Home > Morgonrapport: OMXS30 börjar visa styrka, fortsätter den i veckan?

Morgonrapport: OMXS30 börjar visa styrka, fortsätter den i veckan?

OMXS30 steg även i fredags under halvdagshandeln och började därmed första handelsveckan för året positivt. Under natten har de asiatiska börserna över lag handlats positivt. Oljepriset har fortsatt sin tidigare styrka och stiger även nu på morgonen. Nu på morgonen utlös tysklands största fackförbund, IG Metall, en masstrejk där lönetagarna kräver ett lönelyft och möjlighet till 28-timmars vecka. Strejken väntas omfatta cirka 700 000 personer och väntas pågå en vecka.
Sammantaget av morgonens händelser väntar vi att OMXS30 öppnar positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Fredagens halvdag på börsen gick i positiva tecken, där OMXS30 steg igen. Året första vecka har inlett med andra ord riktigt bra med en uppgång om 2,18 procent. OMX30 står nu i 1611 punkter vilket börjar återta ett bättre tekniskt läge. Omsättningen i fredags låg på 8,7 miljarder kronor, där H&M backade återigen efter en sänkning i riktkursen. Denna gång var det Morgan Stanley som sänkte riktkursen från 150 kronor till 120 kronor, där risker för sänkt utdelning till våren inte kan uteslutas. Aktien föll 1,5 procent under stor omsättning. I toppen låg bland annat Fingerprint, Getinge och Electrolux.

I fredags kom även den viktiga arbetsmarknadsstatistiken från USA och den blev i mångt och mycket en besvikelse. Antal sysselsatta ökade med 148 000 vilket var lägre än det väntade 190 000 personer. Även viss nedrevidering av tidigare två månaders utfall meddelades. Arbetslösheten låg kvar på förväntade 4,1 procent. Utfallet på lönefronten steg enligt förväntan om 0,3 procent i december och med en årstakt om 2,5 procent. Vad innebär detta för börsen kortsiktigt? Inte så mycket egentligen vilket visar på den kursreaktion på de amerikanska börserna, som fortsatt steg under fredagen till nya all-time-high. Men på sikt så påverkar det FEDs räntehöjningspolitik då inflationen inte tar fart utan högra lönetillväxt.

Nu börjar en ny vecka och äntligen är det en helvecka att se fram emot.

Vi börjar idag med tysk industriorder som väntas backa svagt med -0,4 procent från föregående månads utfall. Vi får även konfidensindikator för EMU i december. Nu väntar nya rekordnivåer med en marginell stigning från 114,5 till denna månads 114,7.

På tisdag kommer industriproduktionen från Tyskland, samt Riksgäldens analys av utfallet i statsbudgeten och arbetslösheten i EMU för november månad.
Onsdag väntas kinesisk KPI och PPI, samt det nya produktionsvärdesindexet från december.
På torsdag kommer arbetslöshetssiffror från arbetsförmedlingen samt SCB:s småhusbarometer.
Vi avslutar veckan med fredagens makrohändelser med KPI för december månad från både SCB och USA.

Tekniskt så har OMXS30 återhämtat sig bra från tidigare säljsignaler och nedgångar. Nedbrottet under 1592 punkter får således ses som en falsk säljsignal och vidare uppgång signalerar underliggande styrka, vilket skulle vara första gången på länge. Forcerar OMXS30 vidare uppåt har vi kortsiktiga köpsignaler vid motståndsnivåerna 1614, 1637 samt 1682 och 1720. Vid 1637 bryts det handelsintervall som inleddes under senhösten vilket skulle skifta till ett mer positivare sentiment.

Men som vid alla snabba uppgångar kommer rekyler, och trots att OMXS30 har inlett året positivt, så har indexet handlats svagt under en ganska lång tid. Kommande veckor blir således mycket viktiga för börsklimatet och med kommande rapportperiod så får investerarna mer data för hur börsens bolag verkligen presterar. Stödnivåer att bevaka återfinns vid 1592, 1570 samt 1560 punkter i första hand där nya säljsignaler återfinns.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Tyskland: industriorder november kl 8.00

  • AF: veckostatistik kl 10.45

  • EMU: indikator företagsklimat december kl 11.00

  • EMU: konfidensindikator december kl 11.00

  • EMU: detaljhandel november kl 11.00

  • ECB: obligationsköp kl 15.45

Övrigt

  • Fed: Raphael Bostic, Fed-chef i Atlanta, talar om ekonomiska utsikter kl 18.40

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Torsdagens mönster upprepade sig under trettondagsaftonen på Stockholmsbörsen, som steg med H&M som sänke.

Storbolagsindexet OMXS30 avancerade 0,5 procent till nivån 1.611, vilket innebar den fjärde uppgångsdagen på raken för Stockholmsbörsen. Omsättningen uppgick till 8,7 miljarder kronor under den förkortade handelsdagen, med H&M som ohotad omsättningsetta före Volvo.

Klädaktien backade ytterligare 1,5 procent till omkring 163 kronor, vilket innebar den femte nedgångsdagen i rad, efter att Morgan Stanley sänkt sin riktkurs till 120 från 150 kronor med upprepad underviktsrekommendation.

Enligt banken är H&M:s dagar som tillväxtbolag räknade, varför marknadens syn lär förändras och estimat sänkas ytterligare. En sänkt aktieutdelning till våren utesluts inte.

Bland plusbolagen märktes Electrolux som steg 1,6 procent efter en svag start i början av veckan. På fredagens börs låg vitvarubolaget tillsammans med Getinge i toppen av OMXS30. Medicinteknikaktien steg 1,7 procent. Dock var den stora vinnaren Fingerprint som avancerade över 6 procent.

Biometribolaget har utsetts till leverantör av fingeravtryckssensorer i ett nytt betalkort åt Bank of Cyprus.

Volvo steg nästan 1 procent efter stark orderstatistik från lastvagnsmarknaden i USA, enligt ACT. Orderingången på tunga lastbilar var den starkaste på flera år under december.

Utanför OMXS30 var Hexagon upp 2,4 procent med stöd av en rekommendationshöjning från Barclays, som anser att Hexagon lär växa bra framöver oavsett hur det går med vd Ola Rolléns nära förestående insiderdom i Oslo.

Ett eventuellt kursfall i samband med domen skulle till och med kunna skapa ”något av ett köptillfälle enligt vår mening”, skrev banken.

Betsson klättrade 3,5 procent. Speloperatören är ett av 30 som får plats när Dagens Industri baserar en portfölj på den så kallade ”magiska formeln” med billiga högavkastare.

Dosplaneringsföretaget Raysearch, som i höstas vinstvarnade för det nu rapporterade tredje kvartalet, backade drygt 3 procent sedan den belgiska samarbetspartnern IBA släppt en vinstvarning.

Bilprovaren Opus föll runt 4 procent efter ett negativt besked i New Jersey: delstaten har bifallit en konkurrentprotest och upphävt en kontraktutdelning från i somras. Enligt vad ir-chefen säger till Direkt är ärendet dock inte på något sätt över, och bolaget rustar till strid.

ÅF steg nästan 1 procent på en ny köprekommendation från Kepler Cheuvreux.

Hansa Medical ångade vidare upp nästan 6 procent till 285 kronor efter att ha stigit 7 procent på torsdagen, då bolaget meddelade att patienter hade rekryterats till en studie. På fredagen höjde ABG riktkursen till 330 från 215 kronor med upprepad köprekommendation.

Nokia tappade 0,9 procent efter att Credit Suisse sänkt rekommendationen till neutral från outperform.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1611.31
3607.63
13319.64
2743.15
25295.87
7136.56
23714.53
30782.46
1.2
9.81
8.16
61.56
67.74
0.48%
1.09%
1.15%
0.7%
0.88%
0.83%
0.89%
-0.1%
-0.09%
-0.09%
0.06%
0.2%
0.18%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.