Home > Morgonrapport: OMXS30 fortsatt i ingenmansland

Morgonrapport: OMXS30 fortsatt i ingenmansland

God morgon! 

Asiatiska aktiemarknader inledde onsdagens handel i en överlag negativ ton, efter en svag utveckling i New York och Europa på tisdagen, men humöret förbättrades efterhand på flera håll och kinesiska och senare även japanska börsindex lyckades klättra över noll.

Vice riksbankschef Per Jansson gav sig igår kväll återigen hän till verbala interventioner; ”Får vi ett liknande inflationsutfall då (för maj) som nu (för april), då är det inget snack om saken – då smäller det”, sade han. Han sade även att ”Det finns inget golv för reporäntan, det finns ingen gräns för hur mycket statspapper vi kan köpa och det finns inte heller någon gräns för hur mycket och hur ofta vi kan intervenera på valutamarknaden”.

Det är mycket svenskt på onsdagens agenda, med särskilt fokus på Konjunkturinstitutets majbarometer, efter oväntat svaga resultat i april. Internationellt riktas blickar mot G7-mötet i Dresden, räntebesked från Bank of Canada och eventuella nya besked om Grekland i samband med Brysselgruppens möte.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Trots nedgång i räntorna på europeiska statsobligationer samt försvagning av euron och kronan mot dollarn utraderades de tidigare små uppgångarna i Stockholm efter lunch och OMXS30 stängde gårdagen ned 0,74 %. Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 5 punkter till 0,56 % från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen slutade 3 punkter ned till 0,76 %. Greklands räntenivå gick dock åt andra hållet efter att investerare omvärderade risken för betalningsinställelse och de grekiska tvåårsräntorna var upp nästan 2,5 procentenheter till cirka 25,6 %.

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Handelsvolymen var återigen inget att hurra över och börsen är för tillfället  passiv i väntan på en tydligare trendriktning. För OMXS30 följde priset tekniska analytikers handbok till punkt och pricka efter att köptrycket gav med sig efter två misslyckade försök på att forcera motståndet 1655. Indexet befinner sig dock i något av ett ingenmansland där forceringen av 1635 var ett positivt tecken men där 1655 utgör väletablerad utbudsnivå och ingen sida har någon tydlig agenda.

Det är detta område vi pekat ut som motståndszon ur ett längre tidsperspektiv, priset hålls tillbaka av faktumet att handelsaktiviteten är låg samtidigt som vi går in i en period av lägre aktivitet med ett makroläge som skaver lite för mycket för att öka exponeringen mot aktier.

Federal Reserves Stanley Fischer påpekade i ett tal att det är missvisande att sätta sådan stor betydelse på tidpunkten för den första räntehöjningen med tanke på att det kommer ta år att återvända till normala nivåer. Aktiemarknaden är dock inte riktigt känd för att hålla sig 100 % rationell och med den svåranalyserade situationen i Grekland har vi hamnat i ett ”vänta och se”-läge. De flesta aktiepositioner får ligga kvar ifall marknaden skulle få för sig att bjuda på ett rally från någon oväntad nyhet, men många aktörer har gjort sig redo för att trycka på säljknappen om det börjar storma.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.00: KI: konjunkturbarometer maj
I april sjönk barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, oväntat till 99,2, från 101,4. Förväntningarna låg på en uppgång till 102,3, enligt SME Direkts enkät.

Konfidensindikatorerna för bygg- och anläggningsverksamhet, detaljhandel och privata tjänstenäringar steg visserligen i april, men samtidigt föll tillverkningsindustrins konfidensindikator med hela 6,9 enheter och även hushållens konfidensindikator, CCI, minskade mellan mars och april.

I maj väntas barometerindikatorn ha stigit till 101,1, tillverkningsindustrins indikator ha stigit till 97,6 och CCI ha stigit till 98,6.

kl 9.30: SCB: varuexport och varuimport, volymutveckling, 1 kv
Reala utvecklingen för utrikeshandeln med varor blir en av de sista pusselbitarna inför BNP-rapporten för första kvartalet, som SCB redovisar på fredag.

kl 9.30: SCB: handelsbalans april
Analytikerna räknar med ett överskott i handelsbalansen på 3,7 miljarder kronor i april, efter ett preliminärt (högre än väntat) överskott på 4,2 miljarder i mars.

kl 10.30: Riksbanken: publicerar riskenkäten våren 2015
I föregående enkät, i november, svarade marknadsaktörer att de finansiella marknaderna fungerade väl, men alltfler noterade ändå en försämring. Geopolitiska konflikter uppgavs ha dämpat viljan att ta risk.

kl 16.00: BOC: räntebesked
Kanadas centralbank sänkte oväntat styrräntan med 25 punkter, till 0,75 procent, i januari, och har därefter lämnat den oförändrad vid de två därpå följande mötena. I april konstaterade BOC att riskerna mot inflationsutsikterna var ”ganska balanserade”, och att riskerna mot den finansiella stabiliteten ”verkar utvecklas som väntat”.

En enig analytikerkår räknar med oförändrad styrränta även efter detta möte.

G7: finansministrar och centralbankschefer möts i Dresden
Mötet ska handla om skulder och finansiell stabilitet, uppgav en tysk regeringstjänsteman på tisdagen. Grekland ska inte vara i fokus, men USA:s finansminister Jacob Lew tänker åtminstone argumentera för ett konstruktivt, pragmatiskt resultat frö Greklandsfrågan.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen gjorde inget större väsen av sig under stora delar av tisdagen, vilket har varit den rådande trenden under den senaste tiden, även om handeln sjönk tillbaks i slutet.

”Handeln de senaste veckorna har präglats av låg volatilitet i brist på vägledande information. Undertonen är positiv med låga marknadsräntor, men säsongsmässigt är maj och juni svaga månader och OMXS30-index handlas strax nedanför ett tekniskt motstånd på en nivå runt 1.655. Detta motiverar försiktighet i det kortsiktiga perspektivet. På fredag och nästa vecka kommer vi få mer vägledning från BNP-siffror och inköpschefsindex”, kommenterade Erik Hansén marknadsanalytiker på nätmäklaren IG till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 noterades för en nedgång på 0,7 procent till nivån 1.638,5. Omsättningen uppgick till närmare 14 miljarder kronor. Bland europeiska handelsplatser var stämningen negativ.

På Greklandsfronten bestod de låsta positionerna kring landets skulder och alltjämt finns en oro för betalningsinställelse, vilket gav överlag fallande räntor och försvagad euro.

På svenskt börsgolv återfanns medicinteknikbolaget Getinge och klädjätten H&M på förlorarlistan med nedgångar på 2,7 respektive 1,6 procent. Electrolux och Boliden var båda ned över 2 procent.

SEB steg marginellt, upp 0,2 procent. Bank of America Merrill Lynch har höjt sin rekommendation från underperform till köp.

Andra bolag på plus var ABB och Millicom.

Skogsbolaget Holmen avancerade efter köprekommendationer från både Danske Bank och Kepler Cheuvreux. Holmen-aktien klättrade 1,7 procent.

Bland medelstora bolagen låg tidigare sorgebarnet Bactiguard i topp, efter att det rapporterats att den nye vd:n köpt sina första aktier i bolaget. Medicinteknikaktien steg 14 procent.

Även ögonsensorföretaget Tobii steg, upp nästan 2 procent. Företaget lanserade nyligen sin första ögonsensor för datorspel, en produkt de ser stor potential i.

Till förlorarna hörde bland andra sökföretaget Eniro och flygbolaget SAS, som båda backade kring 4 procent.

Bättre gick det för SAS-konkurrenten Ryanair som lyfte på London-börsen efter en överraskande stark vinst under det första kvartalet.

Handeln i bioteknikbolaget Neurovive fortsatte att bjuda på svängningar. Först redovisades ett sydkoreanskt samarbetsavtal som gladde. Dock tyngde forskningschefens aktieförsäljning. I måndags meddelade bolaget att fas 3-resultat kring sitt huvudprojekt väntas ganska snart. Bioteknikaktien sjönk över 3 procent till slut på tisdagen.

C-RAD ökade med runt 3 procent efter att strålterapiföretaget fått en japansk order.

Sjukvårdsbolaget GHP steg drygt 3 procent. Carnegie påpekade i kommentar att den politiska risken i GHP kan vara på väg att minska då det nu råder en politisk majoritet för privata vårdalternativ i riksdagen. Detta då Sverigedemokraterna satt ned foten i frågan.

Headsetbolaget Invisio ökade närmare 9 procent efter att ha presenterat nya finansiella mål inför listbyte till Stockholmsbörsens huvudlista.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1638,49
580,810
3619,30
11625,13
6948,99
2104,20
5032,75
20496,07
28087,68
1,0881
9,2145
8,4692
58,40
63,90
-0,74%
-1,49%
-0,99%
-1,61%
-1,18%
-1,03%
-1,11%
0,28%
-0,57%
0,09%
-0,03%
-0,10%
0,64%
0,28%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.