Home > Morgonrapport: Oljefest och Trump optimism driver USA till nya rekordnivåer. OMXS30 tar sikte mot 1500 punkter!

Morgonrapport: Oljefest och Trump optimism driver USA till nya rekordnivåer. OMXS30 tar sikte mot 1500 punkter!

Den nya veckan inleddes på svagt plus trots att indextunga H&M backade runt en halv procent, och både bank och verkstad lyfte storbolagsindexet OMXS30 till svagt plus och ett nytt årshögsta som stängde dagen +0.14%, till 1478.6 punkter. Måndagens vinnare blev Tele2 som steg +5.64%, följt av förloraren Modern Times Group som föll -3.91%. NGM-börsen omsatte på måndagen knappt 289 miljoner kronor, när vinnaren blev Computer Innovation som steg +30.00%, Sotkamo Silver TO4 blev dagens förlorare som föll -13.67%. USA inledde veckan med olje och Trump optimism, och slog nya rekordnivåer för både S&P 500, Dow Jones men även Nasdaq som alla steg strax över till runt en halv procent. De positiva tongångarna har smittats av under nattens handel i Asien, där Nikkei 225 stiger något försiktigt +0.30%, medan Hong Kong Hang Seng visar vidare styrka som stiger +1.40%. Oljan fick stöd från uttalande från Iran och Irak på optimism inför Opec mötet i Wien nästa vecka och noteras nu strax under 50 dollar.

Dagens fokus:

 • USA: försäljning befintliga bostäder kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Veckan inleddes i klart tydligt positiva tongångar på måndagen.

Uppgången i Europa var något mer modest jämfört med USA på måndagen, och det blev bank och verkstad som lyfte svenska börsen när indextunga H&M backade runt en halv procent.

USA klev upp till nya rekordnivåer i storbolagsindextrion. S&P 500 stängde till 2198 punkter, Dow Jones 18 957 punkter samt Nasdaq 5369 punkter.

Eftersom Iran och Irak gav positiva uttalande på måndagen drivs uppgången nu av kraftig optimism inför Opec mötet i Wien nästa vecka, samt en stor dos Trump optimism kring presidentskapet.

Vi väntar oss en fortsatt optimism denna tisdag, vilket inte enbart bekräftas från Asien som handlas i riktigt positiva tongångar under natten men även amerikanska terminsmarknaden där S&P 500 kliver över 2200 punkter för första gången!

OMXS30 (dagsdiagram)

Detta innebär att vi med ett par timmar kvar tills börsen öppnar väntar oss en öppning kring 1486 punkter.

Därmed ser vi ut att ta tydligt sikte mot 1496 punkter samt vår sentimentala heltalsnivå 1500 punkter.

Med all den positivet som flödar på börsen kan man ställa sig frågan, ”börjar vi nå toppen?!? Eller är detta början på något nytt….?!?”.

Vi har sedan en tid tillbaka haft en målkurs på 1540 punkter, och denna situation har heller ej förändrats.

Om positiviteten håller i sig finns det stor sannolikhet för utmanande av vår nästa motståndsnivå 1496 punkter, och även om vi befinner oss i en överköpt nivå finns det utrymme för vidare uppgång om underliggande styrkan är genuin.

Men…..

Med USA kring rekordnivåer ökar risken för en korrektion, och frågan är inte om utan när, och det gäller att vara försiktig då även om festen fortsätter så finns det flera pusselbitar som kan ge fortsatt positivet som nederlag.

Nästa veckas Opec-möte i Wien är en av dom, som kan innebära att korrelationen mot oljan nu ökar, vilket i sin tur kan innebära att underliggande positiviteten får vidare stöd att kunna uppnå just vår målkurs.

Därefter börjar vi även närma oss nästa FOMC möte och dess stundande räntehöjning från Fed som ser ut att allt mer bli en realitet.

Det är nu 3 veckor, 6 dagar, 2 timmar och 29 minuter i skrivande stund tills Fed lämnar nästa räntebesked i samband med FOMC mötet.

Hela 90.6 procent tror på en räntehöjning vid detta tillfälle, och det blir ytterst intressant att se hur marknaden tar emot ett sådant eventuellt besked.

Kanske det är så att marknaden redan diskonterat räntehöjningen till förmån för en fortsatt utveckling i sedvanlig ordning? Vi låter helt enkelt situationen utkristallisera sig…

Skulle humöret mot förmodan vända under dagen som nu har tre handelsdagar i rad på plus i bakfickan, ja då inväntar åter igen 1463 punkter men framförallt 1453 som tungt stöd.

Efter måndagens utveckling innebär det att tisdagens tekniska nyckelnivåer inväntar motstånd vid 1496 följt av 1500 och 1540 punkter. Stödnivåerna inväntar vid 1471, 1463 men framförallt 1453 samt 1448 punkter.

Vi har inga tunga makrobesked även denna tisdag, och fokus för amerikansk del blri under eftermiddagen försäljning av befintliga bostäder kl 16.00, samt oljelager (API) veckostatistik kl 22.30.

SKF leder verkstad norrut…

Steg inledningsvis över en procent på måndagen.

SKF leder verkstad norrut på måndagen, och steg inledningsvis över en procent på måndagen.

Detta innebär att SKF nu etablerats tydligt över 160 kronor, för första gången sedan oktober 2015.

För knappt två veckor sedan framgick det att SKF storsatsar med uppbyggnad av ett mjukvarucenter i Göteborg och Luleå.

En ny mjukvaruenhet skapas för att utveckla nästa generationens teknologi för tillståndsövervakning. Enheten skall omfatta ett 50-tal utvecklare, där större delen kommer att vara lokaliserade i Göteborg.

I början av november framgick det i ett pressmeddelande att SKF investerar 150 miljoner kronor genom en modernisering av sin tillverkning av cylindriska rullager i tyska fabriken Schweinfurt.

SKF har tidigare fått flera uppjusterade riktkurser, däribland Deutsche Bank som höjde till behåll och lämnade samtidigt en riktkurs på 140 kronor. SEB sänkte tidigare riktkursen till 160 från 165 kronor, medan Swedbank höjde till 160 från tidigare 155 i slutet av oktober, och Nordea höjde till 155 från tidigare 149 kronor. Citi höjde även till 142 från tidigare 131 kronor den 14 oktober.

SKF leder verkstad norrut… Steg inledningsvis över en procent...

Kycklingbolaget Scandi Standard pressas ånyo på måndagen efter senaste tidens nedgång.

Bolagets aktie backar strax över en procent på måndagsförmiddagen, efter att ha fallit inledningsvis över -1.70%.

Scandi Standard har fått njuta av en stadig uppgång under året fram till september månad, varav den starka uppgången nu bytts ut mot en tydlig nedgång sedan september, på omkring 18 procent.

Den 15 november framgick det att bolaget utfört åtgärder av förhöjd beredskap gällande larm om dansk fågelinfluensa, och på måndagen rapporterade danska myndigheter ett påträffat fall av fågelinfluensa på en ankfarm i Danmark.

Scandi Standard pressas i spår av oroligheterna då bolaget äger Danpo, Danmarks näst största producent av kyckling.

Bolaget redovisade den 3 november ett resultat efter skatt på 49.6 miljoner kronor, varav den justerade rörelsemarginalen föll till 4.8 procent under kvartalet, mot tidigare 5.6 procent föregående året.

”Försämringen berodde på en minskning av det justerade rörelseresultatet för den danska verksamheten till följd av fortsatt prispress på både den lokala marknaden och exporten samt ökade kostnader i Finland på grund av flaskhalsar och ineffektivitet i produktionen. De extra åtgärder som vidtogs i produktionen i Sverige och Norge för att möta den starka ökningen i nettoomsättningen bidrog också till att tillväxten i kvartalet inte fick fullt genomslag på marginalerna”, kommenterade bolagets vd Leif Bergvall Hansen i delårsrapporten.

Scandi Standard pressas på måndagen i spår av oroligheter kring fågelinfluensa. Fågelinfluensa påträffat på ankfarm i Danmark.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Neurovive (kl 8.30)
 • Medtronic (kl 12.45), Hewlett Packard (efter USA-börsernas stängning)

Kapitalmarknadsdag

 • Alfa Laval: kl 10.30-16.45

Makrostatistik

 • Storbritannien: CBI industriorder november kl 12.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 14.55
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: försäljning befintliga bostäder kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Riksdagen: Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra besöker riksdagsjournalisterna kl 10.00
 • SEB: konjunkturprognos kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Måndagen blev relativt händelselös på Stockholmsbörsen. Indexen låg still och bland börsens större pjäser syntes överlag mindre rörelser. Råvarubolag som Lundin Petroleum, SSAB och Boliden avancerade däremot med stöd av stigande olje- och metallpriser och positiva stålprissignaler från USA.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,1 procent till nivån 1.478. Utvecklingen var liknande på de större börserna i Europa.

Ståltillverkaren SSAB gynnas av nya nordamerikanska importtullar och ”momentum in i det första kvartalet 2017 har förstärkts”, sade vd Martin Lindqvist till Dagens Industri sedan bolaget aviserat högre priser på grovplåt. A-aktien steg 1,8 procent.

På råvarumarknaderna fortsatte fredagens uppgång för oljan och för basmetallerna sågs överlag prisuppgångar. Gruvbolaget Boliden steg 1,5 procent och oljebolaget Lundin Petroleum 2,3 procent. Utanför storbolagsindex lyfte Lundin Mining 1,4 procent och guldgrävaren Semafo ökade 1,9 procent.

Tidningen Börsveckan tittade på biometribolagen i måndagens utgåva. Börsveckan anser att Fingerprints intäktsmål – som enligt tidningen indikerar intäkter om cirka 12 miljarder kronor 2018 med en rörelsemarginal på minst 35 procent – är realistiskt. Tidningen ser mot den bakgrunden en ”betydande uppsida” och aktien ökade 1,9 procent.

Sektorkollegan Precise Biometrics förlorade 3,7 procent. Börsveckan råder investerare att avvakta med eventuella köp.

H&M backade 0,5 procent. De amerikanska modebolagen GAP och Abercrombie föll brant i fredagens handel efter svaga kvartalsrapporter.

Engelska Skolan släppte sitt första kvartalsresultat efter höstens börsnotering och aktien ökade 1,2 procent.

Consilium rapporterade ett sjunkande resultat i kvartalet och aktien backade 4,0 procent.

Solenergiproducenten Etrion steg 4,1 procent sedan bolaget avtalat om finansiering för Komatsu-projektet i Japan, bolagets fjärde i landet. I samma sektor avancerade Soltech 5,8 procent efter att ha överträffat sitt försäljningsmål för året.

Mycronic förvärvar amerikanska Automation Engineering, ett bolag med koppling till fordonsindustrin och självkörande bilar, för cirka 321 miljoner kronor. Mycronics vd Lena Olving sade till Direkt att bolaget räknar med att förvärvet ska kunna bidra med lönsam tillväxt. Börsen var mer skeptisk och aktien handlades ned 1,3 procent.

Viss brist på information, tvekan om visdomen i att ge sig in på ett för bolaget relativt nytt område och frågetecken om prislappen ligger sannolikt bakom kursnedgången, sade Viktor Westman, analytiker på Redeye till Direkt.

Manfallet fortsätter i Eltel som vinstvarnade i oktober. Nu har finanschefen sjukskrivits till följd av tung arbetsbelastning. I början av november avgick bolagets styrelseordförande, Gerard Mohr, med omedelbar verkan. Den redan så sänkta aktien backade 3,3 procent på måndagen.

Bland måndagens rekommendationsändringar märks att Carnegie höjde Humana köp från behåll, vilket åtföljdes av en uppgång om 2,4 procent. Vidare sänkte HSBC rekommendationen för Swedbank till behåll. Swedbank var med oförändrad kurs den för dagen svagaste av de svenska storbankerna. På tisdagen väntas rapporter från bland annat Neurovive och Stillfront. Neurovive backade 1,7 procent inför rapportsläppet samtidigt som Stillfront rusade hela 13 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1478.58
3032.97
10685.13
6777.96
2198.18
18956.69
5368.86
18160.21
22670.08
1.06
9.79
9.22
48.93
49.59
0.14%
0.40%
0.19%
0.03%
0.75%
0.47%
0.89%
0.30%
1.40%
-0.07%
-0.06%
0.02%
1.43%
1.41%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto