Home > Morgonrapport: OMXS30 föll för sjunde dagen i rad

Morgonrapport: OMXS30 föll för sjunde dagen i rad

OMXS30 föll under onsdagen för sjunde dagen i rad trots vissa positiva tecken kring den politiska situationen i Italien. Index avslutade tillslut ner -0,62 procent till nivån 1562,54. Wall street stängde gårdagen klart upp och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats på plus. Sammantaget inför dagens handel väntar vi att även OMXS30 inleder kring positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen handlades återigen ner under onsdagen trots en viss lättnad kring det politiska läget i Italien. Nedgången i OMXS30 summerades till -0,62 procent till nivån 1562,64. Omsättningen landade på 15,4 miljarder kronor.

Onsdagen bjöd på positiva signaler från Italien. Dels då man lyckades med sin emission av statsobligationer, men främst bidragande var ett uttalande från den tilltänkte premiärministern Carlo Cottarelli. Han meddelade nämligen att han ser en möjlighet för en ny regering under ledning av en politiker. Milanobörsen steg 1,7 procent efter att ha pressats hårt de senaste dagarna. Även utvecklingen på de ledande Europabörserna var överlag positivt då både London och Frankfurt handlades upp en bit över nollan.

I Stockholm var det inte lika muntert när börsen föll för sjunde dagen i rad. Sänke i OMXS30 agerade verkstadsbolagen med SKF i täten. Detta efter att Dagens Industri skrivit att bolaget avser att minska sin produktion riktat mot industrisektorn. Efterfrågeutsikterna står dock alltjämt fast på kort sikt. Aktien föll under onsdagen med hela 3,8 procent och drog ned övriga bolag i sektorn med sig där både Sandvik och Atlas Copco handlades ner med över 2 procent.

Vinnare i OMXS30 blev klädbolaget H&M som steg med 1,9 procent efter att ha handlats ner tidigare under veckan.

Under natten kom uppgifter från Trump-administrationen att man räknar med att införa de planerade importtarifferna på europeiskt stål och aluminium som tidigare annonserats, detta redan på fredagen. Det rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till icke namngivna personer med insyn i ärendet. Presidenten meddelade i mars att han kommer införa globala tariffer på 25 procent på importerat stål och 10 procent på aluminium, och efter att ha gett EU-motparterna möjligheter att erbjuda eftergifter under en tid kommer nu undantagen för EU att löpa ut. Ett formellt besked väntas under fredagen.

Gårdagens intensiva makroagenda inleddes med svenska BNP-siffror från SCB för det första kvartalet. Utvecklingen i den svenska ekonomin har gått starkt på senare tid, men tillväxten väntades nu från analytiker ha dämpats till en ökning med 0,5 procent jämfört med föregående kvartal. Utfallet hamnade något över förväntningarna då BNP uppgick till en ökning med 0,7 procent jämfört med förra kvartal och en ökning med 3,3 procent i jämförelse med första kvartalet 2017.

Vidare presenterades EMU:s konjunkturbarometer för maj. Den samlade konfidensindikatorn för euroområdet sjönk till 112,5 i maj. Väntat enligt analytikerprognoser var en minskning till 112,0 från förra månades 112,7.

Onsdagen bjöd fortsatt på Tysklands preliminära KPI för maj där utfallet väntades kunna ge vägledning inför dagens KPI från EMU, pga korrelationen mellan siffrorna. Inflationstakten steg 2,2 procent i maj, vilket var både en ökning jämfört med förra månadens utfall på 1,6 procent, men också över förväntningarna på 2,0 procent.

Fortsättningsvis publicerade USA statistik över den privata sysselsättningen i form av ADP Employer Services undersökning för maj månad. Sysselsättningen som kan ge vägledning inför fredagens officiella sysselsättningsrapport visade på en ökning med 173 ooo personer. Väntat utfall låg på en ökning med 190 00.

Centralbanken Bank of Canada, BOC, avslutade gårdagens intensiva makroagenda med att lämna styrräntan oförändrad på 1,25 procent. I en kommentar kring mötet uppgav BOC att fortsatt tillväxt i ekonomin ytterligare stärker bedömningen om att högre räntor kommer att behövas.

Torsdagen börjar sett till makrohöjdpunkter på den asiatiska kontinenten när Kina presenterar PMI där de senaste månaderna har pekat mot en stabilisering i den kinesiska konjunkturen. Tjänste-PMI steg svagt i april medan industrin minskade något, vilket summerat gav en liten uppgång i det kombinerade PMI till 54,1.

Dagens höjdpunkt är tveklöst inflationssiffrorna som presenteras från EMU som väntas ge viktig input för ECB inför deras möte den 14 juni. För maj väntas en uppstuds för den totala inflationen till 1,6 från 1,2 procent medan kärninflationen antas ha stigit till 1,0 från aprils utfall på 0,7 procent, båda två fortsatt en bra bit under centralbankens inflationsmål. En låg siffra skulle sätta ytterligare press på euron.

Torsdagens makroagenda avslutas i USA med privata inkomster och privatkonsumtion där största fokus riktas mot kärn-PCE, Federal Reserves föredragna inflationsmått. Inflationstakten i USA väntas ligga oförändrat i jämförelse med förra månadens utfall på 2,0 procent.

Den politiska oron i Europa tynger OMXS30-index, men som vi skrev igår tror vi att marknaden på lite sikt kommer att utmana nivån kring 1645 punkter. Den andhämtningspaus som vi prognosticerade kan bli kortare än väntat med hänsyn till den markanta och överraskande styrka som den breda USA marknaden, dvs. S&P 500 visade under onsdagen. Vi upprepar vår syn att de senaste dagarnas svaghet i Sverige sannolikt kan betraktas som en tillfällig rekyl inom ramen för en uppåttrendande marknad, men vår positiva syn förutsätter att oron i Italien minskar och att uppgången i USA inte visar sig vara av tillfällig karaktär.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Agromino (kl 8.00)

Makrostatistik

 • Storbritannien: GfK konsumentförtroende maj kl 1.00
 • Japan: industriproduktion (prel) april kl 1.50
 • Kina: PMI industri och tjänster maj kl 3.00
 • Estland: BNP 1 kv kl 7.00
 • Finland: BNP 1 kv kl 8.00
 • Frankrike: KPI (prel) maj kl 8.45
 • ESV: månadsutfall maj kl 9.00
 • Spanien: BNP (def) 1 kv kl 9.00
 • SCB: AKU 1 kv kl 9.30
 • EMU: arbetslöshet april kl 11.00
 • EMU: KPI (prel) maj kl 11.00
 • Italien: KPI (prel) maj kl 11.00
 • USA: Challenger varselstatistik maj kl 13.30
 • USA: privata inkomster och privatkonsumtion april kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • USA: Chicago inköpschefsindex maj kl 15.45
 • USA: kontrakterade husköp april kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 17.00

Övrigt

 • Riksbanken: Cecilia Skingsley talar i Ukraina: ”Lessons learned for a fiscal framework in a small open economy”. Ingen publicering. kl 14.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk för sjunde dagen i rad trots viss lättnad kring den politiska oron i Italien. Detta trots att USA öppnat upp och ledande börser i Europa steg. Verkstad tyngde med SKF i täten sedan bolaget gett besked om minskad produktion till verkstadssektorn.

Stockholmsbörsens OMXS30 sjönk med 0,6 procent till nivån 1.562 Då hade 15,4 miljarder kronor omsatts på Stockholmsbörsen.

Utvecklingen på de ledande Europabörserna var överlag positiv med uppgångar i London och Frankfurt på 0,5 respektive 0,9 procent. I Paris var CAC40 dock ned 0,2 procent.

Milanobörsen steg med 1,7 procent. Utöver att Italien lyckades med sin emission av statsobligationer bidrog ett uttalande från den tilltänkte premiärministern Carlo Cottarelli positivt. Han ser en möjlighet för en ny regering under ledning av en politiker, enligt ett uttalande.

I Stockholm tyngde industribolagen efter att Dagens Industri skrivit att SKF-ledningen avser att dra ned på sin produktion riktat mot industrisektorn. Efterfrågeutsikterna står dock alltjämt fast på kort sikt. Detta till trots sjönk aktien med 3,8 procent och drog ned övriga bolag i sektorn. Sandvik och Atlas Copco sjönk med 2,4 respektive 2,1 procent.

Uppåt var det i stället för klädbolaget H&M som steg med 1,9 procent.

Oljepriset, som tappat runt 5 procent sedan fredagen, vände upp under onsdagen. Brentoljan steg med 2,5 procent till över 77 dollar. Lundin Petroleum steg med drygt 2,7 procent.

”Det är inte så mycket som har förändrats fundamentalt. Oljeuppgången fortsätter att vara väl underbyggd även om den bästa tiden är passerad och den har intagit en mer mogen fas”, sade ekonomen Konstantinos Venetis på analyshuset TS Lombard till Reuters.

Bland övriga oljebolag var Black Pearl upp med 3 procent till 9:88 kronor. Pareto har höjt riktkursen till 17 kronor från 14 kronor.

Bland vinnarna fanns Fingerprint Cards som steg med nära 5 procent. Johan Carlström, storägare och tidigare vd i bolaget blev vald till ordförande under tisdagen.

Även sektorkollegan Precise Biometrics var upp. Bolaget har lanserat en ny algoritmlösning för smarta kort som är optimerad för att matcha fingeravtryck i mer ansträngda tekniska miljöer. Aktien steg med 9,4 procent.

Ventilationsbolaget Systemair vinstvarnade för det fjärde kvartalet på grund av större projektkostnader än väntat. Bolaget har brutet räkenskapsår. Bolaget tror alltjämt på att första kvartalet kommer att bli bättre jämfört med föregående år. Aktien var ned med 6,7 procent.

SAS redovisade en blandad rapport men där utsikterna upprepades. Dock oroade en svag krona och stigande bränslepriser. Aktien var ned med 1,4 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1562.54
3441.19
12783.76
2724.01
24667.78
7462.45
22187.14
30282.91
1.17
10.28
8.81
68.08
77.5
-0.62%
0.38%
0.93%
1.27%
1.26%
0.89%
0.76%
0.75%
-0.02%
0.15%
0.09%
-0.19%
-0.28%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto