Home > Morgonrapport: OMXS30 försöker etablera sig över intressant prisnivå. ECB protokoll i fokus.

Morgonrapport: OMXS30 försöker etablera sig över intressant prisnivå. ECB protokoll i fokus.

Stockholmsbörsen avslutade i negativt territorium på onsdagen, som bröt den uppgångsfas som pågått under sex tidigare handelsdagar. Storbolagsindexet OMXS30 stängde trots svag återhämtning under dagen -0.26% till 1452.5 punkter. Omsättningen uppgick till 14 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, och dagens stora vinnare blev Stora Enso med en uppgång på +1.95%, samtidigt som fastighetsbolaget Balder toppade förlorarna med en nedgång på -3.27%. NGM-börsen omsatte på onsdagen drygt 400 miljoner kronor, och vinnaren blev Dividend Sweden KV1B med en uppgång på +38.00%, samtidigt som Uni-light LED TO1 backade hela -8.76%. USA vandrade norrut på onsdagen och lade räntehöjaroron något åt sidan till förmån för den kraftiga uppgång i oljan som upplevdes, och storbolagsindexet S&P 500 steg +0.43%. Nattens handel i Asien har fortsatt kliva norrut och Nikkei 225 noterar för närvarande en uppgång på +0.62%, samtidigt som Hang Seng stiger +0.48%. Oljan som på onsdagskvällen klev över 52 dollar för första gången sedan början av juni har backat något under natten, och handlas för närvarande kring 51.50 dollar.

Dagens fokus:

 • SCB: småhusbarometern september kl 9.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa v 39 kl 14.30
 • ECB: protokoll från policymötet 8/9 kl 13.30
 • IMF: Christine Lagarde håller presskonferens inför årsmötet kl 14.45
 • Kina: helgstängt

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen öppnade i negativt territorium redan inledningsvis på onsdagen enligt förväntat.

Trots att vi bottnade ut strax under vårt stöd vid 1448 punkter, så lyckades denna prisnivå ge en tydlig vändpunkt vid ett par tillfällen under dagen.

Efter sex uppgångsdagar fick vi äntligen tillfället att andas ut något, och plocka hem en del av de vinster investerare plockat åt sig senaste dagarna.

Däremot blev nedgången något mindre än väntat, då vi återhämtade oss något under dagen.

OMXS30 (dagsdiagram)

Dagens handel förväntas svagt positiv öppning, vilket innebär att vi förväntar öppna strax över vår intressanta prisnivå 1453 punkter, som sedan en längre tid tillbaka upplevt hög handelsaktivitet.

Att vi återhämtade oss redan tidigt på onsdagen samt att vi lyckades tillfälligt bryta oss över 1453 punkter senare delen av handeln, bekräftar snarare den underliggande köpstyrkan som finns.

Att USA stängde på plus följt av en uppgång i Asien under natten innebär även att terminsmarknaden indikerar en svagt positiv öppning på torsdagen.

Kan bara momentum hålla i sig inledningsvis under dagen, ser det ut som att vi kommer finna stöd för att fortsätta kliva vidare norrut.

Frågan är dock om den svaga nedgången på onsdagen var tillräcklig innan vi på allvar kan sätta fart mot 1500 punkter som vi sedan en tid tillbaka lyft fram som en möjlighet inom kort.

Vi ser det som en naturlig del med mindre vinsthemtagningar, och att vi upplever motstånd kring 1453 punkter och årshögsta är inte så konstigt.

Dagens nyckelnivåer finner vi motstånd redan vid 1453, 1463 och 1496 punkter. Närmaste stödnivåerna inväntar vid 1448, 1431 och 1423 punkter.

Dagens makroagenda får vi bland annat redan kl 9.30 småhusbaraometern från SCB som steg i augusti i en kvartalstakt om 4%. Valueguards HOX-index för Sverige har samtidigt visat en dämpning de senaste månaderna, till 7,9% i årstakt totalt och 9,1% för villor i augusti.

Strax efter lunch får vi ECB protokoll från policymötet 8 september. Investerare letar efter ledtrådar till hur nära ECB är att förlänga QE-programmet, som löper ut i mars, vilket har bäring inte minst på Riksbanken vars program löper ut vid årsskiftet. Kärninflationen för september visade på fortsatt dämpad uppgång och långt ifrån målet.

Assa Abloy faller över 1.5 procent på onsdagen efter sänkt rekommendation från HSBC.

Kan senaste veckornas kraftsamling ge ett positiv resultat?!?

Onsdagens bittra resa för Assa Abloy tog inte slut där, utan bolagets aktie backade över två procent avslutningsvis.

HSBC sänker på onsdagen sin rekommendation för Assa Abloy till behåll från tidigare köp. Riktkursen sänks samtidigt till 190 från 220 kronor.

Som Tradingportalen tidigare rapporterade för lite mer än en månad sedan är Assa Abloy en av de aktier som gått emot trenden och försvagats extra mycket sedan vi nådde ”all time high” tidigare i slutet av sommaren.

För lite mer än en vecka sedan rapporterade Barclays att man arrangerat ett investerarmöte med låsbolaget den 23 september, och skrev efter mötet att Assa Abloy noterar en nedgång i sin organiska tillväxt i Kina mellan 20-30 procent för närvarande, och menar att detta kommer sätta sina spår i resultatet.

Tidigare på onsdagen noterade Assa Abloy en nedgång sedan årsskiftet på -2.75%.

Assa Abloy (dagsdiagram)

Sandvik tangerar årshögsta! Är det snart dags att ta ett kliv över 100kr?!?

Sandvik tangerar på onsdagen årshögsta, vilket även innebär ett andra försök för i år när vi nu utmanar 97 kronor, som ser ut att kunna öppna vägen för en notering över 100 kr inom kort.

Årshögsta notering kring 97 kr är ett motstånd som varit svårslaget sedan fyra år tillbaka, och således innebär en etablering initialt över 100 kr men framförallt över 106 kr positiva signaler för en fortsatt uppgång.

Credit Suisse sänkte dock sin rekommendation för bolagets aktie den 20 september, som menade att det föreligger en kortsiktig risk till avmattning på slutmarknaderna, samtidigt som att konkurrensen i branschen ökat.

Däremot ser Carnegie istället flera möjligheter i bolaget som samtidigt höjde riktkursen till 110 kr från tidigare 100 kr, och upprepade samtidigt köprekommendation.

Bakom analysen menar Carnegie att det finns betydande sparpotential kvar i Sandvik, primärt inom försäljning och administration.

Sandvik (veckodiagram)

Fortnox stiger kraftigt på onsdagen upp till 27 kronor, som även blir nytt all time high.

Bolaget som inriktar sig på internetbaserade affärssystem och är noterat på NGM har nyligen inlett samarbete med iZettle. Bolagets tf VD Johan Berg kommenterade i samband med pressmeddelandet i slutet av augusti att ”Samarbetet med iZettle är ytterligare ett steg som gör småföretagens vardag enklare”.

I slutet av juni gick Visma ut i ett pressmeddelande att bolaget inte skulle förlänga acceptperioden i sitt erbjudande till aktieägarna i Fortnox, vilket innebar att man inte fullföljde sitt erbjudande som löpte ut 28 juni i år.

Fortnox presenterar nästa delårsrapport för det tredje kvartalet om knappt två veckor den 18 oktober.

Fortnox (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

 • Thule (1:25 kr halvårsvis)

Bolagsrapporter

 • MQ (kl 7.15), Industrivärden (kl 10.00), Bergs Timber (kl 13.00)

Makrostatistik

 • Nederländerna: KPI september kl 6.30
 • SCB: småhusbarometern september kl 9.30
 • USA: Challenger varselstatistik september kl 13.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa v 39 kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45

Övrigt

 • ECB: protokoll från policymötet 8/9 kl 13.30
 • IMF: Christine Lagarde håller presskonferens inför årsmötet kl 14.45
 • Kina: helgstängt

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholm följde med när flera stora Europabörser vände ned efter signaler om minskade stimulanser. Gynnade banker och stigande oljepriser kompenserade, men onsdagshandeln stängde på minus.

Storbolagsindexet OMXS30 var 0,3 procent ned till nivån 1.453 med en omsättning på 14 miljarder kronor i Stockholm efter sex dagar utan rekyl.

Centralbanken ECB kanske gradvis avvecklar sina obligationsköp, uppgav Bloomberg News på tisdagskvällen. Från Fed kom hökaktiga uttalanden. Den rådande lågräntemiljön pressar bankernas lönsamhet när räntenettot kommer i kläm. Med utsikter om stigande räntor var banksektorn en av få på plus i Europa, runt 1,5 procent upp. Samma mekanismer pressade fastighetssektorn som tappade 2,5 procent.

I Stockholm handlades SEB och Nordea upp omkring 0,6 procent medan Swedbank och Handelsbanken tappade nästan lika mycket. Fastighetsbolaget Balder var ned 3 procent, Hufvudstaden och Fabege mer än 1 procent.

Securitas backade 3 procent. Förvaltaren Simon Blecher tog in Securitasaktien när han tog över Carnegies Sverigefond för cirka tio år sedan, men nu åker den ut. I stället rosade han Hennes & Mauritz som högutdelare. H&M stängde för övrigt 1 procent upp.

Oljepriserna har gått bra sedan Opecs möte förra veckan och fortsatte 1 procent upp för Brent och WTI sedan veckodata visat att amerikanska oljelager oväntat sjönk. Lundin Petroleum avancerade 1,6 procent.

Fingerprint Cards touchsensor finns i de båda mobiler som Google visade på tisdagskvällen. Aktien stängde 0,4 procent högre.

Ögonstyrningsbolaget Tobii steg 5 procent. Swedbank inledde på måndagen bevakning med en köprekommendation. På onsdagen pratade bankens analytiker om ”rejäl potential” när ögonstyrning tar steget till konsumentmarknaden, i tv hos Dagens Industri som betecknade Tobii som nästa Fingerprint.

Tyska ZF lägger ned sitt försök att köpa Haldex, som handlades för 119:25 kronor. ZF:s bud var 120 kronor medan Knorr-Bremses ligger kvar på 125 kronor.

Med bäring för Volvo uppgick orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika preliminärt till låga 13.900 enheter i september, enligt ACT Research. Volvo-aktien gick bättre än börsen, minus 0,1 procent.

Ericsson fortsatte ned 0,8 procent under hög omsättning efter att på tisdagen ha bekräftat neddragningar i Sverige.

Mobilspelsbolaget Leo Vegas har fått en dansk spellicens och lansering beräknas ske under hösten. Spelaktien steg närmare 3 procent.

Assa Abloy har fått sänkt rekommendation av HSBC till behåll från köp. Riktkursen sänktes till 190 från 220 kronor. Låsaktien var ned 2 procent till 172 kronor.

UBS har sänkt sin rekommendation för Trelleborg till neutral från köp. Riktursen lyftes dock med 5 kronor till 170 kronor. Aktien var ned 2 procent till 167 kronor.

Affärsvärlden har köpstämplat Bulten och Doro. Bulten klättrade 1 procent medan Doro var upp nästan 8 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1452.5
3026.28
10585.78
7033.25
2159.73
18281.03
5316.02
16923.71
23902.69
1.12
9.63
8.6
49.49
51.54
-0.26%
-0.11%
-0.32%
-0.58%
0.43%
0.62%
0.50%
0.62%
0.48%
-0.07%
0.05%
0.13%
-0.68%
-0.62%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.