Home > Morgonrapport: ”Lockade att köpa svaghet idag, men bara på marginalen.”

Morgonrapport: ”Lockade att köpa svaghet idag, men bara på marginalen.”

Fredagens påtagligt svaga Nasdaqbörs satte till slut sin prägel på gårdagens europeiska handel. I en marknad där varje typ av tidigare nedställ utgjort ett oemotståndligt köpläge känner vi oss lockade att köpa svaghet på marginalen idag, med förhoppningen om en nära förestående uppåtrekyl för den nedtryckta Nasdaq-börsen…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX kan vara köpvärt på svaghet idag- men bara på marginalen...
OMX kan vara köpvärt på svaghet idag- men bara på marginalen…

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att ”rent statistiskt utgör ett nedställ i samband med dagens öppningscall ett relativt bra tillfälle att leta kortsiktiga (intraday-) köplägen för den tappre och snabbfotade daytradern.” Mycket riktigt bjöds den snabbfotade daytradern på den sedvanliga uppstudsen strax efter öppning, där marknadens aktörer försökte stänga igen åtminstone en del av det gap som öppnades upp till följd av gårdagens svaga amerikanska börsutveckling.

Men säljarna återtog initiativet förhållandevis snabbt.

Vi skrev i gårdagens morgonbrev att ”en ”big-range-day” på Nasdaq får anses utgöra ett tidigt varningstecken…” Och vi kan konstatera att den tidiga varningssignal som gårdagens (”big-range”) nedgång utgjorde fortplantade sig till dagens europeiska marknader framförallt under den senare delen av dagen. Konvulsionerna från fredagens svaga jobbsiffra blev för mycket för en marknad där samtliga placerare sitter på ansenliga pappersvinster och där det, handen på hjärtat, kanske varit en aning för mycket av det goda på sistone. Bilden blev knappast bättre av att USA i allmänhet och Nasdaq i synnerhet fortsatte att tappa när de öppnade under gårdagen.

Läget är fortsatt svårbedömt, mestadels beroende på den bild som Nasdaq förmedlar. Trots allt bilden är grumlig skulle jag känna mig lockad att köpa åtminstone på marginalen om OMX-index går på minus även idag. Gummibandet i Nasdaq börjar se aningen sträckt ut vilket eventuellt öppnar dörren för potentiella ”swing trades” mot uppsidan. Men det är läge att vara återhållsam i positioneringen.

Bilden är allt annat än solklar.

Så här lagom innan Q1-rapporterna börjar svepa in och vi lämnar statistikfokus bakom oss, kan det vara dags för en fullständigt meningslös anekdot, som upptar en alldeles särskild plats i mitt hjärta.

Lagom djupt begraven i den del av minnesbanken jag valt att benämna ”oskuldens tid” finner vi följande (fullständigt sanna) historia som utspelade sig för åtskilliga år sedan:

Vår unge, nyblivne och (ännu så länge) oskuldsfulle börsmäklare besöker förväntansfullt storbankförvaltarnas exklusiva, marmorprydda boningar. Han skall få träffa förvaltarproffsen ”up-close-and-personal”. De som har dyra men snitsiga Bloomberg-terminaler, stekigt glittriga Breitling-klockor, och som dessutom sköter miljarder av bankens storkunders förmögenheter. Månadens, kanske årets, viktigaste statistiksiffra skall just presenteras. Vår nyanställde mäklarhjälte är taggad till tusen. Han skall obehindrat få uppleva bankens klarast lysande stjärnor ”in action”, från första parkett.

Till slut kan han inte hålla sig!

Han bryter den andäktiga tystnaden: ”Har den kommit in än?” frågar han med darrande stämma. Frågande blickar från omgivningen. Tystnad. Fler frågande blickar… ”Vilken då?”, frågar en påtagligt senior förvaltare lite trevande. ”Statistiken”, säger mäklaren stressat ”har siffran kommit än?”.

Mer tystnad. Kringflackande blickar.

”Jaså, är det kanske därför marknaden är ner”, utbrister till slut en observant förvaltare…

Nasdaq- hit men inte längre..
Nasdaq- hit men inte längre..

Tillbaka till marknaden. Vi befinner oss förvisso i en nedåtrekyl som utlösts av plötslig och påtaglig svaghet i teknologitunga Nasdaq, men vi ser ännu så länge inga indicier på att det är början på slutet för den uppåtgående trenden för Stockholmsbörsen. Vår arbetshypotes är att OMX-index alltjämt befinner sig i någorlunda tryggt förvar, inom ramen för den långsiktigt uppåtgående trendkanalen.

Jag är fortsatt försiktig eftersom bilden alltjämt är svårbedömd, Nasdaq ser ut att vara nära en kortsiktig uppåtrekyl. Gummibandet börjar bli sträckt. OMX ser visserligen inte tillnärmelsevis lika sträckt ut, men en uppåtrekyl i Nasdaq borde inte ha några svårigheter att dra med sig även den festglada svenska börsen uppåt.

Slutsats: Kanske är det ett köpläge på marginalen idag om OMX uppvisar ytterligare svaghet. Hoppet står då till en nära förestående uppåtrekyl i Nasdaq. Men bilden är fortsatt oklar och man gör sannolikt klokt i att bara ta blygsamma positioner om man väljer att agera på köpsidan.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Läs även Anders Haglunds populära OMXS30-Analys!!

Läs även Mästerplaceraren Jesse Livermores 10 främsta citat!!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen fortsatte ned på måndagen, även om nedgångarna var något mindre än i övriga Europa. Nedgången i Sverige var bred med tunga bolag som Nordea, Nokia, Ericsson och H&M som indexsänken i OMXS30. Vid stängning var OMXS30 ned 0,9 procent till 1.357,3. Omsättningen var 12,6 miljarder kronor. Euro Stoxx 50 var 1,3 procent lägre och DAX backade 2,0 procent. Av de 30 aktierna i storbolagsindex var det bara Alfa Laval som handlades på tydligt plus.

Bolaget vill köpa norska Frank Mohn, verksamt inom marina pumpsystem, för motsvarande drygt 14 miljarder kronor. Det köpta bolaget har en ”väsentligt högre” rörelsemarginal än Alfa Lavals. De årliga synergierna uppskattas till 130 miljoner kronor och köpet anses strategiskt vettigt av Goldman Sachs – men inte av Frederik Mohn, som äger 32 procent av det familjeholdingbolag som säljer Frank Mohn. Frederik Mohn överväger rättsliga åtgärder och anser sig lurad av sin far. Alfa Laval anser sig dock ha förhandlat med företrädare för ägare till 100 procent av säljaren.

Alfa Laval steg 1,1 procent till 179:50, efter att tidigare under dagen ha varit så högt som 187 kronor. Byggbolaget Skanska rapporterade om tre amerikanska order och en peruansk, värda totalt cirka 4 miljarder kronor. B-aktien var trots det ned 0,9 procent. Ett maktskifte äger rum i Peab vilket innebär att Erik Paulsson-familjen säljer hela sitt innehav av A-aktier. Köpare av merparten är Mats Paulsson-familjen. Peab handlades 1,5 procent lägre efter beskedet om affären, vars betydelse tonades ned av Erik Paulsson.

”Vi jobbar mer på fastighetssidan och de jobbar mest på produktionssidan. Det har blivit en naturlig uppdelning då jag har jobbat i Stockholm i 22 år. Successivt har det blivit mindre byggeri och det har i stället legat mer på min bror och hans grabb. Det finns ingen schism bakom detta”, säger Erik Paulsson till Direkt. Budstriden om Cision fortsatte i och med att GTCR/Blue Canyon höjde sitt bud till 61 kronor per aktie. Det amerikanska riskkapitalbolaget kontrollerar nu drygt 63 procent av aktierna i Cision, som stärktes 3,4 procent till 61:25 kronor.

Misen Energy var dagens raket bland de mindre aktierna med en uppgång på hela 104 procent sedan det framkom att det i slutet av förra kvartalet träffat avtal om försäljning av 128 miljoner kubikmeter naturgas. Börsvärdet för energibolaget är numera drygt 1,1 miljarder kronor, även om ett par cypriotiska bolag sitter på en stor del av aktierna. Oljebolaget PA Resources föll drygt 8,3 procent. Fortsatta förseningar och osäkerheter råder i PA Resources tunisiska utfarmning till Enquest, på grund av politisk osäkerhet i landet. En ny styrelseordförande har föreslagits från Gunvor Grou, som tidigare gått in tungt i PA Resources.

Fredagens huvudrollsinnehavare på börsen, Meda, stärktes 0,2 procent till 110:80 kronor efter uppgången på drygt 14 procent i fredags då bolaget avfärdade Mylans inviter. Carnegie anser att budet kan behöva sockras och att ett kontantbud på 135 kronor per aktie skulle få styrelsen att tänka en gång till.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Kappahl (kl 7.30)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Alcoa (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Angler Gaming (extra), EOS Russia, Fortum, Holmen, Mekonomen, Miris Holding, Nokian Tyres, Pledpharma (håller även extrastämma), Prevas, Saab, Seamless,
UPM-Kymmene

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Kappahl: rapportpresentation kl 9.30

BÖRSSTATISTIK
– Havsfrun: presenterar substansvärde
– Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för mars kl 8.45
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– D Carnegie: anmälningstid inför listning på First North avslutas för institutioner (7/4 för allmänheten)
– Hansa Medical: teckningstid i nyemission avslutas
– Lyyn: första dag för handel efter omvänd split 1:100

EXKLUSIVE UTDELNING
– Atrium Ljungberg (3:05 kr), Balder (5:00 kr kv.vis pref.aktie), Kesko (1:40 eur)

MAKROSTATISTIK
– Japan: bytesbalans februari kl 1.50
– Storbritannien: industriproduktion februari kl 10.30
– USA: NFIB småbolagssentiment mars kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat mars kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: penningpolitiskt möte (räntebesked, prognosuppföljning publiceras den 9/4) kl 9.00
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20
– BOJ: räntebesked

MAKRO ÖVRIGT
– Swedbank: publicerar uppdaterad konjunkturprognos kl 8.30
– Unionen: konjunkturprognos kl 9.00
– IMF: global konjunkturprognos kl 15.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.