Home > Morgonrapport: OMXS30 befinner sig i ett svårt läge. Negativ öppning väntas.

Morgonrapport: OMXS30 befinner sig i ett svårt läge. Negativ öppning väntas.

Stockholmsbörsen vände norrut på fredagen där storbolagsindexet OMXS30 stängde strax under dagshögsta +1.35% till 1446 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13.6 miljarder kronor där vinnaren blev Sweco B med en uppgång på +5.24%, samtidigt som Tieto Corporation blev dagens förlorare som föll -6.94%. NGM-börsen omsate på fredagen 259 miljoner kronor, och Implementa Hebe B blev dagens vinnare som steg +16.33%, samtidigt som Scandinavian Organics TR föll -80.00% och blev dagens förlorare. Fredagens handel i USA avslutade storbolagsindexen kring nollan, där S&P 500 avslutade +0.02%. Nattens handel i Asien inleder veckan i ett blandat humör. Nikkei 226 visar en uppgång på +0.27%, medans Hang Seng noteras till minus med -0.42%. Oljans resa fortsätter kring 52 dollar även på måndagen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Bank of America (kl 12.45), IBM (kl 22.00), Netflix (kl 22.05)
 • H&M: presenterar försäljningssiffror för september kl 8.00
 • USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande september

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Fredagens handel tog nya tag, och gjorde allt i sin makt till ett försök att noteras över 1448 punkter.

Vi ansåg i fredags att vi inledningsvis skulle behöva kliva över 1448 punkter för att kunna fortsätta blicka norrut, efter att vi under föregående vecka pressades ned av bland annat det stora raset i Ericsson, där H&M och Nordea gjorde allt i sin makt för att rädda nedgången med uppgångar på över en procent.

Rapporternas inströmning kommer att intensifieras på allvar denna vecka, och vi kan komma att få en något mer rapportstyrd handel då vi får bland annat rapporter från Atlas Copco, Betsson, Boliden, SEB och Ericsson för att nämna några.

På torsdag får vi även räntebesked från europeiska centralbanken, som blir veckans stora makrofokus.

OMXS30 (dagsdiagram)

Terminsmarknaden indikerar att vi kommer att inleda veckans handel i negativt territorium.

En öppning kring 1442 punkter för OMXS30 på måndagen, innebär även att vi är något mer avvaktande inför dagens öppning.

Vi befinner oss i ett allt mer svårbedömt läge, inte minst då vi inte lyckades kliva tillbaka över 1448 punkter. Den stora frågan är även om vi kommer att lyckas finna tillräckligt med styrka inledningsvis av veckan för att söka oss vidare norrut…

Det kan mycket väl vara så att vi befinner oss i en tillfällig paus, och andhämtning innan vi kan nå 1500 punkter, men svaghetstecken har uppvisats genom föregående veckas utveckling.

Med bolagsrapporter allt mer i fokus i veckan, blir det intressant att se om dessa kommer att lyfta upp börsen eller pressa ned på besvikelser.

Risken har åtminstone ökat för att vi kan söka oss vidare söderut i veckan, och vi befinner oss i ett allt mer svårbedömt läge.

Under dagen får vi även försäljningssiffror från H&M, och positiva överraskningar skulle kunna bli en av dagens räddningar till den förväntade negativa öppningen.

I fredags ställde sig ABG Sundal Colliers positiva inför rapporten, och mer kring detta kan ni läsa längre ner i dagens morgonrapport.

Även bolagsrapport från Bank of America kan lyfta dagens sentiment runt lunchtid.

Både IBM och Netflix lämnar delårsrapport idag, men gör detta när amerikanska börser stängt ikväl.

Dagens nyckelnivåer finner vi kommande motstånd vid 1448 och 1453 punkter, samtidigt som våra stödnivåer inväntar vid 1431 och 1423 punkter.

Dagens makroagenda blir huvudpunkten kl 15.15 då USA lämnar industriproduktion och kapacitetsutnyttjande under september månad, där en uppgång på 0.2% väntas enligt analytiker, efter att vi fick en nedgång med 0.4% i augusti.

H&M fortsätter resan norrut på fredagen efter att ABG Sundal Collier justerar upp riktkursen från 240 till 310 kronor, i samband med att man höjer sin rekommendation från sälj till köp.

Bolagets aktie återhämtar sig allt tydligare i samband med att det varma klimatet avtagit sedan början av oktober.

Förväntningar på normaliserat väder står bakom den förändrade prognosen från ABG, som menar att H&M bör kunna leverera en klart bättre försäljning och bruttomarginal 2017.

Det varma höstvädret har som vi tidigare rapporterat påverkat försäljningen negativt, och det har varit svårt att få ut höstkollektionen till konsumenterna vilket tidigare i september pressade aktien ned till under 240 kronor i samband med att H&M lämnade rapport.

Riktkurserna befinner sig helt klart på det stora hela över nuvarande notering, däribland Swedbank och Santander på 290 kr samt Goldman Sachs på 280 kr följt av RBC Capital Markets med 275 kr.

Carnegie avviker dock från sentimentet och sänkte den 30 september till sälj från tidigare behåll, och justerade samtidigt ned riktkursen till 220 kr.

 H&M (dagsdiagram)

Trelleborg bland de bästa verkstadsbolagen i Europa just nu enligt Citi.

På fredagen framgick det i en Europaanalys från Citi att verkstadsbolaget Trelleborg är en av de aktier som ger bäst värde just nu, för den som vill ha mer exponering mot cykliska aktier för att begränsa nedsidan under rapportperioden.

Citi höjde samtidigt riktkursen från 184 till 190 kronor.

Samtidigt som Citi lyfter fram Trelleborg som en av de aktier som ger bäst värde just nu, sänker SEB Equities sin rekommendation för bolaget till behåll från tidigare köp. Riktkursen på 170 kr upprepas,  bankens analytiker skriver samtidigt ”Vi menar att många av synergierna från CGS-förvärvet och potentialen för en ökning av rörelsemarginalmålet från 12 till 15 procent nu är inprisade”.

Trelleborg lämnar rapport för det tredje kvartalet den 25 oktober kl 7.45.

Trelleborg (dagsdiagram)

Ratos vänder kraftigt söderut på nyhet om nedskrivning samt svag återhämtning i Aibel.

Bolagets aktie har efter en trevlig start på året fallit tillbaka till 12 årslägsta nivå, och noteras för närvarande -20% sedan årsskiftet.

På fredagen framgick det i ett pressmeddelande från Ratos att för det tredje kvartalet kommer man att genomföra nedskrivningar av bokförda värden om sammantaget cirka 1.7 miljarder kronor.

”Nedskrivningen är hänförlig till portföljbolagen Aibel, AH Industries, Biolin Scientific, Euromaint och Jøtul”, skriver Ratos, som samtidigt poängterade att bland annat återhämtningen i delägda norska oljeservicebolaget Aibel tar längre tid än vad man tidigare väntat.

Vidare kommenterade tillförordnade vd:n Lars Johansson att ”nedskrivningen påverkar inte gällande helårsutsikter för den totala portföljens sammantagna operativa resultatutveckling som förväntas vara något lägre än föregående års resultat, justerat för Ratos ägarandel”.

I slutet av september framgick det i ett pressmeddelande att bolaget förvärvat samtliga aktier i Plantagen, där köpeskillingen uppgår till ett värde omkring 1.2 miljarder norska kronor samt företagsvärde omkring 2.9 miljarder kronor.

Ratos sade i samband med förvärvet av Plantagen att detta skall leda till ökad tillväxt, nya butiksformat men också ökad satsning inom e-handel.

Ratos lämnar delårsrapport för det tredje kvartalet den 10 november.

Ratos (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Bank of America (kl 12.45), IBM (kl 22.00), Netflix (kl 22.05)

Makrostatistik

 • Storbritannien: Rightmove huspriser oktober kl 1.01
 • Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00
 • Japan: industriproduktion (def) augusti kl 6.30
 • Österrike: KPI september kl 9.00
 • AF: veckodata kl 10.45
 • EMU: HIKP (def) september kl 11.00
 • USA: Empire manufacturing index oktober kl 14.30
 • USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande september kl 15.15

Övrigt

 • H&M: presenterar försäljningssiffror för september kl 8.00
 • Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00
 • Fed: vice-chef Stanley Fischer talar om de låga räntorna på the Economic Club of New York kl 18.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg åter på fredagen, sedan svag kinesisk data på torsdagen hållit världens börser tillbaka.

Tre svenska bolag kom med vinstvarningar på morgonen: NCC, Ratos och Eltel, där det sistnämnda bolaget förlorade över en tredjedel av sitt marknadsvärde.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit 1,4 procent till 1.446. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på 13,6 miljarder kronor. I Frankrike och Tyskland steg de ledande indexen ännu lite mer, med 1,6 procent vardera.

Storbolagsindex toppades av Lundin Petroleum, Skanska och Assa Abloy som lyfte 2,7-2,8 procent. Även H&M låg högt med en uppgång på 2,4 procent. Klädkedjan har fått en höjd rekommendation av ABG till köp från sälj. Höjningen motiveras med att ofördelaktigt väder och svaga kollektioner hållit nere H&M:s vinster de senaste åren, och om bara dessa faktorer normaliseras kommer bolaget enligt ABG att förbättra försäljningen och bruttomarginalen 2017.

Eltel vinstvarnade för det tredje kvartalet och sänkte även förväntningarna på det fjärde kvartalet och helåret. Också för 2017 räknar bolaget med lägre omsättning inom krafttransmission.

De många svagheterna fick börsen att handla ned Eltelaktien hela 41 procent till 50 kronor under kraftig omsättning. Börsvärdet uppgår nu till drygt 3 miljarder kronor.

NCC tar en nedskrivning i den norska verksamheten på 290 miljoner kronor i tredje kvartalet. Rörelseresultatet för kvartalet beräknas sjunka till 503 miljoner kronor (720), vilket är klart lägre än SME-konsensus. På börsen togs nedskrivningen lugnt och NCC:s B-aktie lyckades stiga 1,5 procent. Under eftermiddagen framkom också att NCC fått en order värd 865 miljoner kronor för ett bioteknikcenter i Köpenhamn.

Återhämtningen för Ratos norska portföljbolag Aibel, verksamt inom oljeservice, tar längre tid än förväntat. Av den nedskrivning på 1,7 miljarder kronor som Ratos kommer att göra tredje kvartalet står Aibel för 1,1 miljarder. På börsen sjönk Ratos 4 procent.

Clas Ohlsons försäljning i september ökade mindre än väntat, med 4 procent både totalt och i lokala valutor mot väntade 5,4 respektive 5,2 procent enligt SME Direkts prognossammanställning. Aktien backade 0,8 procent.

Lundin Gold har fått godkänt för sin miljöstudie gällande guldtillgången Fruta del Norte i Ecuador. Aktien steg 2,2 procent.

Aktietorgslistade Storytels financhef, Sofie Zettergren, har köpt aktier i bolaget för cirka 1 miljon kronor. Kursen avancerade 3,4 procent.

Spelutvecklaren Paradox lyfte drygt 5 procent, efter att på torsdagskvällen meddelat att det nya rollspelet Tyranny kommer att lanseras den 10 november.

Kappahl har fått en höjd rekommendation av Swedbank, till köp från tidigare neutral. Riktkursen höjs från 38 till 52 kronor av banken som berömmer klädkedjans nya försäljningsstrategi. Aktien klättrade 3,3 procent till 46:50 kronor.

En av dagens förlorare var it-konsulten Tieto, som tappade nästan 7 procent. Danske Bank har sänkt rekommendationen för aktien till behåll från tidigare köp.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1446
3025.19
10580.38
7013.55
2132.98
18138.38
5214.16
16901.85
23134.75
1.1
9.71
8.84
50.61
51.88
1.35%
1.69%
1.60%
0.51%
0.02%
0.22%
0.02%
0.27%
-0.42%
0.15%
0.15%
0.06%
-0.28%
-0.13%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.