Home > Morgonrapport: ”Motstridiga tolkningar; vi inväntar fler ledtrådar…”

Morgonrapport: ”Motstridiga tolkningar; vi inväntar fler ledtrådar…”

Fredagens påtagligt svaga Nadaqbörs skapar oreda och huvudbry i vår analys. Det finns nu två alternativa, motstridiga tolkningar och vi inväntar därför fler ledtrådar innan vi ser någon anledning att inta en mer distinkt hållning…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX uppvisar två motstridiga tolkningar
OMX uppvisar två motstridiga tolkningar

Fredagens börs blev avslagen och slutade i princip ”flat” (+0,06 %). Tar man hänsyn till utdelningar har OMXS30-index knappt rört sig ur fläcken under de senaste tre dagarnas handel. Fredagens jobbsiffra blev något av antiklimax och marknaden erbjöd initialt inte mycket att gå på rent kursmässigt. Mot slutet av ordinarie börstid bestämde sig dock investerarkollektivet att den (halv-)dåliga siffran (192 000 mot väntat 200 000), var just (halv-)dålig, och man tryckte ned framför allt Nasdaq-börsen på denna uppenbarelse.

Det ger oss en kännbar öppning nedåt idag.

Utvecklingen skapar en hel del huvudbry avseende den fortsatta börsutvecklingen. Ur ett rent statistiskt (58 % sannolikhet) perspektiv utgör ett nedställ i samband med dagens öppningscall ett relativt bra tillfälle att leta kortsiktiga (intraday-)köplägen för den tappre och snabbfotade daytradern. Och rent tekniskt skulle bilden av en klassisk uppgångsvåg kunna bli komplett: 4 spänstiga uppdagar, följt av på-stället-marsch/svagt nedåt i 2-4 dagar, och sedan förnyad fart uppåt i en avslutande uppgångsvåg som är idealisk att sälja in i (alternativ 1 i bifogat diagram).

Den tekniska bilden på andra sidan Atlanten har dock förvärrats avsevärt i samband med reaktionen på fredagens siffra. Framför allt karaktären på nedgången i Nasdaq bekymrar (-2,7 % men ned 3,6 % som mest), vilket faktiskt är den sämsta dagen för Nasdaq-börsen under de senaste drygt 2,5 åren.

Varför är detta bekymmersamt?

Nedgångar med lite större ”range” än vad som är normalt för en viss given tidsperiod kan ofta utgöra en tidig varning om att marknaden har för avsikt att hamra ut någon form av (sidledes) toppformation och att risknivån därmed har höjts väsentligt. Nedgångar kommer ju sällan ur tomma intet.

I 8 fall av 10 får vi förvarningar.

Bland de mer välkända är exempelvis ”big-range days” mot nedsidan, försämrad bredd i uppgången, och slagig sidledes handel som divergerar mot valfri (oscillerande) analysmodell. Ännu så länge har vi bara en tidig tillstymmelse till varning, men detta sker i ett läge där många placerare har väl tilltagna vinster att plocka hem, och där många internationella storbörser utmanar sina ”all-time-highs”. Dessutom har nu utdelningssäsongen trummat på ett tag och därmed är också en av den positiva börsutvecklingens starkaste triggers i avtagande.

Kanske dags att skingra vår begynnande oro med fredagens finansanekdoter.

Trött förvaltare som säljer in sin tjänst till fnissande kund på fredag eftermiddag: ”Vi försöker ju alltid vara så odemokratiska vi bara kan, men det finns tyvärr en hel del regler vi måste följa.” (Förvaltaren menade givetvis att han försökte vara så obyråkratisk som möjligt, men att han måste be kunden läsa och fylla i omfattande material i enlighet med Finansinspektionens föreskrifter.) Privat handlare på västkusten som tycker att fredagens jobbsiffra inte skapade tillräckligt med svängningar: ”Meningslöst. Man skulle stannat hemma och kollat klart på ”House of Cards på Netflix istället”.

Vad är då vår slutsats angående börsen?

Nasdaq avger en tidig varningssignal
Nasdaq avger en tidig varningssignal

Att marknaden öppnar negativt idag hade i sig inte varit något att oroa sig för, Hade det skett i en annan kontext hade det fortfarande varit naturligt att anta att dagens nedställ var en del i en rekyl på 2-4 dagar innan marknaden kunde fortsätta sin resa norrut. Vår tveksamhet föranleds av det sätt på vilket Nasdaq-börsen gick ned under fredagens handel.

Nyanserna som denna typ av nedgång lämnar efter sig innebär att det nu finns två motstridiga tolkningar och att vi inväntar fler ledtrådar innan vi vågar inta en mer distinkt hållning.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Läs även Anders Haglunds dagsfärska OMXS-Analys!!

Läs även Carl-Gustav Gyllenrams Veckobrev!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen noterades på plus under större delen av fredagen och fick stöd av den amerikanska jobbrapporten på eftermiddagen. Sista halvtimmen raderades emellertid uppgången ut i takt med att USA-börserna vände ned. OMXS30 stängde i stort sett oförändrat, upp 0,1 procent på 1.369,7. Euro Stoxx 50 var däremot upp 0,6 procent och de ledande Europaindexen steg. Antalet sysselsatta i USA ökade med 192.000 i mars, mot väntade 200.000 nya jobb. Samtidigt reviderades siffrorna för januari och februari upp. ”Börsen har varit stark och handlats hyggligt på den amerikanska statistiken.

Upprevideringen av de tidigare siffrorna och att man såg att arbetslösheten steg en punkt pekar på att man följer ’manus’ för en återhämtning”, säger Jonas Olavi, aktiestrateg vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt. Meda var handelsstoppad en stor del av dagen sedan styrelseordföranden Bert Åke Eriksson bekräftat ”preliminära kontakter” med det amerikanska generikabolaget Mylan i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt. När handeln började igen, efter att Meda avfärdat Mylans invit, steg Meda kraftigt och stängde 14,2 procent högre. ”När det gäller Meda kan man spekulera om varför de går upp så mycket när de avvisar frieriet. Kanske spekulerar börsen i att det kan komma mer”, säger Jonas
Olavi.

Den starka industristatistiken, upp 2,2 procent i februari mot väntade 0,4 procent, följdes av uppgångar i verkstadsbolagen. Atlas Copco steg 2,0 procent, mest i OMXS30. Volvo slutade upp 0,8 procent. Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika uppgick till 27.400 enheter i mars, enligt ACT. Storbankerna utom SEB backade i spåren av rekommendationssänkningar från RBC, som dock upprepade sin rekommendation för just SEB. Loomis stärktes 7,1 procent efter att ha aviserat ett större schweiziskt förvärv.

Saab gick upp 2,4 procent till nivåer över 200 kronor för första gången sedan februari 2007. Regeringen vill köpa ytterligare tio Gripenplan, enligt vad försvarsminister Karin Enström sade i SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen. Solenergibolaget Etrion steg 13,1 procent sedan Finansinspektionens insynslista visat att styrelsemedlemmen Ashley Heppenstall, även vd för Lundin Petroleum, köpt 120.000 aktier i bolaget. Rusforest gjorde en liknande resa och steg 7,5 procent, sedan skogsbolagets operative chef och en av styrelsemedlemmarna köpt Rusforestaktier.

Elekta fick en order på ett flertal linjäracceleratorer till ett värde av motsvarande 205 miljoner kronor från brittiska NHS Supply Chain. Aktien steg 1,9 procent. ”Elekta gick bra på ordern, det är bara att hoppas att några blankare börjar täcka sina positioner nu”, säger Jonas Olavi. Hemfosa gick upp 4,2 procent efter en köprekommendation från Carnegie. En annan nykomling på börsen, Bufab, steg 5,7 procent, även det efter en köprekommendation från Carnegie. Cision backade 3,7 procent till 59:25 kronor. Meltwater har sänkt villkoret för vilken acceptgrad som krävs för att deras bud på 60 kronor per aktie ska fullföljas från 80 till 70 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Industrivärden (kl 10.00)

STÄMMOR
– Atrium Ljungberg, Det norske oljeselskap, Exini, Kesko, Railcare Group, Rehact, Taurus (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Beklädnad: månadstatistik mars från Tyskland av Textilwirtschaft
– East Cap Explorer: presenterar substansvärde för mars
– Finnair: trafiksiffror för mars kl 8.00
– SAS: trafiksiffror för mars kl 11.00
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– D Carnegie: anmälningstid inför listning på First North avslutas för allmänheten (8/4 för institutioner)
– Doxa: listas på First North
– Karo Bio: anmälningstid i nyemission avslutas

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: industriproduktion februari kl 8.00
– SCB: hushållens konsumtion februari kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45

CENTRALBANKER
– ECB: årsrapport kl 15.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: utfall statens betalningar mars kl 9.30

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.