Home > Morgonrapport: Oljepriset vänder upp, följer stockholmsbörsen med även i uppgångarna?

Morgonrapport: Oljepriset vänder upp, följer stockholmsbörsen med även i uppgångarna?

God Morgon

Veckans sista handelsdag öppnar som vanligt i Asien där börserna visar en positiv utveckling överlag förutom i Kina. NIKKEI stiger rejält med 5,22 % medan Hang Seng index stiger 2,58 %. USA stängde upp 0,52 % och ledande svenska terminer indikerar även den en öppning på plussidan.

Oljepriset stärktes kraftigt igår trots utökat oljelager från USA, vilket kan ha indikerat en bottennotering för en tid framöver. Dagen startar med ett oljepris på plus där WTI handlas över 30 dollar igen, närmare bestämt 30,17 dollar fatet. BRENT stiger också och handlas för närvarande till 29,96 dollar fatet. Dagens uppgång ligger mellan 2-3 %

Idag läggs fokus mot preliminära industri-PMI från olika delar av världen, alla hålltider finns som vanligt i analysdelen.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Gårdagen blev minst sagt volatil där storbolagsindexet svängde kraftigt mellan hopp och förtvivlan. Men dagen

OMXS30, efter en återhämtningsdag slutade indexet upp 1,68 % efter vägledning av Mario Draghi och ett starkare oljepris
OMXS30, efter en återhämtningsdag slutade indexet upp 1,68 % efter vägledning av Mario Draghi och ett starkare oljepris

slutade till slut på plus med en uppgång om 1,68 % till 1312,60 punkter. Detta skedde med en omsättning om 19 miljarder kronor. Både ECB och ett starkare oljepris lyckades efter många om och med få fart på börsen. Även fast handeln var volatil var uppgången i likhet med övriga europas ledande börser, även om stockholmsbörsen utvecklades snäppet sämre. USA och S&P500 stängde 0,52 % upp.

Räntebeskedet från europeiska centralbanken blev precis enligt förväntningarna oförändrat och marknaden tog beskedet positivt. Men efter presskonferensen med Mario Draghi föll OMXS30 för att sedan återhämta sig något. Presskonferensen brukar vara intressant och marknaden brukar reagera starkt på uttalanden som görs där. Nu backade marknaden, men vad var det som sades på presskonferensen?

Mario påpekade att nedåtriskerna i ekonomin har ökat och att de har fortsatta problem med en fallande inflation, som inte möter deras förväntningar. Han påpekade även att det således kan bli nödvändigt att ändra den nuvarande penningpolitiska hållningen redan vid nästa möte, som inträffar i mars.

Han betonade att ECB var beredda och har befogenhet att agera kraftfullt med en rad olika instrument och att man noga utvärderar de tekniska lösningarna för eventuella kommande stimulanser. Vilka medel som ECB planerar att använda preciserades inte närmare. Den valsen har vi investerare hört förut…

Detta är ett tydligt skifte i den verbala tonen, redan i december då marknaden förväntade sig nya stimulanser, sade Mario att centralbanken ansåg att nuvarande politik räckte. Enligt Mario själv beror detta på årets kaosartade inledning på marknaderna, och då framförallt den negativa oljeprisutvecklingen som fortsätter att tynga inflationen. Frågan är hur förtroendet står sig mot centralbanken som inför decembermötet talade tydligt att december var månaden då nya stimulansåtgärder skulle komma. Marknaden tog då Draghi på orden men när han misslyckades med att leverera så dök börserna och euron steg i värde.

Dagens agenda

Efter gårdagens räntebesked väntar nu en rad preliminära industri-PMI för januari månad. Bland annat från Japan, Frankrike, Tyskland, USA samt EMU-området.

För EMU-området väntas industri-PMI visa fortsatt stabil utveckling, där föregående månad visade 53,2. Nu väntas en liten tillbakagång till 53,0. TJänste-PMI väntas ligga oförändrat på 54,2. Det sammanvägda indexet väntas sjunka till 54,1 mot föregående månads 54,3.

I USA väntas Markit industri-PMI stiga svagt till 51,5 för januari månad, preliminära siffor. Föregående månad låg indexet på 51,2 och i november låg indexet på 52,8.

Övrig makrostatistik kommer enligt följande tider:

– Japan: Nikkei industri-PMI (prel) januari kl 3.00
– Frankrike: industri-PMI (prel) januari kl 9.00
– Tyskland: industri-PMI (prel) januari kl 9.30
– EMU: industri-PMI (prel) januari kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel december kl 10.30
– EMU: statsskuld och budgetsaldo 3 kv kl 11.00
– USA: Markit industri-PMI (prel) januari kl 15.45
– USA: försäljning befintliga bostäder december kl 16.00
– USA: ledande indikatorer december kl 16.00

I övrigt önskar vi på Tradingportalen en trevlig helg!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: EMU: industri-PMI (prel) januari

Euroområdets industri-PMI väntas indikera en stabil expansion, efter att ha stigit till 53,2 i december, från 52,8 i november. En viss nedgång antas nu till 53,0. Tjänste-PMI väntas vara oförändrat på 54,2 medan det sammanvägda indexet väntas sjunka till 54,1 från 54,3.

Commerzbanks bedömning är att uppgången för eurozonens industri-PMI tog slut i januari och pekar på att de ekonomiska utsikterna har haft en tuff start på året, inte minst känns problemen i Kina allt mer, och att svagare aktivitet i tillväxtländerna inte kommer att lämna eurozonens ekonomi oberörd.

kl 15.45: USA: Markit industri-PMI (prel) januari

Efter en nedgång till 51,2 i december, från 52,8 månaden före, väntas Markits industri-PMI visa en preliminär uppgång till 51,5 i januari.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen bjöd på en händelserik torsdag med rejäla svängningar som slutade med tydligt plus. Även övriga Europa gick bra. ECB-chefen Mario Draghi spelade huvudrollen efter att ha skickat signaler om ytterligare penningpolitiska stimulanser.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 1,7 procent högre till nivån 1.313. Aktier för runt 19 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

ECB beslutade som väntat att låta ränta ligga still men sade samtidigt att nya åtgärder kan vara att vänta i början av mars. Vilka åtgärder det skulle vara framkom dock inte.

Från USA kom en blandad statistikkompott med fler nyanmälda arbetslösa än väntat men med bättre aktivitet i Philadelphia-regionen än förhandsbedömningen.

”Vi fick en liten plusrekyl efter positiv tolkning av ECB-uttalanden, men vi är inne i en fallande marknad där uppåtrekyler snabbt tappar fotfäste. I en sådan miljö är det svårt att hitta aktier som står emot marknadens riskaversion. Rapportperioden har inlett godkänt i USA och nästa vecka är det dags för de svenska bolagen att bekänna färg”, kommenterade Erik Hansén marknadsanalytiker på IG för Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsatte:

”Det finns anledning till att vara fortsatt försiktig till börsen tills vi ser mer styrka i USA och Tyskland, samtidigt som oljan behöver ta paus i nedåttrenden.”

På svenskt börsgolv gick verkstadsbolagen bra. Volvo, Atlas Copco, SKF och Sandvik noterade alla rejäla uppgångar med mellan 3,0-4,3 procent. För Sandviks del UBS har uppgraderat rekommendationen till neutral.

Råvarusektorn gick bäst. Lundin Mining steg hela 9 procent. SSAB och Boliden firade också framgångar. Oljebolaget Tethys Oil var upp 5,6 procent.

Ericsson hade en relativt svag torsdag, upp 0,5 procent, hämmad av att Goldman Sachs sänkt rekommendationen till sälj. Konsensusprognosen för Ericssons intäkter inom mobil infrastruktur är för höga, menar investmentbanken och tror att det kan leda till nedgraderingar i konsensusförväntningarna för Ericssons resultat.

Biometriutvecklaren Fingerprint var återigen mest omsatta aktie och kursen backade runt 4 procent till närmare 407 kronor. Investmentbanken ABG har inlett bevakningen med en säljrekommendation och en riktkurs på låga 200 kronor. Intäkter och vinst spås kulminera i år, enligt analysen.

Rapporterande nätbanken Avanza tappade något, trots courtagerekord och kundtillväxt. Konkurrenten Nordnet slutade också ned något. Handelsbanken sänkte aktien till minska.

Nobia föll 1,4 procent efter en engångskostnad om 96 miljoner kronor hänförlig till upptäckta bokföringsfel i USA.

Oriflame fortsatte att plågas av den försvagade ryska rubeln. Kosmetikaaktien backade 1,8 procent.

Spelutvecklaren Starbreeze rusade 19 procent sedan bolaget inlett ett långsiktigt strategisamarbete med Smilegate, som investerar 40 miljoner dollar.

Solenergibolaget Etrion steg i sin tur 7 procent. Bolagets vd talade positivt om Japan, snart den största och lönsammaste marknaden, i en intervju med Direkt.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1312,60
467,800
2943,92
9574,16
5773,79
1868,99
4472,06
16853,78
19020,23
1,0831
9,2840
8,5709
30,17
29,96
 1,68%
2,38%
2,13%
1,94%
1,77%
0,52%
0,01%
5,22%
2,58%
-0,37%
-0,24%
0,11%
2,17%
2,53%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.