Home > Morgonrapport: OMXS30 anpassade sig, europeiskt QE börjar tas för givet

Morgonrapport: OMXS30 anpassade sig, europeiskt QE börjar tas för givet

Igår kväll släpptes protokoll från FOMC-mötet i december, de flesta ledamöterna var enade om att deras nya policyguidning innebär att en räntehöjning är osannolik före april. Ett antal ledamöter uttryckte oro för att inflationen kan komma att fortsätta vara låg. Ledamöterna uttryckte också farhågor för att en haltande global ekonomi kan hota den amerikanska, men bedömningen är ändå att sådana risker balanseras upp av positiv utveckling. ADP-sysselsättning med nya antal jobb inom privata sektorn landade över förväntan och USA stängde på plus efter fem tidigare dagar i rött. Europa har dessutom lugnat sig något kring Grekland efter att Tyskland sagt att de är redo att förhandla om Greklands skulder oavsett vilket parti som regerar efter valet. Torsdagens makroagenda innehåller bland annat tyska industriorder, konjunkturbarometer från euroområdet och räntebesked från Bank of England. Här hemma publicerar Riksbanken protokollet från räntemötet i december.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Euro Stoxx 50, dagsgraf, 1 år
Euro Stoxx 50, dagsgraf, 1 år

Det visade sig igår att konsumentprisindex för EMU sjönk med 0,2 % jämfört med ett år sedan, och trots att risker för deflation vanligtvis skrämmer slag på ekonomer blev marknadens reaktion på beskedet positiv. Anledningen till detta är allra troligast förhoppningar om ett saftigt program med kvantitativa lättnader från ECB. Euron har försvagats ordentligt mot främst dollarn den senaste tiden. Frågan är bara hur marknaden reagerar om Mario Draghi inte lyckas få igenom sin vilja och hindras från att sjösätta ett storskaligt program. Dessvärre har det sannolika shock-värdet av kraftiga åtgärder blivit lägre då ett program troligtvis skulle ha svårt att trumfa det numera avklarade amerikanska QE eller det pågående japanska QQE för den delen. Eftersom inflation till stor del är självuppfyllande är det just förväntningarna som måste påverkas. Även om aktiemarknaden fått små vitamininjektioner från gång till annan när Draghi eller annan inflytelserik person i ECB-rådet nämnt möjligheten till obligationsköp har dessa ganska snabbt tappat i effekt. Vi undrar därför om det inte hade varit effektivare från ECB:s sida att agera något oväntat istället, talk is cheap – men kanske inte i det långa loppet.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Uppgångarna vi såg i Euro Stoxx 50 igår efter KPI-siffran avtog på eftermiddagen och indexet stängde till sist +0,63 %, detta genererade en doji-stapel, och en ännu tydligare sådan i DAX som följde ungefär samma beteende. Detta får oss att undra om en uppåtrekyl kan ligga i korten, särskilt med tanke på att USA var på något bättre humör igår, detta får vi dock får vänta på fler signaler under dagen för att avgöra. När det kommer till OMXS30 hade säljarna uppenbarligen en hel del att ta igen för att komma ner mot samma relativa nivåer som Europa och USA och vi fick se en nedgång på 2,3 % igår. För OMXS30 ser vi det som troligt att indexet håller sig kvar ovanför ca 1408 punkter men har inte ännu inte sett några tendenser till vändning likt de i Europa och skulle 1400 forceras nedåt är det 1380-1386 som är signifikant nivå på något längre sikt och som faktiskt är en kraftig säljindikation jämfört med det fluktuerande som ofta finns kring mindre viktiga nivåer på något längre sikt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: industriorder november
Väntas ha sjunkit 0,8% m/m efter två månaders uppgång.

kl 9.30: Riksbanken: protokoll från penningpolitiska mötet den 15/12
En enig direktion ändrade vid mötet i räntebanan och senarelade den första höjningen till andra halvåret 2016. Samtidigt indikerade Riksbanken en beredskap att göra mer vid behov. Det skulle i första hand handla om att fortsätta skjuta på en första höjning av reporäntan. Men förberedelser för att kunna sjösätta okonventionella åtgärder diskuterades: negativ styrränta, lån till banker, tillgångsköp eller (som sista utväg) intervention på valutamarknaden.

”Vi förväntar oss att det var en relativt öppen diskussion om för- och nackdelar av olika okonventionella åtgärder inom direktionen. Signaler från Ingves på presskonferensen indikerar att en kombination för att utvidga balansräkningen har stöd av en majoritet inom direktionen”, skriver SEB i ett marknadsbrev, och tillägger att de kommer hålla utkik efter nära direktionen är att sjösätta dessa okonventionella åtgärder.

kl 11.00: EMU: konjunkturbarometer december
Steg svagt i november, med en blandad bild bland delindexen. Väntas nu ha stigit till 101,2 i december, med lite bättre läge i såväl industrin som tjänstesektorn.

kl 13.00: BOE: räntebesked
Samtliga analytiker väntar sig oförändrad styrränta på 0,5%. Vid det senaste mötet ville visserligen två ledamöter fortsatt höja räntan, men majoriteten upprepade hållningen att det krävs en starkare lönetillväxt för att få upp inflationen mot målet, och inledningen av en normalisering av penningpolitiken får därmed dröja.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tog ett rejält kliv nedåt i onsdagens handel, då kurserna anpassades till de nedgångar som noterades av övriga börser på Sverigestängda måndag eftermiddag och tisdag. Oljebolagen återfanns bland de största förlorarna.

På kontinenten steg dock de ledande indexen, sedan låga inflationsdata lett till hopp om nya penningpolitiska lättnader från den Europeiska centralbanken ECB.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 2,3 procent till nivån 1.421,3. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 17,7 miljarder kronor.

Inflationstakten i euroområdet sjönk till -0,2 procent i december, visade ett snabbestimat från Eurostat. Väntat var enligt Bloomberg News en nedgång till -0,1 procent. Därmed ökar sannolikheten för att ECB inför någon form av så kallade kvantitativa lättnader, eventuellt redan mot slutet av januari, menar flera analytiker.

I Tyskland steg DAX-index 0,3 procent, medan Londons FTSE100 adderade omkring 0,8 procent.

Av storbolagen i Stockholm hörde Volvo till den grupp bolag som klarade sig bäst. Orderingången för tunga lastbilar i Nordamerika ökade i december månad, enligt färska siffror från analysfirman ACT. Nya order på 43.900 lastbilar under månaden gör det senaste kvartalet till det sannolikt starkaste sedan 1988, räknade UBS ut.

Volvos B-aktie backade 0,6 procent. Enda storbolagen på plus var Electrolux, som noterades 0,3 procent upp.

I övrigt var det alltså blott röda siffror för OMXS30-akiterna. Bland annat föll en rad verkstadsbolag i storleksordningen 3 procent. Samtliga storbanker, med SEB i botten, noterade också klart lägre kurser.

Kinnevik, som deläger internethandlaren Zalando, föll 5,2 procent i spåren av att den nätbaserade modehandlaren Boohoo.com vinstvarnat och därefter rasat över 40 procent på Londonbörsen.

Nedåt var det även för läkemedelsbolaget Astra Zeneca, som tappat mark under den svenska ledigheten. Astra förlorade 3,9 procent i onsdagens handel på Stockholmsbörsen.

Oljesektorn hade en dyster dag mot bakgrund av att Nordsjöoljan Brent fallit i omkring 10 procent sedan Stockholmsbörsen stängde senast.

Lundin Petroleum var initialt ned närmare 4 procent, men repade sig under dagen i takt med att oljepriset återhämtade sig något. Vid stängning hade aktien förlorat 1,2 procent.

Prospekteringsbolaget Africa Oil tappade dock 6,6 procent, Enquest 9,5 procent och Blackpearl Resources 12 procent.

Även basmetallerna backade under den svenska ledigheten. Boliden gick ned 1,9 procent och Lundin Mining 3,7 procent. Bättre klarade sig guldbolaget Semafo, sedan guldpriset åter klättrat över 1.200 dollar per uns. Aktien slutade dagen 14 procent upp.

Bland de medelstora bolagen märktes Net Entertainment, som backade över 6 procent. Spelutvecklaren har dock en stark börsperiod bakom sig och handlades i måndags till sin högsta notering hittills.

Dagens totalvinnare blev medicinteknikbolaget Aerocrine, som rusade hela 108 procent till 2:68 kronor. Det fjärde kvartalets omsättning uppgick till 50 miljoner kronor, vilket innebär en uppgång med 41 procent från motsvarande period 2013, meddelade bolaget.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1421,34
3026,79
9518,18
6419,83
4112,73
2025,90
17584,52
4650,47
17225,86
23790,35
1,1823
9,4292
7,9753
48,91
51,32
-2,30%
0,63%
0,51%
0,84%
0,72%
1,16%
1,23%
0,00%
2,02%
0,47%
-0,08%
-0,03%
0,04%
0,53%
0,31%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.