Home > Morgonrapport: Oljedriven nedgång under fredagen pressade Europabörserna. Kort handelsvecka.

Morgonrapport: Oljedriven nedgång under fredagen pressade Europabörserna. Kort handelsvecka.

Stockholmsbörsen tappade mark tillsammans med Europabörserna och föll i slutet av handelsdagen under fredagen, efter fallande oljepriser vid amerikansk öppning. OMXS30 avslutade på -2.08%. Dagens vinnare blev efter stark rapport Autoliv (+5.47%), förloraren blev Swedish Match (-7.88%). Omsättning uppgick till 17.9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Frankfurt DAX avslutade dagen på -2.73%, Euro Stoxx 50 på -3.11%.

USA avslutade något svagare minus på rekyl i sluthandeln, efter inledningsvis noterats lägre strax före amerikansk lunchtid. Nedgången bidrogs av initialt lägre notering av oljepriset men även fortsatt nedgång i Apple sedan torsdagens nyhet om Carl Icahn som sålt av sitt innehav. S&P 500 avslutade fredagen på -0,51%, Dow Jones Industrial Average -0,32%, tekniktunga Nasdaq Composite -0,62%.

En pressad dollar fick råvaror att stiga under fredagen bortsett från oljan som däremot föll på vinsthemtagningar, och veckans handel har även inletts på tydligt minus i linje med Asien. Nu på morgonsidan noteras WTI till 45,50 dollar, Brent till 46,79 dollar.

Asien öppnar veckan på tydligt minus i spår av det negativa beskedet i torsdags från japanska centralbanken gällande utebliven räntesänkning samt morgonens inköpschefsindex från Kina som påvisat lägre än väntat. Nu på morgonen noteras Hong Kong Hang Seng index till -1,50%, samt Japanska Nikkei till 3,49%.

Makroagenda för dagen står industri-PMI i fokus för flertalet länder men även Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi håller tal i Frankfurt.

Ledande svenska terminer indikerar en öppning oförändrat, med några timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen upplevde fortsatt negativt sentiment under fredagen och inledde tydligt på minus efter dels den besvikelse som kom från japanska centralbanken med oförändrade räntebeskedet men även räntebeskedet från USA samt pressad olja efter vinsthemtagningar som kom vid amerikansk öppning. Samtliga bolag i storbolagsindex OMXS30 förutom Electrolux stängde på minus. NCC (-5.25%) rapporterade undre fredagen ett betydligt sämre resultat än väntat där både svaga intäkter samt den svaga orderingången var den bidragande faktorn. Astra Zeneca (-1.01%) lämnade ett resultat strax under förväntningarna, samt var intäkterna något högre än väntat. Bolaget lanserade även ett besparingsprogram gällande 1,1 miljarder dollar årligen från 2018 vilket bidrog vidare till nedgången. Autoliv (+5.47%) lämnade rapport bättre än väntat med en stark organisk tillväxt samt höjda helårsprognoser vilket bidrog till den starka uppgången. Vidare föll dystert även Hexpol (-5.68%) på sämre än väntat resultat. Resurs debuterade även under fredagen på börsen och efter en öppning på 56,95 kr så stängde aktien strax över teckningskursen (55kr) på 55,10 kr.

OMXS30-Dagsdiagram-160502

Vi har haft en något positiv syn de senaste veckorna och även om den finns kvar utifrån ett kortsiktigt perspektiv är det uppenbart att det påvisas högre risk just nu. Vi har en fallande dollar som bidragit till stigande råvarupriser och även euron har stärkts mot dollarn med hela 5.5 procent sedan årsskiftet. Vi ser även en del vinsthemtagningar falla på plats efter den senaste tidens starka uppgång runt om i världen vilket bidragit till en viss press marknad senaste dagarna. Det finns en god chans att detta planas ut inom de närmaste dagarna vilket kan ge ett förnyat försök för att nytt utbrott mot uppsida och vi står och stampar på både 50 och 100 dagars glidande medelvärde, däremot fick vi inget fotfäste utifrån volym under fredagen vid nuvarande nivå utan vi upplevde intresset runt öppningsnivåerna runt 1376 – 1374 punkter. Vi ser även flertal tekniska nivåer brytas under rapporterna vilket vi även upplevde åter under fredagen då vi bröt vårt stöd på 1380 punkter och noteras nu tydligt under på 1360 punkter. Vidare har vi även nu i vår RSI indikator fått en översåld nivå efter den kraftiga nedgång vi upplevt. Nu när rapporterna börjar lida mot sitt slut blir det allt mer fokus tillbaka mot makron och även om veckan är kort har vi gott om siffror som presenteras, inte minst Europeiska arbetslöshetssiffror som spås komma in lägre, men även amerikanskt oljelager på onsdagskvällen samt fredagens arbetslöshetssiffror från USA. Eftersom börsen håller stängt på torsdag på Kristi himmelfärdsdag, så gäller halvdag på onsdag.

