Home > Morgonrapport: Oljan äntligen över 50 dollar! Oron avtar något..

Morgonrapport: Oljan äntligen över 50 dollar! Oron avtar något..

Stockholmsbörsen fortsatte prestera starkt under onsdagen och följde den positiva trend som spreds runt om i Europa då eurogruppen visade stöd för nödlån till Grekland förutsatt att man omfamnar vissa reformer. Storbolagsindexet OMXS30 stängde på +0.73% till 1367 punkter och aktier till ett värde av 13 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Dagens vinnare blev Axfood med +3.72% samt förloraren blev Tele 2 på handel exklusive utdelning med -7.22%. USA fortsatte rida på det positiva sentimentet som spreds i Europa och tog allt närmare kliv mot våra motståndsnivåer och S&P 500 avslutade för dagen på +0.70%. Oljan fortsätter utvecklas starkt och noteras nu äntligen strax över 50 dollar. Nattens handel i Asien har varit något blandat utan någon direkt nyhet med Hang Seng på minus och Nikkei på plus.

Dagens fokus:

 • SCB: handelsbalans april kl 9.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
 • USA: order varaktiga varor april kl 14.30

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Stockholmsbörsens öppnade på plus som vi väntade oss och efter det initiala klivet blev handeln något sidledes med åter en måttlig volym. Tyska IFO indexet levererade en positiv syn i Tyskland och bidrog till det positiva sentimentet som spreds runt om i Europa och fick den vitamin injektion som krävdes för att närma oss nästa motstånd vid 1380 punkter.

Även om vi fick stöd från Tyskland och att det står klart att eurogruppen är beredda med stödlån till Grekland kvarstår vissa oklarheter. Wall Street Journal rapporterade att IMF inte kan hjälpa Grekland om man inte omfamnar och agerar utifrån vissa uppställda åtagande.

Vi har nu fått uppleva två följande plus dagar och frågan är om den indikativa negativa öppningen innebär att vi nådde toppen för veckan, eller om vi lyckas mark för vidare uppgång. Vi bröt både 50 samt 100 dagars glidande medelvärde under gårdagen vilket bidrar till ett ytterligare skifte i sentimentet men vi får ingen tung statistik under dagen förutom morgonens handelsbalans som väntas komma in positivt. Däremot är det inte omöjligt att dagen förgylls av vinsthemtagningar, och stödet runt 1330 punkter kan således få upplevas som en trevlig målpunkt. Skulle vi istället finna mark och momentum, gäller ett utbrott över 1380 punkter som ett trevligt tecken för positiv vidare uppgång för veckan.

OMXS30 (dagsdiagram)

USA har inlett veckan otroligt starkt och tar kliv allt närmre mot tidigare motståndsnivåer samt årshögsta. Vi fick in trevlig statistik både för handelsbalans men även kraftigt fallande oljelager siffror som bidrog till en riktigt stark handel på onsdagen.

Den huvudskuldra formation vi tidigare upplevde fick aldrig den indikativa nedgång vi förutsåg tidigare och detta till följd av stark makro statistik och positiv marknadssyn från inköpschefer. Den eventuellt kommande räntehöjning som varit som stort orosmoln har nu upplevts som allt mer omfamnande och om det kommer bli intressant om man nu genomför den om humöret består..

Dagen stundar med amerikanska arbetslöshetssiffror som väntas komma in oförändrat, men vi får även under eftermiddagen order varaktiga varor april som fortsätter peka positivt dock med en måttlig ökning jämfört med mars månad, och precis som runt om i Europa är det inte omöjligt det blir vinsthemtagningar såvida vi inte får en förnyad stark korrelation mot oljan som nu med ny årshögsta tagit det stora klivet över 50 dollar för första gången på sju månader. För S&P 500 stundar kommande årshögsta om momentum håller i sig vid 2120 punkter, men om den indikationen från terminerna behåller humöret till öppningen kan vi få uppleva utbrott mot nedsidan under 50 dagars glidande medelvärde och åter igen handlas runt 2070 – 2040 punkter nivåer.

SP500 (dagsdiagram)

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Garo (kl 7.30), Lundbergs (lunchtid)

Exklusive utdelning

 • Absolent (0:80 kr), Betsson (första dag för handel utan inlösenrätt i inlösenprogram), Kinnevik (7:75 kr)

Makrostatistik

 • KI: konjunkturbarometer maj kl 9.00
 • Spanien: BNP (def) 1 kv kl 9.00
 • SCB: handelsbalans april kl 9.30
 • SCB: PPI april kl 9.30
 • SCB: utrikeshandel varor mars kl 9.30
 • SCB: utrikeshandel varor, volym 1 kv kl 9.30
 • ESV: statsbudgetens utfall april kl 10.00
 • Storbritannien: BNP (prel) 1 kv kl 10.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
 • USA: order varaktiga varor april kl 14.30
 • USA: Bloomberg hushållsförtroende, veckodata kl 15.45
 • USA: kontrakterade husköp april kl 16.00

Övrigt

 • G7: möte i Iseshima, Japan

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen följde med de större börserna i Europa uppåt på onsdagen. Bank var en starkt presterande sektor, liksom i USA på tisdagskvällen då tron på en räntehöjning växte efter stark husstatistik.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,7 procent upp till nivån 1.367 medan aktier för nära 13 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen på onsdagen. På vinnarsidan fanns de fyra storbankerna som klättrade mellan 1,8 och 3,2 procent.

Utöver tisdagens uppgång för den amerikanska banksektorn har styrelserna i Banco Popolare och Banca Popolare di Milano godkänt en fusion mellan de italienska bankerna som båda steg i onsdagens handel i Milano.

På makrofronten kom besked om att eurogruppen står beredd att betala ut 10,3 miljarder euro i nödlån till Grekland, förutsatt att landet börjar omsätta beslutade reformer i praktiken.

På råvarumarknaderna steg Brentoljan till nivå strax över 49 dollar fatet. Bland oljebolagen steg Enquest runt 1 procent. Tungviktaren Lundin Petroleum var 0,7 procent upp.

Elekta har vunnit den offentliga upphandlingen att exklusivt leverera utrustning och mjukvara till strålterapiavdelningen på Nya Karolinska Solna (NKS). På tisdagskvällen kom en annan Elektanyhet, om att bolaget dömts att betala cirka 8,9 miljoner euro i en rättstvist till tyska Humediq. Aktien steg knappt 1 procent.

Precise Biometrics var en av dagens stora vinnare med en nära 8-procentig uppgång. Bolagets matchningsalgoritm har genom samarbetet med Synaptics integrerats i en uppdaterad version av en tablet från en kinesisk mobiltelefontillverkare. Det är första gången Precise algoritm ingår i en mobil enhet som följd av samarbetet med Synaptics.

Nordic Mines rusade 46 procent sedan det meddelat att dess guldgruva Laiva kan återtas i drift.

Datorspelsutvecklaren Starbreeze har tecknat en avsiktsförklaring om att ingå ett samriskbolag med koreanska Smilegate inom virtual reality. Bolagen ska utveckla och marknadsföra innehåll till Starbreezes headset Star VR. Starbreeze fortsatte den senaste tidens uppåttrend med att stiga drygt 2 procent varpå uppgången sedan inledningen av den förra veckan varit omkring 18 procent.

Järnhandelskedjan Swedol avancerade 6 procent till 23 kronor. Danske Markets har inlett bevakning av aktien med rekommendationen köp och riktkursen 28:50 kronor.

Vostok New Ventures kan gynnas av Volkswagens investering i taxiappen Gett, i vilken Vostok i slutet av mars ägde 6 procent. Vostok New Ventures var kring 4 procent upp.

Bland förlorarna fanns medicinteknikbolaget Vitrolife, ned 4 procent sedan Affärsvärlden givit en säljrekommendation. Bolaget möter enligt tidningen ökad konkurrens från Kina.

Interfox, som står under hot om avnotering från Aktietorget, tappade 9 procent.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,367.07
3,061.60
10,205.21
6,262.85
2,090.54
17,851.51
4,894.89
16,814.32
20,328.70
1.12
9.26
8.29
49.93
50.11
0.73%
1.71%
1.47%
0.70%
0.70%
0.82%
0.70%
0.34%
-0.19%
0.00%
0.05%
-0.17%
0.75%
0.74%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto