Home > Morgonrapport: OMXS30 i avvaktande position inför veckans sista handelsdagar

Morgonrapport: OMXS30 i avvaktande position inför veckans sista handelsdagar

OMXS30 återtog mark efter tisdagens nedgångar, men föll tillbaka något under eftermiddagen och stängde endast 0,45 procent upp. Indexet som återtog ända till strax under nivån 1600, stängde till 1585. Under natten har de asiatiska börserna inlett på minus men vände sedan upp mot oförändrat.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder dagens handel svagt plus. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen inledde onsdagen med en rekyl upp och steg upp mot nivåer strax under 1600, men föll sedan tillbaka på eftermiddagen och stängde till 1585. Det innebar en uppgång om 0,45 procent och omsättningen för dagen låg på dryga 16 miljarder kronor. Generellt sett gick verkstad och råvaror starkt för dagen.

Trump utsåg Larry Kudlow till ekonomisk rådgivare efter att Gary Cohn lämnat posten då Trump beslutade sig för att införa importtullarna på stål och aluminium.

Under gårdagen fick vi stark industriproduktion från Kina vilket bidrog till den inledande starka uppgången.
I övrigt så var rapporterna om den svenska inflationen och bostadsprisutvecklingen det mest intressanta för Sveriges del.

Vi börjar med inflationen som fortsatt är under Riksbankens prognoser. KPIF uppgick till 1,7 procent i årstakt och steg med 0,7 procent mot föregående månad. Det motsvarade marknadens förväntningar medan Riksbankens egen prognos låg på 1,9 procent. Svenska kronan backade något efter beskedet och det är ganska tydligt att riksbanken kommer fortsätta med sin expansiva penningpolitik under en lång tid framöver. Riksbanken har tidigare sagt under andra halvåret kommer första räntehöjningen, men eftersom inflationen inte tar fart så kan det dröja. Troligtvis tills ECB börjar röra på sig, vilket lär ske först under våren om ett år.

Bostadspriserna då, i februari backade priserna med 0,4 procent i jämförelse med januaris utfall. På ett år har priserna på bostäder fallit med 3,7 procent. Men utfallet varierar kraftigt där bostadsrätter i Stockholm har backat med 10 procent på ett år. Både ett större utbud och psykologi har spelat stor roll i nedgångarna. Amorteringskravet som infördes 1 mars visade därmed inte någon större effekt på priserna strax före införandet, men att kommande månader blir centrala för att utgöra om nedgångarna fortsätter som följd av amorteringskravets införande. Hade vi varit inför ett läge där räntorna hade börjat stiga så hade vi nog fått se större effekter på bostadspriserna och ekonomin som helhet. Men dit kan det ta lång tid till.

Idag väntas inflationsförväntningar från SCB vilket är en viktig del i att förutse hur inflationen blir framöver samt hur väl riksbankens egna prognoser står i förhållande till vad konsumenterna förväntar sig. I december då den förra stora mätningen gjordes sjönk förväntningarna på inflationen för alla perioder som mäts. Utfallet för KPIF landade då på 1,9, 1,9 och 2 procent för ett, två och fem års sikt. Eftersom inflationen sjunkit något och ligger klart under riksbankens prognoser väntas en något mildare syn på inflationen i utfallet vid detta besked.

SCB presenterar även idag arbetslösheten som väntas ligga stilla på 6,5 procent. Idag väntas även Philadelphia FED index och räntebesked från vår granne i väst, Norge.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Frankrike: KPI (def) februari kl 8.45

 • SCB: arbetslöshet februari kl 9.30

 • SCB: Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv 4 kv kl 9.30

 • USA: importpriser februari kl 13.30

 • USA: Empire Manufacturing index mars kl 13.30

 • USA: Philadelphia Fed index mars kl 13.30

 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 13.30

 • USA: NAHB husmarknadsindex mars kl 15.00

Övrigt

 • SNB: räntebesked kl 9.30

 • Norges Bank: räntebesked kl 10.00

 • RB: resultat obligationsköp kl 10.07

 • Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00

 • Kantar Prospera: inflationsförväntningar – stora enkäten kl 8.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg under onsdagen och återhämtade därmed delar av tisdagens fall som uppkom i USA. Det rådde fortsatt osäkerhet kring ståltullar och oro kring den sparkade amerikanske utrikesministern, vilket dämpade det allmänna sentimentet. Stark industriproduktion från Kina bidrog dock till uppgångar för verkstad och råvarubolag.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit med 0,5 procent till nivån 1.585. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16,2 miljarder kronor.

Bland OMXS30-bolagen steg metallföretaget Boliden mest med en uppgång på nära 3 procent. Att kinesisk industriproduktion ökade mer än väntat bidrog till uppgången. Även positiva kommentarer kring metallpriserna och höjd riktkurs till 300 kronor av Goldman Sachs gav stöd.

På de ledande börserna i Europa var uppgångarna något mer dämpade. I London noterades de stora råvarubolagen som BHP Billiton och Rio Tinto högt på vinnarlistan. FTSE 100 steg dock med måttliga 0,1 procent vilket även DAX-index i Tyskland gjorde.

I Stockholm var uppgången relativt bred där merparten av storbolagen i OMXS30 steg. Mot strömmen gick AstraZeneca och Electrolux som båda backade knappt 1 procent. Electrolux meddelade att bolaget ska överklaga amerikansk tullsats från tidigare besked. Detta kan leda till en engångskostnad på 70 miljoner dollar.

Verkstadsbolagen placerade sig högt bland vinnarna. Atlas Copco steg med 1,2 procent och SKF med 1,3 procent. Utanför OMXS30 steg Lundin Mining med 1,9 procent.

Uppåt var det även för bankerna som fick vind i seglen efter positiv analys från den brittiska investmentbanken Barclays.

”Vi anser att bankaktierna har varit översålda och vi ser fortfarande en uppsidespotential på 2-6 procent från avtagande rädsla kring den svenska bostadsmarknaden”, resonerar Barclays analytiker.

SEB fick i samband med Barclays analys höjd rekommendation till övervikt. Storbankerna steg med 0,1 till 1,0 procent.

I övrigt var klädkedjan H&M upp drygt 1 procent. Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara och som är en konkurrent till H&M, kom med en rapport som i stort var i linje med förväntningarna. Bolaget redovisade onlineförsäljning som steg med 41 procent under 2017 och uppgick till 10 procent av den totala försäljningen under året. Detta var första gången siffror för online presenterats. Aktien steg drygt 4 procent på Madrid-börsen.

Dagens förlorare på Stockholmsbörsen blev detaljhandelsbolaget Clas Ohlson. Aktien föll med nära 11 procent efter att ha redovisat en svag delårsrapport i det säsongsmässiga viktiga tredje kvartalet där julhandeln ingår. Bolaget missade analytikernas vinstförväntningar som var 8 procent för höga och presenterade försäljningssiffror för februari som även de var lägre än vad analytikerna väntat sig. Ökade marknadsföringssatsningar påverkade bruttomarginalen negativt, satsningar som ser ut att hålla i sig, vilket fick aktien att tappa.

Aktien har även gått svagt en längre tid. Sedan tidigare toppnivåer i augusti förra året har aktien tappat drygt 40 procent.

I övrigt fick bussbolaget Nobina sänkt rekommendation av Carnegie. Aktien var ned med 5,6 procent. Investmentbanken spår att trenden med marginalexpansion förväntas hållas tillbaka i takt med att bussbolaget framöver kommer lämna kontrakt med hög lönsamhet och ta sig an nya med lägre lönsamhet. Att aktien under senare tid gått starkt på börsen framhölls även som argument. Sedan slutet av augusti förra året har aktien stigit med drygt 40 procent.

First North listade Saltx Technology föll med 17 procent. Bolaget redovisade en förlust på 8,7 miljoner kronor under det fjärde kvartalet.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1585.31
3390.98
12237.74
2749.48
24758.12
7496.81
21774.19
31356.51
1.24
10.12
8.18
61
64.88
0.45%
-0.19%
0.14%
-0.57%
-1.00%
-0.19%
-0.01%
-0.25%
0.05%
-0.03%
-0.09%
0.07%
-0.02%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto