Home > Morgonrapport: OMXS30 åter vid kortsiktigt vägskäl…

Morgonrapport: OMXS30 åter vid kortsiktigt vägskäl…

OMXS30 backade igår igen och är tillbaka till intressanta nivåer och i botten av det handelsintervall som präglat indexet den senaste veckan.

Med stängda USA-börser igår och idag halvdag så är omsättningen fortsatt låg. Asien har under natten utvecklats blandat där fastlands-Kina fortsätter att backa efter gårdagens stora tapp. Japan däremot handlas kring oförändrat.

Oljepriset nådde igår tvåårshögsta och har under natten backat svagt. Stockholmsbörsen väntas inleda veckans sista handelsdag kring oförändrade nivåer så här några timmar kvar till öppning. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Börsen handlades avvaktande under dagen igår och stängde 0,31 procent ner vid 1612,57 punkter. Omsättningen var låg kring 12,9 miljarder kronor tack vara Thanksgiving i USA igår då börsen höll stängt hela dagen. Idag är den så kallade black Friday för alla handlare där ute som tagit efter konceptet. Amerikanarna fortsätter sin lugna vecka med halvdag idag, vilket väntas påverka omsättningen även idag.

Fingerprint åter i fokus efter bud från kinesiskt håll. Di var först ut att rapportera att bolaget fått ett bud via brev från kinesiska försvarsindustribolaget Beijing Watertek Information Technology. Fingerprint medgav att de mottagit ett brev i ärendetmen att sannolikheten för en affär bedöms om låg. Efter initial uppgång om 34 procent backade aktien och stängde 14 procent upp för dagen.

Idag väntas tyskt IFO index för november samt Markit PMI för november. IFO indexet låg senast på toppnoteringarna kring 116,7 och nu väntas en svag minskning till 116,5. Industri-PMI väntas stiga svagt till 55 för november månad. SCB presenterar även PPI för oktober månad idag.

Idag är det fredag, veckans sista handelsdag och vi är tillbaka på nivåer vi såg i måndags, efter en ganska volatil handel under veckan står vi inför samma tekniska läge som sist. Det som har hänt är att handeln har stärkt det handelsintervall som vi har utgått för under veckan, slutsatsen är att det är fortsatt avvaktande på börsen. Handelsintervallet kommer snart att brytas, kanske även redan idag om nedgångarna fortsätter. Om handel sker runt MA200 och dryga 1600 punkter blir stängningen högintressant för kommande vecka. Vi ser gärna att den viktiga stödnivån här håller för att hålla trenden i liv. Bryter vi ner och stänger under dessa viktiga nivåer ändras sentimentet för kommande veckor och nya säljsignaler utlöses. Dock kommer omsättningen inte att vara stor på grund av halvdag i USA, så viss vaksamhet att dra för stora växlar från dagens handel behålls.

Kortsiktigt har vi stöd vid nuvarande nivåer kring 1612 punkter. På uppsidan finns motstånd vid 1637, 1656 och slutligen 1682 punkter.

På längre sikt har vi det viktiga stödet vid 1600 punkter och MA200 som ligger något över stödnivån.

Med de orden önskar vi på Tradingportalen trevlig helg!

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Japan: industri-PMI (prel) november kl 0.50

  • SCB: PPI oktober kl 9.30

  • Tyskland: IFO-index november kl 10.00

  • USA: Markit PMI (prel) november kl 15.45

    Övrigt

  • RB: resultat realobligationsköp kl 10.07

  •  USA-börserna har halvdag, dagen efter Thanksgiving, stänger kl 19.00 svensk tid

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Biometribolaget Fingerprint Cards stod i fokus för en stor del av intresset på Stockholmsbörsen på torsdagen. I övrigt backade Alfa Laval under sin kapitalmarknadsdag, och även H&M fortsatte att tappa mark.

Fingerprint steg på morgonen som mest 34 procent efter uppgifter till Dagens Industri om att det kinesiska försvarsindustribolaget Beijing Watertek Information Technology förbereder ett bud på Fingerprint Cards. När bolaget senare under dagen i ett pressmeddelande självt kommenterade frågan medgav det att ett brev i ärendet mottagits, men sannolikheten för en affär bedömdes som låg. Aktien föll därefter tillbaka en del från dagens toppnotering och den stängde upp drygt 14 procent till 19:35 kronor.

Börsen som helhet backade något och vid stängning hade OMXS30 sjunkit 0,3 procent till 1.613. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på 12,9 miljarder kronor.

Alfa Laval sjönk 2,2 procent. I samband med torsdagens kapitalmarknadsdag flaggade bolaget bland annat för högre forsknings- och utvecklingsinvesteringar framöver.

Gunnebo steg 1,9 procent under sin kapitalmarknadsdag, då bolaget publicerade flera pressmeddelanden om nya order och partnerskap, bland annat om bankfack till en fastighet i Kina. Aktien är dock alltjämt ned 14 procent hittills i år.

Bostadsutvecklaren JM, som också höll kapitalmarknadsdag under torsdagen, handlades 1,6 procent lägre. Enligt JM går Stockholms bostadsmarknad just nu från stark till normal och den omställningen ger en avvaktande marknad. Bolaget uppgav också att det har möjlighet att stoppa sina återköp av egna aktier om det skulle behövas.

En av onsdagens vinnare, fritidsproduktföretaget Dometic, fortsatte uppåt med 1,4 procent till 77:75 kronor. Handelsbanken har uppgraderat Dometic till köp från öka, samtidigt som riktkursen höjs från 75 till 100 kronor.

Även Affärsvärlden gav i sin senaste utgåva rådet att köpa Dometic. Andra aktier tidningen pekade ut som köpvärda var Bilia och Oslonoterade Spectrum.

Addtech köpte bolaget Stigab (Stig Ödlund AB) som levererar komponenter och lösningar inom områdena joysticks, sensorer, strömställare och andra elektromekaniska komponenter. Bolaget omsätter cirka 115 miljoner kronor. Addtech stärktes 1,7 procent.

SEB Equities har höjt rekommendationerna för nischbankerna Nordax och Resurs, till köp från tidigare behåll, vilket bidrog till kursuppgångar på 3,3 procent för Nordax och 3,4 procent för Resurs. Enligt SEB finns det dolda värden som kan synliggöras vid ett samgående mellan de två bolagen.

Irras styrelseordförande, tre chefer och en av bolagets största ägare planerar att köpa aktier i Irras under torsdagen, meddelade medicinteknikbolaget dagen efter att bolagets aktie listats på First North och då stängde på 37:60 kronor, drygt 16 procent under introduktionskursen. Irras vände upp och steg 6,4 procent i torsdagens handel.

Wilson Therapeutics backade 3,2 procent efter att ha lagt fram ett resultat efter skatt för tredje kvartalet på -29,4 miljoner kronor, fortfarande utan nettoomsättning.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1612,57
3572,07
13008,55
2597,08
23526,18
6867,36
22554,16
29789,45
1,19
9,83
8,3
58,44
63,41
-0,31%
0,26%
-0,05%
-0,08%
-0,27%
0,00%
0,14%
0,27%
0,04%
0,06%
0,03%
-0,19%
-0,22%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.