Home > Morgonrapport: Olja och Ryssland ger baisseflocken blodad tand

Morgonrapport: Olja och Ryssland ger baisseflocken blodad tand

Den ryska centralbanken höjde under natten reporäntan med 650 punkter till 17 procent i syfte att bromsa rubelförsvagning och det inflationstryck som skapas. Kinas inköpschefsindex för industrisektorn sjönk till 49,5 i december från 50,0 föregående månad. Väntat var ett utfall på 49,8 och det är första gången sedan april indexet sjönk under 50, vilket visar på inbromsning. Dock ökade utländska direktinvesteringar med 22,2% jämfört med november förra året, långt över förväntningar. Hang Seng handlas -1,4% och Nikkei 225 står -1,8% i skrivande stund. Även oljeterminer är svagt nedåt, så det krävs att Europa vaknar på rätt sida om vi vill få en positiv öppning idag men förhoppningsvis kan den fullspäckade makrodagen bjuda på något gott.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

”Vi kommer inte att ändra oss för att priset skulle nå 60 eller 40 dollar. Marknaden kommer att stabilisera sig själv”. Bland annat det uttalandet från Förenade Arabemiratens oljeminister fick WTI-oljan att vara ned drygt 4% vid golvhandelns stängning i New York, för Brent var det inte fullt lika illa, men noterade ändå en nedgång på drygt 2% vid samma tid.  Gårdagens veckorapport av Anders Haglund är ett hett tips om man vill få sig en tydligare bild av hur oljeprisets kan komma att påverka börserna framöver. Amerikansk industriproduktion landade över förväntan, men en del annan statistik svek. Dock ligger makrofokus främst på Federal Reserves räntebesked på onsdag med efterföljande presskonferens. Den mest uppmärksammade nedgången under gårdagen var dock en mer än tioprocentig försvagning av ryska rubeln mot amerikanska dollarn och rubeln handlas därmed till de svagaste nivåerna någonsin. Den ryska centralbanken hävdar, inte särskilt förvånande kanske, att rubeln är undervärderad med 10-20%. Den största delen av rubelförsvagningen gentemot dollarn beror enligt centralbanken på oljeprisfallet. Därefter kommer sanktionerna mot Ryssland och sedan en generell försvagning av tillväxtmarknadsvalutor.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

För OMXS30 slutade nedgången på -1,20% vilket var mycket lindrigare än för Euro Stoxx 50, DAX och flera till som sjönk med mer än 2,7 %. OMXS30 stängde på stödnivån 1408, denna nivå samt 1396. Forceras de nivåerna blir det riktigt nervöst inför eventuella test av 1380 och 200-dagars glidande medelvärde. RSI har fått en chans att sjunka ordentligt men pekar ännu inte på översålt på dagsgrafen. Vi ser chanserna till en uppstuds som goda efter så pass kraftiga nedgångar, och ser i så fall motstånd på uppsidan vid 1425. Likt igår gäller det dock att vara varsam på utvecklingen då det är en volatil utveckling och när stöden forceras blir det ordentlig fart nedåt. Starten på gårdagen bjöd på två rekyler uppåt från 1425 nivån, men det andra försöket visade sig svagt och då tog säljarna helt över taktpinnen och pressade de två sista timmarna ned börsen utan större motstånd från köpsidan.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.00: Valueguard: bostadspriser november
Ständigt högaktuell statistik. Riksbankens nollränta talar för högre priser medan Finansinspektionens kommande amorteringskrav drar i andra riktningen. SEB:s boprisindiktor har sjunkit tre månader i rad, men ligger fortsatt på historiskt höga nivåer.

kl 9.30: Riksbanken: räntebesked, penningpolitisk uppföljning
Frågan är vad Riksbanken ska göra när löne- och inflationsförväntningar (och oljepriset) faller och räntan redan är noll. Enligt SME Direkts enkät justeras sannolikt räntebanan så att den första räntehöjningen kommer senare, men eventuella extraordinära åtgärder stannar troligen än så länge på diskussionsstadiet.

kl 10.00: EMU: Markit PMI (prel) december
Sjönk till 50,1 i november, den svagaste noteringen sedan mitten av 2013. Detta har bidragit till oro för en europeisk inbromsning. Industri-PMI spås nu rekylera upp något igen i december till följd av ett lägre oljepris och svagare euro.

