Home > Morgonrapport: OMXS30 fortfarande avvaktande, kan vi få en förändring sista handelsdagarna för året?

Morgonrapport: OMXS30 fortfarande avvaktande, kan vi få en förändring sista handelsdagarna för året?

OMXS30 handlades upp 1 procent under gårdagens handel och befäster åter igen det intervall som präglat handeln under de senaste veckorna. Kan vi få ett skifte och en stark avslutning på året?
Under natten har de asiatiska börserna handlats över lag positivt, medan oljepriset backar svagt. Små rörelser på valutamarknaden. Sammantaget väntar vi oss att sista handelsdagen innan julfirandet inleds svagt upp.
Morgonrapporten är tillbaka i sitt utförande i början av nästa år. Vill passa på att önska er läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Igår steg stockholmsbörsen med 1 procent till 1616 punkter efter en omsättning om 13 miljarder kronor. Indexet steg i stort sett under hela dagen och uppvisade en fin intradagstrend. Styrkan kom från uppgångar i USA och skattereformen som gått igenom under gårdagen samt vidare uppgångar i USA under eftermiddagen. Kanske får vi ett sista försök till ett julnisserally och en fin avslutning på börsåret 2018. Trots avvaktande utveckling under senhösten har den långsiktiga trenden varit intakt trots flertalet försök till ändrad långsiktig trend. Uppgången i Stockholm var i linje med övriga europeiska börser under gårdagen.

 

Gårdagens bostadsmarknadsuttalande stod finansinspektionen för som påtalade i en intervju genom chefsekonomen Henrik Braconier att det kommande amorteringskravet gynnar nya på bostadsmarknaden. Förlorarna på amorteringskravet är de som idag äger bostäder och som vill byta ner sig. Resonemanget grundar i att amorteringskravet ger lägre lånelöfte och högre boendeutgifter vilket sänker efterfrågan och ger lägre bostadspriser. Däremot är han försiktig att sia om effekterna på enskilda individer då dessa är svåra att räkna på. I grunden slår kravet med samma effekt som en räntehöjning om 1 procentenhet, men att det enbart är en liten del av befolkningen som påverkas av kravet i nuläget. Som jag tidigare har skrivit om är förslaget sunt på lång sikt men att timingen kanske är en av de sämsta möjliga, vilket kan skjuta på nedgången i bostadspriserna ytterligare.

Sista handelsdagen innan jul och sista handelsdagen för veckan avslutas med en del makrostatistik att hålla koll på. Bland annat kommer svensk detaljhandel och PPI för november månad. Dessutom väntas brittisk BNP och amerikansk privatkonsumtion och orderingång för varaktiga varor, samt bostadsförsäljning för november månad.

 

Stockholmsbörsen steg igår där utvecklingen liknar en berg- och dalbana den senaste månaden. Två steg upp, två steg ner för att sedan handlas oförändrat. Det handelsintervall som sannerligen har varit svårforcerat spänner sig mellan 1592 punkter och 1627 punkter samt motståndsnivån vid 1637 punkter. Så länge som indexet handlas inom området så är det sannerligen svårtolkat vart börsen är på väg. Ett sista försök till julnisserally kan ha inletts igår, men en riktig uppgång med styrka i sig kräver såväl högre nivåer som högre omsättning. Uppgången igår hade låg omsättning och nivåerna kring 1616 punkter är ungefär i mitten av handelsintervallet. Vidare uppgång som ger köpsignaler sker kortsiktigt vid 1627 punkter och med mer tillförlitlighet vid forcering av 1637 punkter. På nedsidan är botten av handelsintervallet kring 1592 punkter, vilket är den bottennivå som OMXS30 har haft senaste veckorna.

Nästa vecka är börsen öppen onsdag till fredag i och med röda dagar efter julfirandet, morgonrapporten är tillbaka i sitt utförande i början av nästa år. Med dessa ord önskar jag, och Tradingportalen en riktigt god jul och ett gott nytt år. Vi vill även passa på att tacka för året som har gått!

