit kvar till nedre delen av intervallbotten. Där bjöds det igår på en riktigt ordentlig ’doji’-stapel, en indikation om att marknadsaktörerna är obestämda, vilket förr eller senare brukar leda till en övertygelse åt antingen hausse- eller baissehållet. Volymen har dock av naturliga skäl varit låg de senaste dagarna, men de kommande dagarna lär samtliga traders komma igång med handeln igen och vi lär få tydliga indikationer om trendriktningen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: tjänste-PMI december
Sjönk något i november med lägre affärsvolym och sysselsättning. Väntas nu ha fortsatt något ned till 56,6.

kl 9.55: Tyskland: arbetslöshet december
Antalet arbetslösa väntas ha sjunkit med 6.000 personer (säsongsjusterat) och arbetslösheten väntas ha varit oförändrad på 6,6 procent.

kl 11.00: EMU: arbetslöshet november
Nivån har legat stabilt på 11,5 procent sedan i augusti, och det väntas ingen förändring i novemberdata. Även om det är oacceptabelt högt så skulle det ändå vara en viss förbättring från de 11,9 procent som noterades i november 2013.

kl 11.00: EMU: KPI (prel) december
Det låga oljepriset håller ned det totala pristrycket och HIKP-inflationen väntas nu ha sjunkit till -0,1% från 0,3% i november, medan kärninflationen antas ha legat kvar på 0,7%.

Commerzbank noterar att i mitten av december, då KPI-datan samlades in, var oljepriset i euro cirka 20 procent lägre jämfört med en månad tidigare. Detta väntas ha dragit ned energikomponenten med cirka 5 procent och i sin tur har fått totalindex att sjunka med mer än 0,4 procent. Nedgången i årstakt förstärks också av en liten uppgång i december 2013 för energikomponenten. Även om kärninflationen (exklusive energi och livsmedel) väntas kunna ha stigit något till 0,8 procent så kan total-KPI ha sjunkit under nollstrecket för första gången sedan hösten 2009.

Än lägre utfall väntas för januari och februari om inte oljepriset stiger betydligt till dess. Då den negativa inflationstakten i euroområdet främst beror på kollapsen i oljepriset, vilket sammantaget väntas ge stöd åt den ekonomiska aktiviteten, så kan man inte tala om deflation eller en förestående nedåtgående spiral. ”Inte desto mindre väntas duvorna i ECB-rådet troligen hänvisa till detta utfall som ett argument för ytterligare expansiva åtgärder. Det finns allt starkare indikatorer om att ECB så tidigt som i januari kommer att besluta om att köpa statsobligationer i stor omfattning”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

kl 14.15: USA: ADP sysselsättning privat sektor december
Väntas visa en uppgång med 225.000, efter att ha stigit 208.000 i november. En indikator inför fredagens officiella jobbrapport, och som på senare tid visat en förbättrad korrelation med denna, även om ADP inte fångade den kraftiga uppgången i november.

kl 20.00: Fed: protokoll från FOMC-mötet 16-17/12
Credit Suisse: ”Huvudfokus för protokollet blir debatten kring förändringen i den framåtblickande guidningen, från ’betydande tid’ till ’kan vara tålmodiga’. Variationer av en del av kommentarerna från Fed-chefen Janet Yellen på presskonferensen kan också förekomma”. Det senare gäller bland annat bakgrunden till Fed-chefens indikation om att en normalisering sannolikt inte kommer börja under de kommande mötena.

Janet Yellen hade också noterat att flera andra ledamöter sagt att en normalisering kan vara lämplig mot mitten av nästa år, men snabbt lagt till att det inte finns någon förutbestämd tidsplan och att det finns en rad olika uppfattningar om när förhållandena är lämpliga för att börja, skriver Credit Suisse.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Trettondagsafton bjöd på minus på och halvdagshandel den Stockholmsbörsen. I fokus på finansmarknaderna var det oro för att Grekland ska lämna euroområdet, vilket pressade euron till sin lägsta nivå mot dollarn sedan 2006, samt fortsatta spekulationer om nya lättnader från ECB. Dessutom sjönk oljepriset till nya femårslägsta nivåer. I övrigt var det ganska nyhetsfattigt på bolagsfronten.

När den svenska aktiemarknaden stängde klockan 13 hade storbolagsindexet OMXS30 backat 0,6 procent till 1.455. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 5,7 miljarder kronor. På kontinenten var Euro Stoxx 50-index ned 1 procent och tyska DAX med 0,5 tidig eftermiddag.

Oljerelaterade bolag var sämsta sektor i Stockholm, liksom i Europa som helhet. På måndagen sjönk priset på Brentolja under 55 dollar, vilket det inte gjort sedan i maj 2009. Oro över att fjolårets överutbud kommer att bestå under 2015 påverkade negativt.

Lundin Petroleum intog jumboplatsen inom OMXS30 när aktien sjönk 4,4 procent. Enquest var ned 3,3 procent och Black Pearl 2,6 procent.

Investmentbanken Citigroup spår att det genomsnittliga priset på Nordsjöolja kommer att skrivas till 63 dollar per fat med ett intervall om 55-70 dollar i år.

Bland andra råvarurelaterade bolag sjönk SSAB A 2,6 procent.

SAS, som gynnas av lägre bränslepriser i spåren av det fallande oljepriset, gick mot strömmen när aktien avancerade 4,4 procent.

Den svenska kronan försvagades under helgen, framför allt mot den generellt starkare dollarn där 8 kronorsstrecket nu inte är långt borta. Flera industriföretag som gynnas av den stärkta dollarn steg till nya rekordkurser. Lifco ökade 2,9 procent och har sedan listningen i november stigit över 50 procent. Thule, också ny på börsen i november, handlades upp 2,6 procent. Haldex ökade 1,4 procent.

Boliden, som också påverkas positivt av en starkare dollar, syntes på plus inom OMXS30 när aktien steg 0,6 procent. Mest bland storbolagen steg Assa Abloy, drygt 2 procent.

Däremot pressades verkstadsaktier som Alfa Laval och Electrolux med nästan 2 procent medan Sandvik och ABB backade cirka 1 procent.

Sektorsvis handlades bankerna i rött. Svagast gick Nordea, som minskade 2 procent, och SEB var ned drygt 1 procent.

Astra Zeneca klarade sig bättre och steg 0,8 procent. JP Morgan har höjt sin rekommendation till neutral för läkemedelsaktien från att tidigare ha haft rådet undervikt.

G5 Entertainment, som utvecklar spelappar till smarttelefoner och surfplattor, syntes högt upp på listan över små bolag med en uppgång om 7,3 procent. Enligt preliminära siffror kommer försäljningstillväxten i det fjärde kvartalet att uppgå till 88 procent. Vidare meddelades att vd har ökat sitt ägande.

En annan kursraket var First North-listade cancerbolaget Kancera, som lyfte 33 procent under stor handel och med UBS som huvudsakliga köpare, 97 procent av nettoköpen.

Basmetallerna pressades på måndagen av den starkare dollarn medan guld och silver höll emot. Guldbolaget Semafo klättrade 1,5 procent och Lundin Gold, som listades på Stockholmsbörsen strax före jul, steg 2,2 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1454,81
3007,91
9469,66
6366,51
4083,50
2002,61
17371,64
4592,74
16934,99
23546,96
1,1877
9,4182
7,9293
47,44
50,63
-0,61%
-0,50%
-0,04%
-0,79%
-0,68%
-0,89%
-0,74%
-1,29%
0,31%
0,25%
0,02%
0,10%
0,07%
-1,02%
-1,02%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.