Den positivitet i USA som kom efter 2100 punkter passerades i S&P 500 den 19:e april som även blev toppen, inte minst för att det är en känslig nivå men även efter vi upplevt kraftig uppgång sedan mitten av februari vilket vi nu ser vinsthemtagningar på. Även oljan har påvisat stark uppgång och med dess starka fokus och korrelation mot marknaden gav även fredagens utveckling en nedgång på fallande oljepris, även om vi fick en rekyl efter amerikansk lunchtid. Vi har ett ytterst svårtolkat börsläge just nu runt om i världen, samtidigt som vi har något avvaktande centralbanker då det finns ett visst ljus i tunneln. Kan vi få påvisat stöd från makro under veckan finns det goda chanser för att förnyad positivitet som kan lägga grund för en ny kortsiktig uppgång. Det gäller dock att gå in med försiktighet då veckan innehar flertal aktiviteter som kan skaka om börserna.

Oljan fortsätter tappa mark efter en sälj fas med vinsthemtagningar som inleddes på fredagen vid amerikansk öppning, då oljan toppnoterats för året strax över 48 dollar. Även om vi har en positiv syn på oljan på sikt så visade inte köparna styrka nog för att göra ett vidare utbrott. Fortsatt höga amerikanska lagersiffror fortsätter sprida ett visst negativt sentiment även om det inte verkar påverka den viljan att noteras allt högre. Indikationen för vår återkommande lagersiffra på onsdagen från USA är nu ganska låg på 0,2 miljoner fat vilket tes väldigt positivt, men å andra sidan så fortsätter flertal Opec länder, Iran, Saudiarabien påvisa ökad produktion. Nedgången har tappat momentum under natten i Asien och vi noteras runt 47 dollar, och det finns fortfarande god möjlighet för ett utbrott mot uppsidan då vi upplevt breda uppgångar i råvaror efter fallande dollar förutom oljan och vår målkurs 50 dollar är fortfarande i sikt.

BRENT-Intradagdiagram-160502

Makroagendan inleder veckan med flertal industri-PMI med fokus på hemmaplan kl 08:30 som förväntas något svagare mot tidigare månad. Kl 09:55 kommer även industri-PMI som däremot väntas komma in något bättre sedan tidigare preliminära siffror presenterats. Även amerikanska industri siffror presenteras under eftermiddagen kl 16:00 som förväntas komma in strax under tidigare nivå i mars.

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

– Avance Gas (0:30 usd), Hexpol (1:70 kr), Hoist (0:75 kr)

Makrostatistik

– Japan: industri-PMI (def) april kl 4.00

– Indien: industri-PMI april kl 7.00

– Silf/Swedbank: industri-PMI april kl 8.30

– Norge: industri-PMI april kl 9.00

– Spanien: industri-PMI april kl 9.15

– SCB: fordonsstatistik april kl 9.30

– Italien: industri-PMI april kl 9.45

– Frankrike: industri-PMI (def) april kl 9.50

– Tyskland: industri-PMI (def) april kl 9.55

– EMU: industri-PMI (def) april kl 10.00

– Tyskland: VDMA maskinorder mars kl 10.00

– AF: veckostatistik kl 10.45

– Danmark: industri-PMI april kl 11.00

– Brasilien: industri-PMI april kl 15.00

– USA: Markit industri-PMI (def) april kl 15.45

– USA: ISM industrin april kl 16.00

Centralbanker

– ECB: Mario Draghi talar vid ADB-möte i Frankfurt kl 16.00

Övrigt

– Kina: helgstängt

– Storbritannien: helgstängt

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: industri-PMI april

Konjunkturinstitutets barometerindikator för tillverkningsindustrin har sjunkit löpande från rekordhöga noteringar i januari, men noterades ändå till fortsatt goda 107,9 i april. Silf/Swedbanks industri-PMI nådde inte riktigt samma rekordnivåer runt årsskiftet och har rört sig mer oregelbundet hittills i år. Utfallen hittills i år antyder i alla fall, enligt Silf/Swedbank, en viss dämning i industrikonjunkturen jämfört med fjärde kvartalet.

I mars steg PMI till 53,3, från 51,7 i februari, och enligt SME Direkts prognosenkät väntas nu en oförändrad nivå i april.