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Nederländerna: BNP (def) 3 kv kl 6.30

 • Danmark: BNP (def) 3kv kl 8.00

 • Tyskland: importpriser november kl 8.00

 • Tyskland: GfK konsumentförtroende januari kl 8.00

 • Frankrike: BNP (def) 3 kv kl 8.45

 • SCB: detaljhandel november kl 9.30

 • SCB: PPI november kl 9.30

 • Storbritannien: BNP (def) 3 kv kl 10.30

 • USA: privata inkomster och privatkonsumtion november kl 14.30

 • USA: order varaktiga varor (prel) november kl 14.30

 • USA: försäljning nya hem november kl 16.00

 • USA: Michiganindex (def) december kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen lyfte i samband med USA-börsernas öppning på torsdagseftermiddagen. JM föll dock tungt sedan Danske sänkt rekommendationen för aktien till sälj.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,0 procent högre på nivån 1.616. Aktier för drygt 13 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under handelsdagen. På kontinenten noterades dylika indexstegringar under torsdagseftermiddagen medan USA-börserna öppnade uppåt.

Trots att råvarupriser inte rörde sig tydligt upp sedan onsdagens börsstängning avancerade oljebolaget Lundin Petroleum 2,4 procent medan Boliden och SSAB ökade 1,3 till 1,4 procent.

Ericsson steg 2,4 procent. Inom telenätssektorn klättrade konkurrenten Nokia omkring 4 procent sedan det tecknat ett flerårigt patentlicensavtal med Huawei.

Desto tyngre var utvecklingen för bostadsutvecklaren JM som efter en sänkt rekommendation till sälj från behåll av Danske Markets föll 5,6 procent till 189:20 kronor. Banken sänkte riktkursen med 40 procent till 177 kronor.

DI konstaterade i torsdagens nummer att 2017 varit ett svagt år för byggsektorn och att temat för 2018 ”lär bli den minskade bostadsproduktionen och hur byggbolagen parerar den”. Byggjätten Skanska var i stort oförändrad.

Skistar, som rapporterade på onsdagen, backade också nära 6 procent till 160 kronor. Danske upprepade sälj med sänkt riktkurs om 10 kronor till 155 kronor.

Spelutvecklaren G5 lyfte drygt 6 procent sedan det nått en förlikning i USA med Mytona avseende rättigheterna till spelet ”The Secret Society” för alla plattformar.

RNB presenterade ett försämrat resultat med en försäljning som i stort sett låg oförändrad för kvartalet september till november. Aktien föll omkring 6 procent.

Bland svenska moderelaterade bolag steg Björn Borg 7 procent efter att Affärsvärlden placerat aktien i en avkastningsportfölj. Eolus, Enea, Mr Green och Qliro steg samtidigt samtliga mellan knappa 3 till dryga 4 procent efter liknande omnämnanden i samma tidning.

Inom konsumentrelaterat steg Bilia runt 3 procent till 78 kronor sedan Kepler Cheuvreux tagit upp bevakning av aktien med ett köpråd och riktkursen 90 kronor. Däremot tappade Clas Ohlson 2,5 procent, Alcur visade sig på torsdagen som första storblankare av detaljhandelsförsäljaren.

Nobina ökade såväl resultat som försäljning under sitt tredje kvartal för perioden september till november. Bussoperatörens resultat före skatt landade på 178 miljoner kronor, knappt 2 procent över snittet av Danske Banks och Paretos estimat. Nobina belönades med 4,4 procents uppgång.

ABG Sundal Collier har inlett bevakning av fastighetsbolaget SBB med en köprekommendation. Aktien steg knappt 1 procent medan flera större fastighetsbolag backade.

På de mindre listorna inledde 24 Seven Office sin handel på Aktietorget. Aktien stängde på nivån 5:70 kronor och således 12 procent under teckningskursen om 6:50 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1616.27
3570.78
13109.74
2684.57
24782.29
6965.36
22894.89
29469.12
1.18
9.95
8.4
58.19
64.76
1.00%
0.51%
0.31%
0.2%
0.23%
0.06%
0.13%
0.35%
-0.14%
0.11%
0.24%
-0.29%
-0.22%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.