Home > Morgonrapport: OMXS30 avvaktar fortsatt inför rapportperioden…

Morgonrapport: OMXS30 avvaktar fortsatt inför rapportperioden…

OMXS30 stannade på en oförändrad nivå i jämförelse med fredagens stängningskurs. Återigen med svårigheter att ta sig över och stänga över 1528. Wall Street stängde över lag på positivt, och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat. Det kinesiska BNP-utfallet under morgontimmarna landade på något över förväntan om 6,8 procent i årstakt.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder tisdagen på plus. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

En återhållsam dag inledde veckans handel, där OMXS30 inledningsvis avancerade för att sedan under eftermiddagen falla tillbaka och stänga kring oförändrade nivåer mot fredagens stängningskurs. Nivån på indexet står nu till 1526,27 och omsättningen under måndagens handel låg på fortsatt låga 13,5 miljarder kronor. Gårdagens mest intressanta händelse stod bostadsprisindexet från Valueguard för. Här var priserna oförändrade i jämfört med februari månad, och för det säsongsjusterade indexet så landade det på en svag nedgång om 0,3 procent. På årstakt innebär detta att bostadspriserna i Sverige som helhet backat 4,5 procent. Men det är stora skillnader i landet och mellan bostadsrätter och villor. I Stockholm har priserna backat mest, och på 12 månader har bostadsrätterna backat 10,3 procent. Bostadspriserna stabiliseras och farhågorna för att amorteringskravet skulle punktera bostadsmarknaden har än så länge visats sig vara fel. Dock ska man inte kolla på enskilda utfall, och personligen tror jag att kommande månader blir avgörande om vi får en långvarig nedgång eller om detta enbart är en naturlig avkylning.

Hemnet visar samtidigt att utbudet för bostadsrätter har ökat sedan förra veckan och även om det är normalt enligt säsongsmönstret så börjar den stiga mer än tidigare vilket kan signalera på att många vill byta bostad nu när priserna gått ner något, frågan är om utbudet blir för stort i förhållandet till efterfrågan.

Under natten har kinesiska BNP-siffror inkommit för det första kvartalet. Förväntningarna inför beskedet låg på en konsensus till 1,4 procent för kvartalet och 6,7 procent för året. För några år sedan skakade marknaden till rejält när den kinesiska ekonomin hade några tuffare kvartal, men nu är det tredje kvartalet i rad som BNP stiger med 6,7 procent på årstakt. Utfallet blev i linje med förväntningarna för kvartalet och i jämförelse med föregående år något över.

Idag kommer även brittisk arbetslöshet som har legat stabilt kring 4,3-4,4 procent senaste månaderna, vilket är även det förväntade utfallet idag. IMF presenterar sin World Economic Outlook idag vilket brukar vara en gedigen läsning för den intresserade, några större marknadsrörelser väntas dock inte. Vi avslutar dagen med industriproduktion från USA för mars månad.

OMXS30 står fortsatt kvar under motståndet kring nivåerna runt 1528. Trots den senaste tidens kronförsvagning har indexet inte orkat klättra förbi det handelsintervall som präglat börsen senaste veckorna. Troligtvis är det avvaktande handelsmönstret en försiktighetsåtgärd inför rapportperioden som börjar så smått under dagarna för att sedan intensifieras på fredag med bolag som Ericsson, SSAB, Billerud och Telia.

Handelsområdet sträcker sig från motståndet vid nuvarande nivåer, ner till stödområdet kring 1480-1490. Skulle vi få utbrott på ovansidan, stärkta av rapporterna, ser vi närmast motstånd kring 1600. Bryter OMXS30 ner under 1480 under hög omsättning ger det åter igen långsiktiga säljsignaler.

 

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Kina: BNP 1 kv kl 4.00

 • Kina: detaljhandel, industriproduktion, fasta investeringar mars kl 4.00

 • Japan: industriproduktion (def) februari kl 6.30

 • Storbritannien: arbetslöshet (ILO) februari kl 10.30

 • Tyskland: ZEW-index april kl 11.00

 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45

 • USA: bostadsbyggande mars kl 14.30

 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

 • USA: industriproduktion mars kl 15.15

 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt:

 • Australien: protokoll från RBA:s policymöte 3/4 kl 3.30

 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15

 • Riksbanken: Stefan Ingves deltar i paneldiskussion (i Washington) om hur digitalisering av pengar påverkar centralbankernas roll kl 14.00

 • Fed: John Williams talar vid Nabe-konferens kl 15.15

 • Fed: Randall Quarles frågas ut inför representanthusets kommitté för finansiella tjänster kl 16.00

 • Fed: Charles Evans talar om de ekonomiska utsikterna kl 19.10

 • IMF: presenterar World Economic Outlook kl 15.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde veckan med i det närmaste oförändrade kurser. Efter att ha inlett svagt upp föll kurserna senare mot nollstrecket i trevande handel.

Att de USA-ledda attackerna på Syrien inte ledde till någon eskalering eller direkt konfrontation med Ryssland gav inledningsvis stöd. Banker och JM gynnades av bostadsstatistik.

Vid stängning slutade OMXS30, där de 30 största bolagen ingår, oförändrat till 1.526-nivån. Aktier till ett värde av 13,5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Överlag sjönk Europas ledande börser. DAX-index i Frankfurt var ned 0,4 procent och FTSE 100 i London backade 0,9 procent. Oljebolagen tyngde i London när fallande oljepriser märktes efter förra veckans tidigare kraftiga uppgång i samband med spekulationer om ökad spänning i Mellanöstern.

På Stockholmsbörsen steg storbankerna Nordea och SHB med drygt 1 procent. SSAB var upp med 0,9 procent. Deutsche Bank har höjt sin rekommendation till behåll från sälj.

H&M var ned 1,5 procent som börsens mest omsatta aktie. Ordföranden och storägaren i klädjätten, Stefan Persson, har på nytt köpt aktier i bolaget, för cirka 880 miljoner kronor. Senast Stefan Persson köpte aktier i H&M var i december 2017.

I övrigt steg JM-aktien med 6 procent efter statistik visat stabila bostadspriser med en säsongsrensad nedgång på försiktiga 0,3 procent i mars.

”Statistiken är i linje med vår prognos, att bostadspriserna totalt sett kommer att vara i stort sett oförändrade under 2018, men med betydande skillnader, där det är svagare i storstäder än utanför och för bostadsrätter jämfört med småhus”, sade Swedbanks analytiker Ingrid Wallin Johansson till Nyhetsbyrån Direkt.

För övriga bostadsutvecklare var utvecklingen blandad. Besqab steg med 3 procent medan Oscar Properties sjönk med 1,5 procent.

En av måndagens vinnare var spelbolaget Cherry som lyfte drygt 12 procent efter en omvänd vinstvarning. Orsaken är främst en fortsatt förbättring inom affärsområdet Online Gaming där det tidigare förvärvet Comeon ingår sedan 2016.

Uppåt var det även för bioteknikbolaget Oncopeptides som steg med 5,7 procent. Aktien gavs positivt omnämnande av Patrik Ling, analytiker på DNB, till Dagens Industri.

Ett annat bioteknikbolag som var i ropet under måndagen var Karolinska Development som avancerade drygt 7 procent. Dess portföljbolag Aprea har visat positiva resultat för en kandidat i fas 1b/2-studier.

Kredithanteringsbolaget Intrum föll med drygt tre procent innan aktien blev handelsstoppad en timme innan börsens stängning. Handeln återupptas på tisdagen sedan bolaget delgivit att det lämnat ett bud till den italienska banken Intesa Sanpaolo rörande förfallna fodringar. En investering på 670 miljoner euro krävs om budet går igenom.

Investmentbolaget Creades tappade drygt 7 procent sedan DI rekommenderat sälj. Tidningen pekade på att 15 procents substanspremie är alltför högt på grund av att halva substansvärdet utgörs av högvärderade Avanza samt byggsektorsunderleverantören Lindab.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1526.27
3441.04
12391.41
2677.84
24573.04
7156.28
21836.77
30316.14
1.24
10.41
8.41
66.55
71.72
-0.03%
-0.2%
-0.41%
0.81%
0.87%
0.7%
0.01%
0.00%
0.01%
0.02%
0.02%
0.53%
0.42%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.