Det preliminära industri-PMI för euroområdet sjönk svagt till 51,5 i april från 51,6 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 51,9.

kl 16.00: USA: ISM industrin april

I mars vände indexet upp över 50-nivån för första gången sedan i september, och noteringen 51,8 var också lite högre än väntade 51,0. Uppgången i mars berodde till stor del på en kraftig ökning i orderindex, som steg till 58,3 från 51,5 i februari. Nu pekar konsensusprognosen mot en tillbakagång till 51,5 i april.

Credit Suisse New York tror dock att indexet kan ha fortsatt att stiga något i april, till 52,0.

”Även om regionala index har varit svaga gör den starka ökningen i orderindex (i mars) att vi tror på mer uppsida i huvudindex framöver. Det skulle vara konsistent med vår bedömning om att tillväxten accelererar i den globala varusektorn”, skriver Credit Suisse-ekonomerna.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade på fredagen och nedgången tilltog ju längre dagen gick. Bland de få vinnarna till slut fanns Electrolux och Autoliv, medan en rad verkstadsbolag och banker noterade stora minus.

Avskilda utdelningar för bland andra Sandvik och Swedish Match bidrog också till att tynga index.

Vid stängning hade OMXS30-index fallit 2,1 procent till 1.361 och den totala omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på cirka 17,9 miljarder kronor. DAX i Frankfurt och CAC40 i Paris backade mer än Stockholm, medan FTSE100 i London gick bättre och sjönk 0,9 procent.

Electrolux försvarade torsdagens rapportdrivna uppgång på över 9 procent med att avancera ytterligare 0,1 procent. Dagens stora vinnare var dock Autoliv, som steg 5,5 procent efter sin rapport. Bolaget reste sig därmed efter en längre period av press, med en bättre organisk tillväxt än väntat och dessutom höjda helårsprognoser som bidrog till att lyfta bilsäkerhetsaktien.

Fingerprint Cards har fått sin rekommendation höjd till köp från öka av Handelsbanken med en bibehållen riktkurs på 600 kronor, samtidigt som Carnegie ser en ökad risk för att Fingerprint gör en prognosmiss i år och banken har därför sänkt riktkursen till 430 kronor. Aktien svarade på de spretande rekommendationerna med att sjunka 2,1 procent.

I sektorn steg Precise Biometrics 2,8 procent efter att ha tecknat ett licensavtal med norska Idex.

Bland fredagens förlorare fanns verkstadsbolag som Sandvik, Volvo och SKF med nedgångar på mellan 2 och 3,5 procent, i Sandviks fall justerat för utdelning. De fyra storbankerna drog också ned index med kurstapp på mellan 1,5 och 2,5 procent vardera. Swedish Match föll 7,9 procent, men den nedgången kan åtminstone till stora delar förklaras av att utdelningen på 20 kronor avskildes.

Även gruvbolaget Boliden backade, med 2,2 procent, trots prisuppgångar för basmetallerna. I sektorn steg däremot guldgrävarbolaget Semafo 12,5 procent medan Lundin Mining, som rusade 8 procent på torsdagen efter sin rapport, fortsatte upp 2,2 procent.

Byggbolaget NCC föll 5,2 procent efter en rapport där såväl omsättning som orderingång var klart sämre än väntat. Särskilt översta raden var en rejäl miss, med intäkter som var hela 10 procent lägre än snittestimaten.

Astra Zenecas vinst per aktie för kärnverksamheten var något lägre än väntat. Intäkterna var något högre än snittestimaten. Bolaget sjösatte ett besparingsprogram som ska spara 1,1 miljarder dollar årligen från 2018, och i kombination med att aktien gått svagt inför rapporten bidrog det till att kursen höll emot skapligt i den allmänna nedgången. Aktien sjönk 1 procent.

Börsdebuterande nischbanken Resurs stängde 10 öre ovanför teckningskursen 55 kronor, med emissionsinstitutet Carnegie som största nettoköpare.

Aktietorgslistade Medirätt har låtit revisions- och konsultföretaget Grant Thornton räkna på det potentiella värdet av Medirätts Europapatent för produkten Dosell och kommit fram till summan 151-190 miljoner kronor. Marknaden rycktes med av denna hittills teoretiska försäljning och aktien rusade hela 32 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,360.71
3,028.21
10,038.97
6,241.89
2,065.30
17,773.64
4,775.36
16,084.09
21,067.05
1.15
9.2
8.03
45.5
46.79
-2.08%
-3.11%
-2.73%
-1.27%
-0.51%
-0.32%
-0.62%
-3.49%
-1.50%
0.15%
0.10%
-0.07%
-0.91%
-1.22%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto