Home > Morgonrapport: OMXS30 fortsätter att stiga…

Morgonrapport: OMXS30 fortsätter att stiga…

OMXS30 avslutade klart upp när onsdagens halvdag summerades. Index stängde positivt tredje dagen gillt när uppgången tillslut landade på 0,49 procent upp till nivån 1616,80. Wall street stängde gårdagen uppåt och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats positivt. Sammantaget inför veckans sista handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Onsdagen blev återigen en solig och positiv historia när Stockholmsbörsen för tredje dagen i rad gick starkt och stängde uppåt. Uppgången i OMXS30 summerades till 0,49 procent till nivån 1616,80. Omsättningen under dagens förkortade handelsdag landade på 12,3 miljarder kronor. Det allmänna humöret på världens börser har under veckan varit glatt där många av de större marknaderna fortsatte uppgången även under gårdagen när den svenska börsen hade stängt.

Rapportperioden som nu börjar gå mot sitt slut bjöd på en sista intensiv dag under onsdagen där flera bolag lämnade sina resultat för kvartalet. Förlorare på sina delårsrapporter blev bland annat Skanska och Mekonomen som båda föll under handeln medan vinnarna för dagen var Sweco och Starbreeze där rapporterna kom in bättre än väntat.

På onsdagens makroagenda stod inflationssiffror från Norge först i kronologisk ordning. April månads KPI steg 0,4 procent, vilket var precis i enlighet med analytikers förväntningar. I jämförelse med samma månad föregående år steg priserna 2,4 procent, en procentenhet över prognoserna.

Därefter presenterades motsvarande siffror från svenskt håll som inte bjöd på några överraskningar. Konsumentpriserna steg 0,4 procent i april jämfört med föregående månad och KPI-inflationen var 1,7 procent. Siffror som stämde överens med förväntningarna. Statistiken var en lättnad för Riksbanken då det bidrog till stigande räntor samt en stärkt krona.

Torsdagen bjöd på räntebesked från Bank of England där både bedömare och prissättningen på marknaden förväntade sig en oförändrad ränta, vilket också blev utfallet. I samband med presentationen sänkte även BOE sin prognos för den brittiska BNP-tillväxten 2018 och räknar nu med att inflationen sjunker snabbare till 2 procent.

Vidare under gårdagen presenterades konsumentpriserna i USA för april som inte heller bjöd på några större skrällar. KPI steg med 0,2 procent jämfört med mars och 2,5 procent jämfört med samma månad i fjol. Analytiker hade räknat med en stigning på 0,3 procent i jämförelse med föregående månad samt 2,5 procent y/y.

Idag riktar vi blickarna mot USA där konsumentförtroendet för maj presenteras i form av Michiganindexet. Utfallet förra månaden visade på en minskning från toppnivån i mars, men väntas nu att åter ha stigit något till 99,5 i maj.

Onsdagen halvdag avslutades återigen med uppgång och innebar ett distinkt kliv förbi och vidare från de tidigare så starka motståndsnivåer som präglat handeln de senaste veckorna. Dels den så tydliga kring 1590 men också den börspsykologiska nivån på 1600. Placerarkollektivet har utan tvekan fått ny luft under vingarna efter detta utbrott ovan dessa tidigare starka motståndsnivåer. Att den svenska börsen tekniskt sett ser stark ut på kort sikt ger även stöd och försvar till det positiva börsklimatet som råder.

Sett ur ett större och något längre perspektiv är inte allt lika glatt som börsutvecklingen den senaste tiden. Rapportperioden som nu lider mot sitt slut har bjudit på blandat kompott, stora oroligheter geopolitiskt, samt indikationer på en potentiell konjunkturtopp, målar alla en annan bild. Lägg även till de tekniska faktorerna där trenderna är mer nedåtriktade, handelsvolymsambanden negativa och ett säsongsmönster som historiskt är klart utmanande. Alla ovan nämnda förhållande adderar till ett råd på försiktighet och återhållsamhet på längre sikt.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Lundin Gold

Makrostatistik

  • Danmark: KPI april kl 8.00
  • Spanien: KPI (def) april kl 9.00
  • USA: importpriser april kl 14.30
  • USA: Michiganindex (prel) maj kl 16.00

Övrigt

  • Köpenhamnsbörsen stängd

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

 

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg under onsdagen, med en viss konsolidering under den förkortade handelsdagens andra hälft. Bankerna fanns bland vinnarna medan Skanska och Mekonomen föll efter sina delårsrapporter.

Räntorna steg och kronan stärktes efter KPI-statistik utan överraskningar, vilket sågs som en lättnad för Riksbanken.

Vid börsstängningen, klockan 13, hade storbolagsindexet OMXS30 gått upp 0,5 procent till 1.617. Aktier för 12,3 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen under den fyra timmar långa handelssessionen.

I Europa var tyska DAX-index upp 0,5 procent medan börserna i London och Paris var oförändrade.

De fyra storbankerna låg i topp på vinnarlistan bland OMXS30-aktierna. Swedbank, med störst exponering mot svenska bolånemarknaden, tog täten med en uppgång på 2,8 procent, följt av Nordea som steg 2,1 procent. SEB och Handelsbanken gick upp 1,9 procent respektive 1,1 procent.

Nyheten i DN om att Liberalerna vill avskaffa det skärpta amorteringskravet om Alliansen bildar regering efter valet i höst bidrog till viss optimism för de hittills i år pressade svenska bankerna.

Skanska toppade förlorarlistan bland storbolagen med en nedgång på 3,9 för aktien efter delårsrapporten. Förutom att engångsposterna var större än väntat, har byggkoncernen även märkt av en trögare försäljningstakt inom bostadsutvecklingen.

”Vi tar samtliga kostnader för omstruktureringar nu, de blev 670 miljoner kronor i kvartalet mot tidigare kommunicerade 600 miljoner kronor, och åtgärderna har påbörjats. Men det är ett arbete som kommer att pågå under 2018 och en del in i 2019. Vi behöver avsluta projekt i verksamheter som vi lämnar”, sade vd Anders Danielsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet tyngdes också av att H&M och Investor handlades utan rätt till utdelning. Klädaktien sjönk 4:36 kronor, något mindre än den avskilda utdelningen på 4:90 kronor, och Investor backade 7:70 kronor, också det något mindre än utdelningen om 8 kronor.

Lundin Petroleum steg 2,9 procent i kölvattnet av ett högre oljepris. Brent noterades upp 2,6 procent, efter att USA dragit sig ur kärnvapenavtalet med Iran.

Teknikkonsulten Sweco steg 8 procent på sin rapport. Nya vd:n Åsa Bergman nämner styrka på samtliga Swecos marknader.

Medicinteknikbolaget Arjo fortsatte upp med 4,3 procent. Aktien har stigit kraftigt efter sin rapport förra veckan och är nu högt upp bland de aktier som gått bäst hittills i år på Large-cap listan med en uppgång på 34 procent.

Mekonomen återhämtade sig, efter en initial nedgång, och stängde upp 0,5 procent. Vd Pehr Oscarson är inte nöjd med hur försäljning och resultat utvecklades under kvartalet.

Bland de rapporterande bolagen sågs vidare ett kurstapp för medicinteknikbolaget Raysearch på drygt 13 procent och en nedgång på 1,6 procent för diamantproducenten Lucara Diamond.

Spelutvecklaren Starbreeze rusade drygt 18 procent. Resultatet förbättrades rejält under det första kvartalet från en förlust på 35 miljoner kronor till en vinst på 49 miljoner kronor. Lanseringsplanen för Overkill’s The Walking Dead ligger fast och uppges ske under den kommande hösten. På spelmässan E3 i juni väntas en gameplay för första gången.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:10)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1616.8
3569.71
13022.87
2723.07
24739.53
7404.97
22714.31
31217.43
1.19
10.3
8.64
71.27
77.29
0.49%
0,00%
0.62%
0.94%
0.8%
0.89%
0.97%
1.34%
0,00%
0.07%
0.04%
-0.11%
-0.23%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto