Home > Morgonrapport: OMXS30 bryter upp efter lång tids avvaktande handel inom ett tydligt intervall…

Morgonrapport: OMXS30 bryter upp efter lång tids avvaktande handel inom ett tydligt intervall…

OMXS30 bryter upp från tidigare handelsintervall som präglat sentimentet senaste månaderna. Uppgången summerades till 1,24 procent där nivån 1545,16 på storbolagsindexet intogs. Wall street stängde tydligt upp och under de tidiga morgontimmarna har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder onsdagens handel kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Så kom då lite rörelse på stockholmsbörsen och det med positivt sentiment. OMXS30 steg 1,24 procent och steg därmed över den motståndsnivå kring nivån 1528 som satt stopp för indexet att ta sig vidare uppåt. Nu står indexet till 1545,16 och omsättningen låg på 16 miljarder kronor för stockholmsbörsen. Det är något över senaste tidens omsättningsnivåer och för en gångs skull så stiger omsättningen när börsen stiger, vilket är positivt. Dock så hade det optimala för en stark köpsignal varit högre omsättning för att ge underliggande tryck på att en vändning är här. Om vi nu inte får en direkt nedgång tillbaka till handelsområdet så ger det positiva signaler. Det avvaktande handelsmönstret är då brutet och med positivt sentiment inför rapportperioden kan vi få ytterligare styrka om rapporterna motsvarar förväntningarna. Den långsiktiga nivån vi bevakar vidare är kring området vid 1600 vilket tidigare har stått för starkt motstånd. Får vi en snabb nedgång tas köpsignalen ut, där närmast viktiga stöd återfinns fortfarande vid 1580-1590 området.

Idag rapporterar Hemfosa, Proact, Avanza, OEM och Malmbergs på stockholmsbörsen. I USA rapporterar Morgan Stanley och American Express.

Efter senaste tidens avkylning i handelskrisen mellan USA och Kina meddelar nu Larry Kudlow, en av Trumps närmaste ekonomiska rådgivare, att reaktionerna från Kina har varit konstruktiva. Han påtalade också att det kan dröja månader tills nya tullar på kinesisk import införs. Troligtvis har det varit en taktik från Trump, precis som på många andra områden, att slå på den stora trumman för att sedan kompromissa och förhandla utifrån tidigare högt ställda krav. En taktik som fungerar tills den inte fungerar, och då kan konsekvenserna bli stora. Framförallt när det handlar om handelsrestriktioner. Ett handelskrig kan bli långdraget och gynnar ingen.

IMF´s rapport igår varnade för protektionism, och pekade på att stödet för globalisering minskat senaste tiden, framförallt i utvecklade länder.

Idag väntar brittiska inflationssiffror, vilka har med stöd för ett svagt pund, varit på en hög nivå, klart över inflationsmålet senaste tiden. Dock så har inflationen sjunkit något senaste månader, från 3,1 procent i november till 2,7 i februari. Kärninflationen har även den backat senaste tiden och noterades i februari till 2,4 procent. För mars månad väntas 2,7 procent för KPI-måttet och 2,5 procent för kärn-inflationen.

Vi fortsätter på inflationsspåret och kollar på det definitiva utfallet för EMU-området för mars månad. Där var den preliminära statistiken på 1,4 procent medan kärninflationen låg på 1,0 procent. Förväntningarna är att det preliminära utfallet bekräftas av det definitiva beskedet.

Inflationen inom EMU-området är viktig för svensk del då ECB´s penningpolitik påverkar riksbankens politik och möjligheter till att normalisera räntan. Svenska kronan har dessutom fallit kraftigt senaste tiden mot framförallt Euron.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: handelsbalans mars kl 1.50

 • Kina: bostadspriser mars kl 3.30

 • Österrike: KPI mars kl 9.00

 • SCB: emitterade värdepapper kl 9.30

 • Storbritannien: KPI, PPI mars kl 10.30

 • Storbritannien: ONS husprisindex februari kl 10.30

 • EMU: KPI (def) mars kl 11.00

 • EMU: byggproduktion februari kl 11.00

 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

 • Fed: Randall Quarles talar kl 22.30

Övrigt:

 •  BOC: räntebesked kl 16.00

 • Fed: publicerar Beige Book kl 20.00

 • Fed: William Dudley talar om ekonomiska utsikter kl 21.00

 • RGK: auktionsresultat statsobligationer kl 11.03

 • IMF: publicerar global finansiell stabilitetsrapport kl 14.30

 • IMF: publicerar finanspolitisk rapport ”Fiscal Monitor” kl 15.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades klart högre på tisdagen i en allmän uppgång. De större europeiska handelsplatserna var också klart på plus även om London sin vana trogen trilskades något.

Intrum stack ut på uppsidan efter hävt handelsstopp, medan rapporterande Com Hem och Castellum drog åt olika håll.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 steg med 1,2 procent till 1.545 och omsättningen uppgick till över 16 miljarder kronor.

”Stockholmsbörsen har brutit upp från de senaste veckornas smala intervall. April brukar vara en positiv månad och olika typer av sentimentsindikatorer visar att vi kan se en fortsatt uppgång inför rapportsäsongen”, kommenterade Erik Hansén, strateg på IG Markets, för Nyhetsbyrån Direkt.

Intrum uppgav under rådande handelsstopp på måndagen att kredithanteringsbolaget lagt bud på 51 procent av den italienska banken Intesa Sanpaolos dåliga lån. Intrum, som är en av börsens mest blankade aktier, avancerade 8 procent. Förutom storaffären har SEB Equities höjt Intrum till köp, från tidigare behåll.

Rapportperioden tassade i gång så smått på tisdagen. Kabeloperatören Com Hem redovisade ett underliggande ebitda-resultat på 738 miljoner kronor för det första kvartalet, marginellt över förväntan. Aktien backade knappt 1 procent.

Fastighetsbolaget Castellum steg närmare 2 procent efter att ha redovisat ett förvaltningsresultat på 665 miljoner kronor, att jämföra med förväntade 640 miljoner.

Nokia var upp 4,7 procent. Att det amerikanska handelsdepartementet på måndagen förbjudit amerikanska bolag att sälja komponenter till den kinesiska leverantören av telekomutrustning, ZTE, under många år gav sannolikt Nokia-aktien stöd. Även Ericsson steg 2,7 procent.

Telia klättrade 1,3 procent. JP Morgan har höjt rekommendationen till övervikt från neutral.

Hexagon steg nästan 3 procent till närmare 511 kronor vilket är nytt kursrekord. Värderingen av mätteknikbolaget uppgår nu till hela 176 miljarder kronor.

Sobi tappade något. Blödarsjukakonkurrenten Hemlibra från Roche har fått ytterligare en prioriterad granskning av det amerikanska läkemedelsverket, FDA.

Husqvarna noterades 3,9 procent upp. Aktien har tagit stryk av ett ihållande kallt väder, men nu anser Kepler Cheuvreux att ett svagt första kvartal är inprisat och höjer sin rekommendation för trädgårdsbolaget till köp från behåll.

Kappahl steg runt 9 procent till 25:66 kronor. Sent på måndagen uppgav huvudägaren Mellby Gård, som kontrolleras av finansmannen Rune Andersson med familj, att bolaget köpt ytterligare 2 miljoner aktier i Kappahl och därmed ökat från 27,0 till 29,6 procent.

Oljebolaget Shamaran, med verksamhet i Kurdistan, klättrade 9 procent efter att norska Sparebank-1 Markets höjt sin rekommendation till köp från neutral.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1545.16
3477.91
12585.57
2706.39
24786.63
7281.1
22157.78
30146.41
1.24
10.4
8.4
66.88
71.97
1.24%
1.07%
1.57%
1.07%
0.87%
1.74%
1.42%
0.28%
0.06%
0.08%
0.01%
0.56%
0.54%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.