Nordea kommer särskilt att titta på delindex för orderingången, som legat under 50 sedan i september och som de nu spår kommer att öka.

kl 10.30: Storbritannien: KPI november
Har liksom i andra länder trendat lägre och BOE-chefen Mark Carney har varnat för att ett ”disinflationstryck” importeras från euroområdet. Inflationen steg i och för sig oväntat i oktober, men väntas nu ha sjunkit till femårslägsta 1,2% från tidigare 1,3%.

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index december
Vände upp i november efter att ha sjunkit tio månader i rad. Väntas nu fortsätta stiga.

kl 11.00: Riksbanken: presskonferens med Stefan Ingves med anledning av räntebeskedet
Riksbankschefen får sannolikt frågor om sjunkande inflations- och löneförväntningar och hur Riksbanken ser på det sjunkande oljepriset. Han kan svara att ”vi gör en sammanvägd bedömning” och att ”det här är vår bästa prognos”.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen bytte en inledande uppgång till en bred resa nedåt under måndagseftermiddagen. Oljepriserna var fortsatt svaga och den ryska rubeln föll. På de ledande europabörserna var nedgångarna än mer förstärkta.

OMXS30 stängde 1,2 procent lägre på nivån 1.409. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13,7 miljarder kronor. På kontinenten backade Euro Stoxx 50-index 2,8 procent och tyska DAX 2,7 procent. FTSE100 tappade 1,9 procent

”Det som tappat stilen alldeles är den ryska rubeln och den ryska marknaden är ned kraftigt. Det är det enda som är kalabalikartat. Jag tror det smittar av sig och skapar oro. Jag tror marknaden känner ett visst obehag av dessa stora rörelser oavsett vad det handlar om. Vi får också press på råvarorna men dollarn går upp och det är ju mumma för de svenska bolagen”, säger en mäklare i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Rubeln tappade drygt 9 procent mot både dollarn och euron och rubelexponerade Oriflame, med närmare en tredjedel av sin försäljning i Ryssland, backade 4,5 procent.

Brentoljan fortsatte svagt ned till 61:22 dollar per fat medan WTI-oljan tappade 1,9 procent till 56:41 dollar fatet.

På hemmaplan vände Lundin Petroleum förmiddagens uppgång på drygt 2 procent till en nedgång på 1,9 procent.

Bland de mindre oljebolagen backade Enquest 0,5 procent och Africa Oil sjönk 1,8 procent. Goldman Sachs har tagit bort bolaget från en särskild köplista, men upprepat köp för aktien.

Störst sänken i storbolagsindex var Getinge och Astra Zeneca. Även SSAB, storbankerna och telekom bidrog negativt.

I den breda nedgången höll sig endast Alfa Laval och Tele2 på plus inom OMXS30-index medan Kinnevik var oförändrad.

Indextungviktaren H&M vände ned på rött, ned 0,2 procent, trots något starkare försäljningssiffror för november från klädjätten än vad som låg i förhandstipsen. Den totala försäljningen steg 10 procent, att jämföra med förväntade 8,4 procent enligt SME Direkts konsensussammanställning.

”Uppgången i Tele2 kan nog vara hänförlig till fredagens kapitalmarknadsdag där nya besparingar aviserades. Trots negativa kalendereffekter och tuffa jämförelsetal presenterade H&M starka försäljningssiffror för november, vilket är imponerande”, sade Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Gunnebo steg 3 procent. Dagens Industri skrev i måndagens tidningsupplaga att aktien är köpvärd.

På listan för små bolag stod Seamless för en rejäl rekyl uppåt med ett kurslyft på 28 procent. Inga nyheter publicerades från bolaget på måndagen. Aktien har dock en svag period bakom sig, bara under förra veckan backade aktien nästan 30 procent.

Opus avancerade knappt 6 procent. Senast ut i raden av insiders som köpt aktier i bolaget var Opus Bilprovnings vd Per Rosén, som ökat sitt innehav med 100.000 aktier.

Sobi-aktien, för vilken Kepler Cheuvreux inlett bevakning med en köprekommendation och riktkursen 111 kronor, orkade inte stå emot i nedgången utan stängde ned 0,3 procent.

På en svag råvarumarknad tappade guldpriset 0,6 procent, till 1.217 dollar per uns, och guldgrävaren Semafo backade 5,0 procent i Stockholm.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1408,75
2982,90
9334,01
6182,72
4005,38
1989,63
17180,84
4605,16
16778,22
22708,50
1,2458
9,4955
7,6222
56,01
60,85
-1,20%
-2,75%
-2,72%
-1,87%
-2,52%
-0,63%
-0,58%
-1,04%
-1,88%
-1,39%
0,13%
0,00%
-0,18%
-0,44%
-0,59%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto