Home > Morgonrapport: OMXS30 föll under stödnivå, men nya tag väntas på onsdagen. Förväntningar inför Kappahls rapport.

Morgonrapport: OMXS30 föll under stödnivå, men nya tag väntas på onsdagen. Förväntningar inför Kappahls rapport.

Stockholmsbörsen backade på tisdagen efter en kortfattad notering på plus runt svensk lunchtid. Storbolagsindexet OMXS30 föll -0.82% till 1455.5 punkter, och omsättningen uppgick till drygt 10 miljarder kronor. Tisdagens vinnare blev Tele2 med en uppgång på +0.88%, samt förloraren blev Fingerprint Cards som föll -4.44%. NGM-börsen omsatte på tisdagen 385 miljoner kronor, och vinnaren blev LifeAssays TO5B med en uppgång på +16.67%, följt av Computer Innovation som backade -8.15% och blev därmed dagens förlorare. USA föll något mer på tisdagen under kvällen efter att Alcoa inlett rapportsäsongen. Storbolagsindexet S&P 500 backade -1.24% till 2137 punkter. Nattens handel i Asien tog över stafettpinnen från USA och Nikkei 225 noterar för närvarande en nedgång på hela -0.86%, följt av Hang Seng som backar -1.09%. Oljan har klamrat sig fast strax under 53 dollar inför månadsrapport från både EIA och Opec.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Castellum (kl 13.00)
 • EMU: industriproduktion augusti kl 11.00
 • Olja: Opec månadsrapport kl 12.30
 • Olja: EIA månadsrapport kl 18.00
 • Fed: protokoll från FOMC-mötet 20-21/9 kl 20.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen backade på tisdagen efter att tidigare under dagen noterats strax över nollan.

Vi slog ut vår stödnivå 1463 punkter som vid tre större tillfällen under dagen gjorde allt i sin makt för att inte släppa igenom säljarna.

Kronan försvagades i samband med att konsumentprisindex för september kom in lägre än väntat på 0.2%(0.4%), vilket innebär att säljarna fick övertaget och vi gick från att noteras +0.05% till att avsluta dagen vid -0.82% för storbolagsindexet OMXS30.

Trots att vi backade så kraftigt på tisdagen uppgick omsättningen enbart till lite mer än 10 miljarder kronor, vilket indikerar att vi inte hade allt för stor säljstyrka bakom nedgången.

OMXS30 (dagsdiagram)

Dagens handel förväntas öppna svagt plus, runt 1457 punkter i storbolagsindexet OMXS30.

Eftersom det var en sådan pressad nedgång från årshögsta notering på tisdagen, och större andelen bolag i OMXS30 avslutade på rött är det nya tag som gäller inför onsdagens börsöppning.

En öppning runt 1457 punkter innebär även att vi behåller mark över vår stödnivå 1453 punkter.

Under morgonen ger terminsmarknaden en fingervisning av ökad positivitet allt närmre börsöppning vi kommer, vilket innebär att sannolikheten ökar för att momentum ska orka ta fart för att ta sikte mot 1463 punkter.

Eftersom vi räknar med en allt mer rapportstyrd börs under kommande veckorna, är det inte konstigt om vi får en något mer volatil rörelse när vi söker oss vidare norrut.

Situationen har heller ej förändrats och det är fortsättningsvis 1480 punkter som väntar efter att vi kan lyckas ta oss över 1463 punkter igen, innan vi kan uppnå 1500 nivån.

Eftersom 1453 punkter aldrig utmanades på tisdagen, agerar detta som stöd på onsdagen när vi enligt terminsmarknaden kommer öppna runt 1457 punkter.

Dagens nyckelnivåer faller därmed på plats med motstånd vid 1463 följt av 1480 och 1496 punkter. Närmaste stödnivåerna inväntar vid 1453, 1448 och 1431 punkter.

Dagens makroagenda får vi industriproduktion för euroområdet kl 11.00 där förväntningarna enligt analytiker ligger på runt 1.5 procent jämfört med månaden före.

Under dagen får vi även månadsrapport från både Opec och EIA kl 12.30 respektive 18.00.

Dagens stora fokus i USA blir Fed protokoll från FOMC-mötet 20-21 september.

Credit Suisse skriver i ett marknadsbrev att FOMC-protokollet kan ge lite klarhet kring den växande klyftan mellan kommitténs duvor och hökar som var tydlig redan i protokollet från julimötet.

”Fed valde att inte höja räntan, men det fanns en hökaktig ton både i utlåtandet och under ordföranden Janet Yellens presskonferens. Vi anser att det var för att Fed ville vara fortsatt försiktiga men ändå hålla dörren öppen för en höjning senare i år”, skriver Credit Suisse.

Nordea Markets skriver i ett marknadsbrev att tre ledamöter röstade för en räntehöjning och fokus därför kommer ligga på hur nära det var att övriga ledamöter röstade för en höjning.

Fingerprint fortsätter att pressas när Carnegie sänker riktkursen och upprepar säljrekommendation.

Carnegie sänkte på tisdagen riktkursen för Fingerprint Cards från tidigare 83 till 73 kronor, samtidigt som man upprepar säljrekommendationen.

Carnegie har tidigare lyft fram att Huawei ryktesvis börjat med så kallad dual sourcing, och att uppgifterna var från en ”förhandstitt av en artikel på nyhetssajten Digitimes”, som delvis ifrågasatts från bland annat SEB.

Bakom Carnegies sänkta riktkurs och upprepade säljrekommendation ligger bedömningen att konsensusförväntningarna för det fjärde kvartalet är för höga och att intäkterna på helåret snarare förväntas landa i den nedre delen av bolagets prognosintervall.

Carnegie sänkte även sitt estimat för Fingerprint Cards marknadsandel för kommande två åren, till följd av konkurrens på marknaden från bland annat Goodix som lyftes fram i artikeln från Digitimes.

Fingerprint steg inledningsvis i september efter att budrykten uppstått, som bolaget själva avböjde att kommentera kring. Webbplatsen Betaville uppgav att enligt källor så krävs ett bud över 180 kr per aktie för att Fingerprint ska acceptera budet, samtidigt som en annan källa uppgav ett intervall mellan 140 till 180 kr.

SEB Equities har tidigare lämnat köprekommendation med riktkursen 150 kronor, samtidigt som ett ytterst positivt alternativt scenario fanns med riktkursen 240 kr, och ett alternativt negativt scenario med en riktkurs på 60 kronor.

Fingerprint Cards (veckodiagram)

Tele2 stiger kraftigt på tisdagen när SEB höjer rekommendationen till köp.

Tele2 steg inledningsvis över 2.5 procent på tisdagen, och toppade därmed storbolagsindexet OMXS30 efter att SEB Equities höjer sin rekommendation för Tele2 till köp från tidigare behåll. SEB höjde samtidigt riktkursen till 85 från tidigare 75 kr.

Citi Investment Research sänkte däremot på måndagen sin riktkurs till 78 från tidigare 85 kr, men upprepade rekommendationen neutral.

Bara några dagar före kom även Société Générale in och höjde sin rekommendation för Tele2 till behåll från tidigare sälj, och höjde samtidigt riktkursen till 72 från tidigare 66 kr.

I ett pressmeddelande den 7 oktober blev det bekräftat att EU-kommissionen har godkänt Tele2:s förvärv av TDC Sverige, vilket innebär att Tele2 nu arbetar mot att slutföra affären före månadsskiftet.

Tele2 (veckodiagram)

Världens största kapitalförvaltare ökar innehavet i Deutsche Bank.

Positiviteten fortsätter därmed trots att bolagets VD ej lyckades nå en överenskommelse med amerikanska DOJ i helgen.

Runt lunchtid på tisdagen framgick det av ett flaggningsmeddelande som Stuttgartsbörsen publicerat, att världens största kapitalförvaltare Blackrock har ökat innehavet i Deutsche Bank till 5.1% av rösträtterna, från tidigare 3.7%.

Deutsche Bank som kraftigt backat under året bottnade ut vid 10 EUR i slutet av september, och noteras för närvarande kring 12.50 EUR vilket innebär en uppgång på runt 25%.

Bolagets VD lyckades ej nå en överenskommelse med amerikanska DOJ under helgen, vilket satte negativt sentiment inledningsvis på måndagen.

Förutom intresset från Blackrock, uppgav Bloomberg News på fredagen att Qatar visat intresse att öka sin andel från 10 procent i banken till så mycket som 25 procent.

Deutsche Bank (dagsdiagram)

Försäljningsökning i fokus när Kappahl lämnar rapport på torsdag.

På torsdag är det dags för Kappahl att lämna rapport, och försäljningsökning väntas stå i fokus.

Försäljningsökning i jämförbart butiksbestånd på 2.9 procent och nedstängningar av olönsamma polska butiker väntas lyfta rörelsevinsten för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret, samtidigt som den norska kronan haft medvind senaste tiden.

Analytikerna räknar med att rörelsevinsten ökar med omkring 60% till 82 miljoner kronor.

Analytikerna beräknar även att utdelningen per aktie skall nästintill dubblas, från tidigare 0:75 till 1:44 kr.

I ett flaggningsmeddelande från slutet av augusti framgick det att JP Morgan Asset Management kommit över 5 procent av kapital och röster i Kappahl.

Nordea Markets upprepade sin köprekommendation den 5 oktober, och höjde samtidigt riktkursen till 50 kr från tidigare 48 kr.

Även Carnegie ställde sig positiva till Kappahl redan den 24 augusti, som höjde riktkursen till 50 kronor, och menade att en marginalförstärkning på upp till 1 procentenhet per år är att vänta.

Strax därefter framgick det att Handelsbanken Fonder minskat sitt innehav från 4.8 miljoner aktier till 3.5 miljoner aktier. Handelsbanken Capital Markets höjde dock sin rekommendation till öka redan i juli månad.

Rapporten presenteras på torsdag 13 oktober kl 07.30, följt av rapportpresentation kl 09.00.

Kappahl (veckodiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Castellum (kl 13.00)

Makrostatistik

 • Japan: maskinorder augusti kl 1.50
 • Frankrike: KPI (def) september kl 8.45
 • EMU: industriproduktion augusti kl 11.00
 • USA: JOLTS arbetsmarknadsdata augusti kl 16.00
 • RGK: annonserar växelemission kl 16.20
 • Olja: EIA månadsrapport kl 18.00

Övrigt

 • Olja: Opec månadsrapport kl 12.30
 • Fed: protokoll från FOMC-mötet 20-21/9 kl 20.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

En dollarförstärkning bidrog till att Stockholmsbörsen stängde på minus under tisdagen. Tele2 låg i topp efter en rekommendationshöjning men Fingerprint Cards backade på sänkt riktkurs.

I USA inledde aluminiumtillverkaren Alcoa rapportsäsongen lite sämre än väntat och ryckte undan möjligheten till ett mer positivt sentiment.

Förväntningar på att Fed kan höja räntan i december stärkte dollarn och pressade råvarumarknaderna och Europabörserna. Franska CAC40 och tyska DAX retirerade omkring 0,5 procent.

Olje- och råvarubolag var omkring 2 procent ned och det gällde även Boliden, SSAB och Lundin Petroleum. Besked att Ryssland kan bistå Opecs planer på att begränsa utbudet gav stöd men sedan vände oljepriserna ned i en valutarekyl. Brent och WTI tappade 1 procent.

I Sverige kom konsumentprisindex (KPI) för september in på 0,2 procent, lägre än väntade 0,4 procent enligt SME Direkt. Kronan försvagades mot både euron och dollarn.

Nordea drog ned sin KPI-prognos ytterligare under Riksbankens, och gissar att Riksbanken sänker styrräntan med 10 punkter till -0,60 procent i oktober.

I Stockholm stängde storbolagsindex OMXS30 på minus 0,8 procent till noteringen 1.455. Omsättningen på hela börsen var strax över 10 miljarder kronor.

Tele2 och Telia toppade OMXS30-index då båda var 0,8 procent upp under en dag då telekom gick bra i Europa. Tele2 fick rekommendationen höjd till köp av SEB som ser möjligheter till uppdelning. Efter en planerad exit från Kazakstan tittar banken på vad som kommer att hända med verksamheten i Nederländerna.

”Till dess att vi får ytterligare bevis på en nederländsk avyttring finner vi en stark utveckling i Sverige som tillräcklig för att driva aktiekursen”, skrev SEB i ett marknadsbrev.

Com Hem fick stöd av en köprekommendation från Carnegie och steg 2,8 procent.

I andra änden av index låg Fingerprint Cards som tappade mer än 4 procent på tisdagen efter att ha klättrat lika mycket på måndagen på besked att storägaren Johan Carlström lämnar det operativa. Aktien stängde på 94:70 kronor. Carnegie har sänkt sin riktkurs till 73 kronor, från tidigare 83 kronor.

”För tredje kvartalet räknar vi med intäkter på 2 miljarder kronor och ett ebit-resultat på 798 miljoner kronor, i linje med konsensus. För det fjärde kvartalet spår vi emellertid intäkter på endast 2,3 miljarder kronor, jämfört med konsensus på 2,6 miljarder kronor”, skrev Carnegie.

Banker hörde till de svagare sektorerna i Europa. Svenska storbanker tappade omkring 1 procent. Nordea stängde 2,5 procent ned. Bättre gick det för Nordax, som lyfte 1,6 procent sedan Öresund visat sig ha köpt nästan 2 miljoner aktier i nischbanken under september, enligt investmentbolagets delårsrapport.

Bland mindre bolag märktes gruvprospekteringsbolagen Filo Mining och Lundin Gold, båda i Lundin-sfären, som steg 5 respektive 2 procent. Filo Mining rapporterade goda resultat från inledande metallurgiska studier vid fyndigheten Filo del Sol och Pareto har återupptagit bevakning av Lundin Gold med en köprekommendation.

Heliospectra rasade 21 procent i spåren av nyemissionsbesked.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1455.41
3020.69
10577.16
7070.88
2136.73
18128.66
5246.79
16877.57
23291.92
1.1
9.74
8.81
50.88
52.6
-0.82%
-0.50%
-0.44%
-0.38%
-1.24%
-1.09%
-1.54%
-0.86%
-1.09%
-0.03%
-0.11%
-0.10%
0.18%
0.36%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.