Home > Morgonrapport: Oljan faller återigen och de Asiatiska börserna följer med, nya nedgångar väntas på stockholmsbörsen.

Morgonrapport: Oljan faller återigen och de Asiatiska börserna följer med, nya nedgångar väntas på stockholmsbörsen.

God Morgon

Oljepriset fortsätter att falla idag efter de kraftiga nedgångarna under gårdagen. Detta innebär att oljepriset börjar åter närma sig under 30 dollar igen, faktum är att WTI terminen redan handlas under, närmare bestämt till 29,58 dollar. BRENT handlas till 30,61 dollar fatet. Nedgången idag, så här tidig morgon, ligger mellan 2-2,5 %. Det verkar som att även en fallande överfylld oljetunna kan studsa. Imorgon väntas ny statistik från USA om de veckovisa oljelagren.

I stort sett hela Asien handlas till minus under morgonen. Där Japanska NIKKEI handlas till -2,46 % och Hong Kong, Hang Seng index handlas till -1,79 %. Det fallande oljepriset ger åter press neråt på börserna. Dessutom såg vi en riktigt svag avslutning i USA igår där S&P500 stängde på -1,56 %. Imorgon kväll har vi ett nytt räntebesked från FED, vilket väntas tillbringa en viss nervositet till börserna. Ledande svenska terminer indikerar att vi får en öppning tydligt under nollan.

Idag väntas även en del intressant makrostatistik, främst från USA. Bland annat har vi detaljhandel, husprisindex, tjänste-PMI och hushållens konfidensindikator på agendan.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Veckan inleddes volatilt och stockholmsbörsen hade minst sagt svårt att bestämma riktning för dagen. Något som också gällde oljepriset som backade kraftigt under gårdagen. Oljepriset pressade börserna på nytt och OMXS30s nedgång om 0,51 % var i likhet med ledande europeiska börser.

OMXS30 befinner sig således till 1354,41 punkter och omsättningen för stockholmsbörsen låg på 14,7 miljarder kronor.

Tekniskt har vi motståndnivåer vid 1369, 1379 samt runt 1410 och 1460 där det sistnämnda är av största intresse.

OMXS30, kraftigt volatil dag med stor beslutsångest om vilket håll det skulle bära. Det blev en svag nedgång och nu är det dags för rapporterna att ta vid den senaste dagarnas återhämtning, något som kommer att prägla börsen under kommande veckor.
OMXS30, kraftigt volatil dag med stor beslutsångest om vilket håll det skulle bära. Det blev en svag nedgång och nu är det dags för rapporterna att ta vid den senaste dagarnas återhämtning, något som kommer att prägla börsen under kommande veckor.

Forceras den med övertygelse får vi en långsiktig köpsignal. Men dit är som bekant en bit till. På nedsidan har vi stödnivåer vid 1349, runt 1320, samt 1283 punkter. Den viktigaste stödnivån återfinns däremot vid 1250 punkter.

Gårdagens makrohändelse var tyska IFO-indexet som visar klimatet inom näringslivet sjönk mer än förväntat vilket gav ytterligare press på börserna.
Idag har vi även en del intressant statistik att ta del av som kan påverka börshumöret. Bland annat mycket från USA, där vi får detaljhandel, husprisindex, tjänste-PMI. Viktigt för att få en bild över konsumenternas tro på ekonomin får vi genom hushållens konfidensindikator, även det från USA. Här väntas årets inledande turbulens påverka hushållens syn på förtroendet för ekonomin. Credit Suisse räknar med att indexet sjunker till 95,5 i jämförelse med tidigare månads 96,5.

Hålltiderna under dagen är som följer:

– Sydkorea: BNP (prel) 4 kv kl 0.00
– SCB: PPI december kl 9.30
– USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
– USA: FHFA husprisindex november kl 15.00
– USA: S&P Case-Shiller husprisindex november kl 15.00
– USA: Markit tjänste-PMI (prel) januari kl 15.45
– USA: hushållens konfidensindikator januari kl 16.00

Men idag trappas även rapportsäsongen igång och dagens rapportbolag på stockholmsbörsen är Axis (8.00), Byggmax (8.00) och Probi (8.45). Även utomlands har vi en del större bolag som rapporterar, mest blickar väntas Apple få som rapporterar efter de amerikanska börsernas stängning. Övriga storbolag av intresse är Philips, Siemens, Johnson&Johnson, Sprint, AT&T, LG Electronic, Procter & Gamble och US Steel.

Rapportsäsongen blir viktig även denna gång, speciellt då börsen vänt det negativa sentimentet mot positiva förhoppningar för nya stimulansåtgärder. Men fokus mot bolagen blir nödvändig i tider av centralbanksstimulanser och nu har vi redan fått en första reaktion mot Draghis öppning mot ytterligare åtgärder. Nu är det dags för bolagens tur att ta vidare och bevisa om nuvarande kurser är motiverade av förhoppningar, låga räntor eller riktiga siffror. Vilket som, är det bra med en verklighetskoll med riktiga siffror som inte är dopade av centralbankerna.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 15.00: USA: S&P Case-Shiller husprisindex november

Huspriserna i USA:s 20 största städer väntas ha stigit 0,8% på månadsbasis i november, och med 5,64% jämfört med i november 2014.

kl 15.45: USA: Markit tjänste-PMI (prel) januari

Indikatorn för USA:s tjänstesektor väntas ha sjunkit till 53,9 preliminärt i januari, från 54,3 i december. Markits preliminära industri-PMI uppvisade dock en oväntad ökning preliminärt i januari, vilket kan balansera den eventuella nedgången i tjänste-PMI

kl 16.00: USA: hushållens konfidensindikator januari

Credit Suisse räknar med att den senaste tidens marknadsturbulens har påverkat konsumenternas förtroende något och att index därför sjunker till 95,5 i januari, från 96,5 i december. Bloomberg News konsensusprognos pekar dock mot oförändrade 96,5.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Efter en uppgång på över 5 procent under slutet av förra veckan vände Stockholmsbörsen på måndagen ned. Ett svajigt oljepris och svaga makrodata från Tyskland bidrog till nedåtrekylen.

I Stockholmsbörsens storbolagsindex tyngde framför allt ett antal verkstadsbolag inför kommande rapporter. Fingerprint Cards toppade än en gång både omsättnings- och kursuppgångslistan.

Vid stängning var OMXS30-index ned 0,5 procent till noteringen 1.354,4. Aktier för 14,7 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Det på fredagen snabbt stigande oljepriset pendlade på måndagen mellan 30:70 och 32:70 dollar per fat, ett brett intervall om över 6 procent mellan högsta och lägsta notering.

De europeiska börserna visade ett liknande handelsmönster, med en initial uppgång, följd av kursfall och därefter en stabilisering en bit under nollstrecket. I Frankfurt var DAX ned 0,3 procent och i Paris var CAC40-index 0,9 procent lägre för dagen.

På råvarumarknaderna i övrigt noterades mindre nedgångar för basmetaller och ett guldpris som var upp knappt 1 procent.

Från Tyskland rapporterades att IFO-index över klimatet inom näringslivet sjönk mer än analytikerna väntat, enligt Bloomberg News enkät. Särskilt förväntningskomponenten i indexet missade prognoserna.

I Stockholm dominerade en rad verkstadsbolag bland dagens förlorare. SKF tog bottenpositionen med ett fall på 3 procent. Andra storförlorare var Volvo, Sandvik och Alfa Laval. Flera analyshus har de senaste dagarna dragit ned sina riktkurser för verkstadsbolagen inför den stundade rapportsäsongen.

Även storbankerna återfanns på förlorarlisten. SEB var svagast i sektorn med en nedgång på 0,6 procent.

Gruvbolagen handlades överlag på minus. Boliden och Lundin Mining tappade 0,6 respektive 3,9 procent.

I indextoppen befann sig biometriföretaget Fingerprint Cards, som fortsatte att handlas med stora kursrörelser. För dagen blev det en uppgång på 5 procent. Tydligt upp var det också för Assa Abloy och Getinge, som båda avancerade omkring 1,5 procent.

Utanför storbolagsindex steg bilsäkerhetsföretaget Autoliv 1,7 procent sedan konkurrenten Takata tvingats till nya återkallanden av flera miljoner fordon. Därtill har Swedbank upprepat sin köprekommendation med riktkursen 1.150 kronor inför fredagens bokslut.

Bland bolag med fordonskoppling steg även Trelleborg. SEB har höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll. Aktien avancerade 1,8 procent.

Bilia, som har fått rekommendationen höjd till köp av Pareto Securities i spåren av den starka svenska bilförsäljningen, steg nästan 5 procent.

Uppåt var det även för livsmedelsjätten Axfood, som steg drygt 3 procent efter en uppgradering från SEB.

Handelsföretaget Bufab lyfte som mest 9 procent till 58 kronor. Familjeägda Liljedahl Group har köpt drygt 10 procent av bolaget till kursen 60 kronor. Aktien backade dock tillbaka mot slutet av dagen och stängde 2,8 procent upp.

Sämre gick det för Mycronic, som fick en säljrekommendation i Dagens Industri och föll 7 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1354,41
483,750
3001,78
9736,15
5877,00
1877,08
4518,49
16690,47
18994,91
1,0849
9,2956
8,5686
29,58
30,61
 -0,51%
-1,05%
-0,71%
-0,29%
-0,39%
-1,56%
-1,58%
-2,46%
-1,79%

0,13%
0,13%
-2,50%
-2,20%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto