Home > Morgonrapport: OMXS30 avslutade förra veckan med att falla tillbaka något…

Morgonrapport: OMXS30 avslutade förra veckan med att falla tillbaka något…

OMXS30 backade tillbaka under fredagens handel, tyngt av nordeas utdelning och allmänna nedgångar inom industrisektorn. Utvecklingen för veckan stannade på -1,02 procent och OMXS30 står i nivån 1573.
Under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat, där Tokyo-börsen backar något efter korruptionshärva kring premiärministern Shinzo Abe.
Dollarn står nu i 8,21 svenska kronor och stiger något på morgonen.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder veckan svagt minus. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 avslutade veckan med en nedgång om 1,2 procent, där Nordeas utdelning om cirka 7,2 kronor per aktie bidrog till nedgångarna. Även industribolagen agerade sänke för indexet och hade generellt sett nedgångar. Med en nedgång om 1,2 procent på OMXS30 så stängde förra veckan på nivån 1573, och för hela veckan stannade utvecklingen på -1,02 procent. Omsättningen i fredags låg på 21,5 miljarder kronor.

Inflationssiffror från EMU-området avslutade förra veckans makroagenda och utfallet för KPI sjönk till 1,1 procent i februari, en nedgång från 1,3 procent i januari och strax under förväntade 1,2 procent. Kärninflationen låg däremot stilla på 1,0 procent i jämfört med förra månaden, ett utfall som marknadskonsensus väntade sig. Länder i EMU som har den högsta inflationstakten är bland annat Estland och Litauen medan Cypern ligger i botten. Det här var det definitiva utfallet för februari.

EU har även tagit fram det motkrav till Trumps handelstullar på stål. Det är en lista på amerikanska varor som motsvarar ungefär 6,4 miljarder euro. Bland annat gäller det varor kopplade till stål, livsmedel, industrivaror och kläder.

Vad som händer framöver är att EU´s medlemsländer har 8 dagar på sig att lämna yttrande om listan och om några varor eller produkter som omfattas av strafftullarna skapar ekonomisk skada eller lidande. Ifall så är fallet kan de plockas bort. Därefter har EU 60 dagar på sig att anmäla till WTO, något som de redan uttryckt sig beredda att göra oavsett hur kommande förhandlingar mellan EU och USA fortskrider, detta för att vara förberedda ifall omständigheter skulle ändras framöver. Med president Donald Trump är det alltid en riskfaktor.

I veckan riktas framförallt blickarna mot Federal Reserve och nya chefen Jerome Powell som lämnar sitt första räntebesked. Marknaden har under en längre period riktat blickarna på mars månads räntebesked då förväntningarna är enhetliga om en höjning med 25 punkter till intervallet på 1,5- 1,75 procent. Med en höjning redan inprisad och förväntad, så riktas blickarna på guidningen för räntebanan, där nuvarande inställning ligger på 3 höjningar.

Men innan onsdagens event har vi en del att avverka innan dess. Idag samlas finansministrar och centralbankschefer i G20-möte i Buenos Aires, där bland annat kryptovalutor och dess regleringar väntas avhandlas. Även den senaste tidens utveckling kring stål-tullar från Trump lär diskuteras. I övrigt idag, får vi blandad statistik från EMU gällande handelsbalans och byggnadsproduktionen. Nu i morse kom kinesiska fastighetspriser och japansk handelsbalans.

På tisdag presenteras brittisk KPI och PPI, samt tyskt ZEW-index som mäter investerarnas och analytikernas förväntningar på ekonomin. Onsdagen handlar främst om FED och räntebeskedet men även brittisk arbetslöshet skall avhandlas. På torsdag kommer EMU med preliminära PMI-siffror frö mars månad, samt tyskt IFO-index och Brittiskt räntebesked. EU håller toppmöte och amerikansk PMI-siffror presenteras.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Japan: handelsbalans februari kl 0.50

  • Storbritannien: Rightmove huspriser mars kl 1.00

  • Kina: fastighetspriser februari kl 2.30

  • AF: veckostatistik kl 10.45

  • EMU: handelsbalans januari kl 11.00

  • EMU: byggproduktion januari kl 11.00

  • ECB: obligationsköp kl 15.45

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk under veckans sista handelsdag. En utdelning i Nordea tyngde men även nedgångar för industribolagen. Skogsbolagen utgjorde ett piggt inslag på en i övrigt trög börs. MQ rasade på svag delårsrapport.

Vid stängning var OMXS30, där Stockholmsbörsens 30 största bolag ingår, ned med 1,2 procent till 1.573. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 21,5 miljarder kronor.

Eftermiddagens amerikanska statistikskörd passerade börserna obemärkt förbi. USA-börserna handlades vid svensk stängning även åt olika håll med Dow Jones Index svagt upp och Nasdaq Composite något ned. Tyska DAX-index steg med 0,4 procent där fordonstillverkarna bidrog till uppgång.

På Stockholmsbörsen sjönk Nordea 8,3 procent där en utdelning på 0:68 euro motsvarande 7:20 kronor avskildes. Nordea-aktien sjönk 8:08 kronor till 89:06 kronor.

Skogssektorn var annars en av få ljuspunkter på Stockholmsbörsen. Den finländska förpackningskoncernen Metsä Board har höjt sina vinstprognoser för det första kvartalet och gav allmänt positiva besked om marknaden. Metsä Board steg 8,6 procent i Helsingfors. Beskedet från öst spred sig snabbt till Stockholm där skogsbolagen SCA och Stora Enso ökade med 2,0 respektive 1,8 procent.

Verkstadsbolagen fanns bland förlorarna och tyngde utvecklingen i OMXS30. Volvo sjönk 1,3 procent och Sandvik med 0,9 procent.

Dagens förlorare var klädbolaget MQ som rasade drygt 16 procent. Bolaget redovisade en kraftig försämring i den jämförbara försäljningen som sjönk med 11 procent i kvartalet under perioden december till februari. Bolaget redovisade även en kvartalsförlust på 3 miljoner kronor.

”Självklart är det så att ingen företagsledning i Sverige ser denna typ av siffror utan att agera. Men vi ska göra rätt saker och i rätt takt, och det kommer vi att göra grundligt och komma tillbaka innan vi presenterar det i detalj”, besvarade MQ:s vd Christina Ståhl en fråga under rapportkonferensen om det är aktuellt att stänga butiker.

Sektorkollegan Kappahl föll med 7,3 procent. Bolaget kommer med sin rapport om en vecka.

Torsdagens stora förlorare Clas Ohlson fortsatte ned på fredagen med ytterligare 6 procent. Aktien har hittills i år tappat över 21 procent. ABG Sundahl Collier har sänkt sin rekommendation till behåll från tidigare köp.

Kontraktstillverkaren Note backade 3 procent. En av huvudägarna, Creades, har sålt halva sitt innehav och har nu kvar 11 procent och näst största ägare i bolaget.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1573.48
3437.4
12389.58
2752.01
24946.51
7481.99
21500.04
31548.69
1.23
10.07
8.21
62.09
65.89
-1.18%
0.68%
0.36%
0.17%
0.29%
0,00%
-0.81%
0.15%
-0.18%
0.07%
0.22%
-0.51%
-0.48%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.