Home > Morgonrapport: OMXS30 bröt nedgångssviten, tillfälligt eller vänder det nu?

Morgonrapport: OMXS30 bröt nedgångssviten, tillfälligt eller vänder det nu?

OMXS30 bröt så äntligen den åtta dagar långa nedgången med en rekyl upp. En uppgång som summerades till blygsamma 0,4 procent. Börserna i USA stängde även på plus och Trump har fått igenom första steget för sin skattereform. De asiatiska börserna steg och avslutar veckan positivt.

Stockholmsbörsen väntas öppna dagens handel avvaktande med svagt nedåt så här någon timme innan börsklockan slår.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 bröt den åtta dagar långa nedgångssvit med en uppgång under gårdagens handel. Efter en uppgång om 0,41 procent noterade indexet till 1 633,7 punkter. Omsättningen låg på 15 miljarder kronor vilket är fortsatt relativt lågt i sammanhanget för att dra några större växlar av uppgången. Gårdagens uppgång nådde som högst till 1637 punkter men föll tillbaka något sista timmen. En stängning över tisdagens stängningskurs hade gett en bättre signal för fortsatt uppgång och köpvilja. Men det finns fortfarande ett avvaktande handelsmönster och viss försiktighet råder. Därför är det troligt att närmsta tiden blir något volatil, trots att börsen nu kommer in i ett starkare säsongsmönster.

 

Idag stänger vi veckans fokus på bostadsprisutvecklingen med nybyggnationer av bostäder för det tredje kvartalet från SCB. Ett av orosmolnen på den svenska bostadsmarknaden är ett överutbud på framförallt nybyggda dyra lägenheter. Det är framförallt dessa bostadsutvecklare som har fallit mest på börsen av fastighetsbolagen. Även EMU och USA visar byggproduktionen för september respektive oktober månad under dagen.

Trump har fått igenom sin skattereform i kongressens representanthus, där skatten sänks för amerikanska bolag från 35 procent till 20 procent. Detta var det första steget och det krävs även att senaten godkänner förslaget för att den ska gå igenom och bli lag. Reformen har finansmarknaden väntat på och viss oro har funnits om Trump kan få igenom förslaget eller inte. Nu är första steget klart, men det är mycket kvar för att senaten också ska rösta igenom förslaget.

EU håller toppmöte i Göteborg med start idag vilket påverkar framförallt Göteborgs stad som får anpassa sig till politikernas närvaro och säkerhetsläge.

Kortsiktigt har vi nu fått den rekyl alla väntat på under flera dagars tid. Styrkan i uppgången är väl egentligen inget att skryta om, med normal omsättning. Något svag stängning sista timmen där indexet föll under tisdagens stängningspunkter. För att visa tecken på underliggande styrka hade vi gärna sett en stängning över denna topp men nu blev det inte så. Närmast kortsiktiga motstånd finns vid 1642 och vidare vid 1666 punkter. På nedsidan har vi ett viktigt stöd vid stängningen på onsdagen vid 1620 punkter samt botten för nedgångsfasen vid 1612 punkter.

På längre sikt gäller fortfarande 1600 som en viktig punkt där den långsiktiga trenden kan brytas om indexet fortsätter söderut. Där återfinns även 200 dagars glidande medelvärde som viktigt stödnivå.

För fortsatt uppgång är motståndsnivåerna vid 1640 och 1660 närmast hinder innan vidare uppgång mot 1682 punkter kan nås. Men som ovan nämnt har sentimentet i handeln varit avvaktande, både på nedsidan och på uppsidan. Kraften i nedgångarna, trots åtta dagar i rad, har inte varit särskilt påtagliga och utan större nyheter som kan skapa betydande nedgångar gör det svårt att avgöra hur nedgången ska tolkas. Mest troligt är att detta har varit en hälsosam rekyl på en överköpt börs som stigit kraftigt från sommaren och framåt. Därmed är scenariot för fortsatt uppgång intakt så länge som inte 1600 och MA200 bryts. Dessutom är vi inne i ett starkare säsongsmönster som åter kan föra stockholmsbörsen mot högre höjder innan vi stänger böckerna för året.

 

Det var allt för denna handelsvecka, vi på Tradingportalen önskar trevlig helg!

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Starbreeze vänder till förlust

Starbreeze kvartalsrapport visade ökade kostnader och ett rörelseresultat på -39 miljoner kronor. Föregående år redovisade tredje kvartalet en vinst om 11 miljoner kronor.

Omsättningen låg på 77,7 miljoner kronor och EBITDA-resultatet blev -21,9 miljoner kronor, jämfört med 19,2 sist. Störst bidrag till intäkterna stod spelet Dead by deadlight för.

Vd Bo Andersson Klint pekar på att de höga kostnaderna beror på den expansiva fas som bolagets alla affärsområden befinner sig i. Målet består om att ha intäkter på 2 miljarder kronor redan år 2020. Satsningen på VR fortsätter och bolaget är övertygade om att tekniken är här för att stanna.

Aktien har backat kraftigt senaste året efter toppnoteringen kring 26 kronor och inför rapporten har aktien handlats ner kraftigt. Bland annat efter det misslyckade genomslaget av spelet Raid. Trots den dåliga rapporten handlas aktien upp dryga 4 procent, de låga förväntningarna var redan till stor del inprisade i aktiekursen.

 

Electrolux faller på kapitalmarknadsdag

Electrolux ledning är nöjda med den utveckling som bolaget har uppvisat senaste åren, och står fast vid tidigare aviserade mål om att nå en rörelsemarginal på minst 6 procent och en tillväxt om 4,5 procent. Vd Jonas Samuelson ser positivt på att rörelsemarginalen ligger nära målet om 6 procent i nuläget.

Nuvarande prognos för 2018 från analytikerna ligger på en rörelsemarginal på 6,5 procent.

Bolaget aviserar också att investeringarna kommer att höjas kommande åren för att öka tillväxten i framförallt Nordamerika och Latinamerika. Electrolux ser totala investeringar för 2018 på omkring 6 miljarder kronor.

Aktien backar dryga 3 procent på nyheterna i samband med kapitalmarknadsdagen. Aktien rör sig således tillbaka mot stödnivån runt 276 kronor efter att ha gjort ett försök att bryta upp mot 300 kronor tidigare i månaden.

 

Tele2 stiger inledningsvis på budspekulationer på holländskt verksamhet

Efter spekulationer om att Deutsche Telekom vill slå ihop sin holländska verksamhet med Tele2´s verksamhet i landet steg aktien inledningsvis på stockholmsbörsen.

På en konferens uttalade sig Deutsche Telekoms Vd Tim Höttges om att endast särnotera den holländska verksamheten eller fusionera ihop den med tele2s verksamhet.

Från Tele2s vd Allison Kirkby kommenterar avböjande att det är Tims ord och att de inte kommenterar av princip inte spekulationer eller strukturaffärer.

Den nederländska verksamheten står för omkring 18 procent av den totala omsättningen för Tele2 men att problem med lönsamheten har dragits med verksamheten i landet.

Tele2s aktie steg inledningsvis på börsen och utökar den starka trend aktien handlats i. Nuvarande nivåer har inte setts sedan början av 2015 där ett starkt motstånd finns.

 

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • Ambea (kl 7.00), Engelska skolan (kl 8.00), Wise Group (kl 8.30)

Makrostatistik

  • SCB: nybyggnation av bostäder 3 kv kl 9.30
  • EMU: bytesbalans september kl 10.00
  • EMU: byggproduktion september kl 11.00
  • USA: bostadsbyggande oktober kl 14.30

Övrigt

  • Regeringen: toppmöte i Göteborg med Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på temat rättvisa jobb och tillväxt
  • ECB: Mario Draghi talar i Frankfurt kl 9.30
  • ESV: prognos kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Den åtta dagar långa nedgångssviten bröts på torsdagen, medan dagens kanske börsmässiga huvudnummer Electrolux tappade under bolagets kapitalmarknadsdag. Uppstudsen avspeglade ett europeiskt mönster: även på kontinenten steg börserna efter en längre sekvens av nedgångar.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,4 procent upp på nivån 1.633,7. Aktier för nära 15 miljarder kronor omsattes på Stocholmsbörsen under torsdagen. De ledande börsindexen i Tyskland och Frankrike ökade 0,6 procent.

Inom OMXS30 var Ericsson största vinnare med nära 3 procents uppgång. I USA lyfte Cisco med stöd av en kvartalsrapport där både resultat och utsikterna överträffat förväntningarna på aktiemarknaden.

Hygien- och hälsobolaget Essity avancerade närmare 2 procent. Till Direkt sade vd:n Magnus Groth att bolaget i närtid siktar på att höja priser mot bakgrund av stigande kostnader för insatsvaror, i huvudsak pappersmassa.

Låsjätten Assa Abloy lyfte 2,4 procent dagen efter en kapitalmarknadsdag. Vitvarujätten Electrolux backade däremot 2,5 procent sedan det släppt nya marknadsprognoser på sin kapitalmarknadsdag. Den för bolaget viktiga Nordamerikamarknaden, där sjunkande leveranssiffror för oktober rapporterades av branschorganisationen AHAM på onsdagskvällen, väntas växa i långsammare takt nästa år. Dessutom spår Electrolux ökade råvarukostnader på 1 miljard kronor för 2018.

Tele2 steg knappt 1 procent efter att som mest ha varit upp kring 2 procent. Detta efter uppgifter om att Deutsche Telekom ska vara öppet för att slå ihop sin verksamhet i Nederländerna med Tele2:s. Konkurrenten Telia slutade marginellt upp.

Banksektorn hämmade index-utvecklingen med de fyra storbankerna från oförändrat till 1,0 procent ned. Den norska oljefonden ska sälja sitt aktieinnehav inom olje- och gassektorn som bland annat inkluderar 0,2 procent av kapitalet i Lundin Petroleum vars aktie backade 0,7 procent.

Rapporterande klädbolaget Björn Borg tappade drygt 6 procent efter fortsatt besökstapp i de egna butikerna. En annan rapportförlorare var omsorgsbolaget Humana som backade 3,5 procent sedan det redovisat sjunkande resultat samt något försvagade intäkter. Nibe var däremot upp dryga 3 procent. Den underliggande rörelsemarginalen var bättre än väntat i värmeteknikbolagets tredje kvartal.

Balkongbolaget Balco redovisade en organisk försäljningsökning och ett ökat justerat rörelseresultat i sin första kvartalsrapport som noterat bolag. Danske Markets, rådgivare i börsnoteringen, har inlett bevakning med köp. Aktien stängde drygt 4 procent högre.

Catena Media lyfte 5 procent sedan det lämnat ett nytt aggressivt tillväxts- och vinstmål.

Bostadsutvecklaren Tobin Properties avancerade 15 procent sedan det visat sig att Sagax köpt strax under 5 procent av bolaget. I sektorn ökade Oscar Properties drygt 5 procent medan JM steg nära 3 procent.

Arctic Securities sänkte Cherry till behåll från köp. Spelaktien tappade drygt 1 procent. Bland Affärsvärldens råd i veckans nummer steg Eurocon nära 8 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1633.66
3564.8
13047.22
2585.64
23458.36
6793.29
22378.26
29268.05
1.18
9.9
8.38
55.48
61.18
0.41%
0.54%
0.55%
0.82%
0.8%
1.3%
0.12%
0.86%
0.32%
0.13%
-0.2%
0.23%
-0.29%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.