Home > Morgonrapport: OMXS30 i en motreaktion på senaste rekylfasen

Morgonrapport: OMXS30 i en motreaktion på senaste rekylfasen

Efter att USA-börserna avslutade fredagen starkt vid dagshögsta fortsätter optimismen i Asien, vilket torde prägla inledningen i Stockholm där terminerna med 45 minuter innan öppningen indikerar att OMXS30 öppnar upp 0,4 procent. Den makroekonomiska agendan är relativt välfylld under den kommande veckan men måndagen är dock relativt tunn.

Få morgonrapporten till din e-post innan varje börsöppning

Marknaden i allmänhet

Aktiemarknaderna
Aktiemarknaderna

Stockholmsbörsen steg svagt på fredagen. Tele2 lyfte och drog med sig Teliasonera upp i spåren av uppköpsrykte. I rapportflödet var Skanska en förlorare. Betsson avancerade över 8 procent trots att det fjärde kvartalet inte nådde upp till snittprognosen. På marknaden mottogs dock storköpet av ett holländskt spelbolag positivt.

På svenskt börsgolv hamnade annars, trots ett klent bokslut, Tele2 i händelsernas centrum sedan rykten på marknaden gjort gällande att Hutchison, som äger teleoperatören 3, är intresserat av att köpa Tele2:s svenska verksamhet. Tele2-aktien steg närmare 4 procent medan Teliasonera lyfte drygt 2 procent på konsolideringsryktena.

Oljebolaget Lundin Petroleum steg över 3 procent efter att Statoil uttalat sig positivt om utvinningsgraden i det norska jättefältet Johan Sverdrup, där Lundin-bolaget är andelsägare.

Under förra veckan var börsstämningen i genomgående positiv när de globala börserna under veckan studsade upp från den sämsta starten på ett börsår sedan 2010. S&P 500 hade det störta 2-dagars rallyt sedan oktober. Valutaoro i tillväxtländerna avtog en aning i veckan samtidigt som investerarna reagerade positivt på fredagens jobbdata från USA.

Marknaden reagerade initialt negativt på jobbsiffrorna med att handla ned räntorna och sälja dollar, men gjorde sedan en omtolkning när marknaden såg att rapporten var betydligt spretigare än vad huvudsiffran visade.
USA jobbdata

Marknaden reagerade initialt negativt på jobbsiffrorna med att handla ned räntorna och sälja dollar, men gjorde sedan en omtolkning när marknaden såg att rapporten var betydligt spretigare än vad huvudsiffran visade.

”Siffran var ingen katastrof. Människor som jag ser igenom sysselsättningsmissen och ser att väderfaktorer spelade in, den underliggande styrkan finns fortfarande där”, sade Phil Orlando, chefsaktiestrateg vid Federated Investors, till Bloomberg News.

På råvarumarknaden gynnades priserna av den allmänt ökade riskaptiten. Oljan vände upp från negativa nivåer, och WTI var tidvis över 100 dollar per fat för första gången sedan i slutet av december. Kaffe är ner sex procent från toppen under föregående vecka efter rekorduppgången.

Morgonens utveckling och nyhetsflöde

Kina
Kina

Börserna i Asien noterade överlag en positiv utveckling på måndagen sedan USA-börserna stängt starkt på fredagen. I Japan var Nikkei och Topix 1,8 respektive 1,3 procent högre.

USA-räntorna inleder nya veckan med att visa små förändringar jämfört med den svenska stängningen på fredagen, samtidigt dollarn stärkts något yenen medan den tappar mark mot euron.

I USA är både den tioåriga statsobligationsräntan och tvåårsräntan oförändrade, på 1,66 respektive 0,09 procent, jämfört med den svenska stängningen på fredagen.

I Kina skrev centralbanken PBOC i en rapport i helgen att landet måste tolerera rimlig volatilitet på räntemarknaderna när den ska arbeta för att tygla kredittillväxten.

Bland rekommendationerna sänkte Goldman Sachs sin rekommendation för Stora Enso till neutral, från tidigare köp. Vidare sänkte Handelsbanken riktkursen för BE Group till 10 kronor, från tidigare 11 kronor. Rekommendationen att reducera innehav i aktien kvarstår.

USA 10-årsränta
USA 10-årsränta

Den makroekonomiska agendan är relativt välfylld under den kommande veckan. Stort intresse riktas mot ett tal av nya Fed-chefen Janet Yellen i USA:s representanthus, liksom för BOE:s inflationsrapport och för euroområdet BNP-statistik samt USA:s detaljhandelförsäljning. Hemma i Sverige levererar Riksbanken räntebesked och SCB publicerar arbetslöshetsdata.

Måndagen är dock relativt tunn. KPI från våra skandinaviska grannar är på tapeten, och hemma i Sverige redovisar SCB statistik över tjänstepriserna.

Läs mer: Yellen-tal, BOE-rapport och Riksbanksbesked i veckan
Playdirekt: Nyhetsbyrån Direkt summerar läget inför börsöppningen

OMXS30 i en motreaktion på senaste rekylfasen

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 0,4 procent upp till noteringen 1313. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde 16,5 miljarder kronor.

Under föregående vecka fick OMXS30 en motreaktion uppåt från ett aningen översålt territorium efter den senaste rekylen under slutet av januari och har därmed skakat av sig det kortsiktigt översålda. I OMXS30 är det nu endast Electrolux som har RSI lägre än 30.

Sedan 2010 visar statistik att medelavkastningen de kommande 5 dagarna varit 1,7 procent när RSI varit lägre än 35 samtidigt som det glidande medelvärdet på 200 dagar pekar uppåt.

Den kortsiktiga trenden (nån dag till några veckor) som representeras av det glidande medeltalet på 20 dagar i dagsgrafen pekar neråt och förra veckans uppstuds närmar sig nu medeltalet som utgör ett tekniskt motstånd.

OMXS30 (Månadsgraf)
OMXS30 (Månadsgraf)

Den långsiktiga grundtrenden är fortsatt positiv och vi fortsätter navigera därefter även om vi tror att vägen kommer bli skvalpig och förhållandet mellan risk och avkastning har försämrats efter att det översålda tillståndet vädrats ur.

På nedsidan utgör 1252 en nyckelnivå där noteringar nedanför skulle försämra den tekniska vyn med en lägre botten.

Med 45 minuter kvar till öppningen indikerar terminerna en inledning vid 1317, vilket skulle motsvara en positiv öppning på 0,4 procent.

Senare under förmiddagen publicerar vi Anders Haglund OMXS30-analys.

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Endomines (före börsöppning), Securitas (kl 8.00)
FIRST NORTH
– Oniva Online Group (ändrat datum från 26/2)
ÖVRIGA NORDEN
– Prosafe (kl 7.30)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– L´Oreal (efter Europabörsernas stängning)

STÄMMOR
– True Heading (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Securitas: telefonkonferens kl 9.30
– Telenor: press- och analytiker om Burmaplaner kl 13.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Havsfrun: presenterar substansvärde
– Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för januari kl 8.45
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Probi: styrelsen väntas lämna uttalande om Symrise budpliktsbud
– SAS: anmälningstid i teckning av preferensaktier inleds (avslutas 19/2 för allmänheten, 20/2 för institutioner)

MAKROSTATISTIK
– Japan: bytesbalans december kl 0.50
– SEB: boprisindikatorn februari kl 8.30
– Frankrike: industriproduktion december kl 8.45
– Danmark: KPI januari kl 9.00
– SCB: hushållens konsumtionsutgifter december kl 9.30
– SCB: tjänstepriser 4 kv kl 9.30
– Norge: KPI januari kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Lettland: BNP (prel) 4kv kl 12.00

Av: Tradingportalen/Direkt

Följ skribenten på Twitter:

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto