Home > Morgonrapport: Oljetrenden intakt, SEK återhämtar förtroende

Morgonrapport: Oljetrenden intakt, SEK återhämtar förtroende

Igår kväll rapporterade amerikanska energidepartementet en höjd prognos för global efterfrågan på olja, men skruvade samtidigt ner prisprognoserna ytterligare, EIA spår nu att priset på WTI i snitt kommer att vara 54,58 dollar per fat under 2015, medan Brent väntas ligga på 57,58 dollar per fat under året. Idag kommer EU-domstolen med ett utslag vad gäller lagligheten i ECB:s tidigare villkorade program för tillgångsköp, OMT. Beskedet väntas klockan 9.30. Bundesbank och andra tyska företrädare har varit kritiska mot programmet och all form av QE som riskerar att gå utanför ECB:s mandat och säkra billig finansiering till länderna inom euroområdet. Även om utslaget i första hand gäller OMT kan det ha klar bäring även på ECB-chefen Mario Draghis försök att nå konsensus om ett nytt QE-program, som kan sjösättas vid ECB-mötet den 22 januari. 

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

SEK, tisdag 13/1 kl 20
SEK, tisdag 13/1 kl 20

Efter att den svenska inflationen idag visade sig sjunka med 0,3 % vilket var en mindre nedgång än förväntade -0,6 % lättade förväntningarna på att Riksbanken ska tvingas sjösätta extraordinära penningpolitiska verktyg, åtminstone vid nästa möte den 12e februari. Vi behandlade ämnet i måndags och skrev att kronan försvagats mot de flesta valutor, med några undantag så som den norska, i takt med ökad deflationsoro. Denna oro lugnade sig alltså något efter KPI-siffran igår och svenska kronan lyckades återhämta en del förlorad mark när den stärktes mot samtliga stora valutor.

Oljan fortsätter nedåt i en riktigt envis trend och ger fortfarande inga tecken på något köpintresse, strategin att gå lång i flygbolag och sälja energibolag rullar fortfarande på i full fart. Igår handlades Brentoljan en kort stund billigare än WTI-oljan vilket får tolkas som att efterfrågan utanför USA krymper i ännu snabbare takt. Arabländer har dessutom uttalat sig flera gånger att de inte kommer kapa produktionen oavsett hur lågt priset sjunker. Och varför de frivilligt skulle ge ifrån sig marknadsandelar kan man fråga sig, de är trots allt några av de länder där det är som billigast att hämta upp oljan. Man kan även undra hur relationerna mellan de nyligen allierade Saudi Arabien och USA påverkas när amerikansk oljeindustri får ta ordentligt med stryk, mycket på grund av att Saudi var ledande i att OPEC frångått sitt mål att hålla oljepriset på en stabil nivå. Samtidigt kan det låga oljepriset användas som utrikespolitiskt påtryckningsmedel mot andra länder, exempelvis Iran. Det är hur som helst en spännande röra som vi garanterat inte sett slutet på ännu.

OMXS30, 1h-graf, 10 dagar
OMXS30, 1h-graf, 10 dagar

OMXS30 fortsatte enligt vår förväntan upp längs med stigande bottennoteringar mot det signifikanta motståndet 1480 för att eventuellt lyckas skifta upp tradingintervallet. Marknaden visade för tredje dagen i rad en del säljtryck vid 1460 men igår lyckades köparna forcera detta med stöd av starka börser runt om i Europa och volymen var igår övertygande hög. Vi är inte fullt säkra på att denna grupp av köpare kommer lyckas agera stödnivå då amerikanska börser efter en stark öppning igår tappade momentum och visade på ordentlig volatilitet, vilket avslutade gårdagen i svagt rött efter att sista timmen ha återhämtat sig. För att vi ska behålla vår positiva inställning om en kommande forcering av 1480 är vi dock nöjda så länge indexet håller sig kvar ovanför 1445.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 11.00: EMU: industriproduktion november
Väntas ha varit oförändrad under månaden enligt Bloomberg News prognosenkät.

Commerzbanks ekonomer räknar med en uppgång om 0,4% i november, och även om det till största delen är en rekyl på oktober så ger uppgången i PMI i december hopp om att trenden i denna sektor kommer att peka lite uppåt igen de kommande månaderna.

kl 14.30: USA: detaljhandel december
Väntas ha sjunkit med 0,1% jämfört med föregående månad.

Bensinprisets störtdykning bör ha triggat ett kraftigt prisrelaterat fall i den nominella bensinförsäljningen och på grund av att bensinen sannolikt förvränger huvudsiffrorna för detaljhandeln kommer marknaden antagligen att titta på ”kärn-försäljningen”, dvs exklusive bilar och bensin. Här väntas en uppgång med 0,5%.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg för andra dagen i rad på tisdagen, även om uppgången inte var lika imponerande som på andra marknader i Europa och USA.

Vid svensk stängning hade OMXS30-index stigit med 0,8 procent till nivån 1.466. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16,6 miljarder kronor. På kontinenten steg både Euro Stoxx 50 och tyska DAX 1,6 procent vardera och i halvlek i USA noterade samtliga stora börsindex tydliga uppgångar.

En oväntat låg inflationssiffra från Storbritannien stärkte handlarnas tro på eventuella stimulanser vilket gav stöd till börserna.

På Wall Street hämtade man inspiration av statistik som visade att det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag stigit till den högsta nivån sedan oktober 2006 och att fler småföretag nu räknar med att höja lönerna de kommande månaderna.

Inom Stockholms OMXS30-index fanns det gott om aktier på plus, med SKF som den tydligaste vinnaren med en uppgång på 3,4 procent.

Bank of America har höjt verkstadsbolaget till köp från tidigare neutral.

Aktieägarna i Volvo kunde glädjas åt ännu en dag med kursuppgång, +2,2 procent på tisdagen. Därmed har lastbilsjätten stigit cirka 8 procent de senaste fyra handelsdagarna.

SCA, Telia Sonera och Tele2 noterade samtliga uppgångar på mellan 1,5 och drygt 2 procent.

Mot strömmen bland storbolagen var Getinge, som fortsatte ned efter måndagens aviserade vd-avgång och som backade 0,6 procent under tisdagen.

Alfa Laval har haft en motig start på börsåret och aktien föll 0,4 procent.

I banksektorn gick Handelsbanken bäst, upp 1,9 procent. Nordea och Swedbank noterade mer måttliga uppgångar, 0,2 respektive 0,8 procent, medan SEB backade på eftermiddagen för att stänga 0,2 procent ned.

Det fallande oljepriset fortsätter att sätta press på energiaktierna. På tisdagsmorgonen tvingades Black Pearl sänka sin produktionsprognos för 2015 och aktien tappade 3,2 procent.

Lundin Petroleum och Africa Oil sjönk 0,3 respektive 0,2 procent medan Enquest föll drygt 11 procent.

Fallande koppar- och nickelpriser tryckte ned Lundin Mining som föll 6,1 procent.

Venue Retail Group syntes högt upp på listan över små bolag efter en uppgång på 4,2 procent. Mode- och skoföretagets försäljning i jämförbara butiker steg med 6 procent i december, något som bolaget hänvisar till en lyckad julförsäljning och ökad digital närvaro.

En av måndagens vinnare, SAS, steg ytterligare på tisdagen, hela 11,2 procent.

Opus Group hade det desto motigare, ned 6,5 procent. Ändrade bilbesiktningsregler i USA har tryckt ned aktien på senare tid och bara sedan årsskiftet har aktien tappat drygt 21 procent.

Rottneros positiva kurstrend fortsatte på tisdagen och aktien stängde 9,5 procent högre och har därmed stigit 42 procent sedan årsskiftet.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1465,66
3133,86
9941,00
6542,20
2023,03
17613,68
4661,50
16832,70
24229,33
1,1792
9,5071
8,0604
45,95
47,27
0,83%
1,61%
1,63%
0,63%
-0,26%
-0,15%
-0,07%
-1,49%
0,09%
0,15%
0,13%
-0,01%
-1,20%
-1,11%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.