Home > Morgonrapport: OMXS30 biter sig fast vid 1483 punkter. Svagt negativ öppning väntas.

Morgonrapport: OMXS30 biter sig fast vid 1483 punkter. Svagt negativ öppning väntas.

Stockholmsbörsen skiftade fort tongångarna på måndagen efter den inledningsvisa öppningen i negativt territorium. Storbolagsindexet OMXS30 avslutade +0.90% till 1483 punkter. Omsättningen uppgick än en gång till drygt 14 miljarder kronor, och måndagens stora vinnare efter breda uppgångar i verkstad blev SSAB med +4.06%. Måndagens förlorare blev Fingerprint Cards med en nedgång på -3.40% efter säljrekommendation från Carnegie. NGM-börsen omsatte på måndagen 324 miljoner kronor då AIK Fotboll B +8.68% stod som vinnare, samt Sotkamo Silver TO4 som stod på andra sidan med nedgång på drygt -27%. Positiviteten spreds över till USA på måndagen, som stängde +0.58% i storbolagsindexet S&P 500. Nattens handel i Asien visar denna morgon fortsatt positivt humör, där Nikkei 225 steg +0.37%, Hang Seng +0.72%. Oljan steg på måndagen men har backat något under natten och noteras åter strax över 54 dollar.

Dagens fokus:

 • Tyskland: industriorder oktober kl 8.00
 • SCB: EU-, euro-sympatier november kl 9.30
 • USA: handelsbalans oktober kl 14.30
 • USA: industriorder oktober kl 16.00
 • Olja: EIA månadsrapport kl 18.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Oron var uppenbar på marknaden inför börsöppningen på måndagen.

Mycket riktigt öppnade vi i negativt territorium, men som redan under de inledande minuterna gjorde en helomvändning och vände fort norrut för att kliva över en procent redan den första halvtimmen på måndagen.

Uppgången stod inledningsvis verkstad för, som fick stöd från uppjusterade riktkurser från HSBC.

Därefter togs fanan över av banksektorn som därefter visade styrka.

Det italienska valet borstades av från tyngda axlarna och vi fick istället breda uppgångar runt om i Europa och USA.

Under kvällen rapporterade Bloomberg News att Italiens president Sergio Mattarella bett premiärministern Matteo Renzi att vänta med sin tidigare aviserade avgång, i avvaktan på ett budgetgodkännande från parlamentet, varpå budet kan vara klar inom en vecka enligt Financial Times.

Morgonrapport: OMXS30 biter sig fast vid 1483 punkter. Svagt negativ öppning väntas.

Tisdagens handel pekar inledningsvis på ett svagt negativt humör när vi vänder blickarna mot terminsmarknaden.

Vi förväntar oss att öppna strax under stängningskursen 1483 punkter, med ett par timmar kvar tills börsen öppnar.

Amerikanska terminer pekar till skillnad från Asien på en svagt negativ utveckling.

Det är således en svag styrka från säljarna som indikeras, och vi ställer oss något ifrågasättande.

Asien visar ordentligt med styrka, och vi har även utrymme för uppgång rent tekniskt då vi inte befinner oss i närhet av kortsiktigt översålda nivåer.

Tisdagens indikativa öppning strax under 1483 punkter innebär även att vi förväntas öppna kring nedre delen av måndagens värdeområde, med andra ord utifrån måndagens handelsaktivitet ser vi en sannolikhet till en inledningsvis rörelse upp emot 1485 punkter såvida inte säljstyrkan tar överhand ordentligt.

Om säljarna fortsätter att pressa humöret förväntar vi oss en nedgång mot 1471 punkter, däremot med viss svårighet kring 1480 punkter inledningsvis.

Däremot är vi något ifrågasättande som vi tidigare skrev, och vi tror att med en gnutta positivitet och ett kliv över 1486 punkter inledningsvis denna morgon, skulle kunna innebära en fortsatt resa norrut mot 1496 punkter på nytt.

Dagens tekniska nyckelnivåer inväntar motstånd vid 1496 samt 1500 punkter. Stödnivåerna inväntar vid 1471, 1453 samt 1448 punkter.

Dagens makroagenda fortsätter oljan att stå i tydligt fokus.

Amerikanska EIA publicerar idag kl 18.00 sin månadsrapport, samtidigt får vi efter stängning kl 22.30 veckostatistik över amerikanska oljelager (API).

Men dessförinnan får vi redan kl 08.00 tyska industriordersiffror under oktober.

Analytikerna väntar sig att industriordersiffrorna stigit med 0.8% m/m efter en nedgång med 1.8 under september.

Strax efter att den svenska börsen öppnat får vi kl 08.30 statistik gällande EU-, euro-sympatier.

Svenska euroanhängare hade en tillfällig medvind våren 2009 när kronan hade försvagats kraftigt till följd av finanskrisen och oro för svenska bankers engagemang i Baltikum. I maj 2009 svarade 42,1 procent att de skulle rösta ja till euron om det var folkomröstning då medan 42,9 skulle ha röstat nej.

Frågan är om höstens kronförsvagning på nytt kan ha ökat stödet för att byta ut kronan mot euron. I maj i år svarade 15% i SCB:s undersökning att de skulle rösta ja till euron medan 74% sade att de skulle rösta nej.

Under eftermiddagen får vi förutom fokus på oljan redan 14.30 amerikanska handelsbalanssiffror under oktober.

Utrikeshandeln generade ett mindre underskott än väntat i september, 36,4 miljarder dollar, när exporten ökade 0,6% medan importen minskade 1,3%.

Underskottet i varuhandeln ökade dock till 62 miljarder dollar i oktober, från 56,5 miljarder i september, och det var mer än väntade 59 miljarder dollar. Prognoserna pekar nu mot att det samlade underskottet, inklusive tjänster, ska ha ökat till 42,0 miljarder dollar i oktober.

Strax efter amerikanska börserna öppnat kl 16.00 får vi även amerikanska industriordersiffror som spås ha stigit med 2,5% i oktober efter en uppgång med 0,3 procent i september.

Verkstad blev stora vinnaren på måndag efter uppjusterade riktkurser från HSBC.

Den inledningsvisa negativa tongången inför svenska börsöppningen byttes ut mot positivitet när verkstad lyfte den svenska börsen.

Flera verkstadsbolag steg kraftigt på måndagen, däribland SSAB som blev måndagens vinnare med en avslutningsvis uppgång på över fyra procent.

Verkstad styr den inledningsvisa uppgången på måndagen. HSBC höjer riktkurser bland flera indextunga...

Även vår stora storbolagstrio steg kraftigt på måndagen, och H&M näst tyngst efter Nordea med en vikt på över 10 procent steg avslutningsvis +1.33% och var även en av de stora bidragarna till uppgången på måndagen.

Tungviktarna inleder veckan norrut! Indextunga trion med en total vikt på 20% tillsammans stiger...

Fingerprint Cards går emot strömmen på måndagen.

Fingerprint Cards inleder den nya veckan motströms, med en inledningsvis nedgång på över sex procent.

Strax före svensk lunchtid hade bolagets aktie återhämtat sig något, och noterades vid -4.17%.

Nedgången står Carnegie för som på måndagen upprepar sälj, samtidigt som riktkursen nedjusteras till 61 kr då man lyfter fram oron att prognoser för 2017 kan komma in lägre än väntat på torsdagens kapitalmarknadsdag.

”Eftersom konsensus räknar med 9 miljarder kronor och ett ebit-resultat på 3,4 miljarder kronor under 2017 tror vi att guidningen kan komma att bli en besvikelse”, skriver Carnegie i en analys inför kapitalmarknadsdagen, som väntar sig en siffra på 8.4 miljarder kronor. Nordea är dock något mer positiva som tror på ett intervall om 8.5 – 9.0 miljarder kronor.

Konkurrensen fortsätter även att stå i fokus, efter att telefontillverkarna anammat så kallat multisourcing, med bland annat Synaptics, Goodix för att nämna några.

Riktkurserna för Fingerprint Cards noteras för närvarande Carnegie vid 61 kr efter måndagens sänkta riktkurs, Handelsbanken Capital Markets med 115kr som i oktober månad tidigare sänkte från 125 till 120 kr. SEB har tidigare lämnat en riktkurs på 142 kr, och sist men inte minst Pareto som kvarstår med behåll vid 105 kr.

Fingerprint Cards går emot strömmen på måndagen. Föll inledningsvis över sex procent.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Stämmor

 • Kappahl, Unibet (extra)

Exklusive utdelning

 • Coloplast (9:00 dkk)

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC butiksförsäljning november kl 1.01
 • Tyskland: industriorder oktober kl 8.00
 • SCB: EU-, euro-sympatier november kl 9.30
 • EMU: BNP (def) 3 kv kl 11.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: handelsbalans oktober kl 14.30
 • USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 3 kv kl 14.30
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: industriorder oktober kl 16.00
 • Olja: EIA månadsrapport kl 18.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Norges Bank: regional nätverksrapport kl 10.00
 • Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Riksbanken: Martin Flodén talar om minusräntans effekter och hur länge den varar kl 10.45
 • Helsingforsbörsen stängd

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

De europeiska marknaderna skakade snabbt av sig helgens val i Italien. Stockholmsbörsen handlades upp strax efter måndagens öppning och höll sig sedan på klart plus hela vägen in till stängningen.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,9 procent till 1.483. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14,1 miljarder kronor.

Italien röstade nej till en författningsreform och landets premiärminister Matteo Renzi aviserade sin avgång. Oro över om politisk instabilitet i Italien fick initialt de ledande Europabörserna på fall, men kurserna vände snart uppåt. Bland de större börserna gick Frankfurt i spetsen med en uppgång på 1,6 procent för DAX-indexet. Milanobörsen stängde 0,2 procent ned.

Volvo B var den mest omsatta aktien i Stockholm. Aktien adderade 3,5 procent till 103:10 kronor och var därmed över hundralappen för första gången sedan augusti 2015. Stöd kom från branschstatistik över orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika, där siffrorna beskrivs som något bättre än analytikernas förväntningar.

Fingerprint Cards omsattes också ordentligt men var i stället ett svagt kort efter att Carnegie sänkt riktkursen för biometribolaget till 61 kronor från 73 kronor. Rekommendationen sälj upprepades. Aktien tappade 3,4 procent till 75:35 kronor.

Tele2 backade 1,4 procent. Tele2:s vd Allison Kirkby sade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att bolaget har en för hög direktavkastning och att utdelningen framöver bör anpassas till bolagets nuvarande kassaflödesprofil.

Nokia handlades upp 4,8 procent. Den amerikanska affärstidningen Barron’s tog i den senaste utgåvan upp att hedgefondförvaltaren Levin Capital tror att Nokiaaktien kan fördubblas i värde. I samma sektor ökade Ericsson 1,6 procent.

Gruvbolaget Boliden och stålbolaget SSAB var två andra vinnare, upp 2,5 respektive 4,1 procent. Nästa år blir ett starkt år för en rad råvaror i takt med att den globala tillväxten tilltar, de senaste årens överutbud försvinner och investerare satsar nya pengar, spådde Citigroup i en branschanalys på måndagen.

Bygghissbolaget Alimak har köpt danska bolaget Avanti Wind Systems, verksamt inom vertikala transportlösningar för vindkraftverkstorn. Aktien steg 1,4 procent.

Spelutvecklaren Paradox Interactive har träffat ett partneravtal med kinesiska Tencent. Genom avtalet kommer initialt spelen Cities Skylines och Stellaris ges ut för spelare i Kina som använder Tencents plattformar. Aktien avancerade 4,8 procent.

Clas Ohlson var upp 5,3 procent efter att ha fått en köprekommendation av Dagens Industri. Börsveckan rekommenderade köp av brandsäkerhetsbolaget Consilium i veckans tidning och för ”den riskvillige” ansåg tidningen att kommunikationskonsulten Intellecta är värd att chansa på. Consilium steg 6,8 procent och Intellecta var upp 6,3 procent.

Det nynoterade byggbolaget Serneke tappade 4,9 procent till 98:00 kronor. Introduktionskursen var 110 kronor vid noteringen i november. Börsveckan gav rekommendationen sälj och räknar med att aktien ”ska ner till 80 kronor i första hand”.

Byggpartner i Dalarna handlades upp marginellt under första handelsdagen på First North. Vid stängning noterades aktien till 37:10 kronor, mot en introduktionskurs om 37 kronor per aktie.

På de mindre listorna rusade Senzime 69 procent efter att ha tecknat ett licensavtal med japanska Fukuda Denshi. Avtalet löper under tio år och bedöms av medicinteknikbolaget Senzime komma att generera mer än 100 miljoner kronor i licensintäkter för bolaget. Några försäljningsgarantier från Fukudas sida finns dock inte.

Rallyt i MyFC fortsatte och på måndagen rusade aktien 42 procent under intensiv handel. Aktien tog fart i förra veckan efter att ett försäljnings- och distributionsavtal med en kinesisk mobildistributör meddelats.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1483.29
3052.75
10684.83
6746.83
2204.71
19216.24
5308.89
18343.17
22668.02
1.08
9.81
9.12
51.28
54.5
0.90%
1.25%
1.63%
0.24%
0.58%
0.24%
1.01%
0.37%
0.72%
-0.05%
0.03%
0.07%
-0.98%
-0.80%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.