Morgonrapport: OMXS30 åter under motståndsnivå, snabb återhämtning krävs för att återta förtroendet
God Morgon
Vi inleder dagen med Kina-statistik om fasta investeringar, detaljhandeln samt industriproduktion. Dessa steg med 10,2 %, 11,0 % respektive 5,6 %. Resultatet i i stort sett i linje med förväntningarna, detaljhandeln slog förväntningarna svagt. Positivt!
De asiatiska börserna ha öppnat på plus om än svagt sådant, Japanska NIKKEI index fortsätter sin positiva spiral och stiger även idag 0,19 %, medan Hong-kong börsen är i stort sett oförändrad.
Oljan har tappat lite av det momentum som uppstod för någon vecka sedan, nu handlas den återigen kring nivåer 47,20 (BRENT) och 43,77 (WTI). För dagen innebär det en nedgång med 1,87 % (BRENT) samt nedgång med 1 % (WTI).
Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.
Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Dagens analys
Det var en deppig dag på stockholmsbörsen igår, framförallt för Ericsson som tyngde storbolagsindexet OMXS30. Bakgrunden är att Ericsson hade kapitalmarknadsdag under gårdagen vilket framkom att bolaget ser fortsatt marknadstillväxt om än i svagare tal, samtidigt som beräknade kostnader väntas öka till följd av omstrukturering. Detta gjorde investerarna besvikna och tryckte ner kursen 6,16 % till 81,55 kronor.
Men trots Ericssons täcke över indexet imponerade inte övriga bolag nämnvärt och OMXS30 handlades ner 0,8 %

till punkterna 1499,4. Omsättningen låg på 17 miljarder kronor för stockholmsbörsen. Ett kortsiktigt misslyckande för börsens inledda uppgångsfas. Mycket står rätt till för att indexet skall jobba sig uppåt fram till december. Både säsongsmönstret och det tekniska, men oron för stundande penningpolitiken står till trots och kan vara en hejdande faktor för uppgångsscenariot. Men att vi åter stängde under 1500 och framförallt under 1510, som varit både den psykologiskt och tekniskt viktiga nivån senaste tiden, bådar inte gott. Kommande dagar blir således fortsatt viktiga där indexnotering och omsättning kan vara bra att hålla koll på. Vänder vi på nytt upp över stärker det den kortsiktiga positiva synen på börsen kommande period. Håller indexet sig under 1510 befäster det att vi fortfarande inte är redo för att gå upp, utan kan kanske behöva testa lägre nivåer återigen.
Var Ericssons kraftiga nedgång det som gjorde att indexet sjönk ner under index, endast tillfälligt? Om så är fallet lär vi se positivare tongångar närmaste dagar för att befästa den teorin. Återstår att se!
Gårdagens protokoll från riksbankens förra penningpolitiska möte gav stöd till teorin att valutan är den centrala delen i Ingves låda för att bekämpa den låga inflationen. Ur protokollet framkom att Ingves anser att det råder stor osäkerhet om styrkan i den globala konjunkturen, och att riksbanken är beredda att vara handlingskraftig om svenska valutan stiger snabbare eller starkare än direktionen tänkt. Tänkbara åtgärder som lades fram var köp av andra värdepapper och valutainterventioner. Ett möjligt tecken att riksbanken väljer ytterligare stimulanser vid decembermötet.
Dagens agenda handlar om Kina med detaljhandel och industriproduktion och fasta investeringar i fokus.
Industriproduktionen väntas ha stigit till 5,8 % y/y i oktober. Detaljhandel väntas vara oförändrad kring 10,9 % y/y.
Klockan 8 kommer TNS prosperas med inflationsförväntningar från marknadsaktörer. Denna visade förra månaden inflationsförväntningar på 1,0 % om ett år, 1,6 % om två år samt 1,8 % om fem år. Större fokus kommer att riktas mot decembers enkät då nästa räntebesked är närmare till hands.
Övriga makrohålltider under dagen är som följer:
– TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadsaktörer kl 8.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: villkor växelsemission kl 16.20
– USA: oljelager kl 17.00
– USA: Veterans Day, helgstängt (börserna öppna)
Rapporter under dagen:
Ica (kl 7.00), Mekonomen (kl 7.30), Seamless (kl 7.50), Acando (kl 8.00), Sintercast (kl 8.00), Bure (kl 8.30), Opcon (kl 8.30), Swedol (kl 8.50), Concordia (kl 14.30)
Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!
Detta händer idag
kl 6.30: Kina: detaljhandel, industriproduktion, fasta investeringar oktober
Industriproduktionen väntas ha växlat upp något till 5,8% y/y i oktober, från 5,7% föregående månad. Detaljhandeln kvar på 10,9% y/y.
kl 7.00: TF: konjunkturprognos
I föregående prognos, i maj, spådde Teknikföretagen att produktionen i teknikföretagen skulle öka 2% i år medan antalet anställda väntades minska med 1,5%.
kl 8.00: AF: månadsstatistik oktober
Den öppna arbetslösheten sjönk till 4,1% i september, från 4,3% i augusti, och veckodata har sedan dess inte antytt att det har skett någon större förändring i oktober.
Arbetsförmedlingen noterade i septemberrapporten att nedgången i arbetslösheten ”i stort sett har upphört”, arbetslösheten fortsätter att minska för inrikes födda, men ökar för utrikes födda.
kl 8.00: TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadsaktörer
Lilla enkäten bland marknadsbedömare. I förra månadens enkät väntades en inflation om 1,0 procent om ett år, 1,6 procent om två år och 1,8 procent om fem år, uppreviderat med en tiondel på två år sikt men i övrigt oförändrat från september.
Större intresse riktas nog mot decemberenkäten, som även inkluderar arbetsmarknadens parter. Den senaste stora enkäten i september visade på oförändrade inflationsförväntningar på ett och två års sikt, men ned till 1,7 procent på fem år sikt (från 1,8 procent i juni). Löneförväntningarna var stabila.
Riksbanken vil gärna se stigande inflationsförväntningar inför den viktiga avtalsrörelsen nästa år.
Facken inom industrin har presenterat ettåriga avtalskrav om 2,8 procent i löneökning, och sagt att detta bör vara ”märket”. Förhandlingarna inleds i januari.
kl 10.00: BOE: Mark Carney, Mario Draghi deltar vid Bank of England-konferens om reformer av finansmarknaderna
Mario Draghi håller anförande klockan 14.15.
kl 10.30: Storbritannien: arbetslöshet (ILO) september
Nivån väntas ha varit oförändrad på 5,4%, samma som föregående månad. Fokus riktas kanske i första hand mot löneökningstakten, som väntas ha stigit till 3,2%, från 3,0% (inklusive bonus).
Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!
Senaste börsnyheterna
Stockholmsbörsen handlades under nollstrecket större delen av tisdagen, även om den på eftermiddagen lämnade de allra lägsta nivåerna. Stockholm gick dock klart sämre än flertalet kontinentaleuropeiska börser.
Förklaringen var framför allt Ericsson, som i samband med sin kapitalmarknadsdag gav en prognos för marknadsutvecklingen som gjorde investerarna besvikna.
Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30-index backat 0,8 procent till noteringen 1.499,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 17 miljarder kronor. Det europeiska storbolagsindexet Euro Stoxx 50 steg samtidigt 0,2 procent.
Vid Ericssons kapitalmarknadsdag framkom att bolaget räknar med fortsatt marknadstillväxt, men i en något lägre takt än vid tidigare bedömning. Den adresserbara marknaden väntas nu öka med i snitt 2-4 procent per år under perioden 2014-2018. Den tidigare prognosen löd på en tillväxt om 3-5 procent per år för 2013-2017. Samtidigt höjdes de beräknade kostnaderna för det pågående strukturprogrammet något.
Nära indexbotten återfanns också flera verkstadsbolag. SKF, Alfa Laval och Sandvik backade 1,5 till 2 procent.
Alfa Lavals långvarige vd Lars Renström aviserade sin avgång. Han efterträds av Tom Erixon, som närmast kommer från vd-posten för Ovako Steel.
Trelleborg, som rusade 10 procent på måndagen i spåren av ett analytikerhyllat förvärv i Tjeckien, fick ge tillbaka drygt 2 av uppgången.
Nedåt var det även för flertalet råvarubolag, mot bakgrund av fortsatt kräftgång för basmetallpriserna. Den viktiga kopparterminen backade ytterligare cirka 1 procent, till nivåer inte långt från de lägsta priserna sedan finanskrisen.
Boliden och Lundin Mining tappade båda drygt 1 procent, medan Semafo gick mot trenden och steg 3,4 procent med stöd av ett stabilt guldpris.
I indextoppen märktes Assa Abloy och Swedish Match, som steg 0,8 respektive 1,3 procent. Marknaden han inte handla på nyheten att amerikanska FDA tillåter marknadsföring av åtta nya rökfria tobaksprodukter.
I biometrisektorn fortsatte dramatiken. Precise Biometrics rasade ytterligare 27 procent efter måndagens säljrekommendation i Dagens Industri. Bolaget redovisade resultat och omsättning som var i linje med de preliminära uppskattningar som nyligen publicerats.
Sektorkollega Fingerprint Cards, som tillsammans med sex andra aktier kommer att inkluderas i indexet OMX Stockholm Benchmark, tappade 5,3 procent.
Kontanthanteringsbolaget Loomis klättrade däremot drygt 4 procent efter att ha lagts till på Goldman Sachs lista över särskilt attraktiva aktier. Vidare höjdes riktkursen till 347 från tidigare 307 kronor.
I samma riktning gick Saab, som också är en av de bolag som inkluderas i Stockholm Benchmark-indexet. Dessutom har aktien fått en höjd riktkurs av Swedbank. Aktien steg 1,3 procent.
Uppåt var det även för skogsbolaget Holmen, som steg 1,6 procent och därmed avancerade för femte dagen i följd med förra veckans överraskande starka rapport i ryggen.
Catena förlorade 5,6 procent sedan Fabege sålt drygt 2,6 miljoner aktier i bolaget.
Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)
OMXS30 Oslo OBX EURO STOXX 50 Frankfurt DAX London FTSE 100 S&P 500 Nasdaq Comp. NIKKEI 225 HANG SENG EUR/USD EUR/SEK USD/SEK WTI Termin Brent Termin |
1499,40 558,930 3425,40 10832,52 6275,28 2081,72 5083,24 19709,90 22408,50 1,0754 9,3229 8,6691 43,77 47,20 |
0,00% -0,80% 0,21% 0,16% -0,32% 0,15% -0,24% 0,19% 0,01% 0,31% 0,10% -0,22% -1,00% -1,87% |
Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00
Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com